Katelde võrdlus Viadrus, Thermona, Atmos

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Külaline
külaline

Re: Katelde võrdlus Viadrus, Thermona, Atmos

Lugemata postitus Postitas Külaline »

kyveltech kirjutas:Mulle jääb ka see osa mõistetamatuks et kas see 400 eurine hinnavahe on siis väärt ka seda niiöelda "paremust"?
Kas kasutegur pole siin ehk see märksõna? Kui maal metsa ääres elad,siis kaunase tüüpi katel ehk väga hea. Saab ka toorete puudega kütta, kui akupaaki vahel pole :mrgreen:

Miks diiselmootor bensukast kallim on? Kas on mõtetu kulutus?

taastaja
kyveltech
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas kyveltech »

Ei ole...mul ka diisel, väga hea on:-P väga madala temperatuuriga, -32 ei läind aga enam käima, sest akul oli mingi rumal komme lõpetada tegevus -30 pealt ja ei saand seda esimest laksu käivitamisel.
Kasutegurid on nii erinevad? Millised need siis on?
Kui akupaaki vahel pole töötab ka Viadrus väga edukalt ja kütta saad seal mida iganes tahad, ma küll ei ole probleemi kohanud. Ootan veel argumente. Bensiini ja diiselmootori võrdlus siinjuures pole kohane, kuigi mulle see võrdlus meeldib!
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Külaline kirjutas:Miks diiselmootor bensukast kallim on? Kas on mõtetu kulutus?
Kui ainult lühikesed otsad siis on rahaliselt vist suht mõtetu kulutus jah. :)
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas kütja »

Külaline kirjutas:
kyveltech kirjutas:Mulle jääb ka see osa mõistetamatuks et kas see 400 eurine hinnavahe on siis väärt ka seda niiöelda "paremust"?
Kas kasutegur pole siin ehk see märksõna? Kui maal metsa ääres elad,siis kaunase tüüpi katel ehk väga hea. Saab ka toorete puudega kütta, kui akupaaki vahel pole :mrgreen:

Miks diiselmootor bensukast kallim on? Kas on mõtetu kulutus?

taastaja

Vaata,Viadrust Kaunase katlaga võrrelda saab ainult võhik.See ,et nad mõlemad malmist on ,ei tähenda et nad identsed oma kütmisomadustelt on.
Eestikinnisvara
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 9 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Eestikinnisvara »

Mollele pelleti vennas Pelle.
Eestikinnisvara
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Kontakt:

Nii, räägime siis asjadest õigel ajal. Kuna nüüd on pikalt ilusti külma hoidnud, siis teeme ausa katse välja sõeluda, kes on "nö. katlakütja" ja kelle elu pole isegi külmadega väga muutunud.
Selleks, et asi natukenegi võrdsem oleks räägiks süsteemidest, mis on ka võrreldavad. Ehk siis min. : katel, akupaak. Kellel süsteemi juhtimine elektrooniline, siis pane ka selle mark.

Endal.
Katel Molle, akupaak 1,5m3, radiaatorküte, seda poolt juhib ECL.
Kütmine toimub kord päevas (24h vahet), 1,5 kuni 2 täis katlatäit. See võtab kokku 4 tundi. Vahepeal juures istuma ei pea, kütus valgub ise peale. Lõpuks akupaak tervenisti ca. 85-90 C.
Küttepuu: kuiv saar, kask.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Eestikinnisvara kirjutas:Nii, räägime siis asjadest õigel ajal. Kuna nüüd on pikalt ilusti külma hoidnud, siis teeme ausa katse välja sõeluda, kes on "nö. katlakütja" ja kelle elu pole isegi külmadega väga muutunud.
Selleks, et asi natukenegi võrdsem oleks räägiks süsteemidest, mis on ka võrreldavad. Ehk siis min. : katel, akupaak. Kellel süsteemi juhtimine elektrooniline, siis pane ka selle mark.
Miks tahad ilma akupaagita süsteeme (Stropuva jne.) kõrvale jätta? Võrdleks ikka kõiki tahkeküttega lahendusi. Pellet jääb vist välja sest see suht automatiseeritud.

