Mõtle. Puutepinge max 50 V, üle selle tuleb lahutada. Sel juhul pinge PE-s tekib vastavalt Ohmi seadusele isolatsioonitakistuse halvenenmisel. Pole vaja mingeid standardeid kaevata. Enda huvides võid väiksemat pinget nõuda, kui vaja lahutada.Aga milleks TT ja lisa RVK? TN-C-S juhistikus ei ole maandustakistus ju normeeritud.
Missugune maandus eramule?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 38 korda
- On tänatud: 119 korda
Re: Missugune maandus eramule?
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
-
- Ehituspenskar
- Hiid
- Ehituspenskar
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Lugemata postitus Postitas Hiid »
Muus osas ei lähe nagu arvamused nii lahku.
Toona käis läbi, et piisab 16mm2, aga osadel alla 72mm2 ei tulnud kõne allagi.
Nüüd maandusega ütleb üks kõrge tasemega elektrik, et betoon on selline isolaator, et see ei maanda midagi. Osad aga väidavad, et see on parem, kui extramaandus.
Võta nüüd kinni...
-
- Ehituspenskar
Kuid mis puudutab betooni, siis ma olin noorena tööstuses elektrik ja mulle öeldi, et mine kilbi kallale, see on tehtud pingevabaks.... Põrand oli märg betoon ja jalas niisked kirsad...
- Hiid
- Ehituspenskar

-
- Ehituspenskar
Kui mu mälu ei peta, sulle sai seda arvutatud nõrkemiseni. Nagu iga asjaga, kõik sõltub vajadustest, normatiivsetest nõuetest ja aktsepteeriavatest kadudest (ekspluatsioonikuludest). Ka 0,1 mm2 midagi teeks. Särtsu sealt saaks ikka ja võib ka telefoni laadida. Näiteks EL teeb tihti nii, et asendab 25- 50 mm2 keskpingeliini (10 või 10,5 kV) 240 mm2 kaabliga. Suurt vahet nagu pole (ka EL-ile kaabli hinnas).Toona käis läbi, et piisab 16mm2, aga osadel alla 72mm2 ei tulnud kõne allagi.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
KUIV betoon kui selles on kasutatud "klaaskiud sarrust" või kiudusid, ongi isolaator ja seda ei saa mitte kuidagi tulemuslikult ühendada maandusega.Hiid kirjutas: 08 Aug 2023, 13:29 ...
Nüüd maandusega ütleb üks kõrge tasemega elektrik, et betoon on selline isolaator, et see ei maanda midagi. Osad aga väidavad, et see on parem, kui extramaandus.
Võta nüüd kinni...
Mõõtke megeriga näiteks kahe metallist lööktüübli, mis on kuivas betoonis, vahelist takistust.

-
- Ehituspenskar
- Hiid
- Ehituspenskar
Kui betoon puudrid, siis on jahu enamasti kuiv küll jahh.
Ja olemegi alguses tagasi.
-
- Ehituspenskar
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 66 korda
Lugemata postitus Postitas trebla »
Ja mis sa siis panid?Hiid kirjutas: 08 Aug 2023, 13:29 krt, see on nagu siis, kui ma kaablit omale panin.
...
...
Jämedat sai sulle soovitatud juhuks kui sa sealtkaudu ka toodetavat elektrit võrku tagasi peaksid kord tahtma anda...
-
- Ehitusspets
- On tänatud: 5 korda
Lugemata postitus Postitas tcumen »
Mind noore nagana, kui tehnikumist praktikale saabusin, õpetas juhendaja, elukunstnikust nalja- ja napsimees: enne, kui mõnest juhtmest või seadmest kinni haarad, tõmbad parema käe sõrmega hooga asjast üle. Sõltumata, kes seadme pingetuks tegi, ise või keegi teine. Ja ütles, et kui sul süda paremal pool juhtub olema, siis teed seda vasaku käega.kunn24 kirjutas: 08 Aug 2023, 13:42 Kuid mis puudutab betooni, siis ma olin noorena tööstuses elektrik ja mulle öeldi, et mine kilbi kallale, see on tehtud pingevabaks.... Põrand oli märg betoon ja jalas niisked kirsad...
-
- Ehituspenskar
Kindlasti mitte näpuotsa padjaga vaid näpu välise küljega, sest siis tõmbab võimaliku voolu poolt tekitatud lihase kokkutõmme näpu pingestatud osast eemale.tcumen kirjutas: 09 Aug 2023, 18:58Mind noore nagana, kui tehnikumist praktikale saabusin, õpetas juhendaja, elukunstnikust nalja- ja napsimees: enne, kui mõnest juhtmest või seadmest kinni haarad, tõmbad parema käe sõrmega hooga asjast üle. Sõltumata, kes seadme pingetuks tegi, ise või keegi teine. Ja ütles, et kui sul süda paremal pool juhtub olema, siis teed seda vasaku käega.kunn24 kirjutas: 08 Aug 2023, 13:42 Kuid mis puudutab betooni, siis ma olin noorena tööstuses elektrik ja mulle öeldi, et mine kilbi kallale, see on tehtud pingevabaks.... Põrand oli märg betoon ja jalas niisked kirsad...
Näpuotsa padjandiga katsudes võib kramp suruda näpu vastu pingestatud detaili.

