savikrohv

siseviimistlustöödega seonduv arutelu. Siia ei postita tööotsimisi ja -pakkumisi!
Harjutaja
külaline

Re: savikrohv

Lugemata postitus Postitas Harjutaja »

Ise küsin, ise vastan. Kui parajalt visata veel ei oska, siis liiga paks kiht märgadel plokkidel on lihtsalt... liiga paks.
sass sass
külaline

Re: Küsimus: savikrohv rooplaadile

Lugemata postitus Postitas sass sass »

Supermann kirjutas:Tere!

Olen lapseootel tudengineiu, kes pole kunagi tõsisemate ehitustöödega kokku puutunud (natukene seinu ja lage värvinud olen ikka), kuid nüüd oleks soov natukene katsetada. Loodetavasti saab tulemus omapärasem ja ehk ka odavam, kui ehitusteenuseid kasutades.

Maja on ehitatud ca. 7 aastat tagasi ja ehitusfirma on teinud üsna kehva tööd, sest stepslitest ulub tuppa tuul ja heliisolatsiooni pole samuti ollagi. Kuna augustikuu alguses on oodata perelisa, sooviks alustada magamistoa remontimisest: plaanis on maha võtta pool kahe pisikese toa vahelisest kipsplaadist seinast, et ruumi suuremaks muuta ning kuna ma olen ise suur ökomaterjalide ja -ehituse pooldaja, siis sooviksin seina panna heli- ja soojusisolatsiooniks rooplaadid (pole veel otsustanud, kas 2,5 cm või 5 cm paksused) ja need omakorda savikrohviga katta. Lugesin läbi kõik eelnevad postitused, kuid siiski sooviksin veidi üle täpsustada.

Sain eelnevatest postitustest aru, et kipsplaadi peale rooplaadi ja savikrohvi panemiseks tuleks:

1. Paigaldada rooplaadid kruviga seina ja laduda nagu telliskive: alt üles.
2. Teha rooplaadid niiskeks, kruntida kaseiinvärviga või savipiimaga.
3. Kasutada esimeseks kihi pealekandmiseks vedelamat savikrohvi, mis tuleks liibiga 45 kraadise nurga alt roole peale tõmmata.
4. Viimisteda plastikliibiga.
5. Kõik svammiga üle käia, kui savi on silumiseks valmis (tumepunane ja küljelt vaadates enam ei läigi, kuid ei ole veel täiesti ära kuivanud).

Kas ma olen õigesti aru saanud?

Siis tekkis veel mõningaid küsimusi:

1. Kas oleks parem võtta kipsplaat üldse maha (tõenäoliselt on selle all omakorda mingi isolatsioonmaterjali kiht) või võib see rooplaadile alla jääda (kuna niikuinii lammutamiseks läheb, siis sooviks võimalikult tervisesõbralikku lõpptulemust)?
2. Kui jätta kipsplaat alla, kas siis on samuti neid nn. majakaid vaja kasutada ja kuidas see käib?
3. Kui paksu kihi savikrohvi rooplaadile peale peaks tõmbama (kui paks peaks olema esimene kiht) ja kust otsast alustama peaks (kas seina ülevalt või alt otsast)?
4. Mitu kihti savikrohvi peale kandma peaks ja kas eelmistel kihtidel tuleks enne uue kihi pealekandmist lasta täiesti ära kuivada?
5. Lugesin, et on olemas mitut sorti savikrohvi. Kas peaks ostma alumiseks kihiks teralisemat nn. alussegu ja pealmiseks dekoratiivsegu?
6. Kui suure koguse savikrohviga arvestama peaks, kui pinda on ca. 42 ruutmeetrit?
7. Kui kaua kogu see protsess umbes aega võiks võtta?
8. Kust saaks kõige soodsamalt pillirooplaate ja savikrohvi?

Loodan teie abile, sest minu jaoks on ehitus tundmatu maa.
Mis materjalist sul seina põhikonstruktsioon on? Kivi seina puhul seespoolt soojustamine tuleks täielikult välistada ka 5cm rooplaadi puhul on hallitus kerge tulema
Ukulele
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Ukulele »

tervist Kõigile!

Olen tudeng ja teen savikrohvist lõputööd. Soov oleks savikrohvist rohkem teada saada.
Kas keegi oskaks soovitada mõnd raamatut või artiklit savikrohvist, selle valmistamisest ja sellega seonduvast.
Tähtis oleks just mingi allikas millele saaks lõputöös viidata.

Ette tänades

PS! Asja on suht kiire
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Mulle meeldis väga raamat : " Savikrohv ja kohupiimavärv". Soovitan aga otsida ka Wabariigiaegseid raamatuid.
Kui teed lõputööd, siis ära ainult raamatutesse kinni jää, vaid proovi ka ise krohvida ja uuri teiste tehtud töid.Minuarust savi on väga huvitav materjal. Kui peaksid Haapsalu kandis elama, siis võin tasuta anda liivaga segatud valmis savi, paar tonni.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Käisin Safranis ning avastasin, et nad on savikrohvi hinda ~2x allapoole tõmmanud, 25kg kott on 6euri. Seega hinna poolest peaks ta nüüd olema teiste viimistlusvõimalustega konkurentsivõimeline.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Savi saab ju iga mees ( või naine) ise ka liivaga segada. Vanasti kaeti ka põõningud saviseguga, mis on tihtilugu väärt materjal, nii krohvimiseks, korstna ja ahju ladumiseks ( vajadusel võib veidike lisada savi või tsementi).
Külaline
külaline

Savi saab ju iga mees ( või naine) ise ka liivaga segada
Nii ma tegingi. Kasutasin Savivana punast kuivatatud savi, 25kg kottides. Poes riiulis seda eriti ei leia, kuid vähemalt Decoras öeldi, et saab tellida. Liivana kasutasin alguses tavalist karjääriliiva - kuid seal oli häirivalt palju kivikesi sees; seejärel võtsin Silikaadi kottides müüdava liiva ning segasin 2 fraktsiooni kokku. Savi-liiva vahekord, nii nagu ma siitsamast foorumist kunagi lugesin, oli 1:4 (või 1:3? ei mäleta). Tulemusega sai enam-vähem rahule jääda, töödelda kannatas, seina peale jäi pidama ning ei pragunenud.

