Planeedi Maa päästmine

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Re: Planeedi Maa päästmine

Lugemata postitus Postitas A23 »

Äärenurk kirjutas: 27 Juun 2024, 04:31
A23 kirjutas: 26 Juun 2024, 19:49
xxx111 kirjutas: 26 Juun 2024, 18:07 Ei usuks pimesi ehitajaid / veel vähem "videoid"
Mul ei ole mingit huvi sinu usku "murda", usu mida tahad.
Kui reaalsed ehitajad ja inspektorid räägivad, et ehitamine ja inspekteerimine käib "code" järgi, siis mis põhjusel peaksid nad valetama? Riiklikud ja rahvusvahelised standardid neid väga ei koti, kõik olulised nõuded on "code's"
Keda nende isnpektorite all mõeldud on? KOV-i tegelased või eraettevõtjad? Rääkisid, et vaatasid videosid, pane mõni link ka näiteks.
Code’i ma tõlgiks koodeksiks.
@Äärenurk, täpselt ei ole uurinud, kas KOV palgal või eraettevõtjad, kes osutavad KOV'le teenust.
Olen viimasel paaril aastal, kui ehitustemaatika vastu suurem huvi tekkis, päris palju erinevaid ehitusvideoid tuubist vaadanud. Kõiki nimesid meeles ei ole, aga tuubi võiks panna näiteks Matt Risinger, Perkins Brothers, RR building. Kui mõned ära vaatad, siis hakkab ka teisi pakkuma. On nii professionaalseid kui DIY ehitajaid, viimased teevad ka ilmseid "ämbreid" , millest olen isegi mina aru saanud. "Inspection" on aga läbiv teema, mis regulaarselt ette tuleb. Nad ei tohi enne järgmist ehitusetappi ette võtta, kui ettenähtud "inspection" tehtud. Nt sarruste, sõrestiku, torude, elektri osa vastavus nõuetele.
teiselt poolt on ka inspektorid ise oma tegemistest videoid üles pannud, tuubis otsisõnaks näiteks "building inspection"
xxx111
külaline

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

@ A23

Tegemist on meie mõistes järelevalvega

@ Äärenurk

Palun vt standardeid millele ma viitasin...
Ja loomulikult tasub end kurssi viia ka nn kohalike nõuetega / eelkõige konkreetse "asjaga" ja erinevustega

@ vuuk

Palun viita "standardi jämedale veale"
Ja võib olla ka olukord kus "ei usuta" projekteerijat
Selles situatsioonis oleks soovitus ise endale kõik selgeks teha / võtta kolmas arvamus
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 76 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Õigusruum ja tavad võivad euroopa omast suuresti erineda.
Näiteks käis ka meie meediast läbi, kuidas USA-s ei eksisteerivat nn riikliku kinnisturegistrit, seda registrit kus kirjas, mis maatükk kellele kuulub. See on puhas osaliste lepingute küsimus, kui on vajadus omandisuhetes selgust saada, olevat see USA-s advokaatide-juristide pärusmaa, kes siis arhiivides, omanike käest ja kohaliku omavalitsuse info alusel toovad omandivaidlustes selgust - ehk riik ei pea tagama ja tõestama vaid omanikud ja nende dokumendid.
Muidugi ajalooliselt on enda omandi esmase tõestamise kohustus ja huvi omanikul endal, nii nagu briti ja usa sarjadest nähtub, kus esmalt otsitakse vanaisa häärberi raamatukogust neid omandiõiguse dokumente taga aga mitte ei ronita e-teenindusse lõive tasuma :)

Tegelikult Eestis on vist sõidukitega selline veider olukord, kus juriidiliselt sõiduki omandiõiguse üleminek toimub ostu-müügilepinguga aga liiklemiseks peab omanikuvahetus olema ka regatud transpordiameti nn "ARK"-is.
Vaidlused-segadused, kus trahvid saadetakse registrijärgsele omanikule, kuigi ostu-müügi lepinguga võib olla omand vahetunud aga ARK-is tegemata ja tegelikult trahv saadetud valele omanikule, kes sõiduki omanik ei ole.

