Näedsa, juba hakkab tulema.Küülaline kirjutas: 25 Veebr 2019, 11:17 Kes ütles, et villa sisse paigaldada ei tohi?
Tüüppaigaldusviis A2 – Mitmesooneline kaabel soojusisoleerseina süvistatud torus.

Lugemata postitus Postitas Urmas »
Näedsa, juba hakkab tulema.Küülaline kirjutas: 25 Veebr 2019, 11:17 Kes ütles, et villa sisse paigaldada ei tohi?
Tüüppaigaldusviis A2 – Mitmesooneline kaabel soojusisoleerseina süvistatud torus.
Lugemata postitus Postitas coeng3 »
Lugemata postitus Postitas Ahtop »
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Igatahes praktikas pannakse kaablid villa sisse ilma toruta, st kaabli väliskest = toru, kuna lahtisi isoleeritud juhtmeid võib ju torus paigaldada.
Miks? Pigem jätta lahti, siis on võimalus, et kaabel libiseb puuri või kruvi eest minema?
Lugemata postitus Postitas ping »
Mis aastal see teos on välja antud?ping kirjutas: 25 Veebr 2019, 19:07Avasin Eestikeelse tõlke "Hoone tehnosüsteemide RYL2002" 2 osa. Osa H1 Paigaldised
Lugemata postitus Postitas vtl »
Kui see nii sõna-sõnalt kirja pandud on, siis kuidas peaks kaabel soojusisolatsioonist LÄBI minema? Tekitada sinna külmasild?
https://ehituskeskus.ee/tootekategooria ... iraamatud/Küülaline kirjutas: 25 Veebr 2019, 21:32Mis aastal see teos on välja antud?ping kirjutas: 25 Veebr 2019, 19:07Avasin Eestikeelse tõlke "Hoone tehnosüsteemide RYL2002" 2 osa. Osa H1 Paigaldised
Edit: Nägin juba - 2002- see on ligi 17 a tagasi. Need nõuded on ajalugu isegi Soomes. Eestist rääkimata.
Teksti kirjutasingi siia ringi sõnasõnalt, et lubatud on ainult lühikest juppi viia läbi soojustuse.vtl kirjutas: 25 Veebr 2019, 21:34 Ma ei ole elektrik (elektroonik olen). Aga seletage mulle palun ära, MIKS ei tohi (väidetavalt) villa sees kaablit vedada? Vill on teadupärast mittepõlev materjal.
Ainus põhjendus, mis mulle pähe tuleb, on see, et villa sees on jahutus halvem... aga sellisel juhul tuleks lihtsalt vähendada antud ristlõikele lubatud voolutugevust ja kogu lugu.
Kui see nii sõna-sõnalt kirja pandud on, siis kuidas peaks kaabel soojusisolatsioonist LÄBI minema? Tekitada sinna külmasild?
Ka siin olevatel piltidel on näidatud seina sisese soojustuse pinnal olevas soones asuvad kaablid, mitte keset soojustusmaterjali kulgemas.coeng3 kirjutas: 25 Veebr 2019, 12:02 A2 olen vaadanud. Paindumatu plastiktoru või TAM toru ehk kõri?
samas Tallinna tehnikakõrgkooli õppematerjalist - kas paigaldustorudes või ilma.
5.3.2. Õõnesseina paigaldus. On kasutusel kergkarkassil plaatvooderdusega vaheseintes, puitpaneelidest
või puitkarkassiga välisseintes, samuti muudes õõnestarindeis, näiteks lagedes. Paigaldus tehakse
õõnesseina sees raskestisüttiva polüvinüülkloriidisolatsiooni ja -kattega 2-, 3-, 4- või 5-soonelise
paigalduskaabliga, kas paigaldustorudes või ilma. Lamejuhtmete kasutamine on keelatud.
![]()
Jah, kui 9 tükki 3x2,5mm2 kaablit on kimbus on parandustegur 0,50 ehk pool lubatavast koormusest ja lubatav koormatavus tuleb 10A.kunn24 kirjutas: 25 Veebr 2019, 23:10 Selleks olidki lubatud kestvad voolutugevused sõltuvalt paigaldusviisist. Nendele lisaks tuleb parandustegur sõltuvalt keskonna temperatuurist, koormatud juhtmete arvust kimbus (näiteks 3G kaablil on normaaltalitlusel koormatud 2 soont jne), kuid seda eeltoodud materjal ei käsitle.Iseenesest juhtmed toru sees (A1) on ka juhtmed soojusisolatsioonis, sest seisev õhk on soojusisolaator.
Kui elektripliidi (või mõne muu el. seadme) korpuse sees tõuseb temperatuur kuni +70C siis seal tuleb ka vastava temperatuuriklassiga juhtmeid kasutada, mitte lähtuda pliiti ümbritseva toa temperatuurist.kunn24 kirjutas: 26 Veebr 2019, 00:12 Jätsid sujuvalt tähelepanuta mu 23.10 lisatud lause, millele viitasin. Täiendan siia juurde, et torude montaazhil EI SAA paigaldada torusid vahetult kipsi taha, vaid jäävad ca 5 cm eemale. Nii, et see RYL, mis on algselt soomlaste jaoks, on vastu nende paigaldustavasid.
