Planeedi Maa päästmine

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Re: Planeedi Maa päästmine

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Eks pilk läheb sinna, kus raha liigub, mis siin imelikku, :)?
Kõigil rohelistel jms-l affidel tuleks uurida, kust tulevad rahad. Alati.

Bideni- Trumpi teleklounaad https://www.delfi.ee/artikkel/120303559 ... see-puhkes

Ivan Jakovina sellest tsirkusest (vene k-s). https://www.youtube.com/watch?v=y5tYTq6KZXQ
Viimati muutis kunn24, 28 Juun 2024, 20:38, muudetud 1 kord kokku.
Juhe teab kõike.
xxx111
külaline

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

Ega polekski midagi imelikku kui enne poleks räägitud "natuke teistsugust juttu"...
xxx111
külaline

Olete ka taastuvenergias sees. Kas taastuvenergia ei ole natuke juba selles kohas, kus tegelikult uut taastuvenergiat väga hästi turule ei mahu enam?

Ongi. On väga hea see paralleel. Ega taastuvenergia nendel projektidel, mis just on turule tulnud või täna plaanivad tulla – neil on tegelikult samasugused eksistentsiaalsed probleemid Euroopas. Me näeme, kus järjest läheb taastuvenergia tootjaid pankrotti.

Tulenevalt sellest et seda nii-öelda stand alone juhitamatut tootmisvõimsust on väga raske nii-öelda väärtustada, kuna sellel hetkel, kui ta toodab, on hind all ja sellel hetkel kui ta ei tooda, on hind üleval. Sa toodad alati kaupa, mille järgi nõudlus sellel hetkel on madal.

Ma olen ka mõnevõrra skepsisega vaadanud, kuidas veel praegu ametis olev valitsus on rääkinud sellest, kuidas tuleb suuri meretuuleparke rajada, väga suure maksumaksja toetuse toel. Siis ma mõtlen selle peale, et suur osa ajast ei ole seda elektrit kellelegi justkui tarvis – hind on negatiivne või nullis. Ülekandevõimsusi rajada selleks, et Eesti maksumaksja raha eest toodetud taastuvenergiat Soome või Lätti müüa ei ole ka ju erilist mõtet. Miks me teeme selliseid asju?

See ongi hea võrdlus. Miks me mingitele energia-mix-i osadele maksame toetusi ja mingitele ei maksa. Sellega tegelikult moonutame kogu turu ja seega turupõhine investeering ei saagi hästi tulla. Ma arvan, et see energeetikaturg, eelkõige tootmise poolest rääkides, on erineva riigi abi ja toetuste skeemidega – mitte ainult see ei ole Eesti teema, vaid üle Euroopa ja tegelikult isegi üle maailma – on nii ära moonutatud. Sinna ilma mingisuguse riigipoolse strateegilise toeta, see ei pea alati ilmtingimata sularahas või välja makstama, aga lihtsalt niimoodi naturaalselt turu vastu ongi juba väga keeruline seal neid miljardi investeeringuid teha.

Just selle tõttu, et see ettenähtavus, mis saab homme. Kui viis aastat tagasi tundus, et päikseinvesteering oli väga soodne, siis täna on rahavooliselt päikesejaamadel ikka juba väga-väga keeruline.

Kindlasti järgmiste tootmisvõimsustega, seda nimetatakse energeetikas kannibalismiks ehk iga uus investeering sööb mitte ainult iseenda tulu, vaid ta tegelikult sööb ka suures osas eelnevate investeeringute tulu välja arvatud nendega, kellel on pikkade lepingutega fikseeritud hinnaga elekter ära müüdud. Ongi järjest keerulisem.

Sellest tulenevalt tulengi tagasi selle mõtte juurde, et see kogu energia-mix, milline võiks olla Eesti varustuskindlus, siis minu pähe ei mahu, et seda saaks kuidagi jupi kaupa üldse lahendada.

Minu arvates ta saab lahendada ainult niimoodi, et võetakse valge paberi peale – piltlikult öeldes joonistatakse kokku need tükid, millest see energia-mix koosneb, et see vastaks kõige paremini mitte ainult energiavarustuskindlusele, sest varustuskindlus energias teatavasti ei tähenda mitte ainult seda, et see energia on olemas, vaid seda, et ta on taskukohase hinnaga ja võimalikult keskkonnasõbralik.

Nüüd kõiki neid aspekte arvesse võttes, et ta oleks optimaalne Eesti vajaduseks, sealhulgas välisühendused, sealhulgas salvestused, sealhulgas mis iganes, juhitavad võimsused, sealhulgas kasvõi tuumajaam. Aga küsimus on selles, et arutada meretuuleparke eraldi, tuumajaama eraldi või mingit põlevkivijaama eraldi – see ei vii ühiskonna jaoks soodsale energia lõpptulemuseni.

