pruun/hall/must kaabel

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Re: pruun/hall/must kaabel

Lugemata postitus Postitas vtl »

Külaline kirjutas:Te siin oma väikeses mullis lihtsalt eeldate ju, et kogu maailm on loll ja teie olete kõigist targemad ning kuna olete seda piisavalt pikalt teinud, siis kaobki reaalsus vaikselt silmist. Unenägu on aga nii magus, et kui ma teid siin natuke maa peale toon siis võitlete kahe käega vastu
Lihtsalt infoks - mina EI ole elektrik. Erialalt hoopis elektroonik ja töötan IT valdkonnas ning olen ennast koduelektri paigaldiste ja koduautomaatikaga omal käel kurssi on viinud. Ja selleks kurssiviimiseks kulus *kindlasti* rohkem aega, kui "pool päeva netis".
Teenust ei osuta ja Sinu kodusnokitsemine minu leiba ära ei võta, seega ma võin öelda, et mul peaks tegelikult ükskõik olema, milliseid töövõtteid või markeeringut Sa kasutad.

Kuna ma olen pidanud oma erialaga (nii arvutid kui elektroonika) seoses loendamatul hulgal sitta likvideerima, mida asjaarmastajatest "teadjad" kokku on keeranud, siis ma üritasin lihtsalt tõestada, miks markeering on järgimiseks.
Paistab, et kurtidele kõrvadele ja rohkem ei kavatse oma aega sel teemal kulutada.
Külaline kirjutas:...Kuna te siin oma ametite keerukuses nii väga kinni olete siis väike näide veel - mina tegin oma majas elektritööd ilma, et kolm aastat püksteperset koolis kulutaks vaid hoopis veetsin pool päeva netis ning tulemus sai hea - elukutseline elektrik kiitis heaks. Tahaks nüüd näha kuidas mõni teist tarkpeadest mõne lihtsamatsorti ristmiku projekteeriks ja ehitaks ning siis kutsume elukutselise "teedeehitaja" asja hindama :)
Päris kindlasti ei hakkaks ma ka lihtsamatsorti ristmikku projekteerima stiilis "mõõdame minu auto pooleteistkordse laiuse järgi umbes tee ära, paneme silma järgi koorma killustikku ja 5 (10) cm asfalti labida ja rehaga peale. Paraku seda Sa praegu just propageerid.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Külaline kirjutas:... Te siin oma väikeses mullis lihtsalt eeldate ju, et kogu maailm on loll ja teie olete kõigist targemad ...
Kui just mitte kogu maailm , siis vähemalt selle teema algataja oleks võinud peeglisse vaadata ja endale seda ikkagi tunnistada, aga ei, tal jäi veel õigustki üle.
Külaline kirjutas:...Ja kui lõpuks pole enam muust kinni võtta siis on "teedeehitaja" mingi uus solvangusõna? ...

No, kui juba sõna "ehitaja" on sees, siis paljudejaoks kindlasti. :)
Külaline kirjutas:...Ei ole üldse geeniusega tegu, täiesti harju keskmine inimene... siis väike näide veel - mina tegin oma majas elektritööd ilma, et kolm aastat püksteperset koolis kulutaks vaid hoopis veetsin pool päeva netis ning tulemus sai hea - elukutseline elektrik kiitis heaks....
Kukun nüüd ennast hindama- ma ju puhta geenius! :) Ei viitsinud seda poolt päevagi neti peale raisata, aga nii enda kui ka ämma korteri juhtmestik uuendatud va. kilbis ühendamised ja kilpi ühendanud pädevusega elektrik ei teinud teostatu kohta ühtegi märkust. Hakka või pädevust taotlema!
Lõpetuseks arvan, et elektrivaldkond on siiski piisavalt reglementeeritud juhtmestiku isolatsioonide värvide osas (usun, et mitte ilmaasjata) ja seal ei tohiks/tasuks erilist loominguvabadust üles näidata.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Lugupeetud teedeehitajale ei jõudnud ilmselgelt minu kirjutatud postituse mõte kohale. Seetõttu üritaks siis seda veelkord selgitada. Ma ei ole kunagi seda arvanud, et kiirus ja kvaliteet ei ole omavahel seotud. Pidasin silmas pigem seda, et kui näiteks "amatöör" ajab paigaldusjuhendis näpuga järge ja seal on kirjas, et enne maja veetorude kasutusele võtmist tuleb teha surveproov siis "proff" on oma töös piisavalt kindel ja ei pea ilmtingimata selle peale hakkama aega raiskama vaid võib oma tehtud tööle anda rahuliku südamega garantii ka ilma surveproovita. Töö tulemus paraku selletõttu ei kannata. Küll aga võib kokku hoida poole päeva jagu aega.
P.S. Otse loomulikult võid sa mind projekteerimise koha pealt lolliks pidada. Vähemalt mina ise küll ennast pean. Aga mina ei ole tulnud sind või teemaalgatajat siin lolliks tembeldama. Sellega said sa küll ise hakkama.
Torutööd Tartus 56 932 898
TumeTumba
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas TumeTumba »

Aga tõepoolest, Tomson, kes sul kilbi kokku pani? Kas vedasid kaableid kilbist lähtuvalt või ennem panid kaabli paika ja selle järgi tehti kilp? Oli siis vähemalt tööjoonis olemas?
Vaata, kui ma veel ei olnud elektrikuks õppinud, vedasin kaableid ka niisama suurima mõnuga, tegin punktiühendusi ja olin muidu kõva mees. Aga kilpide koostamisest ei teadnud midagi. Ei teadnud ka kaitsmete ja kaablite omavahelisest sõltuvusest. Tol ajal polnud ka netti kust infot saada.
amp
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas amp »

TumeTumba kirjutas:Aga tõepoolest, Tomson, kes sul kilbi kokku pani? Kas vedasid kaableid kilbist lähtuvalt või ennem panid kaabli paika ja selle järgi tehti kilp? Oli siis vähemalt tööjoonis olemas?
Vaata, kui ma veel ei olnud elektrikuks õppinud, vedasin kaableid ka niisama suurima mõnuga, tegin punktiühendusi ja olin muidu kõva mees. Aga kilpide koostamisest ei teadnud midagi. Ei teadnud ka kaitsmete ja kaablite omavahelisest sõltuvusest. Tol ajal polnud ka netti kust infot saada.
Misasi on punktühendus?
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

pikk88 kirjutas:...Ma ei ole kunagi seda arvanud, et kiirus ja kvaliteet ei ole omavahel seotud. Pidasin silmas pigem seda, et kui näiteks "amatöör" ajab paigaldusjuhendis näpuga järge ja seal on kirjas, et enne maja veetorude kasutusele võtmist tuleb teha surveproov siis "proff" on oma töös piisavalt kindel ja ei pea ilmtingimata selle peale hakkama aega raiskama vaid võib oma tehtud tööle anda rahuliku südamega garantii ka ilma surveproovita. Töö tulemus paraku selletõttu ei kannata. Küll aga võib kokku hoida poole päeva jagu aega.
Teema on küll juba pruunist/hallist/mustast kaugele läinud, aga juttu jätkub kauemaks.

Surveproov ei ole sugugi üksüheselt seotud paigaldaja professionaalsusega ja töö kiiruse vs. kvaliteediga. Surveproov toob välja ka selle, kui näiteks kui mõnes liitmikus või torus oli tootja defekt JA JUSTNIMELT TÕELINE PROFF PEAKS KA SEDA VÕIMALUST TEADMA NING ARVESTAMA.
Teine asi, ka profid eksivad. Inimlikult. Mul sõber kolis tuttuude korterisse, kus üks pressliitmik oli unustatud kinni pigistamata. Kahe kuu pärast öösel lendas see otsast ära ja tegi korraliku uputuse, kahjustades uut köögimööblit ja kallist tehnikat. Pluss terve korteritäis ringi vahetatud parketti. Tööd tegid justnimelt profid ja kõik muu oli korralikult tehtud. Lihtsalt inimlik näpukas.

Saekaatri mehed räägivad, et näpud lasevad otsast just vanad, enesekindlad mehed, kel ohutunne kadunud. Noored on küll kogenematud, aga see-eest ettevaatlikumad.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

No sorry, tõesti ei tulnud hetkel paremat näidet pähe. Kuid ma usun, et jõudis vast kohale küll, mida ma tegelikult silmas pidasin :)
Torutööd Tartus 56 932 898
Tomon
külaline