Lisan, et asja mitte segaseks ajada, siis keskkonnatemperatuuri all EI MÕELDA kaabli lähedal kujunevat temperatuuri, vaid üldist keskkonnatemperatuuri (näiteks katlamajas lae all). Kui me selle eelduse minetame, siis saame vale tulemuse. Nii, et toas, mille temperatuur on 20 C, siis seda silmas peetaksegi. Ülejäänud parandused on lähtuvalt paigaldusviisist ehk on sellesse juba kalkuleeritud.
Minu arvamistega või uskumistega on antud juhul vähe pistmist.kunn24 kirjutas: 26 Veebr 2019, 01:55 Ära hakka nüüd aiaugust kirjutama, pliis. Me jutustame siin juhtme ristlõigetest, paigaldustingimustest maja konstruktsioonides. Niigi oled siin juba segadust tekitanud nii, et vähe. Sinu loogika järgi tuleks 10 A peale panna 16mm2 kaablid, kui nii jätkad. Mina passin.
Kehtiv juhendmaterjal selle kohta on EVS-HD 60364-5-52:2011/A11:2017, mitte 17 aastat vana Soome ehitusettevõtjate liidu teos.
Väga tore kui keegi leiab ka värskemat kraami jagamiseks.
Lugemata postitus Postitas coeng3 »
Paluks viidet seadusele/ministri määrusele, mis teeb selle EVS kohustuslikuks. EVS on maksumaksja raha eest koostatud juhendite kogum, mille eest nüüd omakorda kooritakse maksumaksjat. Seni kuni EVS ei ole seaduse või mõne muu alamaktiga tehtud kohustuslikuks, on EVS-l soovituslik iseloom. Lisaks, kohustuslikud juhendid, millede eiramise/rikkumise eest on ette nähtud sanktsioonid või hakatakse piirama isikuõigusi, a´la ei anta kasutusluba viitega, et ei ole tehtud EVS soovituste järgi, ei saa olla tasulised!Küülaline kirjutas: 26 Veebr 2019, 10:15 Kehtiv juhendmaterjal selle kohta on EVS-HD 60364-5-52:2011/A11:2017, mitte 17 aastat vana Soome ehitusettevõtjate liidu teos.
Tasulisi standardeid ei tohi siia kopeerida.ping kirjutas: 26 Veebr 2019, 10:48Ehk siis tood avalikult välja ... Kas füüsika on 15 aastaga palju muutunud ... muudetud ainult Taani rahvuslikke eritingimusi
See standard ei ole kohustuslik, aga kui selle järgi paigaldada siis on kõik rahul ja ohtu ei tohiks olla. Sa võid paigaldada ka mõne muu standardi järgi, ainult siis on Päästeametil küsimusi ja sa pead põhjendama, et kõik on ohutu.Urmas kirjutas: 26 Veebr 2019, 13:15Paluks viidet seadusele/ministri määrusele, mis teeb selle EVS kohustuslikuks
Jep, kas arutelu käigus jõudimegi nii kaugele, et teema algataja peaks oma küsimuse esitama tegelikult Päästeametile või TJA-le?Küülaline kirjutas: 26 Veebr 2019, 13:40 See standard ei ole kohustuslik, aga kui selle järgi paigaldada siis on kõik rahul ja ohtu ei tohiks olla. Sa võid paigaldada ka mõne muu standardi järgi, ainult siis on Päästeametil küsimusi ja sa pead põhjendama, et kõik on ohutu.
Lugemata postitus Postitas Prill »
Ei kisu teemast kõrvale, vaid selgitataks nüansse. Nagu ma saan aru, siis paljud ei näe asju hetkepaigaldusest kaugemale. Tuleks näha ka teoreetilist võimalikku lõpptulemust, et valesti paigaldatud kaabli tagajärjel pole enam maja. Tavaliselt on kohustuslikud ettevaatusabinõud tehtud ikkagi heas usus inimeste jaoks, et vältida letaalseid tagajärgi. Võtame kasvõi suitsuandurid või arvatavasti varsti teatud tingimustes vingugaasiandurid. Ärme laskume lambivahetusse, teema on ikkagi "Karkassmaja kaabeldus. Nõuded.", mitte mingi läbiviik 20cm seinast!Prill kirjutas: 26 Veebr 2019, 14:48 Teema kisub vaikselt kõrvale. Enam ei arutleta kuidas tehniliselt on õige karkassi sees kaableid paigaldada, vaid arutletakse kuidas juriidiliselt on õige. Mu arvates on need kaks erinevat teemat, ja mitmed arutelud ka teistes teemades kisuvad sama rada, kus abivajaja küsib konkreetset tehnilist nõu ja lõpuks jõutakse vastuseni - palka asjatundja(d), ja mõneti on see paratamatu ja isegi õigustatud, sest me oleme teel sinnasamasse heaoluühiskonna korraldusse kus elektrik ei tohi enda kodus lambipirni vahetada, sest iseendale maksuvaba teenuse osutamine ei ole legaalne, huvide konflikt
Nagu olen juba maininud, siis Urmase tehtust tuleohustus ei sõltu või kui, siis ainult tellija saab minu sitasti tehtust tööst stressi ja stressis inimene võib teha eiteamidateha, kasvõi maja põlema panna, aga kaudse süü põhjal pole vist kedagi süüdi mõistetud.Prill kirjutas: 26 Veebr 2019, 14:48 Igat normi, nagu Urmas siin nõuab seaduseks vorpida ei ole terve mõistuse seisukohalt mõistlik. Teatud piirides detailsus on juba kutseala küsimus, ei pea seaduses olema kirjas iga pahtli ja värvi retseptid ega pintsli harja mõõt mikromeetrites - iga meistri kutse küsimus on teada kehtivaid norme ja kursis hoida uutega, mõnel alal ei piisa selleks 2€ kulutamisest standardiga tutvumiseks vaid tuleb reaalselt sadu eurosid kulutada täiendkoolitsutele.
