pruun/hall/must kaabel

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Re: pruun/hall/must kaabel

Lugemata postitus Postitas vtl »

dumbuser kirjutas:Sulle ei jõua vist kohale, et keegi krt ei jätaks seda tegema kui see asi nii kirves ei oleks. Igasugu jobudel on sigahea kiunuda, et aga näe see raisk ei võtnud kooskõlastust ja see tegi ise ja siin on midagi kõver jne. Samas kui kogu see asjajamine läbi teha siis saavad aega ja raha otsa. Elektril on jumala savi mis värvi see isolatsioon seal ümber on. Aga ei, ikka on vaja leida mingi müstiline elektrik kes võib surma saada ja siis muudkui laliseda selle ümber. Ma pakun, et kui see omanik on asja ise teinud siis vaevalt ta sinna kunagi ka mingi elektriku ligi laseb. Järjest enam kipub olema, et seaduse ainuke mõte on kedagi kottida ja trahvida kui riigil raha vaja läheb.
Ah, jäetakse küll tegemata, isegi siis, kui tasuta on. Esiteks ei meeldi valdavale osale inimestest asju ajada. Teiseks on inimesi, kes arvavad, et reeglite järgi tegemised on põhimõtteliselt nõmedad. Kolmandaks kardetakse alati "kontrolle". Aga mis siis saab, kui midagi on valesti? Äkki peedistatakse? Jne.

Mis aga puutub sellesse müstilisse elektrikku, kes võib surma saada, siis asi on pigem selles, et kui kord on tehtud tagurpidi, kumuleerub sellest ajapikku segaduse-lumepall, mis kasvab järjest suuremaks ja suuremaks.
Mis lumepall? OK, toon iseenda põhjal näite. Kusagil 90-te alguses tekkis vajadus majapidamises osa 40-aasta vanuseid riide+kummiisolatsiooniga alumiiniumjuhtmeid välja vahetada. Seda ma teadsin, et kolla-roheline oli kaitsemaandus. Aga esimese raksuga panin toatäie juhtmeid paika nõnda, et must oli neutraal (nagu nõrkvooluautomaatikas ikka üldjuhtmena kasutusel olin näinud) ja järelejäänud sinise soone võtsin faasina kasutusse.
Asi läks käest ära siis, kui mängu tuli ka pruun soon. Kui kaabel sisaldas (voolujuhtidena) ainult pruuni ja sinist, siis sai "oma süsteemiga" (sinine - faas ja pruun järelikult neutraal) jätkata, aga kui kaablis olid nii pruun, must ja sinine, siis tekkis segadus, et mul oli kaks värvi neutraali jaoks ja üks värv faasi jaoks ehk ühes kohas (sinise faasi kõrval) neutraalina kasutatud pruun oleks teises kohas (musta neutraali kõrval) pidanud jätkuma faasina.
Jama kui palju, ehk sain aru, et selline asi ei ole edasi ehitades süsteemina jätkusuutlik.

Olles seejärel endale markeeringu selgeks teinud, olin dilemma ees, kas:
a) ehitada selle toa juhtmestik õigesti ümber;
b) jätta see tuba samaks ja ehitada järgmised ruumid õigesti (mis tekitaks ühest toast teise üleminekul segadust ja hilisemat mõistatamist, millises toas nüüd mispidi juhtmed on)
c) jätkata oma peaga valmismõeldud "süsteemiga" ning teha ka ülejäänud toad samamoodi valesti.

Variandi c) praakisin kohe välja, sest ühtse loogilise süsteemi väljamõtlemine ei olnud võimalik. Pealegi ma ei tahtnud valesid kombeid sisse harjutada ja igal teisel objektil, (kus IT-alaselt vahel ka elektrisüsteemiga kokku puutun), oleks pidanud meeles pidama, et tegelikult käivad asjad (kodusega võrreldes) teistpidi.

Seega jäid variant a) ja b).
Inimene on omaduselt laiskloom ja pealtnäha mõttetut ümberehitamistööd ei tahtnud ju ka teha. Aga mind isiklikult häiris mõte sellest, et kui mitte varem, siis mõne aasta pärast tulen ma selle valesti tehtud süsteemi juurde tagasi ja üritan meenutada, mismoodi mul need värvid nüüd siis on. Lõpuks leidsin ikkagi, et lihtsam on kord valesti tehtu ümber teha, kui selle teadmisega edasi elada.

Aga ma saan ka aru, et on inimesi, keda elektrisüsteemi "sisemine ilu" absoluutselt ei huvita ning värvimajandus või segadus neid ei häiri, seni kuni vool pesas ja lamp laes põleb.