Ehitusalal võib USA-s samuti olla ajalooline tsunfti- ehk kutsesüsteem, mida meilgi juurutatakse, kus iga ehituse osa või eriosa eest peab vastutama pädev spetsialist. Spetsialist omakorda peab vastama nõutele, olgu hariduse või taotletud litsentside järgi ehk orienteeruma ka vastava osariigi või omavalitsuse reeglites ja õigusaktides.

Selles vaates on natuke Eesti õigusloogika lahknev, kus suures pildis on euroopa õigusruum oma riiklikult tsentraliseeritud registritega ja seaduskogudega, aga tsunfti osas järgitakse vist rohkem uut maailma, kus igaühel ei ole erialareeglite ja infoga asja, a'la ei saa nõudeid Riigi Teatajast kaeda vaid tuleb osta "tsunfti käest" vaatamise õigust.
Tsunft omakorda on ajalooliselt vaba turgu moonutav nähtus, a'la nagu Eestis notarite koda kes kutseühinguna dikteerib "kuipalju notareid on Eestis vaja" ehk kui notarite arv on kontrolli all, saab teenida soliidset tasu, pidada kontoripinda city pindadel, kui oleks vaba konkurents, pakuks mõni notar oma teenust turuväravas ainult niipalju kui päevapitsiks/doosiks vaja on ehk viiks hinnad, ja ka väidetavalt kvaliteedi alla.
Nii on tsunfti huvi eelkõige hoolitseda omade eest, et oleks piisavalt defitsiiti, mis hoiaks meistriväärilist hinnataset ja samas süsteem mis hoolitseks valitud ent piisava järelkasvu eest.
xxx111
külaline

@ Prill

Mida selle jutuga peale hakata...

PS
Eelkõige määrab PROJEKTI TELLIJA kasutatavate dokumentide nõuded
Minu töös reeglina esimesi nõudeid EVS 932 ja Eurokoodeks (millele vastab EVS)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Prill kirjutas: 27 Juun 2024, 09:13 ... esmalt otsitakse vanaisa häärberi raamatukogust neid omandiõiguse dokumente taga aga mitte ei ronita e-teenindusse lõive tasuma :)

Tegelikult Eestis on vist sõidukitega selline veider olukord, kus juriidiliselt sõiduki omandiõiguse üleminek toimub ostu-müügilepinguga aga liiklemiseks peab omanikuvahetus olema ka regatud transpordiameti nn "ARK"-is. ...
See on ju täitsa normaalne, et ametkond kes korraldab liiklust avalikel teedel nõuab liikujate registreerimist registris ja "avalikel teedel mitteliiklejad" ei pea olema registreeritud, sest eramaal määrab maaomanik ise kes seal sõita võivad.

Eestis võib ka alaealine omada alkoholi ja sõidukit, näiteks kui alaealine saab päranduseks auto või veinikollektsiooni.
Aga kui alaealine või teovõimetu isik tahab oma nimele registreeritud sõidukit võõrandada, siis see on vägagi keeruliseks tehtud, kuni kohtuni välja.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Äärenurk
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 34 korda

Lugemata postitus Postitas Äärenurk »

Mulle üldiselt meeldib Prilli jutte lugeda.

Ja sellega olen ka nõus, et teadliku tellija puhul tuleb lähtuda kokkulepitud dokumentidest. Kas või GOST-idest ja SNiP-idest.
Sealjuures peab siiski keegi vajdusel suutma ära põhjendada nende põhjal kavandatud lahenduste nõuetele vastavuse.
xxx111
külaline