Täidan oma stropuvat hetkel korra päevas 26 kg. saepurubriketti + puud. Kui ainult briketiga kütta siis põleb ~36 tundi aga see ei sobi minu kodusoleku graafikuga :) .
Mina olen igatahes rahul :clap:
Külaline
külaline

Eestikinnisvara kirjutas:
Endal.
Katel Molle, akupaak 1,5m3, radiaatorküte, seda poolt juhib ECL.
Kütmine toimub kord päevas (24h vahet), 1,5 kuni 2 täis katlatäit. See võtab kokku 4 tundi. Vahepeal juures istuma ei pea, kütus valgub ise peale. Lõpuks akupaak tervenisti ca. 85-90 C.
Küttepuu: kuiv saar, kask.

Minul ka Molle.
Minule jäävad need numbrid nati arusaamatuks. On sul ikka 45kW Molle? Kas sellise valuga korsten kuumast juba lõhki ei ole? Või kasutad lühikesi küttepuid? 50 cm asemel ntx 25 cm pikkusi?
Kaks katlatäit(200liitrit) puid ja need ka ainult must lepp(ml) saan ma alla panna ainult siis, kui sügise kütma hakkan. Teen seda võrdlemisi hilja, siis kui ÕSP-ga tuulutamine ära tüütab. Siis on süsteemis tavaliselt juba vesi ainult 10C kraadi. 2 koldetäie põlemine võtab aega kuni 6 tundi. Siis on hoitud katlast väljuvat suitsugaasi temperatuuri 220-250C vahel. Kui 300 ja rohkemaga lasen, siis läheb muidugi kiiremini. Aga mul on akupaagi maht suurem, pea 2 m3

Praegu kütan katelt üle päeva. 1,3 katlatäit korraga, siis vesi 90-95 aku alumises osas. Lisaks kütan praegu iga päev pliiti soemüüriga. See siis 6-7 kg puid (ks,sa) korraga. Siis keeran korraks mõned radikad kinni, muidu läheb liiga palavaks. Mõte selles, et siis jagub aku sooja vett ka sellise külmaga kaheks päevaks. Muidu kipub 1,5 päeva peal otsa saama.

Oma katlal olen tuuninud koldesse siseneva õhu avasi oma korstna tõmbe järgi st olen vähendanud nende ristlõiget nii keskmiselt 30-40% (suuremate külmadega rohkem, muidu vähem) saan liigutada seda, ise paigaldatud, siibrit. Selle liigutusega on parem ühtlast põlemist seada.

taastaja
Eestikinnisvara
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Kontakt:

Ikka 45kw Molle.
4 tundi on suhteliselt umbes pakutud.
Väljuvat tempi ei mõõda, katel töötab oma 80-90 C juures. Ise reguleerib pealeantavat õhku termokaga, ise seda piirama küll ei pea (kett on välja timmitud). Oled sa kindel, et sa taastaja sekundaarõhu avasid pole sulgenud? Ma ei ütleks,et mul väljuv suitsugaas väga kuum oleks. Mõõtnud küll ei ole (laiskusest) aga hooman temeratuuri küll. :) Kütan kuiva kasega, saarega.
Mul on kahesüsteemne boiler 200L ka taga nüüd.
Eestikinnisvara
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Kontakt:

Lisan veel, et leidsin ca. 15-17 aastat vana kivisütt keldrist ja lisasime pool ämbrit kõige peale. Lõpp oli ikka liiga valus :)
Külaline
külaline

Pane kell korstnasse, siis näed millise temperatuuriga krunti, maja ümber, kütad. Ma ei oskaks üldse ilma selle kellata seda katelt kütta. See annab kogu informatsiooni, mis seal sees parajasti toimub. Ja see katel pole tellisahi mida täie vaardiga kütad. Õigel tellisahjul on õige pottsepp juba välja rehkendanud korstna ja ahju suhte ahju lõõride pikkusele. Siis annad aga hagu ja korstnasse väljub paraja temperatuuriga suitsugaas, et ahju kasutegur võimalikult hea saaks. Katlainseneril see võimalus puudub, et teeks ainult sinu korstnale vastavalt seadistatud katla. Siis ongi nii, et tuleb ise lahendused leida, kui ilma ei taha kütta.

taastaja

ps ikka avan ja sulgen ka sekundaarõhuavasi, siis kui parajasti vaja. Puhas põlemine säästab ju kütust ja korstna otsast on näha väljumas ainult läbipaistvat kuuma õhu virvendust!
Atmosega kütja
külaline