Samuti olen arvamusel, et kui mingi vale värvi soontega kaabel on juba seinas, viimistlus tehtud ja siis selgub, et soone värv vale, siis tuleb teinekord sooned ringi markeerida, selmet kõik lahti lõhkuda. Aga seda tuleks teha äärmusliku abinõuna ja nõnda, et markeering iseenesest ära ei kuku ning ainult juhul, kui on kindel, et kaabli keskelt keegi kunagi väljavõtet tegema ei hakka või juppi maha ei kaksa.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

dumbuser kirjutas: Sulle ei jõua vist kohale, et keegi krt ei jätaks seda tegema kui see asi nii kirves ei oleks. Igasugu jobudel on sigahea kiunuda, et aga näe see raisk ei võtnud kooskõlastust ja see tegi ise ja siin on midagi kõver jne. Samas kui kogu see asjajamine läbi teha siis saavad aega ja raha otsa.
Kas on see meeleseisund (eelneva põhjal) või on see emotsioon ?
Lepime kokku, et räägime konkreetselt elektripaigaldisest (ja sellega seonduvast) ning ei „liigita“ kaaskodanikke/-foorumlasi (vastasel korral on see jutuajamine lõppenud).
Teenus maksab alati raha ja tasu „kirves“ olemine on subjektiivne hinnang. Too konkreetne näide- mis on millega võrreldes „kirves“?
Kellegi kõrvaline arvamus (ka minu oma) ei puutu asjasse, omanik vastutab (igal juhul). Kui kodanik on talitanud seaduse järgi, on ohutus tagatud parimal võimalikul viisil.
Mis konkreetselt neelab kodaniku aja ja raha- projekteerimine, ehitus, kontrolltoimingud? Miks?
Ehk tuleb siiski sisuline arutelu.
dumbuser kirjutas: Elektril on jumala savi mis värvi see isolatsioon seal ümber on. Aga ei, ikka on vaja leida mingi müstiline elektrik kes võib surma saada ja siis muudkui laliseda selle ümber. Ma pakun, et kui see omanik on asja ise teinud siis vaevalt ta sinna kunagi ka mingi elektriku ligi laseb. Järjest enam kipub olema, et seaduse ainuke mõte on kedagi kottida ja trahvida kui riigil raha vaja läheb.
Ehk täpselt see (mis ma ennem küsisin)-värv on kaablis ainult raha pärast või on sel muu eesmärk?
El.paigaldis ei ole süsteem, koosneb suvalistest komponentidest, (mis parasjagu üle jäid või kättesaadavad olid ) ning teostatakse oma parema äranägemise ja vajaduse järgi?
Küsija ostis 3G1,5 asemel 3x1,5 (mis on pealegi rahaliselt kulukam)... kuna ei tunne kaablite ja juhtide markeeringut ega otstarvet.
Samas on pädev projekteerima ja ehitama nõuetele vastava elektrisüsteemi?
Ma olen juba aegu tagasi pannud siia pildi Indiast, kus igaühel oli OMA süsteem. Tundus mõistlik?
Mina arvan, et süsteemi ei saa järgida osaliselt ja valikuliselt (ta kas on või puudub üldse).

Arvad, et seaduses on ohutusega ülepingutataud? Palju on TJA väljastanud eraisikutele põhjendamata trahve või trahve üldse?

Ma ei kutsu üles TJA "trahvimiskampaaniale" vaid loodan selgitustes omanike vastutustundele.
PS. Imelik ei otsi ega vahenda elektritööd.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Nii imelik kui see ka ei ole, aga just antud juhul olen kodanik Imelikuga ühes paadis. :)

Ma kirjutasin eelnevalt omaenese kooliraha (ja -aja) näitel, miks vale värvi juhtmetega ehitus ühel hetkel ka endal üle pea kasvas, kui ei suutnud otsustada, kuidas edasi peaks minema. Ja see on minu arvates olulisem sellest, kas keegi võib trahvi teha või mitte.
Samamoodi nagu oleme harjunud, et soojavee kraanil on punane markeering ja külmavee kraanil sinine.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

vtl kirjutas:Nii imelik kui see ka ei ole ... oleme harjunud, et soojavee kraanil on punane markeering ja külmavee kraanil sinine.
Imelik on hoopis see, et suur hulk siin sõna võtnud kodanikke sellest aru ei saa ... ja et külmavee kraan on paremal ja soojavee oma vasakul.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Ma ei tahagi öelda, et tuleb alati ise mingi jura välja mõelda. Lihtsalt see suhtumine viskas üle. Küsiti ju hoopis, et mis värvi isolatsioon kuskil käib aga jõuti kuidagimoodi mingi müstilise elektrikuni, kes vale värvi puhul võib surma saada. Jah, on hea kui tehakse asju ühtemoodi aga kui pole võimalust siis tehakse nii nagu saab ja tehakse ikkagi. Inimene tulebki siia uurima võimalust kuidas saab aga vastuseks on põhjus miks ei saa. Mina vedasin kodus veksli ja ristlüliti kaabli kah valede värvidega, sest muud lihtsalt polnud poes saada sel hetkel ja järgmine pood kus tõenäoliselt oli olemas oleks 40 kilti sõitu pluss ajakulu umbes poolteist tundi ja lisaks oleks pidanud veel ootama kuni nädalavahetusest saab uus nädal. Ja nüüd ongi kahes lülitis valet värvi kaabeldus. Aga ma ei hakka selle peale uut kaablit vedama, kuigi igasugu eeskirjade järgi olen ma ikka õudse vea teinud.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Teemalataja olen.