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 54 korda
- On tänatud: 70 korda
Lugemata postitus Postitas RaJy »
Ma käisin maakoolis ja põhikooli 5 klassi füüsika tunnis räägiti sellest tarkusest, et näpu pealmise poolega katsutakse kui kahtled.ping kirjutas: 09 Aug 2023, 19:19Kindlasti mitte näpuotsa padjaga vaid näpu välise küljega, sest siis tõmbab võimaliku voolu poolt tekitatud lihase kokkutõmme näpu pingestatud osast eemale.tcumen kirjutas: 09 Aug 2023, 18:58Mind noore nagana, kui tehnikumist praktikale saabusin, õpetas juhendaja, elukunstnikust nalja- ja napsimees: enne, kui mõnest juhtmest või seadmest kinni haarad, tõmbad parema käe sõrmega hooga asjast üle. Sõltumata, kes seadme pingetuks tegi, ise või keegi teine. Ja ütles, et kui sul süda paremal pool juhtub olema, siis teed seda vasaku käega.kunn24 kirjutas: 08 Aug 2023, 13:42 Kuid mis puudutab betooni, siis ma olin noorena tööstuses elektrik ja mulle öeldi, et mine kilbi kallale, see on tehtud pingevabaks.... Põrand oli märg betoon ja jalas niisked kirsad...
Näpuotsa padjandiga katsudes võib kramp suruda näpu vastu pingestatud detaili.
![]()
No mul jäi vähemalt meelde - mõni pidi ehk tõesti tehnikumis või praktikal olles kordusõppust saama
- Hiid
- Ehituspenskar
viiekümbine näis olevat optimaalne.trebla kirjutas: 09 Aug 2023, 16:40Ja mis sa siis panid?Hiid kirjutas: 08 Aug 2023, 13:29 krt, see on nagu siis, kui ma kaablit omale panin.
...
...
Jämedat sai sulle soovitatud juhuks kui sa sealtkaudu ka toodetavat elektrit võrku tagasi peaksid kord tahtma anda...
Tegin liitumisegi ära ja siis läks paneelindusega asi piix ja edasi asja ei ajanud.

-
- Ehituspenskar
Ma kahtlen, kas viiendas klassis füüsika üldse oli, rääkimata sellest, et ma mäletaksin, mida 50 a tagasi seal tunnis räägiti.RaJy kirjutas: 09 Aug 2023, 19:29põhikooli 5 klassi füüsika tunnis räägiti sellest tarkusest, et näpu pealmise poolega katsutakse
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 153 korda
- On tänatud: 8 korda
Lugemata postitus Postitas rannamees »
Mis saab paneelinduses täiesti piixu minna?Hiid kirjutas: 09 Aug 2023, 19:41 Tegin liitumisegi ära ja siis läks paneelindusega asi piix ja edasi asja ei ajanud.![]()

-
- Ehituspenskar
Kolmas variant on kah - kui ehitatakse kommunikatsioonikraave (elekter, vesi, side jne.) siis sama - kraavi põhja lüüa maandusvarras.
-
- Ehituspenskar
Kraavipõhja maanduri varda löömine hoiab kokku ainult ühe varda maksumuse ja rohkem sellest kasu ei ole, pigem võib kunagi tulevikus segama jääda.Kalvis kirjutas: 10 Aug 2023, 08:08 ...
Kolmas variant on kah - kui ehitatakse kommunikatsioonikraave (elekter, vesi, side jne.) siis sama - kraavi põhja lüüa maandusvarras.
Sobivasse kohta võib suvaline arv vardaid üksteise otsa lüüa, märja (elektrit juhtiva) kihini jõudmiseks.

-
- Ehituspenskar
- Hiid
- Ehituspenskar
Ostsin 150 euri eest vardaid ja 25mm2 vasktraati
-
- Ehituspenskar
Ära kiirusta ja maanduse isolatsioonilinti unusta, sest muidu on oht, et maanduri traadi maaseest väljatuleku koht mädaneb mõne aastaga läbi.
OBO oma toode:
https://www.obo.ee/tooted/ohutus-kaitse ... elint.html
DEPO:
https://online.depo-diy.ee/product/36824
Ja ka ühekordsed kindad selle kasutamiseks, sest see lint on päris vastiku liimiga.

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 54 korda
- On tänatud: 70 korda
Lugemata postitus Postitas RaJy »
Mul natuke vähem aega möödas ja meeles - 1 klassi läksin 1984. Tegelikult kui päris aus olla siis pole iialgi 5 klassis käinud - see klass jäi vahele kuna siis mindi 8 klassiliselt süsteemilt üle 9 klassilisele.Niiet tegu oli ikkagi 6 klassiga. 9klassilises süsteemis. See selleks, tegelikult oli meil päris tore füüsikaõpetaja - jutustas elust enesest mitte ainult füüsikast ja mina olen see lollakas kellele jutust tulevad faktid kipuvad meelde jääma- igaühele ei jää ja on asju mis mul kuidagi meelde ei jää(poenimekiri näiteks) ja samas mõnele jälle jääb
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu