Arutelud töö tegemise hinna osas

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
Pekikuubik
külaline

Re: Arutelud töö tegemise hinna osas

Lugemata postitus Postitas Pekikuubik »

Miks ma robile sellise küsimuse esitasin? Just sellepärast millest siin nüüd ka jutt on lahti läinud.
Ikka hindadest ehk siis mis hinnaga keegi midagi teeb. Ringkond on siin ju ikkagi piiratud. Samas kui mul
katusemeest on vaja hea ju siit võtta mitte suvalist jorssi. Samas urmasr maalritel on ka ju mingi valulävi töödel?
Selline jutt, et pikk maa ja bla bla ongi see mida peab taluma alti objektil kui "meistrimees" saabub. Oli siin tehtud teema soovitamistest aga kisub läbuks. Just selle pärast kisubki, et kõik mustavad kõiki ja keegi ei seedi, et kellelgi hästi võiks minna. Olen ise ka suht-koht suur tööandja ja mind näiteks huvitavad meeste küsitavad tasud ja resümee. Robi ma tean...tean tema häid ja halbu külgi. Tean siin mõnda meest veelgi aga jutt on siin kõigil kena aga tööl... :banghead:

Jõudu ja jaksu! :wave:
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

pekike,kui sina ütled,et oled suht-koht suur tööandja,siis miks sa siin uurid teiste hindasid.mis arv on-Suht-Koht SUUR TÖÖANDJA.Ütle täpne arv,aga ära keeruta pekikuubikut ühest suunurgast teise.
Pekikuubik
külaline

10-le mehele annan tööd igapäevaselt. Lisaks kasutan aeg-ajalt lisajõudusid (nt. katused, siseviimistlus, betoonitööd, elektritööd ja veel paar asja). Kraaks kraaks aga mina olen rahul ja tundub, et ka mehed. Aga laske siis ikka siin samamoodi edasi tundub, et eks see foorum siin ole nagu külapoe tagune :jooma
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Pekikuubik kirjutas:... Samas urmasr maalritel on ka ju mingi valulävi töödel?
Selline jutt, et pikk maa ja bla bla ongi see mida peab taluma alti objektil kui "meistrimees" saabub.....
Ja-jaa, eks sa siis võta külapoe tagant Bocki imev Meister, kellel on madal valulävi ja kulutusi peale kahe Bocki päevas ei ole ning maadle siis objektil temaga. Mäletan väga hästi, kuidas firmas töötades osadel maalritel asi käis- uus objekt, kihku-kähku teibid vuuki, pahtel lakke-seina, krunt peale ja kui vedas, siis enne palgapäeva veel esimene värv ka seina, ruttu m2 kokku lugeda ja töödejuhatajale anda, et palgapäeval saaks küsida 80% teostatud töödest. Ja siis hakkas pihta- enam-vähem ühed ja samad maalrid hakkasid haigeks jääma nagu oleks mingi krooniline tõbi ja seda alati just peale palgapäeva ning siis pidi töödejuhataja käima ja manguma teisi maalreid, et tulge laupäev-pühapäev tööle, jääge kauemaks, aga aidake "haigete " pinnad ära lõpetada. Oleks need "haigused" toimunud korra-kaks aastas, saaks veel aru, aga "haigus" lõi millegipärast välja alati regulaarselt 12x aastas, kusjuures need põdurakesed ei olnud mittemingisugused parmud, vaid täiesti normaalsed maalrid. Kui teised hakkasid nende tehtud pindadele parandusi tegema, siis sein nägi reeglina välja nagu leetrihaige, isegi lepatriinudel on vähem täppe tiibadel kui nende parandamist vajavaid kohti ühel m2 seina peal. Terveks said nad alati kui tuli uus objekt ja hakkas sama trall otsast pihta. Oli juhus, kus ülemus tuli õhtul kell seitse bussijaama järgi, võttis sugulase bussilt maha (tal oli veel sünnipäev ja külalised ootasid) ja viis objektile parandusi tegema ning tõi öösel kell 2 ta Märjamaale oma autoga. On see normaalne? Need haiged ei kavatsenudki reeglina enne uut objekti tööle ilmuda, sest polnud mõtet mingi 20% saamata jäänud raha taga nutta kui haltuural sai 100%. See kirjeldatu toimus veel enne buumi.
Ma olen tellijatega võib-olla liiga otsekohene ehk kui tahad normaalset siseviimistlus, palun, minu hind on selline, kaubelda annab, aga ainult ülespoole ja kõik, ei sobi, lähme lahku ja otsi endale sobiv. See sinu jutt sellest, et hakkan objektil ajama mingisugust bla-blaa, on BS. Kas see on siis jama kui ma ütlen konkreetselt välja üldehitajate vead, sest seda garantiid annan ju siseviimistlusele mina, mitte kipsipaigaldaja, kas see on jälle bla-blaa, et ma ütlen otse, ilma ümmargust juttu ajamata välja, et minu kulutused töölkäimiseks on sellised numbrid ja kõik. Valik on tellija teha! Mul on kodukandis üldiselt vähe objekte olnud, enamus Tallinnas ja selle ümbruses, Pärnus, Vormsil ja veel mujal, elukohast ikka kaugemal kui 10km. Kes sinu arvates need sõidud kinni maksab- Savisaar, Ansip või Euroopa Liit? Ei-kahjuks ikka tellija kui soovib mind endale siseviimistlust tegema. Ei soovi kinni maksta, jällegi palun, otsigu keegi odavam, aga mina ei oska talle küll kedagi odavamat soovitada ja mul polegi selliseid "madala valulävega " tuttavaid maalreid.
Sa, Pekikuubik,võiks oma raamatupidamisest järgi vaadata, mis kuulub auto kulutuste alla, kas tõesti ainult kütus? Aga kes maksab kinni kindlustused, kaskod, hooldused, rehvid ja nende vahetused 2x aastas, kulutused transpordile materjalide hankimisel, kas sinu raamatupidamises on rida töövahenditele jne? Kas sina ise omast taskust? Vaevalt ja kui maksaksid, siis teeksid endale nii suure palganumbri, et nende kulutuste maksmisega poleks muret, aga kelle arvelt- ikka tellija ja kui mina seda FIE-na räägin, siis on bla-blaa. Kelle käest sa küsid tööliste eest makstava sotsmaksu (kui ikka maksad töölistele ametlikku palka)? Kas jälle oma taskust või ikkagi tellija käest? Kas sul raamatupidamises ei olegi nn "tööjõukulutuste" rida? Mina igatahes maksan vähemalt oma riigimaksud ära ja mul on haigekassa kaart ja ka tööstaaž jookseb ja on ka õnnetusjuhtumite kindlustus, aga eks need "madala valulävega" maalrid vaadaku tulevikus ise, kuidas hakkama saavad kui juhtuvad tellingutel kogemata alla kukkuma ja neil lihtsalt polnud raha sellisteks vajalikeks kulutusteks või maksis firma töölisele mustalt kulutuste "optimeerimise" eesmärgil (ei mõtle konkreetselt sinu firmat). Pärast on hilja ennast ja teisi kiruda/süüdistada! Muideks, olen ka firmadele allhanget teinud ja nemad on esimesed küsima, et kas mingit paberit ka saab, et kanda mulle makstav raha kasvõi kulutustesse kui käibemaksu tagasi ei saa (ei ole km kohuslane), siis paluvad veel maksude "optimeerimiseks" kirjutada suurem summa. Kahep....ne oled! Ära vaata ainult oma (suht-koht suure tööandja) mätta otsast, on ka teisi, väiksemaid, kes sulle varba peale võivad astuda ja pole alati need "onemen" firmad(FIE-d) nii lollid kui arvad!
Viimati muutis Urmas, 01 Veebr 2011, 07:01, muudetud 1 kord kokku.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Tere,
Siin urmasr on kenasti lahti seletanud, miks paljud väikeettevõtjad, FIE-d on enesele oma raske tee valinud. Mitte ratsarikkaks saamise pärast. Ehkki ju kasu saamine on tegutsemise mõte.
Kindlasti kusagil suurfirmas töötades töötasuks antav "lobi" rammusamgi. Tihti on omaetteolemisel ainsaks plussiks omaetteolemise tunne ise.
Aga muus osas...
Kui palgatöötaja lõpetab päevatöö, lappab asjad kokku, läheb õhtule. Ettevõtja seevastu asub teisele päevatööle, mõnikord öötööle. Tasuta. Ettevõtja on raamatupidamiskohuslane. Variante kaks - kas ise teha või maksad selle eest täie rauaga. Ehitusettevõtjal on muudki kirjatööd. Näiteks ehitustööde päevik. Kui seda mitte pidada, siis hiljem võib kahetseda ja vastupidi, sellest on tihti kasu. (mitte kül rahalist :) )Tuleb teha ka reklaamitööd, klientidega suhelda. Projektidega ja juhistega tutvuda, tööjooniseid koostada, hinnapakkumisi teha...Tihti lihtsalt tasuta oma kulul kliendi poole objetile vurada, sellest isegi tänu kuulmata.
On vaja teha arvutusi, otsida internetist või muudest kanalitest informatsiooni. Õppida, ennast pidevalt uute asjadega kursis hoida ja vanu teadmisi meelde tuletada. Ehitusvallas üksikettevõtja peab olema ehitaja, raamatupidaja, veebimeister, jurist, autojuht, abitööline, meister, suhtleja ja psühholoog, ehitusjuht-vastutav spetsialist, organisaator, ärimees, inimene, armastav abikaasa, hooliv isa..... Ja seda kõike suutma Eesti Vabariigi tingimustes. See, millist tasu ja tunnustust ta selle eest saab - minu arust seda on häbematult vähe.
Viimati muutis vuuk, 01 Veebr 2011, 07:08, muudetud 1 kord kokku.
Urmas
autodidakt

