Ehitusprojekti koostamisel tuleb arvesse võtta ehitusprotsessist lähtuvaid vajadusi.xxx111 kirjutas: 19 Sept 2023, 10:08 @ pikk
Moodulisse NII PALJU KUI VÕIMALIK
Aga näen igapäevaselt projekte kus arhitekt pole üldse millegagi arvestanud
Lihtsalt ilupildid, mis tuleb konstruktoril (koos ehitajaga) kõik "üle teha"
Utreerides: arhitekt ei arvesta absoluutselt ehitajaga / ehitustehnoloogiaga
Ja konstruktor ning temaga koos ehitaja peavad "sitast saia tegema"
Nii on kirjas Ehitusseadustikus https://www.riigiteataja.ee/akt/130062023003?leiaKehtiv
vt. § 14. Ehitusprojekti koostamine ja projekti kontrollimine
Kui ei ole moodulisse NII PALJU KUI VÕIMALIK, siis mina tõlgendan, et seda seaduse pügalat projekteerija ignoreerib või ei ole seadusega kursis.
Kas kutsetegevuse raames tegutsev projekteerija peaks olema sedavõrd erialaspetsiifilise seadusepügalaga kursis ja seda arvestama? Minu arvamus on, et peab.
Kas eksin?
Muide, olen täheldanud, et ka insenerid ei suvatse alati viia end kurssi materjalide mõõtudega või muude oluliste omadustega. Näiteks on olnud määratud projekti materjalid, mida pole üldse olemas või saadaval.
Samas leian ikkagi, et ideaalis võis projekteerimise protsessis osaleda ja koostööd teha kohe algfaasis arhitekt ja konstruktor, aga miks mitte ka kogenud ehitaja. Seda aga ei lase juhtuda teatud "süsteemitõrge".
Inimeste sees istub kindel teadmine, et projekteerimine on üks koht, millelt tuleb maksimaalselt kokku hoida. Teisalt ei oska kogenematu ehitustellija niikuinii vajalikke nüansse ette näha ja arvab, et las asjad selguvad tööprotsessi käigus, ning vajadusel saab teha puudu olevad projekti osad tagantjärele. Kuna arhitekti poolt koostatud arhitektuurne eelprojekti staadium on miinimum, mis seadus nõuab, siis sellega piirdutaksegi. Ja tulemus on vastav sellele, mida ollakse nõus rahaliselt välja käima.
Iseküsimus on see, kas tegelikult rahaline võit tuleb.
Ja muidugi ootab siis tüüpiline inimene, et ehitamise käigus ilmnev puudu olev oluline info ja probleemkohtade lahendused peaksid ehitajal tagataskust kohe ja ruttu ning tellijale tasuta võtta olema.
...