Sealjuures peab siiski keegi vajdusel suutma ära põhjendada nende põhjal kavandatud lahenduste nõuetele vastavuse.
Milliseid "nõudeid" siin silmas peetakse...
Kui PROJEKTI LÄHTEÜLESANNE ütleb, et "projekt vastavalt SNiP" siis mida ja kellele peab projekteerija põhjendama...
Arusaadavalt peab Eesti projekt vastama määrusele...
Aga nt EK osa arvutused jms ei puutu kuidagi määruse reguleerimise alla
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

ping kirjutas: 27 Juun 2024, 10:16 Aga kui alaealine või teovõimetu isik tahab oma nimele registreeritud sõidukit võõrandada, siis see on vägagi keeruliseks tehtud, kuni kohtuni välja.
:hello:
https://www.eesti.ee/et/perekond/varali ... e-tegemine
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Prill kirjutas: 27 Juun 2024, 09:13 Selles vaates on natuke Eesti õigusloogika lahknev, kus suures pildis on euroopa õigusruum oma riiklikult tsentraliseeritud registritega ja seaduskogudega, aga tsunfti osas järgitakse vist rohkem uut maailma, kus igaühel ei ole erialareeglite ja infoga asja, a'la ei saa nõudeid Riigi Teatajast kaeda vaid tuleb osta "tsunfti käest" vaatamise õigust.
Eesti Vabariik on üks suur tsunft ja EVS selle käpik või kes iganes. Kõik EVS-s kirjapandu on maksumaksjad juba korra kinni maksnud ehk EVS on MTÜ ja nende tegevuse on kinni maksnud MKM ehk maksumaksja. Millegipärast seda oma aegset lauset EVS end tutvustavalt esilehelt enam ei leia. Mitu nisa on inimestel? :scratch:
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
xxx111
külaline

Mis krdi pärast on vaja vinguda selle EVS teemal...
See pole kohustuslik seni kuni PROJEKTI TELLIJA seda projekteerijale kohustuslikuks ei tee...
Kui on tahmine projekt tellida millegi muu alusel - palun väga...
99% minu tellijaid teeb selle kohustuslikuks projekteerimise lähteülesandega
Urmas
autodidakt

xxx111 kirjutas: 27 Juun 2024, 18:07 Mis krdi pärast on vaja vinguda selle EVS teemal...
See pole kohustuslik seni kuni PROJEKTI TELLIJA seda projekteerijale kohustuslikuks ei tee...
Kui mu direktor on tellinud KÜ-le kohustuslikku iga-aastast korstnapühkimise teenust, siis ka KÜ ei ole esitanud tingimusi, et kas kontrollitavad ja puhastatavad korstnad vastavad EVS nõuetele, vaid, et kas korstnad vastavad TuOS-e nõuetele. Aga mida kirjutavad korstnapühkijad oma aktidesse? Mittekohustuslikke pretensioone EVS-s kirjutatud nõuetele viidates!!! Kas ei ole jabur? ;)
See oleks sama, millest ma olen juba kirjutanud, et politsei peatab talvel auto ja kui juhil on jope/mantli lukk või nööbid kinni, siis politsei KÄSIB need lahti teha. Mille alusel? Sõiduohutuse õpetajate soovitusel? On sellisel mingil soovitusel seaduslikku jõudu? Minu teada ei ole. Miks siis esitab riigiametnik mitteseaduslikke pretensioone? Isegi kindlustused ei saa tugineda EVS nõuetele hüvitiste väljamaksmisel, sest EVS nõuded ei ole kohustuslikud kui need ei ole tehtud kohtustuslikuks vastava valdkonna ministri määrusega. JOKK vist?
Vist jauran ja loodan, et neid minu jauramisi selle EVS teemal satuvad lugema ka mõned targemad kui riigiametnikud(päästeametnikud) ja riigi poolt volitatud(korstnapühkijad) esindajad ja keegi saab lõpuks aru, et riigiametnikud võiksid viia oma nõudmised kooskõlla seadustega. Nii ihtne see ongi.