vuuk kirjutas:...Aga muus osas...
Kui palgatöötaja lõpetab päevatöö, lappab asjad kokku, läheb õhtule. Ettevõtja seevastu asub teisele päevatööle, mõnikord öötööle. Tasuta. Etevõtja on raamatupidamiskohuslane. Variante kaks - kas ise teha või maksad selle eest täie rauaga. Ehitusettevõtjal on muudgi kirjatööd. Näiteks ehitustööde päevik. Kui seda mitte pidada, siis hiljem võib kahetseda ja vastupidi, sellest on tihti kasu. (mitte kül rahalist :) )Tuleb teha ka reklaamitööd, klientidega suhelda. Tihti lihtsalt tasuta oma kulul kliendi poole objetile vurada, sellest isegi tänu kuulmata.
On vaja teha arvutusi, otsida internetist või muudest kanalitest informatsiooni. Õppida, ennast pidevalt uute asjadega koursis hoida ja vanu teadmisi meelde tuletada. Ehitusvallas üksikettevõtja peab olema ehitaja, raamatupidaja, veebimeister, jurist, autojuht, abitööline, meister, suhtleja ja psühholoog, ehitusjuht-vastutav spetsialist, organisaator, ärimees, inimene, armastav abikaasa, hooliv isa..... Ja seda kõike suutma Eesti Vabariigi tingimustes. See, millist tasu ja tunnustust ta selle eest saab - minu arust seda on häbematult vähe.
Ja kui tellija kõigest sellest aru ei saa või ei taha saada, siis minu poolt talle käsi pihku ja edu "madala valulävega" (milline ilus sõna "Pekikuubiku"poolt :)! ) tööliste otsingul.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kylamees
külaline

Lugemata postitus Postitas Kylamees »

vuuk kirjutas: Ehitusettevõtjal on muudki kirjatööd. Näiteks ehitustööde päevik. Kui seda mitte pidada, siis hiljem võib kahetseda ja vastupidi, sellest on tihti kasu. (mitte kül rahalist :) )Tuleb teha ka reklaamitööd, klientidega suhelda. Projektidega ja juhistega tutvuda, tööjooniseid koostada, hinnapakkumisi teha...Tihti lihtsalt tasuta oma kulul kliendi poole objetile vurada, sellest isegi tänu kuulmata.
On vaja teha arvutusi, otsida internetist või muudest kanalitest informatsiooni. Õppida, ennast pidevalt uute asjadega kursis hoida ja vanu teadmisi meelde tuletada. Ehitusvallas üksikettevõtja peab olema ehitaja, raamatupidaja, veebimeister, jurist, autojuht, abitööline, meister, suhtleja ja psühholoog, ehitusjuht-vastutav spetsialist, organisaator, ärimees, inimene, armastav abikaasa, hooliv isa..... Ja seda kõike suutma Eesti Vabariigi tingimustes. See, millist tasu ja tunnustust ta selle eest saab - minu arust seda on häbematult vähe.
Oh te õnnetud ehitusettevõtjad. Teie jaoks ülejäänute mitte ehitusettvõtjate elu lust ja lillepidu - pappi pritsib igast august. Arvate, et teised ei pea midagi tegema? Pevad! Samamoodi teevad hinna pakkumisi - mis kuhugi ei vii. Õpivad, täiendavad, suhtlevad kliendiga... Aga nagu juba mainis ehitja töö on ülim ja maailma kõige raskem ja keerulisem ning täiesti hindamatu.
Õnneks on ka ehitajaid, kes teavad enda hinda ning müüvad nii ennast kui ka oma tööd.
maksud
külaline

Lugemata postitus Postitas maksud »

Kylamees kirjutas:Seega on olemas mingi põhi millest allapoole sa ei lasku? Kas seda põhja hinda on raske öelda ning lisada sinna juurde, et kui pole täidetud need, need asjad ja ei vasta neile tingimustele, siis lisandub hinnale see ja see jne. Kas see on liiga keeruline sinu kui ehitaja jaoks?