Selleks, et see tulemus oleks nii optimaalne kui võimalik, peab vaatama kogu pilti korraga. Leppima kokku, et nii palju tuult, nii palju päikest, nii palju põlevkivi kuni selle aastani ja niimoodi näiteks viieaastaste tsüklitega. Põhjus on just selles ettenähtavuses, sest kui sellist investeerimiskava või plaani ei ole, siis sellel turul siin tegelikult õiged investeeringud ei pruugi tekkida.
https://www.err.ee/1609384130/alexela-j ... majanduses
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Minuarust ei minda siin asjaga lõpuni , kui räägitakse ainult Eesti elektrienergiaga varustamisest... mõtet edasi arendades peame tagama ka näiteks Suure-Jaani elektrivarustuse mixi... mikrotuumajaam, kombikatlamaja, päikesepark , tuulik...jne.. välisühenduste peale Narvaga ei saa lootma jääda...
:jooma
xxx111
külaline

Ma ei tea mida trebla siit välja loeb aga mina loen:

- "taastuvenergia" turg (sh sellega seoses ka turg üldiselt) on kapitaalselt solgitud toetustega
- ilma toetusteta "taastuvenergeetikud" hakkama ei saa
- "taastuvenergeetika" saab eksisteerida vaid koos juhitavate võimsustega (mis iganes kujul)
- tuleb leida tasakaal lõpphinna / "keskkonnamõjude" vahel - "iga hinna" eest pole asjal ("taastuval") jumet

Pole ka suurem asi üllatus...
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Huvitavad numbrid.
Iiri autokindlustusfirma Switcher uuringu kohaselt on Saksamaa Euroopas kõige kallim riik, kus elektriautot kodus laadida. 100 kilomeetri läbimiseks kuluv energia maksab seal keskmiselt 7,06 eurot.
Võrreldes Saksamaaga tuleb mul isegi odavam oma diisel Daciaga sõita seal EV-ga. Reaalne kütusekulu on mul 5 liitriga 100+ kilomeetrit ja 5 liitrit saan kätte hinnaga keskmiselt 7,5-8€. Ja väljapoolt kodu on Saksamaal ju veel kallim EV "tankida". Pange lisaks veel EV soetushinnad ja tulemus on selline nagu olen kogu aeg arvanud ehk ei ole see EV ülalpidamine teps nii odav kui alguses räägiti. Olgu kütuse osas on meite mail veel natuke minna, aga ka seda ei ole arvatavasti mitte eriti kauaks. EV ülal pidamine puhta ja tasuta energia najal pidi olema ju maru odav?

Tsitaadi allikas https://majandus.postimees.ee/8050081/u ... -laadimine
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas val »

xxx111 kirjutas: 29 Juun 2024, 08:31
...Selleks, et see tulemus oleks nii optimaalne kui võimalik, peab vaatama kogu pilti korraga. Leppima kokku, et nii palju tuult, nii palju päikest, nii palju põlevkivi kuni selle aastani ja niimoodi näiteks viieaastaste tsüklitega. Põhjus on just selles ettenähtavuses, sest kui sellist investeerimiskava või plaani ei ole, siis sellel turul siin tegelikult õiged investeeringud ei pruugi tekkida.
https://www.err.ee/1609384130/alexela-j ... majanduses
Väga õiget juttu räägib ja hea artikkel, millega saab igati nõus olla. Samas, kui räägime 100% turusituatsioonist, siis ei oleks mingit kokkulepet vaja. Seega sama jutt, mida isegi olen rääkinud, et energeetikas annab riigi sekkumine just optimaalse tulemuse.
xxx111
külaline