Lugemata postitus Postitas Atmosega kütja »

kyveltech kirjutas:...Samas igal katlal, olgu ükskõik milline on oluline see tõmbe osa. see, et Atmos tossab, tõmme sitt, ongi kogu lugu. Samas on oluline ka ukse avamise meetod, ära kaku järsku lahti, tekitad katlasse alarõhu, tõmba vaikselt uks lahti.
Tõmme peab olema hea, selles pole akhtlust. Erinevad katlad tahavad erinevat tõmmet, see vist tehase andmetes ka kirjas. Ma ei tea kuidas keegi küll viitsinud sellesse süveneda, aga nii see on.
Atmos tossab, tõmme sitt, aga milleks siis veel atmosele ventilaatorit vaja?
agoh
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas agoh »

Viadrus kütab küll mehiselt,kui puid alla loobin siis suitsugaaside temp.kõrgem ja korsten tunduvalt soojem.Söega hoiab kauem ühtlasemat temp.ja korsten ei ole nii kuum-ehk siis suitsugaaside temperatuur madalam ja enamus powerit jääb ikka kütmiseks mitte korstnasse.
lihtsalt huvitab
külaline

Lugemata postitus Postitas lihtsalt huvitab »

Tere!

Uurin erinevaid katlaid ja silma on ka jäänud malmkatel Viadrus U24(http://www.ostakatel.ee/juhendid/U24juhend.pdf),mis peaks olema ka altpõlemisega.On ehk kellelgi kogemusi,kas on ainult söekatel või kannatab sama edukalt puud ja briketti ka põletada ning kaua üks katlatäis enamvähem köeb ,juhul kui süsteem juba üles köetud(saan aru,et viimane küsimus eeldab maja soojavajaduse teadmist,aga ega ma apteekri täpsusest polegi huvitatud)?
Plaan põhiliselt kasutada ikka puitu,kuid ega oskagi väga otsustada,kas planeerida Viadrus tüüpi ülevaltpõlemisega või Kalvis/Dakon tüüpi altpõlemisega variandi peale minekut. Soov oleks tule püsivus võimalikult pikaks saada,kuna puudub lihtne võimalus üle 300 ltr. akupaagi paigalduseks ja praegune süsteem ise ka ca 300 ltr.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

lihtsalt huvitab kirjutas:Soov oleks tule püsivus võimalikult pikaks saada,kuna puudub lihtne võimalus üle 300 ltr. akupaagi paigalduseks ja praegune süsteem ise ka ca 300 ltr.
Kõlab nagu "Stropuva" jne. tüüpi katlast kõneled. Kui suur su elamine on?
lihtsalt huvitab
külaline

Lugemata postitus Postitas lihtsalt huvitab »