Elekter ei ole võõras minu jaoks, ka korteris tegin kõik elektritööd ise, tõesti, selleks ei pea olema doktorikraadiga, et vedada juhtmed lampide ja pistikute jaoks. Kõik väga lihtne. Ma olen kõik teinud piinliku täspsusega, praktiliselt kõik pistikud on eraldi toodud 2.5sed kaablid, iga toa lambid eraldi toitejuhtmete otsas, lampideks ledid, mille jaoks mul kõrgharidusega füüsikust isa naeris kõhu kõveraks kui ütlesin, et panin 1.5se juhtme sinnna.

Mis vastutus ja hajutus? Jamade korral vastutab omanik nii või naa(iga mees vastutab ise oma pere eest) Elektriprojekt on olemas, kõik vastab ainult, mis on teistmoodi, on see, et ühe toa valgustuse juhtmed on teist värvi(faas on sama, ikka pruun, maandus must ja hall neutraal ja kõik läheb kirja elektriprojektile - juhul kui tulevikus vaja midagi muuta, kontrollida). Ma tahaks näha juristi kes suudab kohut veenda, et tänu sellele juhtus õnnetus ja tänu sellele ei maksa kindlustus või et tänu sellele ei saa väljastada kasutusluba. Lõpetage lollused. Ma ei ehita müügiks, ma ehitan endale, väga suur vahe.

Ja nagu dumbuser vastas, ma tahtsin teada, kuidas selliste juhtme markeeringu korral käitutakse. Sain oma vastuse. Ei ole vaja edasi targutada. Äitäh.
Külaline
külaline

dumbuser kirjutas:Jah, on hea kui tehakse asju ühtemoodi aga kui pole võimalust siis tehakse nii nagu saab ja tehakse ikkagi. Inimene tulebki siia uurima võimalust kuidas saab aga vastuseks on põhjus miks ei saa.
...
teemaalgataja kirjutas:Kui selle kaabliga nüüd ikkagi ühendada(ei taha uut hakata ostma), siis mis värv on mis?
Imelik kirjutas: El.paigaldis ei ole süsteem, koosneb suvalistest komponentidest, (mis parasjagu üle jäid või kättesaadavad olid ) .....?
Mis nendest värvidest siis enam? Kuidagi „saab“ ju alati?
dumbuser kirjutas: Mina vedasin kodus veksli ja ristlüliti kaabli kah valede värvidega, sest muud lihtsalt polnud poes saada sel hetkel ja järgmine pood kus tõenäoliselt oli olemas oleks 40 kilti sõitu pluss ajakulu umbes poolteist tundi ja lisaks oleks pidanud veel ootama kuni nädalavahetusest saab uus nädal. Ja nüüd ongi kahes lülitis valet värvi kaabeldus. Aga ma ei hakka selle peale uut kaablit vedama, kuigi igasugu eeskirjade järgi olen ma ikka õudse vea teinud.
Jällegi, mis neist värvidest kui töö käib selle põhjal, mis parasjagu saada või võtta on? See kaabelgi on ju mingi mõtetu standardi järgi tehtud. Mis sest kaablistki, saab ju teisiti ka? Täiesti suvaline isoleeritud vasktraat käib ju küll?
Järgmine kord ei lähe auto käima ja siis lähevad seina kollane pruun ja sinine kummivoolik vasktraadiga?
Või küsid foorumist- mul ainult must, mis ma nüüd tegema pean?
Põhjusega ei antud Sulle iseseisva töötamise õigust.
Külaline
külaline

Eelmine postitus minu sulest.
Imelik.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Külaline kirjutas:...lampideks ledid, mille jaoks mul kõrgharidusega füüsikust isa naeris kõhu kõveraks kui ütlesin, et panin 1.5se juhtme sinnna.
Füüsikust isa pidi olema siis kõva teoreetik.
Min. 1.5mm2 juhtme nõue ei tulene mitte koormusvoolust (mis on LED-i puhul tõesti väike), vaid mehhaanilisest vastupidavusest lähtudes. Tihtilugu ei võimalda ka lülitite jms. seadmete klemmid peenemaid juhtmeid korralikult kinnitada.
Külaline kirjutas:Ja nagu dumbuser vastas, ma tahtsin teada, kuidas selliste juhtme markeeringu korral käitutakse. Sain oma vastuse.
Sa tulid, küsisid ja said teada, kuidas sellise juhtme markeeringu korral käitutakse - minnakse ja võetakse uus, õige juhe.