Kylamees, siin käib selle hinna ümber päris suur keerutamine, aga teadmiseks sulle, et ehitaja ei tule isegi voodist enne välja, kui ta päevas min 1500 puhtalt kätte ei saa.
Ma arvan et urmas kuulub sinna 1500+ hulka.
See on kirjutamata reegel, millest vaikib ajalugu ja kui oled eratellija ja tellid erategija käest. :D
Aga muidugi - selle raha eest pead sa ka nõudma kvaliteeti...
Urmas
autodidakt

No kuulge, tulge ikka mõistusele! Kui aasta tagasi maksid firmad maalrile kuni 20.- eeku m2 kipspindade viimistlemise eest, siis pidi töömees enda ja oma pere toitmiseks, vehkima vähemalt 500m2 kuus, et kätte saada normaalne palk (ca 10 000.-) ja sellise vehkimise juures nõuda kvaliteeti. Maksti seda piskut raha tihtipeale ka mustalt, ilma, et maalril oleks ka mingit sotsiaalset kindlustust või tal tööstaažgi jookseks. Sorry, aga paljud reisisaatjad said ka ametlikult rohkem palka kui mõned maalrid. Need olid ikka ebanormaalselt madalad hinnad! Jah, buumiajal olid jälle vastupidi ebanormaalselt kõrged hinnad, aga ega selles ehitajad üksi süüdi ei olnud ja palju oli neid, kes kasutasid selle maksimaalselt ära. Õnneks nüüd on hakanud asjad vist paremuse poole liikuma, aga veel pole roosiline.
maksud kirjutas: ...Ma arvan et urmas kuulub sinna 1500+ hulka...
Päris nii hull see asi kah pole, aga nibin-nabin elan ära- toidusedel on üsna üksluine, üks hommik söön musta ja teine hommik punast kalamarja, muidu kogu aeg musta marja süües läheb läilaks, lõunastan Demjanovi juures, õhtuti näksin mõned külmsuitsuservjuuga lõigud või suitsuangerjat Bocki kõrvale, käin kaks korda aastas päevitamas (üks kord Tenerifel ja teine kord Egiptuses, sest muidu pole saunas käies näha trussikute jälge, aga solaariumid tekitavad vähki) ja seda koos perega (5 liiget) 5 tärni hotellides "kõik hinnas" paketiga, peres ikka mitu autot (sinu lohutuseks ütlen, et on ainult üks järelkäru), hulk kortereid nagu sa eelnevalt maininud jne jne. Kas oled rahul või pean sinu jaoks hakkama eraldi raamatupidamist ja blogi pidama?
Viimati muutis Urmas, 01 Veebr 2011, 10:57, muudetud 1 kord kokku.
Külaline
külaline

Pekikuubik kirjutas:10-le mehele annan tööd igapäevaselt. Lisaks kasutan aeg-ajalt lisajõudusid (nt. katused, siseviimistlus, betoonitööd, elektritööd ja veel paar asja)...
Seoses selle tsiteeringuga tuli meelde veel paar küsimust- kas teed ise raamatupidamist või ostad seda teenust? Kui ostad, siis kelle käest tuleb raha selle eest maksmisest? Säästan sind vastamise vaevast ja vastan ise- Tellija! Kas lööd ka aktiivselt kaasa sinu poolt mainitud tööde teostamisel? Kui ei, siis kelle käest tuleb sinu palk? Säästan sind jälle vastamise vaevast ja vastan ise- ikka ja jälle Tellija rahakotist ja vaevalt sa reisisaatja keskmise palgaga lepid. Kas sa lisajõudude kaasamisel oled alati teinud kõik ausalt ja vormistanud lepinguga? Säästan sind jällegi vastamise vaevast ja vastan ise- kui ei, siis miks mõni asi lubatud Jupiterile, aga härjale mitte, kui jah, siis ma ei usu sind. Nii need m2 hinnad tõusevad ja siis tuled veel noomima ja näpuga viibutama, et minu jutt on bla-blaa!
Urmasr
2korda2
-
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 63 korda

Lugemata postitus Postitas 2korda2 »

Sõltuvalt töö iseloomust on klient kindlasti valmis maksma ametliku töö eest ka märgatavalt rohkem. Näiteks vundament, elekter, vesi, katus - kohad, kus eksimuse korral võib tekkida suurem kahju. Kahju tekkimisel on võimalik kindlustusfirmale anda tegija andmed, saada hüvitis ja garantii kehtivuse korral ka lasta tegijal parandada.
Aialippide värvimisel ma tõepoolest suurt eelist ametlikul tööl/garantiil ei näe.