@ val

Riigi sekkumine turule on alati halvim asi mis juhtuda võib...
Kapitaalne turu solkimine
Olgu eesmärk kui tahes "õilis"
Meil on põhimõtteliselt erinevad maailmavaated
Ja sõimasid mind veel sotsiks - jah, just nimelt sõimasid - üks suuremaid häbiplekke mis olla saaks...
Miks me mingitele energia-mix-i osadele maksame toetusi ja mingitele ei maksa...
Sellega tegelikult moonutame kogu turu...
Ma arvan, et see energeetikaturg, eelkõige tootmise poolest rääkides, on erineva riigi abi ja toetuste skeemidega...nii ära moonutatud...
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Urmas kirjutas: 29 Juun 2024, 18:16 Huvitavad numbrid.
Iiri autokindlustusfirma Switcher uuringu kohaselt on Saksamaa Euroopas kõige kallim riik, kus elektriautot kodus laadida. 100 kilomeetri läbimiseks kuluv energia maksab seal keskmiselt 7,06 eurot.
Võrreldes Saksamaaga tuleb mul isegi odavam oma diisel Daciaga sõita seal EV-ga. Reaalne kütusekulu on mul 5 liitriga 100+ kilomeetrit ja 5 liitrit saan kätte hinnaga keskmiselt 7,5-8€. Ja väljapoolt kodu on Saksamaal ju veel kallim EV "tankida". Pange lisaks veel EV soetushinnad ja tulemus on selline nagu olen kogu aeg arvanud ehk ei ole see EV ülalpidamine teps nii odav kui alguses räägiti. Olgu kütuse osas on meite mail veel natuke minna, aga ka seda ei ole arvatavasti mitte eriti kauaks. EV ülal pidamine puhta ja tasuta energia najal pidi olema ju maru odav?

Tsitaadi allikas https://majandus.postimees.ee/8050081/u ... -laadimine
@ Urmas, väike "tõrvatilk" Sinu "meepotti" . Saksamaal on piirkonnad, kuhu diisliga ei tohi siseneda ;)
xxx111
külaline

SUURED "tilgad" EV potti

- ostuhind
- kindlustuse hind
- "tankimise" taristu
- "tankimise" aeg
- sõiduulatus

JNE
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

xxx111 kirjutas: 29 Juun 2024, 22:58 SUURED "tilgad" EV potti

- ostuhind
- kindlustuse hind
- "tankimise" taristu
- "tankimise" aeg
- sõiduulatus

JNE
neid võib veel leida ... aga on ka "plusse"
xxx111
külaline

Mõni "pluss" võrreldes "tavalisega" (arvestades summaarseid kulusid) ???
Bussirajal sõitmine / parkimine / "keeldudele" ja "nagunii sõidan väikse vahemaa" ja "mul PV olemas" vihjamine jms ei lähe arvesse
Viimati muutis xxx111, 30 Juun 2024, 00:30, muudetud 1 kord kokku.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

…..SUURED plussid:
…vaikne
….dünaamika
…5x odavam km/ hind ( personaalne)
xxx111
külaline

Jah - lõpuks ongi asi personaalne...
Ainuke millega ei taha kuidagi nõustuda on "käsu korras s..a söömine"...
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

xxx111 kirjutas: 30 Juun 2024, 00:28 Mõni "pluss" võrreldes "tavalisega" (arvestades summaarseid kulusid) ???
Bussirajal sõitmine / parkimine / "keeldudele" ja "nagunii sõidan väikse vahemaa" ja "mul PV olemas" vihjamine jms ei lähe arvesse

… see sinu isiklik arvamus ainult, mis ei laiene kõigile. Sinu jaoks on kallis siis teise jaoks ei ole… noo mis jahud jälle?
xxx111
külaline

...see sinu isiklik arvamus ainult, mis ei laiene kõigile...
Kõik õige...
Ja teistpidi ju ka - so "kõigi" arvamus ei peaks laienema ju ka minule...
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

xxx111 kirjutas: 30 Juun 2024, 00:39
...see sinu isiklik arvamus ainult, mis ei laiene kõigile...
Kõik õige...
Ja teistpidi ju ka - so "kõigi" arvamus ei peaks laienema ju ka minule...
….siin nüüd asi kisub just sinna , et sinu jaoks ju pole “kõigi” arvamus ju tähtis. Elektri autol on oma koht ja asi @ants”, nagu ühistranspordis, kulleritel, jne. Miks jaurad ? Keegi ei sunni sind seda ostma, aga maha tahad kõvasti teha.
xxx111
külaline

Selles ju asi ongi, et sunnitakse...
Ja jutt ei käi ainult EV kohta...
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

….ei kao sinu elu jooksul need diislid kuhugile, rääkigu nad mis tahavad.
Ps: tuli meelde, see ju nalja nurk siin….. antke tuld
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

kaimagk kirjutas: 30 Juun 2024, 00:30 …..SUURED plussid:
…vaikne
….dünaamika
…5x odavam km/ hind ( personaalne)
Maantekiirusel on tuulevihin ja rehvimüra samasugused, ehk vaikne on ainult kohapeal seistes ja kui raadio ei tööta.
Dünaamika on tähtis sportautode juures aga mitte tavaliikluses, kus isegi 50kW võimsesega isepõletajale jäävad võimsad autod jalgu.
Odavam kilomeetrihind ei arvesta suuremat e-auto soetudmaksumust ja püsikulusid.