rokikas kirjutas:
lihtsalt huvitab kirjutas:Soov oleks tule püsivus võimalikult pikaks saada,kuna puudub lihtne võimalus üle 300 ltr. akupaagi paigalduseks ja praegune süsteem ise ka ca 300 ltr.
Kõlab nagu "Stropuva" jne. tüüpi katlast kõneled. Kui suur su elamine on?
180m2 tuleb julgelt ära,aga seda "Stropuvat" olen ka uurinud ja isegi mõelnud,kuid sellega kohe korstnale hülss sisse vaja ja pidavat see riistapuu ikka paras "püssirohutünn" keldris olema.Selle tegid mulle selgeks ühe firma müügimehed,kui selgitasin neile oma soovi ja jutu sellele katlale viisid nemad ise just hoiatusena,kusjuures väitsid päris mitut teadvat,mis olla pauku teinud.Mingi ülemine õhuklapp pidi olema neil ikka päris "lotovõidu" sarnase tõenäosusega garantii,et õigel ajal selle ka sulgeb ning mingi tross pidi kusagile kinni jääma ja mis kõik veel.Niiet parem ei sellisele ja 80+vanainimest panna taolisega toimetama...?
Ahjud ja pliit ka küll majas olemas,kuid neid kogu elu jooksul köetud mõnikümmend korda ja ei plaaniks ka kütta kuniks ikka kesküttega hakkama saab.Aga jah,huvi pikemalt säilitava tulega katla vastu endiselt üleval. Käivad juba kerged plaanid,et teen "jaan tatikat" ja ehitan nagu vanasti tehti malmradikate peale tellisahju,kuid samasuguse põhimõttega nagu nüüdsed altpõlejad ja suure koldega. See küll rohkem sihuke ideetasandil plaan,aga kui ikka normaalset katelt ei õnnestu leida,tuleb asi enesel ette võtta.Leidsin ka siit kunagi mingi taolise halukatla,mis kõrvalasuvast punkrist laadis katlasse kütet juurde (vist oli tsehhi oma) ,korra mõtlesin,et teen tehasest päringu,kas oleks võimalik ka taolist soetada ja mis maksma läheks,aga jah sinnapaika see plaan on jäänud.
Mis aga puutub katlamüüjatesse,olen avastanud nendepoolse tõelise müüginipi. Uskuda neid suurt ei saa,kuna üritavad selgeks teha,et just see konkreetne on "tippude tipp",samas on see kas näidistesaali näidis või laosolev eksemplar,küsides teise katla kohta,mida kohpeal hetkel ei ole ,tehakse see maatasa,kui põhimõtteliselt mõttetuim asi üldsegi maamunal.Lähed aastapärast samasse poodi,sama müüja ,kuid nüüd siis see väljas,mis eelmisel korral kusagile ei pidanud kõlbavat ja samasugune kiidulaul läheb nüüd selle kohta lahti ja küsides nüüd seda katelt,mida eelmisel korral kiideti ,saab see siis seekord mahatehtud,kuigi müüvad ka sedasma eelmisel korral üleskiidetut ,ainukese vahega,et seda hetkel kohapeal ei ole. Kus see tõde siis nüüd on-kui on kohapeal on tipp ja kui kohapeal ei ole,ei kõlba kusagile?Sellepärast üritangi siinsetelt enne mingitki loodan,et objektiivsemat infot saada.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

lihtsalt huvitab kirjutas: 180m2 tuleb julgelt ära,aga seda "Stropuvat" olen ka uurinud ja isegi mõelnud,kuid sellega kohe korstnale hülss sisse vaja ja pidavat see riistapuu ikka paras "püssirohutünn" keldris olema.Selle tegid mulle selgeks ühe firma müügimehed,kui selgitasin neile oma soovi ja jutu sellele katlale viisid nemad ise just hoiatusena,kusjuures väitsid päris mitut teadvat,mis olla pauku teinud.Mingi ülemine õhuklapp pidi olema neil ikka päris "lotovõidu" sarnase tõenäosusega garantii,et õigel ajal selle ka sulgeb ning mingi tross pidi kusagile kinni jääma ja mis kõik veel.Niiet parem ei sellisele ja 80+vanainimest panna taolisega toimetama...?
Kivikorstnasse oleks hülss tõesti soovitatav aga ülejäänud müügimehe väited .... :banghead: .
Päris huvitav kohe mis asi seal pauku võib teha? See ülemine õhuklapp on nii lihtlabase toimimispõhimõttega et selle mittetoimimine......tahaks kohe müügimehe seletust sellele kuulda. Trossi kinnijäämisest olen minagi NSR kanalist kuulnud aga ise ei ole veel kogenud.
Ma ei ürita väita et see "Stropuva" oleks mingi "hüper-super" asi aga vabalt kannatab võrdlust teiste tootjate/toimimispõhimõtetega puukütte süsteemide ja kateldega.
Kui mureks 80+ vanainimese hakkamasaamine katlaga siis võiks hoopis kaaluda automaatse pelletikütte süsteemi peale.
pakub huvi
külaline

Lugemata postitus Postitas pakub huvi »