Nüüd mis puudutab Urmasr "haigeid" kolleege, siis viga puhtalt töö tasustamise põhimõtetes. Mingit 80% ei ole olemas! Töö on kas tehtud või ei ole tehtud. Maalri töö ei ole selline, mis kestab kuid, enne kui lõpptulemust hinnata saab. Kui maksta lõpuni tehtud ruutmeetrite eest, siis poleks ka "haigushoogusid".
Või kui ikka poolikuid ruutmeetrid koguaeg nii palju tekib, siis tuleb valmidusastet karmimalt hinnata:
1. teibitud - 1%
2. pahteldatud - 10%
.....
n-1. kliendi poolt vastu võetud - 90%
n. garantiiaeg möödus probleemideta - 100%
-------
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
m.
külaline

Lugemata postitus Postitas m. »

üldises suhtumises nõustun täiesti kylamehega.

Mind huvitab, milles seisneb ehitusala meistrite erilisus võrreldes teiste oma ala meistrite ja spetsialistidega? tehakse paar päeva tööd ja küsitakse selle eest rohkem kui Eesti keskmine palk.. õigus jahh, objektile veetakse kogu brigaad, kelle kuupalk tuleb kinni maksta kellelgi ja kuskilt tuludest.....

mis puutub hindadesse, siis klient soovib ikkagi teada töö tegemise hinda, kuluvat aega ja selle põhjal kujunevat lõpphinda. Mind ei huvita lisakulud, iseenesest mõistetav, et kaugemate objektide puhul võib lisanduda nt transport hinnale, kuid see ei ole töö tegemise hind! Tuleks nagu selgelt vahet teha, mis maksab töö ise ja mida sisaldab lõpphind. Ja see tuleb ka kliendile lahti seletada hinnakujunemises, aga hinnapäringute vastused: oleneb, kus asub objekt jne... on mõttetu plära ja häma, mis ei vii teid ehitajaid mitte kuskile.

kriimsilma seitse ametit... kas ikka peab neid seitset ametit ise pidama? lugedes, et mõni ehitaja ei tule töölegi, kui ei saa 1500,- päevas... ja siis väikeettevõtte puhul raamatupidamise eest tasuda ca 2500.- kuus oleks täie rauaga maksmine? lubage naerda, õrnakesed.

m.
Külaline
külaline

Ärgem hakakem jälle segi ajama keskmist palka teenuse osutaja teenustasuga.
Kas juuksurile, hambaarstile autoremondikoja meistrile maksate palka teenuse eest?
Mida te hämate. Kuidas küll muidu täiesti inteligentsed inimesed sellisest lihtsast asjast aru ei saa? :mrgreen:
Külaline
külaline

Vaadake, mis teenused maksavad.Ja mõtelge. Need on hinnad.
http://www.majahooldus.ee/index.php?main=5
Pekikuubik
külaline

Urmasr ära ärritu. Nagu näha on hindadest rääkimine siin paljudele nagu härjale punane rätt. Loomulikult tuleb raha tellija käest ja loomulikult käin ka ise objekti kontrollimas. Aga minul on natuke teine süsteem firmas. Nimelt on mul 2 ehitusbrigaadi kus igas pundis on oma brigadir kes ka jooksvalt kontrollib tööde kvaliteeti ja tööde jõudlust(selle eest on palgalisa ja ka preemiasüsteem). Asi toimib ja kõik on rahul. Teatud maani motiveerib tasu inimesi. Aga kui ilmuvad välja sellised 1500 eegused "päevamehed" siis neid raha enam ei motiveeri ja seda on korduvalt kogetud. Minu mehed teenivad ca 10-15tuh kuus (ametlikult) olenevalt töödest ja objektist. Ka masuajal olid palgad 10 tuuris (küll siis pean tunnistama pidi mustalt osa maksma). Kaader ka ei voola sest tähtis on stabiilsus ja seda hinnatakse. Aga ma lihtsalt ei saa aru sellistest meestest kes teevad sulle nt. 10 päeva tööd ja tahavad saada 50tuh mustalt. Valuläve all mõtlen seda, et kui sa pole firma ega FIE siis pole sa ka ettevõtja, oled töömees. Töömees saab tasu. Olen pakkunud meestele, et teeme objektipõhise töölepingu, mina maksan maksud ja sina teed töö ja saad palga. No ntx 20 000 tuh kätte( hea näide oli üks valtkatusemeister kes küsis töö eest 100k mustalt ja kui pakkusin lepingut ja kuutasu siis kadus kui tuul, kusjuures töö teostamiseks arvas, et kulub max 3 nädalat). Garantiivastutuse võtan ju mina, samas ka tööde korralduse ja ka objekti finantseerimise. Mustatöömees kaob peale objekti ja pärast vilistab kui mingi jama on (on ka muidugi erandeid), siis lapi oma kuludega praaki. Ehk siis pika jutu kokkuvõtteks: Ettevõtja elu pole kerge, kulud on suured ja turg on solgitud. Täna tundub, et ka suuremad kunded hindavad juba stabiilset koostööd kindlate tegijatega. Turul on vahendajate aeg otsa saamas. Ühemehe tegijate turg ikka jääb sest erakatest tellijad ei kao kuhugi.
Pidagem siis vastu ja elagem vennalikult!

