Ahiküttega maja

Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Re: Ahiküttega maja

Lugemata postitus Postitas motamees »

Jahhh, teooria järgi on mu praegune maja elamiskõlbmatu.
Pole mu praegusel elamisel mingeid klappe ega spets tuulutuse süsteeme. Majal on plastikaknad ja köögikubu polegi enam. Varem oli el vent köögis, aga nüüd pean seda mittevajalikuks. On loomulik tõmme vent korstnas. Ülemise korruse klapp on koguaeg lahti, alumise korruse (köögi) oma avatakse vastavalt vajadusele. Vahel, kui midagi köögis körbema läheb, saab ka aknad avada. Soojal ajal on aknad pidevalt tuulutuse peal.
Loomulikult olen ka mina suuremad õhulekked sulgeda üritanud. Kõva tuulega kipub uks ikke lahti minema, kui tuuleriivis pole. Teatud tuulega tekib surve majja. See tähendabki maja hingamist.
Mõttes on teha järgmine maja umbes samase hingamisega. Seina paksuse mõtlen siis välja, kui asi nii kaugel on. Miks vaevata ennast asjadega, mida veel polegi ja võibolla ei saagi olema. Kui seina soojapidavus on vilets, siis saab ju seda kompenseerida rohkema kütmisega. Viletsam ta ikkagi olla ei saa, kui praegusel majal. Õkonoomsus tuleb maja mõõtudest. Teen just nii suure, kui hädavajalik.
Õhutusklappide/aukude viga on see, et sealt tuleb värsket õhku hulgi. See on inimesele tuntav. Kui aga õhutus käib läbi maja ebatiheduste, siis ei ole see tuntav otseselt. Tihendid võivad akendel olla, tuulutamiseks on riivil vastav asend.
Rokikas, ära aja sassi minu majaehituse unistust ja Lihtnemaja ideed. Mina ehitan omapäi ja võin teha just seda, mis pähe tuleb. Teen maja nagu Niff-niffil või nagu Nuff-nuffil (õlemaja on ilmselgelt mõttetu ja hundikindel maja liiga kallis). Ise pean selles pärast elama. Kellegi ees vastust andma ei pea. Umbes nii ehitasin omale ka koju ahju. Keegi ei uskunud, et asja saab. Aga näe, saatuse tahtel toimetab siiani hästi. Vaatamata sellele, et maja on, nagu eelnevalt kirjeldasin.
Selle välisseina nullkraadiga astusin ilmselt ämbrisse. :blush: Viimastele punktidele aga vastama ei peagi. Pole mul täpset arvestust, palju ma põletan neid puid. Kütan niipalju, kui vaja. Puid teen metsast niipalju, kui vaja. Palju õhku peab vahetuma, ka ei tea. Igastahes on toad soojad ja õhku on piisavalt.
Samas on paljudes tänapäeva nõuetele vastavates (vähemasti üritati teha nende järgi) elamistes suured probleemid. Akendel on mitme sentimeetrine jääkiht, seinad hallitavad ja ahjud ei tõmba (lahtise aknaga toimivad). Vaatamata kiletamisele on villad vettinud ja igatsorti muud hädad kummitavad.
.
Tel 5o9279o
Vasta