Hiljem ostsin prooviks ka koti Safrani oma ning pean tunnistama, et see jättis päris hea mulje. Pigem selline tagumikutunne kui konkreetsed faktid, aga oli nagu kergem töödelda ning lõpptulemus jäi ilusa. Asi võis olla ka selles, et isesegatud krohvi kasutades oli töö vähem selge :) Viimase ruumi tegin nii, et aluskrohvi segasin ise ja lõpp-kihiks sai Safrani oma.

Ühe korra, kui Savivana savi poest ei leidnud, ostsin Espakist koti mingit punast Läti savi. See oli täielik katastroof, töödelda ebamugav ning kuivades hakkas kohutavalt pragunema. Eks iga savi ole eri omadustega ning võimalik, et mingit teist vahekorda kasutades oleks tulemus kasutamiskõlbulik olnud.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ise segades tuleks savikrohvi sisse ka mingit sideainet panna. Olen katsetanud nii mõnegi asjaga. Ei pea tingimatta hundinuiad või linaluu ( saadakse linaluuplaatide leotamisel) olema.Väga mõnus oli kasutada tselluvilla näiteks. Ka saepuru ja igasugu muu peenem puidu jääk, sobib ( näiteks põrandalihvimistolm ). Sideainega kannatab korraga ka paksema kihi loopida, ilma, et pragunemist peaks kartma ( muidugi niisutama peab ikka kui juba pealt kuivaks hakkab tõmbama ).
Kasutan ise krohvimiseks ära näiteks ahjude lammutussavi ja muu sellise. Pärast on maru tore avastada seinast tellise kilde või puidu tükke. Nii, et jää kõik seinad ühesugused ega tüüta ära.
alma
külaline

Lugemata postitus Postitas alma »

Tere, kõik krohvidest ja pilliroo mattidest räägitu vastab töele. Kui oled seina saviga sisse visanud ning ära silunud, siis kuivamist jälgides tuleb ka õigel ajal höörutamist jälgima ja proovima hakata. Ise silun suure hõõrutiga suured lohud täis ning lõppviimistluse vaikselt väiksema hõõrutiga kuid pind jääb ühtlaselt poorne lõpuks.

Krohvimeistrid aastast 2002,
56393356
janek78
külaline

Lugemata postitus Postitas janek78 »

Millega olete oma savikrohvitud pindu värvinud ? Kas ehituspoes saadaval olevad silikaatvärvid sobivad selleks ? Seal peal küll juttu lubikrohvitud pinna värvimisest aga kuidas see savikrohvi peale pidama jääb ? Ja kui kasutada kubivärvi koos värvipigmentidega siis kuidas saada nii, et lubivärvitud pind ei määriks peale värvimist ?
Külaline
külaline

janek78 kirjutas: ... Ja kui kasutada kubivärvi koos värvipigmentidega siis kuidas saada nii, et lubivärvitud pind ei määriks peale värvimist ?
Miks sa tahad oma elu keeruliseks teha?
Urmas
Külaline
külaline

janek78 kirjutas:Millega olete oma savikrohvitud pindu värvinud?
Isetehtud kohupiimavärviga. Sellel värvil on muidugi väga suured puudused - määrdub kergelt, puhastada ei saa, kuid välimus kaalub minu jaoks need miinused üle.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Külaline kirjutas:
janek78 kirjutas:Millega olete oma savikrohvitud pindu värvinud?
Isetehtud kohupiimavärviga. Sellel värvil on muidugi väga suured puudused - määrdub kergelt, puhastada ei saa, kuid välimus kaalub minu jaoks need miinused üle.
Lisaks veel, et ise värvi tehes, hiljem kasvõi paranduste tegemiseks, ei saa sa praktiliselt kunagi täpselt sama tooni ja valmisvärv ei säili (läheb paari päevaga halvaks).
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
viljandi
külaline

Lugemata postitus Postitas viljandi »

Mõned müüdid, mis vajavad kummutamist. Lubivärv ei määri, kui on õigesti peale kantud - niisutatud aluspinnale, õhukese kihina värvi (ideaalis 5-9 kihti), tavaliselt eestlane teeb ikka 3 kihti, kui ka määrima jääb, saab kinnitada lubjapiima või mulliveega (lubi ei kuiva vaid kivistub ja mullid vees aitavad sellele kaasa. Kohupiimavärviga on niimoodi, et ainult kriidiga värv on pisut nõrk, lisama peaks ka micat, mis annab tugevust, ise olen kasutanud Hea Maja Pood segu, sinna on vaja vaid kohupiim juurde osta ja valge värv ei määri ja kannatab ka lapiga pesemist, kui pigment sees on siis nühkida ei kannata, seega kes tahab hiljem seinu pesta, peaks valget värvi kasutama.
Tooni osas on nii, et saab tegelikult küll sama tooni, aga värv ise ajapikku muutub.
Vasta