Sina aga küsisid teiste arvamust, kuidas on kõige "parem" valesti teha.
Inimene, kes on omaarust piisavalt pädev, et võtab endale õiguse (tarkuse, vastutuse) reegleid rikkuda, ei tule ju ometigi foorumisse küsima teiste ARVAMUST. Eriti veel sellisest anonüümsest foorumist, kus Sa ei tea, kas teisel pool ekraani vastaja on pädev elektrik või suvaline "inimene tänavalt" - maaler, bussijuht, kunstnik, koristaja või IT-mees.
Ja nii siis validki välja kõige populaarsemad värvid, mis sellele kirjule seltskonnale meeldivad? Või oli tegelikult nii, et Sul oli juhe juba paigas, aga mõte ei andnud rahu ning tulid siia õigustusi otsima?
Külaline kirjutas:Sain oma vastuse. Ei ole vaja edasi targutada. Äitäh.
Mind paneb alati kulmu kergitama suhtumine, et kui teema algatajale vastus ei meeldi, siis "käseb" ta asja edasiarutamise ehk "targutamise" lõpetada. Kui Sa oled kord sõna lahti lasknud, siis ei saa Sa enam takistada ega keelata sellel teemal edasist arutelu seni, kuniks see veel kedagi huvitab või erutab.
Viimati muutis vtl, 28 Nov 2012, 18:07, muudetud 1 kord kokku.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

dumbuser kirjutas:Mina vedasin kodus veksli ja ristlüliti kaabli kah valede värvidega, sest muud lihtsalt polnud poes saada sel hetkel ja järgmine pood kus tõenäoliselt oli olemas oleks 40 kilti sõitu pluss ajakulu umbes poolteist tundi ja lisaks oleks pidanud veel ootama kuni nädalavahetusest saab uus nädal. Ja nüüd ongi kahes lülitis valet värvi kaabeldus. Aga ma ei hakka selle peale uut kaablit vedama...
Ju ma siis olen lihtsalt esteet, aga ma ei saa sellest suhtumisest aru.

Sa kiidad, et hoidsid kokku 1.5 tundi sõiduaega ja ca 3..4 liitrit autokütust. Ning said paar päeva varem alustada ja jõudsid paar päeva varem valmis. Aga elektripaigaldise eeldatava elueaga (20...30...40...50 AASTAT) võrreldes on see "kokkuhoid" ju tühine?

Ma saan tõepoolest aru sellest, kui (õigeid) materjale üldse ei ole saada, nagu nõukaajal. Ma saan aru sellest, kui materjal on juba seinas ja vahetamine eeldaks nädalaid lisatööd ja kalli siseviimistluse vahetamist. Aga tänasel päeval, kui kõike on saada, teha ISEENDALE haltuurat ainult sellepärast, et ei viitsita poodi minna?
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Tol hetkel oli see mõistlikum lahendus. Ja ausõna ma ei hakka seda asja enne torkima kui ta katki läheb. Ma olen selle tõe juba aastaid tagasi selgeks saanud, et töötavat asja ei tohi parandada. Kui mõni arvab muudmoodi siis andku minna. Ja kui ei lähe katki siis on mul sügavalt savi mis värvi mingi asi seal on, kuna ma nagunii seda torkima ei pea. Järgmisel korral ilmselt nii ei tee. Aga teisest küljest on ka ütlus, et iial ära ütle iial.
Tomson
külaline

Lugemata postitus Postitas Tomson »

Kurat pidin ma jälle siia elektrikute alamfoorumile vajutama, tahes-tahtmata ajab see tati pritsimine siin kopsu üle maksa.
Inimene küsis väga lihtsa küsimuse, igas normaalses foorumis oleks selle peale tulnud üks vastus ja teema kinni.
Siin aga hakkab jälle pihta tüüpiline targutamine ja lõpuks jõutakse muidugi selleni, et teemaalgataja ei tohi ise lambipirnigi ära vahetada vaid peab kutsuma pädeva elektriku. Mis teil viga on? Kas töö on nii otsas, et istute päevad läbi foorumites ja üritate endale kliente juurde tekitada?
Saage ometi aru, et iga inimene kellel on vähegi tahtmist ja pealehakkamist, suudab oma kodused elektriasjad ise korda ajada. Ma saan aru, et teil tekib väike alaväärsuskompleks kuna eraklientide sektoris on teie amet võrreldav suvalise tänavalt võetud kipsijuku omaga aga no proovige palun olla.
No ja siis veel lõpetuseks see müstilise elektriku jutt kes korrektsete isolatsioonivärvide puudumie pärast surma peaks saama? Tõesti, tule taevas appi, kuidas sellist jama saab genereerida? Isegi kui isolatsioonivärvid on õiged ei tohiks elektrik sinna rahuliku südamega kallale minna vaid peaks arvestama sellega, et äkki on keegi hoopis rohe-kollase juhtme faasiks pannud - kui ta seda ei tee siis talle kulubki väike surakas ära, järgmine kord on targem.
Teemaalgatajale nii palju, et tubli oled. Oled asja endale piisavalt korralikult selgeks teinud, et suudad oma kodus elektritööd ise ohutult ära teha. Küll väikese overkilliga (iga lambi ja pistikupesa jaoks päris eraldi juhet tuua vaja ei ole) aga tegelikult, kui kindel ei ole, siis alati on parem üle pakkuda ja ohutult teha.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Tomson kirjutas:... Saage ometi aru, et iga inimene kellel on vähegi tahtmist ja pealehakkamist, suudab oma kodused elektriasjad ise korda ajada. Ma saan aru, et teil tekib väike alaväärsuskompleks kuna eraklientide sektoris on teie amet võrreldav suvalise tänavalt võetud kipsijuku omaga aga no proovige palun olla...
Keegi pole tahtnudki kellegi initsiatiivi alla suruda, vaid ise arvan, et avalikus foorumis ei tohiks jagada valesid õpetusi. Kui on härra Tomsonil vastupidine arvamus, siis teemaalgataja oleks võinud vabalt saada küsimusele vastuseid ka mõnest Delfi naistekast või perefoorumist, mitte suhteliselt spetsiifilisesse foorumisse oma muret püstitades.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kulon
külaline