Lugemata postitus Postitas Tomon »

pikk88 kirjutas:Lugupeetud teedeehitajale ei jõudnud ilmselgelt minu kirjutatud postituse mõte kohale. Seetõttu üritaks siis seda veelkord selgitada. Ma ei ole kunagi seda arvanud, et kiirus ja kvaliteet ei ole omavahel seotud. Pidasin silmas pigem seda, et kui näiteks "amatöör" ajab paigaldusjuhendis näpuga järge ja seal on kirjas, et enne maja veetorude kasutusele võtmist tuleb teha surveproov siis "proff" on oma töös piisavalt kindel ja ei pea ilmtingimata selle peale hakkama aega raiskama vaid võib oma tehtud tööle anda rahuliku südamega garantii ka ilma surveproovita. Töö tulemus paraku selletõttu ei kannata. Küll aga võib kokku hoida poole päeva jagu aega.
P.S. Otse loomulikult võid sa mind projekteerimise koha pealt lolliks pidada. Vähemalt mina ise küll ennast pean. Aga mina ei ole tulnud sind või teemaalgatajat siin lolliks tembeldama. Sellega said sa küll ise hakkama.
Oi aitäh jälle, juba teine postitus järjest mis ideaalselt minu pointi tõestab :) Küll on lihtne ja naljakas inimestega argumenteerida kui nad ise endale hauda kaevavad. Ma isegi ei viitsi seletama hakata kui rumal su jutt on - igaüks peale sinu saab sellest aru. Selline inimene nagu sina ei tohiks küll kedagi lolliks nimetada. Või on tegu selle inglisekeelse ütlusega, et "takes one to know one"? :D
TumeTumba kirjutas:Aga tõepoolest, Tomson, kes sul kilbi kokku pani? Kas vedasid kaableid kilbist lähtuvalt või ennem panid kaabli paika ja selle järgi tehti kilp? Oli siis vähemalt tööjoonis olemas?
Urmas kirjutas: Kukun nüüd ennast hindama- ma ju puhta geenius! :) Ei viitsinud seda poolt päevagi neti peale raisata, aga nii enda kui ka ämma korteri juhtmestik uuendatud va. kilbis ühendamised ja kilpi ühendanud pädevusega elektrik ei teinud teostatu kohta ühtegi märkust. Hakka või pädevust taotlema!
Kõik mis peakaitsmest ja elektrilugejast edasi jääb on minu tehtud. Seal all pean silmas siis õues asuva kilbi sisu, moodulkarp saunas(pisikeses külalistemajas) ja moodulkarp elumaja mõlemal korrusel. Nagu ma juba ütlesin on kõik elkutseline elektrik üle vaadanud, heaks kiitnud ning absoluutselt ühtegi märkust tegemata. Tema arvamust ja juttu austan ning usun rohkem kui ükskõik keda siin foorumis kuna tean teda isiklikult ja tean tema tausta ning kogemusi. Foorumis kahjuks see võimalus puudub.

Aga praegu on Interent olemas ja kaitsmete ja kaablite omavaheline sõltuvus oli tõenäolseilt esimene asi mille kohta netist lugesin kuna ilma selle teadmisette pole võimalik tööd alustadagi.
Google annab üks 1 sekundiga vastuse: http://www.elektroskandia.ee/abi/kaablite-koormustabel. Läbi lugemiseks ja arusaamiseks veel mõni minut ja ongi juba algus tehtud. Edasi võiks selgeks teha tarbijate ja kaablite vahelise sõltuvuse mis võtab umbes sama palju aega. Nüüd on olemas teoreetilised teadmised selle kohta millised juhtmed kuhu vedama peab ja samuti hakkab tekkime mingi ettekujutus millised kaitsmed kilpi lähevad. Ja palju see aega võttis? Ei ole ju nii keeruline nagu arvate?
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Elekter on selline normaalolekus käegakatsutamatu asi. Võrrelda võiks ju miski käegakatsutavamaga. Kõvemad mehhaanikud on ju läbi aegade ikka ka autosid ehitanud. Ega see ju praegugi keelatud pole.
Mida aga peab tegema, et omaehitatud autoga maanteele minna?
Ja seleta, et sattus kätte sinist klaasi, ja tegin pidurituled sinised?
Ja nüüd tullakse muidugi võrdlema, et oma elektripaigaldis on nagu auto, millega sõidetakse ainult omas hoovis?
Et kui müüa tahad, siis tuleb esmalt laiali lammutada?
Eks ta ühest küljest nii ka tõesti on.
Teisalt - money talks. Ja kui seadusandja või inspektorid ei saa oma juba praegu kehtivate ülesannetega hakkama, siis kindlustusfirmad peaks elektripaigaldise tehnilisest kontrollist küll huvitatud olema. Mitte lepingu sõlmimise ajal, ikka kahjukäsitlusel...
Kas on?
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Teemaosalised (kui nad jõulueel veel kained ja netis on) võiksid lugeda seda teemat (trafo ja juhtmed) ja ehk siis jõuab kohale, MIKS on vaja õigete värvidega elektrisüsteemi ehitada.
Vasta