Harvia 20 Duo - kuidas leil on?

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Reno
külaline

Harvia 20 Duo - kuidas leil on?

Lugemata postitus Postitas Reno »

Tere,

Plaan on soetada sauna Harvia 20 Duo keris (leiliruumi maht ca 17m3). Kuna tegemist on üle keskmise hinnatasemega kerisega, siis küsiks siinkohal, et kas kellegi on kogemust selle kerisega? Kas leil on tervav või pehme, kuiv (kõrvetav) või niiske? Kaua läheb aega kütmisega ja mitu ahjutäit puid tuleb põletada, et 90 C sisse saada? Kas oled rahul ostuga?

Kõik head ja .. mitte nii head kogemused tagasisidena on teretulnud!

Tänud tagasiside eest ette! :wave:
ponkskar
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänatud: 1 korda

Re: Harvia 20 Duo - kuidas leil on?

Lugemata postitus Postitas ponkskar »

Reno kirjutas:Tere,

Kas leil on tervav või pehme, kuiv (kõrvetav) või niiske?
Ma arvan,et leil oleneb pigem rohkem sellest, et mis kive kerisel kasutada, kuidas on ventilatsioon, lava kõrgus jne.
Reno
Uus kasutaja
Uus kasutaja

1) Kivid.
Kivid on mõeldud tavapärased kerisekivid (krobelise pinnaga) mis on poes müügil. Samas kerisele minevate kivide kogus on vaid ca 40-45 kg.

2) Ventilatsioon.
Kuna värske õhu pealevoolu suhtes liigub erinevaid arvamusi, siis ehitan välja mõlemad võimalused, st nii kerise alla kui kohale (50 cm kividest kõrgemale). Eks sauna kasutuse käigus selgub, et milline on sobivaim lahendus :grin: . Mõlemad avad on reguleeritavad, vajadusel täiesti suletavad. Diagonaalis leiliruumi teise nurka tuleb lae alla üks õhu väljavõtu ava ja teine tuleb lava alla, ca jalgade kõrgusele.

3) Lava
Lava tuleb selliselt, et istumislava kõrgus tuleb min 30 - 40 cm kõrgemale kerise kividest.
iffoniff
Ehitusspets
Ehitusspets

Lugemata postitus Postitas iffoniff »

Võta ikka selline keris kus käivad kivid üleni ahju ümber ,saad korraliku leili elamuse ja puid hoiad ka kokku kui rohkem rahvast laval käib ,ei pea koguaeg tuli all olema .
Ülejäänud leili omadused olenevad ikka tõesti ruumi, lava eripärast , õhu liikumisest veeämbri suurusest ja viskaja julgusest.
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 105 korda
On tänatud: 84 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

mul viimatimainitud kerisetüübiga väga halvad kogemused.
tegelt viimasel ajal hakkan juba harjuma, aga see sobiks sellisele inimesele, kel puud on tasuta käes ka kütmiseks aega piisavalt.
Mul on 15m3 kanti leiliruum ja stovemani suurim ahi, mis mõeldud kuni 20m3 kütmiseks.
Reaalselt küttes läheb aega 3h. siis saab sisse 80.C See leil püsib seal järel küll ka mitu tundi, ilm lisaks kütmiseta.
Võtmesõnadeks on liialt väike küttekolle kivide sees ja liialt suur kivide maht ümber kolde.(150kg. läks)+mu oma viga et ruumis on ka isoleerimata kivipindu ja klaasuks...
marko luha
külaline

Lugemata postitus Postitas marko luha »

võta see jah kus kerisele kivid üleni mahuvad.
vaata kas tatpari või skameti omi.
virgor
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 8 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas virgor »

Mina olen oma uue HELO-ga väga rahul.Puid läheb vähe ja leil on hea.Muidugi ma ostsin võimsama kui ruum ette näeb aga puid läheb nii,et kahe korviga(see tavaline korv)teen kolm korda sauna(saare puuga).Norm temperatuur u.80kraadi. :good:
Ahjud,pliidid,kaminad
www.hot.ee/kaminad
Reno
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Millise Helo mudeli Sa ostsid?
alja
külaline

Lugemata postitus Postitas alja »

Kes oskab midagi üelda firmast : Tatpari ?
virgor
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 8 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas virgor »

Minul on igatahes Soome keris,mille nimi on HELO
Ahjud,pliidid,kaminad
www.hot.ee/kaminad
Peetripoeg
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas Peetripoeg »

Keristega on nagu on.Kui kerisekivid ikka otsekontaktis leegiga pole ja kivide hulk "suur"siis probleem jah.Eriti kui saunas mõni välissein kividest laotud(kerise tagune tavaliselt ikka kivist,ka korsten).Ise dimensioneerin kerise alati 25% üle.Kas või sellepärast ,et kerise eluiga pikkendada,et ei peaks max.võimsusel koguaeg vurama(ka ajaliselt kütmise aeg siis lühem)Ise pean lugu AITO keristest.Ja nendest kus kivikogused hakkavad 300 kg.Kütte tuleb seda kerist seni kuni kivid on hõõguv-oranzid.Umbes 3-4 tundi.Leilivõtmise ajal enam kütta pole võimalik.See nagu korstnaühendusega "suitsusaun".Kui kive hõõguv-oranziks ei küta ,saad esimeste leilidega hambad tahmast mustaks.
Sauna tuleb ikka mõnudega kütta ja leili nautida.Ja õlut rüübata ja külmas vees(lumes) end ehmatada.
Aga variante on palju.Ja tõenäoliselt maitseid väga erinevaid.Peaasi et keriseomanik ise rahule jääb
Ja leilivõtmisega üle pole mõtet pingutada.Soaarlaste suiti korraldatav leilivõtmise võistlused on puhas inimese elusalt keetmine.Ei läe mette.
Hüva leili!
rein113
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 57 korda
On tänatud: 41 korda

Lugemata postitus Postitas rein113 »

Harvia 20 duoga on mul väga head kogemused. ruumi suurus muidugi väike ka, ca 7m3, aga lisaks 200l boileri soojendamisele on leil väga särtsakas. 110 kraadi onka korra kogemata kätte saadud. panen ka tähele, et kui oiler on eelmisest korrast soe, läheb kütmine hulga kiiremini (ca 45min, muidu ca 1,5h, st tasuta lõunaid ei ole).
Võta arhitekt. Tuleb odavam.
Vasta