Lugemata postitus Postitas Kulon »

Tomson, mis ala mehi ise muidu oled ka?
Külaline
külaline

Ametlikult õppinud teedeehitust ning töötan ka samal alal. Samas aga mingil ajahetkel oma elus olen teinud ka igasugu üldehitustöid niiet sealt ka huvi antud foorumi vastu.
Elektriga kokkupuudet ainult nii palju, et üks 5 aastat tagasi sai oma majal kogu elektrisüsteem välja vahetatud. Teadmisi selle töö kohta kogusin samamoodi internetist ja sealhulgas olid ka foorumid - lihtsalt peab oskama foorumi jutte filtreerida ning kontrollida.
Igal juhul peale neid elektritöid on külas käinud üks nõukaaegse haridusega elektrik ja kui tema arvamust küsisin siis ei osanud ta küll midagi halba öelda - ei tea kas see nüüd midagi näitab aga maja samuti maha põlenud ei ole niiet üldjoontes arvan, et töö on rahuldavalt tehtud.
Ütleme nii, et minu arvamus elektritööde kohta erakorterites ja -majades on selline nagu ma ka juba välja ütlesin - kui endale mõned põhitõed selgeks teha ja asjale kaine mõistusega läheneda saab iga inimene hakkama. See kehtib tegelikult ka peaaegu kõikide üldehitustööde kohta - ainuke erand mis praegu pähe tuleb on vast pottsepatööd. Ainuke asi mille jaoks spetsialisti endale koju olen kutsunud ongi ahju ladumine. Samas kui kunagi veel midagi sarnast plaan teha siis tõenäoliselet käin ise kuskil pottsepakoolitusel ära ja proovin ka sellel alal kätt. Seda siis sellepärast, et mind häirib elukutseliste inimeste töö. Nad teevad asju kiiruga ja mitte nii korralikult kui inimene ise endale teeks. Kui ma aga ise endale teeksin siis mul võib küll kuluda 2x rohkem aega aga julgen arvata, et tulemus tuleb ka sedavõrd korralikum.
Külaline
külaline

Külaline kirjutas:...Ütleme nii, et minu arvamus elektritööde kohta erakorterites ja -majades on selline nagu ma ka juba välja ütlesin - kui endale mõned põhitõed selgeks teha ja asjale kaine mõistusega läheneda saab iga inimene hakkama...
Aga selle vastu ju teemaalgataja tegelikult eksiski- küsis müüjalt vale juhet ja nüüd siin teemas kisa kui palju.
Külaline kirjutas:... et mind häirib elukutseliste inimeste töö. Nad teevad asju kiiruga ja mitte nii korralikult kui inimene ise endale teeks...
Elukutselistel on asi käpas ja nad ei peaks uimardama oskuste teenust pakkudes. Või ei äkki eksin? Aeglaselt tehes võidakse jälle hakata "kummivenitajaks" nimetama, eriti tunnitöö korral. Võta nüüd kinni, kuidas tellijale meelepärane olla? :scratch: :)
Külaline kirjutas:... Kui ma aga ise endale teeksin siis mul võib küll kuluda 2x rohkem aega aga julgen arvata, et tulemus tuleb ka sedavõrd korralikum.
Võib juhtuda, aga igaühe puhul see ei pruugi nii olla. Mõtlen tulemust. ;)
Urmas
Külaline
külaline