PS! Urmasr, mul on omal raamatupidaja ja maksan talle ka palka(ametlikult)
Külaline
külaline

http://www.varahooldus.ee/hinnakiri.php
Vat kui ehitaja saaks ka niisuguseid hindasid, siis ei hakkaks kindlasti kriimsilma seitset ametit pidama.
Külaline
külaline

Kui ehitaja töötab mustalt, siis peaks vähemalt poole rohkem küsima kui töölise ametlik töötasu. Näiteks risk. Rikub ju seadust, riskib vahelejäämise korral trahviga - maksa . Aga mikllest? Samuti ei laeku tema eest sotsiaalmaksu. Puudub sotsiaalne garantii. Läheb arsti juurde, haiguskindlustus ei kehti - maksa. Pensioni hakkab vähe saama, seega oleks mõistlik pension endal koguda. Aga seda saab siis, kui hind seda võimaldab. Muide nõuka ajal oligi töömehe must hind vähemalt poole kõrgem kui töölise ametlik töötasu. Normaalne.
Aga nüüd on rumalate tööliste poolt turul hind nii solgitud, et ... :jooma
Urmas
autodidakt

Pekikuubik kirjutas:Urmasr ära ärritu....Pidagem siis vastu ja elagem vennalikult!
No olgu, nüüd hakkas juba mõistlikumat juttu tulema :) . Ma saan täiesti aru, et €100 küsida lihtsal töömehel ettevõtja käest ainult tööraha on natuke palju küsida. aga kui sa tahad ikka kindlat ja head töömeest, kes elab 60km kaugusel, siis paraku pead sellega arvestama, sest vaevalt see töömees tahab tunda tööst ainult rõõmu ja maksta kütte peale kogu teenitu. Miks paljude tellijate ajudeni ei jõua see, et nad otseses mõttes maksavad kinni nii töömehe/firma ülemuste sokid-trussikud kui ka tagumiku pühkimise paberi :) . See, kas töömees on nõus tegema odava hinnaga higipull otsa ees ja veelgi suurema kulude kokkuhoiu mõttes võtab tagumiku pühkimiseks Viru keskuses korvist tasuta "Pealinna Lehe", on tema enda asi või ta austab ennast ja oma tööd ning küsib normaalset tasu, mis vastab tema oskustele. Vot sellepärast minu ajudeni ei jõuagi, kuidas on nii odavalt tehes nagu vahest hinnapäringutest loen, ennast ja oma peret ära elatada.
Urmas
autodidakt

2korda2 kirjutas:...Nüüd mis puudutab Urmasr "haigeid" kolleege, siis viga puhtalt töö tasustamise põhimõtetes. Mingit 80% ei ole olemas! Töö on kas tehtud või ei ole tehtud. Maalri töö ei ole selline, mis kestab kuid, enne kui lõpptulemust hinnata saab. Kui maksta lõpuni tehtud ruutmeetrite eest, siis poleks ka "haigushoogusid".
Või kui ikka poolikuid ruutmeetrid koguaeg nii palju tekib, siis tuleb valmidusastet karmimalt hinnata:
1. teibitud - 1%
2. pahteldatud - 10%
.....
n-1. kliendi poolt vastu võetud - 90%
n. garantiiaeg möödus probleemideta - 100%
Nagu aru saan, siis pole sa vist kunagi üheski ehitusfirmas töötanud ega tea tasustamisest suurtel objektidel midagi. See on täiesti andestatav! Kui mõne suure kortermaja viimistlustööd kestavad 2-3 kuud, siis tahaksid vahepeal söögiraha ka saada ja firmades ongi paika pandud tasustamine etappide kaupa, aga kui palju mingi etapi eest, see on juba firma otsustada. Paljude selliste "krooniliste haigete" kolleegide ja suurobjektide korralduse, kus sinust ei sõltu praktiliselt midagi, hakkasin iseseisvaks ehk FIE-ks ja olen siiani hakkama saanud probleemideta.
Urmas
autodidakt