Tänud "Rokikas" kaasa mõtlemast/arutamast. See klapp,kui õigesti aru sain olla lahti jäänud ja seoses sellega läks katel keema ja oli lõpuks sõna otseses mõttes lõhki löönud.Miks kaitseklap(id) seda olukorda ei päästnud ei hakanud ma uurima,kuna endal sel hetkel huvi konkreetse isendi vastu puudus ja kuna nad ise selle teema hoiatusena esitasid,lasksin "ühest kõrvast sisse ja teisest välja". Kas tegelikult on ka see pauk käinud või ei,ma ei tea ja ega mind see eriti huvita ka ,ma suure tõenäosusega seda sorti katelt omale siiski ei soeta,puhtpaljalt juba selle korstna hülssimise pärast (liialt suur ja küllalt kulukas ettevõtmine,odavam tuleb isegi 2+tonni akupaak panna),aga see selleks. Taat praegu oma aastate kohta kõbe (60+ võrdluseks) ja ta ise praeguse süsteemiga rahul( meie pole rahul,kuna omal mugav gaasiküte ja ruumitemp. kõikumised olematud,seega soov ka vanade juurde külla minnes saada sama tingimust) .Hetkel Nerise katel 4 sekts+otsad ja käigud ümber laotud,et enne korstnasse jõudmist käib suits veel välisküljed ka läbi (muideks sama meetodit kannatab praeguste malmide puhul samuti kasutada). Akupaaki hetkel vahel ei ole kuid pump on pandud on/off lülitiga väljuvale veele 60c peale tööle ja suitsugaasid on korstnas 180-220c sõltuvalt,kuidas siibritega mängida.Tema ise asjaga rahul,käib iga tunni pooleteise tagant katlamajajst läbi,viskab puid peale ja ütleb,et see pensionärile paras ajaviide ja kohustus igapäevaste majapidamistööde ja ristsõnade lahendamise kõrvale.Puud on meil 50cm ja need lõikab ta elektrilise kettsaega pooleks,seega siis 25cm ,kuigi katlasse mahuks 35cm .Ma olen küll öelnud,et lõika õige mõõduga ja siis need klopid loobi lõpuks ,aga väidab,et puu on puu ja pooleks olla mugavam neid saagida.Keskeltläbi läheb külmemal ajal rumm nädalas ja toad hommikul 17-18 kütmise lõpetamisel 22-24. kütab praegu 2x päevas hommikul 6st 10-11ni ja õhtul 5-6st 10-11ni.Õhtul lülitab enne lõpetamist pumba ise välja ja laseb vee katlas 80-85c peale ja kui juba kannatab siis siiber kinni. Siiber on ikka õige vanakooli asi,mitte see kaasaegne euru,mida polegi üldse vaja avada ning mille mõttest ma üldse aru ei saagi,miks taolist sinna vahele topitakse :). Süsteem malmradikatega (ca300ltr) ja ehitatud isetsirkuleerivaks,kuigi hetkel tagasivoolul pump peal,mis käevitub,kui katel on jõudnud 60c ja seiskub,kui langeb alla 60c(praeguste külmadega pidi ka päeval tegema sama,mida õhtulgi nagu eespool kirjeldasin).Ah jaa viisime nüüd seda puitbriketti (kandilised meeldivad enam,kui ümarad) ja nüüd alguses viskab puude vahele 2-3 pätsi katlasse,see võtab kohe 70-75c peale katla üles,puudega pidi alles 2 täitmisega sellise temperatuuri saavutama.
Pelleti peale olen ka mõelnud ja teinud isegi arvutused ,kuid kahjuks asi kipub liialt kulukaks minema.
Perspektiivis ikkagi suvel plaan asja veits täiustada ,vähemalt uus akupaak panna ,kuid kardan,et see katel jääb sel juhul ikka lahjaks,kuigi omal ajal oli paak vahel ja kannatas elada 1x kütmisega (hommikusest kütmisest ei olnud tarvis).Seepärast teengi nüüd veits eeltööd.Tänud igaljuhul kaasamõtlejatele /abistajatele/õpetajatele.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Need müügimehed on ikka kohati imeloomad küll. Räägivad mida iganes et vaid oma kauba müüdud saaks. Selle jutu sisu on sama kui väita et MB on parem auto kui BMW sest üks bemmimees sõitis pirita jõkke. Järelikult kõik BMW kisuvad jõepoole.
pakub huvi kirjutas:....puhtpaljalt juba selle korstna hülssimise pärast (liialt suur ja küllalt kulukas ettevõtmine,odavam tuleb isegi 2+tonni akupaak panna
Kust sa nii odavalt 2 tonnise akupaagi saad?

Eks see valik ole paljuski maitseasi. Mis kellele rohkem sümpatiseerib. Peaasi et lõpptulemusena toa mõistlike kuludega soojaks saab. :wave:
pakub huvi
külaline

rokikas kirjutas:Need müügimehed on ikka kohati imeloomad küll. Räägivad mida iganes et vaid oma kauba müüdud saaks. Selle jutu sisu on sama kui väita et MB on parem auto kui BMW sest üks bemmimees sõitis pirita jõkke. Järelikult kõik BMW kisuvad jõepoole.
pakub huvi kirjutas:....puhtpaljalt juba selle korstna hülssimise pärast (liialt suur ja küllalt kulukas ettevõtmine,odavam tuleb isegi 2+tonni akupaak panna
Kust sa nii odavalt 2 tonnise akupaagi saad?