Külaline kirjutas: Aga selle vastu ju teemaalgataja tegelikult eksiski- küsis müüjalt vale juhet ja nüüd siin teemas kisa kui palju.
Sellest ma ei saagi aru miks seda mõttetut kisa siia vaja on.
Külaline kirjutas: Elukutselistel on asi käpas ja nad ei peaks uimardama oskuste teenust pakkudes. Või ei äkki eksin? Aeglaselt tehes võidakse jälle hakata "kummivenitajaks" nimetama, eriti tunnitöö korral. Võta nüüd kinni, kuidas tellijale meelepärane olla? :scratch:
Kui tehakse kiiresti ja korralikult siis ma ei ütle ühtegi halba sõna aga tõsiasi on see, et kiirustades on suurem tõenäosus vigu teha kui rahulikult tehes. Kui tunnipõhine palk on siis keegi ei kiirustagi aga klient maksab jälle rohkem. Kui aga tööpõhine siis üritatakse võimalikult kiiresti valmis saada, et järgmise asja juurde liikuda. Tean omast kogemuses ja pole häbi tunnistada :) Sellepärast ma ütlengi, et mulle ei meeldi elukutselisi tellida kuna mulle ei saagi meelepärane olla
Külaline kirjutas: Võib juhtuda, aga igaühe puhul see ei pruugi nii olla. Mõtlen tulemust.
Ma ei näe miks see nii olema ei peaks. Kui mina, täiesti Harju-keskmine mees kes tõenäoliselt just osavuse või täpsusega ei hiilga, suudan siis peaks igaüks suutma. Asi ongi selles, et kui rahulikult teha siis need tööd ei vajagi tegelikult osavust ega täpsust. 10 korda mõõda, 1 kord lõika ja lihtsalt ei saa eksida. Aega kulub küll kordi rohkem kui proffil aga nagu ütlesin siis tehtud saab vähemalt sama hästi. Osavust ja täpsust hakkab see töö tahtma siis kui oled elukutseline - siis enam tõesti ei saa venida ja peab väheke kiirustama, sest nagu sa ise ütlesid hakatakse kummivenitajaks nimetama. Kahjuks aga jah, jõudsime jällegi selleni, et ole nii osav ja täpne kui tahad aga kiirustades võivad jällegi vead tulla.

Toome väikese näite ka juurde - sõber kes vahel külas õlut joomas käib ja aitab ka möödaminnes ehitustöödel on samuti elukutseline. Kui enne keldri betoonpõranda valamist penot maha panime ja seda lõigata tarvis oli siis nagu mulle ikka kombeks läks asi venides ja mitu korda mõõtes ja märkides ja alles siis lõigates. Sõber aga pani penotüki õigesse kohta, pani pöidla peale kustmaalt lõigata vaja ning lõikas sealsamas koha peal ära ning lükkas tüki paika. Kusjuures veel sama ilusasti ja täpselt kui mina oma uimerdamisega. Probleem on aga selles, et ma usun, et kui nii sada tükki lõigata siis ma olen kindel, et ma lõikan ka sada tükki täpselt. Sõbrake mul aga tõenäoliselt eksib kasvõi ühega - aga noh, pole ju hullu, laseb natuke rohkem vahtu kahe tüki vahele ja korras. See aga ongi see miks ma ütlen, et isenokitseja suudab vähemalt sama hästi asja ära teha, kui mitte paremini :)
Külaline
külaline

Külaline kirjutas:... Kahjuks aga jah, jõudsime jällegi selleni, et ole nii osav ja täpne kui tahad aga kiirustades võivad jällegi vead tulla...
:) :) Kunagi oli mul siin kasutajanime all signatuuriks, et "töö kiirus ja kvaliteet on pöördvõrdelised mõisted" ja lähtudes sellest olen öelnud tükitöö hinna sellise, et ei peaks normaalse palga väljateenimiseks kiirustama ja tagan tellijat rahuldava kvaliteedi. Siiani on see toiminud! ;)
Sarnase sisuga on ka minu praegune signatuur. Ei viitsinud sisse logida (keegi ei maksa selle eest). :)
Urmas
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:isenokitseja suudab vähemalt sama hästi asja ära teha, kui mitte paremini
Ilmselt see nii ongi, kuid ei kehti elektritööde puhul, mis nõuavad eriteadmisi st. pädevust.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Kallis külaline teedeehitusest, sa jätad tähele panemata selle tühise detaili, et ilm on lolle täis ja mitte kunagi ei või teada, kes neist täpselt tuleb siia nõu otsima. Ei saa olla ju 100% kindel, et ta suudab selle taustmüra seast endale olulise välja filtreerida. Täpselt samuti ei saa ju "amatöör" teada neid kohti, kus võib natukene üle pee asju vormistada ilma, et lõpptulemus sellest kannataks. Seetõttu teebki ta kõik algusest lõpuni piinliku täpsusega. Kui aega on siis miks mitte, kuid kui asjaga on kiire siis...
Torutööd Tartus 56 932 898
Külaline
külaline