Vist läks planeedi Maa päästmise teema jälle käest ära, aga olge mureta, küll ma tagasi toon. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
suvaline
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 12 korda
On tänatud: 27 korda

Lugemata postitus Postitas suvaline »

Urmas,
ärge pahandage xxx111 osas. Ta juba ähvardas konto kustutada jne jne, äkki kustutab veel midagi olulisemat oma elus. Ta lihtsalt ei tea, et mõned EVS-d on läbi seaduste rakendusaktide (ehk määruste) muudetud kohustuslikuks (eriti, mis puudutab ohutust). Las ta jaurab oma EP ja PP ja et tellija pole midagi projekteerijale kohustuslikuks teinud.
Urmas
autodidakt

suvaline kirjutas: 27 Juun 2024, 20:11 Urmas,
ärge pahandage xxx111 osas. Ta juba ähvardas konto kustutada jne jne, äkki kustutab veel midagi olulisemat oma elus. Ta lihtsalt ei tea, et mõned EVS-d on läbi seaduste rakendusaktide (ehk määruste) muudetud kohustuslikuks (eriti, mis puudutab ohutust). Las ta jaurab oma EP ja PP ja et tellija pole midagi projekteerijale kohustuslikuks teinud.
Jah, ma tean väga hästi, et osad EVS nõuded on vastava valdkonna ministri määrusega tehtud kohustuslikuks täitmiseks ja need on ka RT avaldatud. Aga miks hoitakse Eesti Vabariigi elanikkonna jaoks niivõrd elutähtsaid nõudeid siiani saladuses, aga nende täitmist riigiametnike ja riigi poolt volitatud isikute poolt esildistes nõutakse, jääb mulle mõistatuseks. :scratch:
Mis puutub xxx111 lahkumisse siinsest foorumist, siis mul on veidi kahju. Ta oma kommentaarides, kui märkas midagi, ütles otse, et midagi on mäda. Lahendused või nende pakkumine ei peagi olema tasuta. Ega sinagi siin foorumis eriti ei kipu oma tarkusi tasuta jagama. On selleks mingi mõjuv põhjus? ;)
suvaline
Ehitusguru
Ehitusguru

Urmas,
SUUR aitäh ei maksa arveid, mitu VÄIKEST kupüüri aga küll. Tuletage meelde minu postitusi, kus ma vihjasin, et miks ma peaksin ülikooli kolm astet läbima, et tasuta konsultatsioone jagada.
Samas näiteks pikk88 tema oma maja ehitusega seoses pakkusin, et võin vee ja kaka lahenduse osas aidata ja ei vihjanud tasule.
Urmas
autodidakt

suvaline kirjutas: 27 Juun 2024, 20:54 Samas näiteks pikk88 tema oma maja ehitusega seoses pakkusin, et võin vee ja kaka lahenduse osas aidata ja ei vihjanud tasule.
Pakkuda ju võisid, kuid kui pikk88 pakkumise ka vastu võttis, siis jäi see teie kahe vaheliseks "intiimvestluseks", mis vist ei kuulu avalikustamisele VE foorumis. ;)
suvaline
Ehitusguru
Ehitusguru

Urmas kirjutas: 27 Juun 2024, 21:02
suvaline kirjutas: 27 Juun 2024, 20:54 Samas näiteks pikk88 tema oma maja ehitusega seoses pakkusin, et võin vee ja kaka lahenduse osas aidata ja ei vihjanud tasule.
Pakkuda ju võisid, kuid kui pikk88 pakkumise ka vastu võttis, siis jäi see teie kahe vaheliseks "intiimvestluseks", mis vist ei kuulu avalikustamisele VE foorumis. ;)
Teate reklaami lausega "... aga miks? ..."
Kui ma müün pikk88-le maha oma ainulaadse idee siis ma saan selle eest ka tasu ja pikk88 teab, et näiteks kasulik mudel jne ning lobisemise korral tal enam kodu ei pruugi olla. Miks ma peaksin seda VE-foorumis avalikustama? Ära anna näljasele kala, anna õng: hiina vanasõna.
Urmas
autodidakt