Eks see valik ole paljuski maitseasi. Mis kellele rohkem sümpatiseerib. Peaasi et lõpptulemusena toa mõistlike kuludega soojaks saab. :wave:
Tere!
Torujüri müüb 1900ltr. akupaaki 475.Eur.Ma ei usu ,et saaksin 10m hülssi täiskivilõõri sellise raha eest (või siiski...?,kui tead soovitada) tööga saaks ehk ise hakkama (selle lõõri paigaldusel),akupaagi panekuga ja küttesüsteemi tegemisega võõrast abi pole vaja.

http://www.torujyri.ee/akupaagid/akumulatsioonipaagid
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets

pakub huvi kirjutas: Tere!
Torujüri müüb 1900ltr. akupaaki 475.Eur.Ma ei usu ,et saaksin 10m hülssi täiskivilõõri sellise raha eest (või siiski...?,kui tead soovitada) tööga saaks ehk ise hakkama (selle lõõri paigaldusel),akupaagi panekuga ja küttesüsteemi tegemisega võõrast abi pole vaja.

See on sul ilma otsteta akupaak,toorik.Odavam on lasta teha täpselt oma vajadustele vastav paak.Need valmis paagid parajad kirved.
pakub huvi
külaline

kütja kirjutas:
pakub huvi kirjutas: Tere!

See on sul ilma otsteta akupaak,toorik.Odavam on lasta teha täpselt oma vajadustele vastav paak.Need valmis paagid parajad kirved.
Tere!
"Kütja" tänud. otsad ikka küljes,muhve ei ole,aga nagu märkisin,sellega saan ise hakkama.
Küll pakub huvi,kui väidad,et need "kirved",kust oleks võimalik soodsamalt saada,ehk paned mõne kontakti. Tänan selle eest juba ette.
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets

Ise olen võtnud Märjamaalt: Ferrum KV AS. 5031068
Eestikinnisvara
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Kontakt:

Külaline kirjutas:Pane kell korstnasse, siis näed millise temperatuuriga krunti, maja ümber, kütad. Ma ei oskaks üldse ilma selle kellata seda katelt kütta. See annab kogu informatsiooni, mis seal sees parajasti toimub. Ja see katel pole tellisahi mida täie vaardiga kütad. Õigel tellisahjul on õige pottsepp juba välja rehkendanud korstna ja ahju suhte ahju lõõride pikkusele. Siis annad aga hagu ja korstnasse väljub paraja temperatuuriga suitsugaas, et ahju kasutegur võimalikult hea saaks. Katlainseneril see võimalus puudub, et teeks ainult sinu korstnale vastavalt seadistatud katla. Siis ongi nii, et tuleb ise lahendused leida, kui ilma ei taha kütta.

taastaja

ps ikka avan ja sulgen ka sekundaarõhuavasi, siis kui parajasti vaja. Puhas põlemine säästab ju kütust ja korstna otsast on näha väljumas ainult läbipaistvat kuuma õhu virvendust!

Ma tõesti ei saa aru, miks vinnutad oma katlaga. Primaarõhku piirab katla oma termokas- see töötab muidugi siis, kui kett õigesti välja timmida. Sekundaarõhku ei näpi küll minu tutvusringkonnast mitte keegi, kuna sekundaarõhu pealevoolu sulgemine on jaburus kuubis. Järelpõlemine gaasidel ongi selle katla nö point, mille tagajärjel tõuseb ka katla kasutegur.
See selleks.
Külaline
külaline

Selle jutu peale ei oska muud kosta kui ..." eks tola tahab ka toimetada, ära pane tähele" :lol:
Kel on aga mingi lühike jupp(nii kuni 5m) moodulkorstent, see ei saagi seda tüüpi katelt muidu õieti vedama, kui peab üle 300 kraadi tagant välja laskma. Katla töötemperatuur 80-90 viitab üheselt sellele. Edu ilma kütmisel!

taastaja
Vasta