Küülaline kirjutas:
Külaline kirjutas:isenokitseja suudab vähemalt sama hästi asja ära teha, kui mitte paremini
Ilmselt see nii ongi, kuid ei kehti elektritööde puhul, mis nõuavad eriteadmisi st. pädevust.
Kas te üldse lugesid mu eelnevat juttu? Kogu mu point ongi selles, et tegelikult ei nõua erakorterite ja majade elektritööd erilisi teadmisi ega pädevust.
Ma olen täiesti kindel, et kui inimene, kellel on kaks kätt küljes ja kes on otsustanud elektritöid teha, tuleks minu, kui amatööri, juurde nõu küsima, siis ma suudaksin talle vähem kui poole tunniga ära rääkida ja näidata kõik mida tal on vaja teada, et asi korralikult ja ohutult valmis saada.
Internetis surfates läheb kauem aga lõpptulemus on endiselt sama.
Ma saan aru, et see võib käia mõne elektriku ego pihta ja sealt tulenevad ka need vaidlused ja kaklused aga kahjuks nii see ikkagi on.
pikk88 kirjutas:Kallis külaline teedeehitusest, sa jätad tähele panemata selle tühise detaili, et ilm on lolle täis ja mitte kunagi ei või teada, kes neist täpselt tuleb siia nõu otsima. Ei saa olla ju 100% kindel, et ta suudab selle taustmüra seast endale olulise välja filtreerida. Täpselt samuti ei saa ju "amatöör" teada neid kohti, kus võib natukene üle pee asju vormistada ilma, et lõpptulemus sellest kannataks. Seetõttu teebki ta kõik algusest lõpuni piinliku täpsusega. Kui aega on siis miks mitte, kuid kui asjaga on kiire siis...
Ilm on lolle täis ja nad kõik sõidavad iga päev autodega, teevad kodus ahju alla tuld ja mida kõike veel - kõik need tegevused on vähemalt sama ohtlikud kui elektritööd. Kui nad sellega hakkama saavad siis miks nad nüüd teiste asjade jaoks liiga lollid on? Mis kuradi suhtumine see selline on, et kõik kellel pole elektriku paberit on lollid ja sina oled siin nüüd hea ja tark.
Kui mina töötan projekteerijana ning sina minu tööd ei mõista ja ei oska siis kas võin ka sind lolliks nimetama hakata? Ükski inimene ei saa kõike osata ja kui mõni vähene huviline siia foorumisse abi tuleb küsima siis võiks teda aidata mitte sõimama hakata, see ongi ju foorumi mõte. Nagu ma ütlesin siis selleks ei kulu üldse palju aega, et inimestele põhitõed ja suunad kätte näidata. Ning kui veel mõni inimene tuleb päris konkreetse küsimusega nagu antud teema algataja siis peaks asi ju eriti lihtne olema.

Selle üle pee tegemise koha pealt aitasid sa mul väga hästi eelnevat juttu kinnitada. Proff teeb asju üle pee kuna see säästab aega ja klient niikuinii lõpptulemusena sellest teada ei saa. Aitäh.
Külaline kirjutas: :) :) Kunagi oli mul siin kasutajanime all signatuuriks, et "töö kiirus ja kvaliteet on pöördvõrdelised mõisted" ja lähtudes sellest olen öelnud tükitöö hinna sellise, et ei peaks normaalse palga väljateenimiseks kiirustama ja tagan tellijat rahuldava kvaliteedi. Siiani on see toiminud! ;)
Sarnase sisuga on ka minu praegune signatuur. Ei viitsinud sisse logida (keegi ei maksa selle eest). :)
Urmas
Mõni saab sellest aru, et kiirus ja kvaliteet on seotud, mõni ei saa või lihtsalt ei huvita. Hea kui sina saad ja teed tööd rahulikult ja korralikult aga nagu ka ise nägid siis näiteks eelmine postitaja ilmselgelt ei saa või teda lihtsalt ei huvita.

Aga heaküll, ma lõpetan nüüdseks sõnavõtu siin teemas ära. Olen kõik ära öelnud mis mul öelda on ning enamus asju isegi mitu korda ja pole mõtet ennast järjest korrutada ja korrutada. Kes tahtis aru saada sai ja kes ei tahtnud ei hakkagi saama. Olge tublid!
Kulon
külaline

Lugemata postitus Postitas Kulon »

kuule, teedeehitaja. kui sa oled võimeline elektrikuks koolitama mõne tunniga, siis miks peab koolis elektrikuks 2-3 aastat õppima? või on need eriti lollid inimesed keda välkkursus ei aitagi? sinu elamise elektripaigaldise renoveerimine oli väga põhjalik nagu sa väitsid. seega tegid ka kilbi ise. kas selle kohta saaks kiirkursust? palun?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

teedeehitaja kirjutas:ei nõua erakorterite ja majade elektritööd erilisi teadmisi ega pädevust.
Ma olen täiesti kindel, et kui inimene, kellel on kaks kätt küljes ja kes on otsustanud elektritöid teha, tuleks minu, kui amatööri, juurde nõu küsima, siis ma suudaksin talle vähem kui poole tunniga ära rääkida ja näidata kõik mida tal on vaja teada, et asi korralikult ja ohutult valmis saada.
Siin on ikka erilise geeniusega tegemist. Üsna harva satub selliseid siia foorumisse.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Tomson kirjutas:Saage ometi aru, et iga inimene kellel on vähegi tahtmist ja pealehakkamist, suudab oma kodused elektriasjad ise korda ajada...
Ma olen täiesti nõus. "Koduseid elektriasju" on täiesti võimalik "korda ajada" ainult tahtmise ja pealehakkamisega, isegi omamata absoluutselt mittemingisuguseid elektrialaseid teadmisi. Samamoodi, nagu vanasti jukerdavat telerit "parandati" rusikahoobiga külje peale, omamata selleks vähimaidki teadmisi elektroonikast või televisiooni toimimise põhimõtetest.
Aga tagasi elektri juurde: ma olen küllalt kuulnud lugusid, kus tehnikavõõras naisterahvas kirjutab Perekoolis, et kilbis midagi kärssas ja läks pimedaks, seejärel ta läks ning keeras "mingid juhtmed" tagasi kruvide alla ja "sai voolu tagasi". Ning oli uhke, et "ajas ise asja korda".
Eile nägin Delfis pildiseeriat Kopli liinidest, kus oli näha, kuidas isegi bomz-id, narkomaanid ja kodutud olid võimelised väljalülitatud elektri endale tagasi tooma (pildid allpool). Kahe traadi ühendamises vooluringi ei ole tõepoolest midagi nii keerulist et sellega hakkama ei saaks.