suvaline kirjutas: 27 Juun 2024, 21:17 Kui ma müün pikk88-le maha oma ainulaadse idee siis ma saan selle eest ka tasu ja pikk88 teab, et näiteks kasulik mudel jne ning lobisemise korral tal enam kodu ei pruugi olla.
Ja kui ta selle välja räägib, mis siis? Teistele näitlustamiseks saladuse väljarääkimise eest tuleb teema "Kasutaja pikk88 nekroloog" ja 24 lehekülge kaastundeavaldusi? ;)
Tegelikult ma ei vaidle, eks sa oled ka vihjamisi kasulikke vihjeid/viiteid andnud ehk päris kasutu muliseja sa ka nüüd ei ole olnud. Iseasi, kuidas keegi oskab su kirjutatu mõtet lugeda. Selles, kes su kirjutatust aru ei saanud, ära nüüd süümepiinu tunne ja antidepressantide sõltlaseks satu. ;)
suvaline
Ehitusguru
Ehitusguru

Urmas,
ma väga tänan selle hinnagu eest! Ma ei soovi kuidagi kellegi mõttemaailma muuta. Iseasi ongi see, kuidas keegi aru saab, aga loodetavasti lepite sellega, et loodusseadusi siiski muuta ei saa. Veemajanduse spetsialiste (sh pädevaid hüdraulikud) otsite varsti tikutulega, sest kahes ülikoolis pole selle eriala vastu noortel huvi.
Äärenurk
Ehitusguru
Ehitusguru

Urmas kirjutas: 27 Juun 2024, 22:33 Selles, kes su kirjutatust aru ei saanud, ära nüüd süümepiinu tunne ja antidepressantide sõltlaseks satu. ;)
Ega siin nalja ei ole:
NARKO VÕIM | „Juba hommikul võtsin pihutäie opioide.“ Kuidas eestlased vaevlevad ravimisõltuvuse küüsis

NARKO VÕIM | Keskklassi pereema teeb kolm triipu nädalas. Kuidas kokaiinist sai rahvauimasti
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Siit tuli vastus xxx-le, et hullude hulk on kiires kasvutrendis.
Kogenud Tartu perearst märkis, et on töötanud arstina 47 aastat, ent sellist elanikkonna ärevuse ja muude vaimsete häirete taset pole ta varem näinud. „Minu arvates on tekkinud vaimse tervise pandeemia, mille põhjused võivad olla Covid, sõda Ukrainas ja muutused ühiskonna normides. Psühhotroopsete ravimite nõudlus on viimasel ajal kasvanud, eriti noorte ja keskealiste inimeste hulgas.“ Ta nendib, et surve nimetatud ravimite väljakirjutamiseks on suur, kuna psühhiaatri vastuvõtule on raske pääseda. „Ärevaid ja depressiivseid inimesi on palju, lisaks veel ATH (aktiivsus- ja tähelepanuhäire – EE).“
Viimati muutis kunn24, 28 Juun 2024, 01:15, muudetud 1 kord kokku.
Juhe teab kõike.
xxx111
külaline

Hulludel ja psühhotroopsete ravimite tarvitajatel pole otsest seost
Olen isegi tarvitanud nii antidepressante kui bensodiasepiinide gruppi kuuluvaid ravimeid
Hulluks end ei pea / kinnisesse asutusse pole veel saadetud...
Äärenurk
Ehitusguru
Ehitusguru

xxx111 kirjutas: 28 Juun 2024, 00:45 Hulludel ja psühhotroopsete ravimite tarvitajatel pole otsest seost
Olen isegi tarvitanud nii antidepressante kui bensodiasepiinide gruppi kuuluvaid ravimeid
Hulluks end ei pea / kinnisesse asutusse pole veel saadetud...
Tänapäeval on vist ülikeeruline tahtevastaselt kedagi saata...
xxx111
külaline

@ Äärenurk

Ma ei tea kui ülikeeruline...
Kohtu kaudu / sundravina / vastava diagnoosiga
Vasta