Ka siin viidatud standardite kogumid ei pea olema materjal lihtinimesele vaid on abistav või normdokument vastava kutseala inimestele, kes oma kutsega osutavad teenust ehk teevad äri ja võivad ajakohase standardi eest ka raha maksta.
Eesti Standardikeskus (EVS) on mittetulundusühing, mis alustas tööd 1. aprillil 2000 Tehnilise normi ja standardi seaduse (RT I 1999, 29, 358) alusel. Kuni selle ajani korraldas standardimist Eesti Standardiamet.Urmas kirjutas: 26 Veebr 2019, 15:36Kui EV seaduslikud ametid nõuavad teatud standardite järgimist, siis need EI SAA olla tasulised
Lugemata postitus Postitas Prill »
"Valesti paigaldamine" ongi tehnilise nüansi küsimus, tagajärjed, olgu maja mahapõlemine, kindlustusvaidlused jm - on juba juriidiline teema.Urmas kirjutas: 26 Veebr 2019, 15:36 Ei kisu teemast kõrvale, vaid selgitataks nüansse. Nagu ma saan aru, siis paljud ei näe asju hetkepaigaldusest kaugemale. Tuleks näha ka teoreetilist võimalikku lõpptulemust, et valesti paigaldatud kaabli tagajärjel pole enam maja.
Kõik on standardiseeritud nii auto piduriklots, suunatule klaas kuni värvide-pahtliteni - ometi ei pea iga jubina standardi vastavus olema tädi Maalile metsakülas kättesaadav - kellel janu sellel jaladUrmas kirjutas: 26 Veebr 2019, 15:36 Kui EV seaduslikud ametid nõuavad teatud standardite järgimist, siis need EI SAA olla tasulised!!!! Kas sa tead mõnda seadust/vastava valdkonna ministri määrust, mis ei ole avalikult kättesaadav, vaid ainult raha eest? TUOS võimaldab küttekollet ehitada oma tabeks ka ilma kutsetunnistusta ja MTR-s registreeringut mitteomaval eraisikul. TuOS-s ei ole kõik tuleohutuse nüansid ja mõõdud lahti seletatud, aga seda saab lugeda EVS-st, mille standardite järgimist nõuab riigiettevõte Päästeamet, kes viitab puuduste korral EVS-le, mida saab näha ainult raha eest? Jabur ju!? See, et ma Ruhnust kirjutan oma probleemist, siis EV ei saa mind kohustada minema tutvuma seadustega Tallinna Rahvusraamatukogusse. Elagu e-Eesti Vabariik!![]()
Mis ajast ja millise seaduse järgi on mittetulundusühingu kirjutatu kohustuslikuks järgimiseks? Paluks viidet selle mittetulunudus ühingu kirjutatud "plagiaadi" seadustamisele?Küülaline kirjutas: 26 Veebr 2019, 16:02 Eesti Standardikeskus (EVS) on mittetulundusühing, mis alustas tööd 1. aprillil 2000 Tehnilise normi ja standardi seaduse (RT I 1999, 29, 358) alusel. Kuni selle ajani korraldas standardimist Eesti Standardiamet.
Ei väsi ennast kordamast. Lihtinimesele, ettevõtjale, töövõtjale võikelleleiganes, siis Eesti Vabariigis kehtivad nõuded ei saa olla AVALIKULT mitte kättesaadavad ja mitte ükski amet ei tohi/tohiks viidata "salajastele" nõuetele! Meie(eraisikutele) on tulnud Päästeameti poolt ettekirjutus viidetega "salajastele" nõuetele. Kas selleks, et ehitada endale Ruhnus ahju(olen foobiline magnetlainetele ja ei kasuta mobiiltelefoni ega tea, kas Ruhnus on neti levi valguskaabliga, mis äkki ei mõjuta mu teadvustKüülaline kirjutas: 26 Veebr 2019, 16:02 Standardite lugemispunktid - võimalus tutvuda tasuta Eesti standardite täistekstidega.
Mine “Elekter, elektriseadmed”
Arendas phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Estonian translation by phpBB Eesti [Exabot] © 2008*-2025