Tööauto vahetub mul iga ca 2 aasta tagant ja olen võrrelnud soundanalüsastoriga nende salongimüra ja huvitaval kombel on uuemate autode salongis väsitava infraheli osakaal suurem kui eelmisel mudelil see oli.
Ehk tundub nagu autotootjad on meelega disaininud sellise nähtuse, et inimene uut autot valides alateadlikult valiks e-auto, sest pooled inimesed ei kuule infraheli kuigi tunnetavad selle häirivat mõju.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas val »

xxx111 kirjutas: 29 Juun 2024, 20:00 @ val

Riigi sekkumine turule on alati halvim asi mis juhtuda võib...
Kapitaalne turu solkimine
Olgu eesmärk kui tahes "õilis"
Meil on põhimõtteliselt erinevad maailmavaated
Ja sõimasid mind veel sotsiks - jah, just nimelt sõimasid - üks suuremaid häbiplekke mis olla saaks...
Täpsemalt ütlesin poolsots, aga võiksid seda hoopis au asjaks pidada, sest sotsid (täpsemalt sotsialistlikud poliitikad, mida rakendavad väga erinevate nimetuste ja vaadetega parteid) on paljuski "süüdi", et meil Euroopas peale WWII-te nii hea elu on võrreldes mõne teise maakera piirkonnaga. Mingid isiklikud arvamused ei muuda seda fakti olematuks.

Kui sind rahustab, siis saan kinnitada, et ma ei sõimanud. Võib olla peaksid hoopis mõtlema, miks oled oma jaoks "sots" sõimusõnaks teinud, millest see tuleb?

Tänapäeva kapitalistlik turumajandus muide vajab toimivat riiki ja see on juba iseenesest sotsialistlik, kui mõtlema hakkad, sest ilma riigita kukub süsteem sellisel kujul kokku - tugevam võtaks nõrgemalt mis ise tahaks. Mingi jõud (riik) peaks nõrgemaid kapitali omanikke tugevamate eest kaitsma - kas see pole sotsialistlik?
Viimati muutis val, 30 Juun 2024, 01:48, muudetud 2 korda kokku.
xxx111
külaline

Loe sotsialistide teoseid...
Nt Marx, Engels, Trotski jne
Sotsialist on räige sõimusõna (vähemalt minu jaoks)
Elu on paremaks läinud mitte tänu sotsialistide vaid olenemata / hoolimata sotsialistidest...
xxx111
külaline

Loe sotsialistide teoseid / ideoloogiat...
Nt Marx, Engels, Lenin, Zedong, Trotski, Castro, Kim, Allende, Castro, Brandt, Brenžnev, Buhhaarin, Gorki, Kingissepp, Radek, Zinovjev, Ulbricht jne...
Sotsialist on minu jaoks räige sõimusõna
Elu on läinud paremaks mitte tänu sotsialistidele vaid olenemata / hoolimata sotsialistidest

PS
Sots on hoolimata "kesta vahetusest" ka sotsdem
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

kaimagk kirjutas: 30 Juun 2024, 00:50 Elektri autol on oma koht ja asi @ants”, nagu ühistranspordis, kulleritel, jne. Miks jaurad ? Keegi ei sunni sind seda ostma, aga maha tahad kõvasti teha.
Piisas guugli otsingusse kirjutada märksõna "automaksu eemärk" kui hakkas tulema. ;)
Automaksu eesmärk on vähendada transpordi negatiivset keskkonnamõju ja mõjutada inimesi tegema keskkonnasäästlikumaid otsuseid
Registreerimistasu on kavandatud soodustama uue sõiduki valimist, arvestades väiksemat CO2 heitmete taset.
Aastamaksu suurus on kujundatud, võttes arvesse sõiduki laiemat keskkonnamõju.
Allikas https://mobire.ee/koik/automaks/

Ja sealt edasi lugedes täpselt sama jahumine a´la keskkonnasäästlikkus jne bla-bla-blaa ... Lugedes "keskkonnasäästlike" energia liikide jalajälgede kohta alates tootmisest ja lõpetades utiliseerimise probleemidega, siis vähemalt mulle küll ei tundu kogu see roheline värk eriti keskkonnasäästlik. Alles paar päeva tagasi oli uudis, et jaapanlased leidsid oma vetest akude jaoks tohutud varud. See tohutu varu tähendas akumaterjali kõigest 75 aastaks. Olgu kui otseselt ei sunnita, siis vähemalt sunnimeetmetega läbi inimeste raha rahakoti suunatakse inimesi tegema nn "keskkonnassästlikke" otsuseid. Nagu eelmise riigikorra ajal "vabatahtlikult" mai- või novembriparaadil osalemine. Ei läinud paraadile toetust avaldama suurele kodumaale, jäid preemiatest ilma. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Vasta