Katsu aga aru saada, et maja elektrisüsteem on siiski midagi enamat, kui elektrijaamast tulevad kaks traati ja sinna külge vooluringi ühendatud tarbija. Eksisteerib veel rida selliseid mõisteid, nagu juhistikusüsteem, potentsiaaliühtlustus, rikkevoolukaitse, lühisvool jne jne jne... Kõigi nende terminitega on nii, et kuniks kõik toimib, ei märka ega aima tavainimene nende "pisiasjade" olemasolu ja tähendust.
Kui keegi hakkab näiteks remondi käigus vana süsteemi asemele uut tegema või oluliselt modifitseerima, siis tuleb üldiselt teha süsteemis põhimõttelisi muudatusi. Teooriat seal taga teadmata, on puhtalt tahtmise ja pealehakkamisega lihtne tekitada olukord, kus mingi potentsiaal hakkab liikuma läbi (naabri) vanni maanduse või esimese lühise korral põleb mingi segment seina taga maha.
Tomson kirjutas:No ja siis veel lõpetuseks see müstilise elektriku jutt kes korrektsete isolatsioonivärvide puudumie pärast surma peaks saama? Tõesti, tule taevas appi, kuidas sellist jama saab genereerida? Isegi kui isolatsioonivärvid on õiged ei tohiks elektrik sinna rahuliku südamega kallale minna vaid peaks arvestama sellega, et äkki on keegi hoopis rohe-kollase juhtme faasiks pannud - kui ta seda ei tee siis talle kulubki väike surakas ära, järgmine kord on targem.
Vaata, ükski elektrik ei olegi nii debiilne, et läheks tundmatusse süsteemi rahuliku südamega ainuüksi värvi järgi kallale. Küll aga võib juhtuda selline olukord, kus seda elektrisüsteemi tuleb parandama või täiendama(!) justnimelt mõni selline inimene, kes on ainult "tahtmise ja pealehakkamisega" varustatud. Näiteks on perenaisel vaja uut boilerit vooluvõrku ühendada ning peremehe äraolekul kutsutakse appi naabrinaise müügimehest elukaaslane või 15-aastane poeg. Viimane ühendab boileri juhtmed harukarpi nii, "nagu kõik teisedki juhtmed" - pruun pruuniga, sinine sinisega, kolla-roheline kolla rohelisega" ja arvab, et ta oma parimal äranägemisel kõik õigesti teinud.
Kui boileri sisenev veetoru on plastist ja nt. RVK-d ei ole, siis on vabalt võimalik ka vale markeeringuga juhtmetega selline installatsioon nii toimima saada, et boiler esialgu justkui soojeneb ja kõik justkui "toimib".

Kas viimaks jõudis kohale, miks võiks kokkulepitud tähistusest kinni pidada või tahad ikka edasi ennast õigustada?

Ja lõpuks lubatud installatsioon Kopli liinidelt:

Pilt

Pilt

Pilt
Külaline
külaline

Oh teid vaesekesi, naljakas lausa vaadata kus nüüd läks kisaks - läks soola haava peale? :D

Ei ole üldse geeniusega tegu, täiesti harju keskmine inimene. Te siin oma väikeses mullis lihtsalt eeldate ju, et kogu maailm on loll ja teie olete kõigist targemad ning kuna olete seda piisavalt pikalt teinud, siis kaobki reaalsus vaikselt silmist. Unenägu on aga nii magus, et kui ma teid siin natuke maa peale toon siis võitlete kahe käega vastu.
Ja kui lõpuks pole enam muust kinni võtta siis on "teedeehitaja" mingi uus solvangusõna? Kuna te siin oma ametite keerukuses nii väga kinni olete siis väike näide veel - mina tegin oma majas elektritööd ilma, et kolm aastat püksteperset koolis kulutaks vaid hoopis veetsin pool päeva netis ning tulemus sai hea - elukutseline elektrik kiitis heaks. Tahaks nüüd näha kuidas mõni teist tarkpeadest mõne lihtsamatsorti ristmiku projekteeriks ja ehitaks ning siis kutsume elukutselise "teedeehitaja" asja hindama :)
Vasta