m. kirjutas:...mis puutub hindadesse, siis klient soovib ikkagi teada töö tegemise hinda, kuluvat aega ja selle põhjal kujunevat lõpphinda. Mind ei huvita lisakulud, iseenesest mõistetav, et kaugemate objektide puhul võib lisanduda nt transport hinnale, kuid see ei ole töö tegemise hind! Tuleks nagu selgelt vahet teha, mis maksab töö ise ja mida sisaldab lõpphind. Ja see tuleb ka kliendile lahti seletada hinnakujunemises, aga hinnapäringute vastused: oleneb, kus asub objekt jne... on mõttetu plära ja häma, mis ei vii teid ehitajaid mitte kuskile. ....
Ah, et see on mõtetu pläma. Selgita palun kui palju mõjutab sinu otsust see, maaler küsib näiteks viimistluse eest €6/m2 ja ta hakkab sulle lahti seletama, palju kulub transpordile, palju kulub parema käega paremalt vasakule pahtlilabidaga liigutamine ja palju vasaku käega (minu puhul natuke kallim kuna olen paremakäeline :) )vasakult paremale liigutus, palju kulub tal nendest liigutustest saadud raha enda ja tema pere toitlustamisele, elektrile, üürile jne jne. , aga hind jääb ikka €6.-/m2 eest. Saage tellijad ükskord aru, kui hind ei sobi ja on liiga kallis teie jaoks, siis nii öelgegi, et mul ei ole raha sinu palkamiseks, mitte ärge hakake sorima töömehe rahakotis. Küll liigkallis töömees saab ise ükskord aru, et midagi on mäda. Ma olen alati püüdnud põhjendada oma hinda tellijale kui ta selle vastu huvi tunneb. Saab niipalju targemaks, et minu sõit objektile maksab €0.16/km koos kõigi kuludega. Kui käin objektil tööl 75km kaugusel, siis seda, et transpordikulu edasi-tagasi on €24 päevas. Mida see teadmine sulle andis? Ah, et ei maksa seda kinni. Sorry, aga siis kahjuks jäävad parema ja vasaku käega liigutused minu poolt ära. Mis sa arvad, et firmad lähemate objektide puhul ei arvesta transpordikulusid? Eksid kahjuks, ainult vähem arvestavad, sest nagu eelnevas pikas postituses kirjutasin ei maksa transpordikulusid kinni ei Ansip, Savisaar ega Euroopa Liidu igasugused toetusfondid, vaid sinu kurvastuseks tuleb see kõik sinu taskust. Iseasi, kuidas keegi oskab neid serveerida kliendile.
Ei ole see kirjatükk sulle tigedusega kirjutatud!
Külaline
külaline

Külaline kirjutas:Ärgem hakakem jälle segi ajama keskmist palka teenuse osutaja teenustasuga.
Kas juuksurile, hambaarstile autoremondikoja meistrile maksate palka teenuse eest?
Mida te hämate. Kuidas küll muidu täiesti inteligentsed inimesed sellisest lihtsast asjast aru ei saa? :mrgreen:
Oot-oot, aga miks siis ehitajatelt siin mõned "tellijad" tahavad, et hinna sisu lahti kirjutaks? Mina ei käi ju uurimas palju juuksur sellest minu poolt makstavast summast endale saab ja millise osa sellest moodustab konkreetselt töötasu, millise osa läheb veele/šampoonidele/ülemustele/kasumiks/töövahendite soetamiseks jne jne. Või äkki peaks osade ehitusteenuste ostjate (loe tellijate) eeskujul ka juuksuris olema suurelt hinnakirja juures ka lahtiseletatud kalkulatsioon?
Nii, et kallid Tellijad, lugege seda minu poolt tsiteeritud "külalise" postitust ja unustage ära igasugused lisaküsimused!
Urmasr
Pekikuubik
külaline

Urmasr aga milline on korrektne hinnapakkumine?
Pole ju raske kirjutada, et materjalid on 2/m2 töö 6/m2 ja transport ntx 100eur. Asi viisakas
ja kundel küsimusi vähem.
Minul on kogemus ühe vallavalitsuse hankega kus odavam pakkumine lükati kõrvale sest
pakkumine oli ebaselge. Enamus ühikuitena oli kasutatud obj. Tellijale jäi ebaselgeks mida ta siis
kokkuvõttes saab. Töö saime ise ligi 10% kallima pakkumisega. Kedagi ei huvita ehitaja kasum,kulud jms. Põhiline mida tahetakse näha: materjalid (lahtikirjutatult) - maksumus, tööde teostamine- maksumus, muud kulud ( lahti kirjutatult) - maksumus. Kasumit on natukene iga rea sees. Väga vägivaldne on võrrelda juuksurit ja ehitusettevõtjat. Juuksuri šampoon muudab vähe aga sitt ja odav ehitusmaterjal palju.
Tore oleks ju teha pakkumine kliendile 1 maja = 2 miljonit :grin: Need ajad on möödas...
Ikka on huvitav teada, et millised konkreetsed materjalid on mida kasutatakse ja ka mahud.
Mul on üks kindel ja suur koostööpartner kelle usalduse oleme võitnud just selle samade detailsete hinnapakkumistega, ta näeb mida pakutakse ja saab ka selle. Ning tööde hinnad on väga ok millega teeme. Meie ehitajad ise oleme oma maine rikkunud ja
seda taastada on raske. Kes seda on suutnud täna ka ei virise.
Aga eks see ole erinevatel töödel erinev maalritel polegi suurt midagi sinna kirjutada aga korrektne pakkumine sisaldaks ikkagi 4-5 rida.
Lihtsalt kogemus ütleb, mida segasem on pakkumine, seda suurem peavalu on tööde teostamise ja materjalidega.
:amen:

PS! äkki tuleks uus teema teha hoopis ehitushinnad vs ehitajad?
Külaline
külaline

Mina arvan, et selle hinna lahtikirjutamise värgi on kavalalt välja mõelnud konkurentidest ärimees-vahendajad. Tavalisel kliendil seda vaja ei ole.
Mäletan ka koolitunnist: hind ja mida see sisaldab, on ettevõtte ärisaladus. Aga ehitajad on valvsuse lõdvaks lasknud ja ennast lasknud üle kavaldada. Nüüd peavad lisatööga end koormama ja toob kasu see vaid konkurentidest vahendajatele.
Külaline
külaline

Pekikuubik kirjutas:...Väga vägivaldne on võrrelda juuksurit ja ehitusettevõtjat. Juuksuri šampoon muudab vähe aga sitt ja odav ehitusmaterjal palju...
Ärme jah võrdleme juuksurit ja ehitusettevõtjat, vaid võrdleme ikka juuksurisalongi kui iluteenuste pakkumise ettevõtjat ja ehitusettevõtjat. Ma lähen juuksurisse, siis ripub silt hindadega (see ei ole isegi mitte hinnapakkumine, vaid ainult võimalus valida, kas tahad juukselõikuse teenust selle hinnaga või mitte ja vaevalt seal on kauplemisvõimalusi hinna üle): pikad juuksed niipalju, siiliks niipalju jne. Kusagil ei ole kirjas, millise šampooniga ta pead peseb- kas vene ajast järgi jäänud ja uude, kaasaegsesse pudelisse villitud "Kasešapoon"-ga või originaal ja kallima "H&S"-ga. Sul ettevõttes ei ole küll hinnakirja otseselt vä'ljas, aga millegipärast tellijad ei usalda seda sinu öeldud hinda ja nõutakse, et see põhjalikult lahti kirjutataks. Jah, ehitusmaterjalide osas on sul õigus ja nendest sõltub ikka väga palju, kuid minu mõte oli selles, et ma vist ei pea aru andma väga konkreetselt, vaid piisaks materjalide ja tööde lahkulöömisest hinnapakkumises, mitte hakata nõudma, et palju veel moodustab transport jne. Pole minu asi urgitseda, kui kaugelt firma/FIE toob tööks vajaliku korraliku materjali kui see on talutava hinnaga ja kui palju kulub selle transpordiks poest/laost objektile toomiseks. Mina kirjutan oma pakkumistes varustamise (kui on minupoolsete materjalidega) tööhinna sisse. Kui soovitakse ainult tööhinda, siis, kas peaks hakkama välja tooma eraldi kulutusi sõiduks objektile? Kas tellija hakkab mulle tegema ettekirjutusi, millise vahendiga pean tööl käima ja veel odavama vastu vahetama. Vahemärkusena võin öelda, et mul on isegi väga väikeste ülalpidamiskuludega auto. Nagu enne olen maininud, on minu objektid ikkagi väga kaugel elukohaga võrreldes ja selle võrra on ka hind natuke kõrgem ning seda ka tellijatele maininud. Ainuke, mis neid imestama paneb on see, et kuidas ma viitsin iga päev nii kaugele sõita. 3 aastaga on mu auto läbisõit 130 000 km-t! Ei ole vist eriti normaalne või on? Ei tasu seda kirjutist võtta minu vingumisena!
Gaypoiss
külaline

Lugemata postitus Postitas Gaypoiss »

Aga mina küsin juuksuril mis vahendeid ta kasutab, kui mingit saasta siis ei lase pähe panna.
On ka mõistliku hinna-kvaliteediga kohti kus kasutatakse häid juuksehooldusvahendeid. Või soovitada kui kõõm hakkab nägemist piirama :yahoo:
Vasta