Kuidas viimistleda korsten?

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Re: Kuidas viimistleda korsten?

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Tegelt on asi naljast kaugel kui õelda otse.
ahjumees
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas ahjumees »

Tegelt võiks lausa ytelda kuhu kokkuhoid viib ,ostetakse kõige väiksem ja odavam pliidiraud ja suurem praeahi ja las pottsepp siis nikerdab ja kui maksta veel poolikga siis tulemus näha
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

No ega vägisi seda ka ei tehtud kindlasti :) .
Mina igatahes oleks selle praeahju vasakusse otsa sokutanud kui ruumi nii vähe. Suitsu oleks suunanud külgedelt alla ja alt lõõriga soeseina ( vajadusel praeahju lühemaks teinud).

Leidsin vastava pliita ühe pottsepa kodulehelt http://pottsepad.wordpress.com/galerii/#jp-carousel-29 Sinna ei saa ka normaalne sisu ära mahtuda.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Nali naljaks aga eks see ole tegelikult tõsine asi jah.
Üks lugupeetud pottsepp (üpris tige ja samas õnnetu nähtu üle) luges mulle terve nimekirja vigadest mis talle esmapilgul silma jäid. Üritan neid mälujärgi vahendada.

1. Selliseid korstnaid näeb vaid II maailmasõja kroonikakaadrites kus jutuks õhurünnakud ning ilmestab seda taoline korstnavare.
2. Pliidi uks ei ole paigaldatud vaid seisab seal ilmselt tahtejõu varal. Palju valemini vist ei õnnestukski.
3. Praeahju ning pliidiraua vahe on liialt suur ning ahjus küpsetamine ei pruugi küll õnnestuda.
4. Koldesse samottvooder ei paista küll mahtuvat.
5. Praeahju vasakult küljelt (ahju ja kivi vahelt) ei paista küll suits (=soojus) läbi mahtuma.
6. Praeahju ning põhjakivide vahe on samuti suht olematu ning kevadeks vägagi tõenäoliselt ummistunud.
7. Püstvuugid jooksevad kokku ehk ei mingit sidumist ning see teadagi just pikka iga sellele pliidile ei kuuluta.

Vabandust kui midagi unustasin või segamini ajasin.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ei Sina Rokikas pole midagi segi ajand, pigem ikka see kes selle pliita tegi ( mõningad ei usu, et sellist asja üldse reaalselt olemas saab olla, sest see nii segi asi...)
anski
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 60 korda
On tänatud: 52 korda

Lugemata postitus Postitas anski »

Robi 1 kirjutas:Ma panin selle 14x14 cm ligilähedaselt ja tegelikult on tõesti just vanematel veidike suuremad.Soomes oli ( on) kasutusel ka asbesttorud korstnapitsi lõõrides.
Korstna puhastusluuke on jah Soomes väga veidralt pandud kohati. Näiteks ühel mu tuttaval tuleb korstna tahma läbi leivaahju välja võtta, kuigi teisel pool seina on korsten vaba.Ahi on veidike alla kahe meetri pikk ja ei oska isegi arvata, et sealt pääseb korstent puhastama läbi ahju aluse. Sama süsteem oli ka pliital ja omanik sai sellest alles, siis aru kui ma lammutasin selle silmini tahma täis asja ( korstnapühkija oli alati üritand ülevalt poolt tahma välja imeda).

Tere !

Jah, sain aru küll, eesmärk ei olnudki selle "cm:ga närida". Aga tellistega mõõtmisel märkasin ka seda, et Eesti PTT:ga poolkivilõõrist tulebki üsna täpselt 14x14cm. ;) Aga see selleks.

Jah asbesttorusi on kasutatud lõõri pikendamiseks parema tõmme eesmärkil, samuti ka plekitorusid. Üsna harva olen neid siiski enam märkanud.

Väga hea märkus Robi!- täpselt samasugust puhastusluuki puudumist ma olen ka ise kohanud, veel hullem olnud kui puhastusluuke ei ole olnud kuskil olemaski, näiteks sauna-ahi või veepada lõõrides. Ma olen neid mitusse korstnasse ka kunagi parandanud ja lõõridest on tulnud aukust mitu ämbrit tuhka väljä.

Selle pildil oleval luukil on siiski kindel konks olemas. Nimelt selle eesmärk on nn. "ärätusluuk", kust saab panna näiteks tohtu põlema otse lõõrisse. Just nimelt pliiti jaoks suvel kui lõõri ei tõmba. Selliseid olen näinud ainult nendes väga vanades korstnades.

Märkan ka, et teema läks väga huvitavaks selle pliiti kallal. Ise olen ilmselt juba nii küüniliseks vanuriks läinud, et enam midagi just erilist märkagi - sihuke pliit suvilasse tehtud aga ei taha hästi veel tõmmata, omanik ka tundub rahul pliitiga olevat. Pottsepp lubab ukse parandada, kõik peaks siiski kohe tasa tegema pliitipõhist korstnapitsini.

Teiste töödest ainult vigude õtsimine ei ole vähemalt see mis mind kunagi on eriti meeldinud, seda oskab alati iga sossepp ka teha. Omadeski töödes neid on olnud alati üsna piisavalt. Vigude tegemine on alati kallis kool, siiski õpib ehk kõige paremini - kui tahab. Tegevale alati juhtub, kui ei tegele ei juhtu ka midagi.

Oma eo. pliidis kolde kitsas küljes samott on ilmselt sama moodi. Selline "kahest tükist" oligi kombeks need teha siin kandis, kui mina veel nendega mängisin. Ja sellel ajal kui seda pliidi keegi hakkab jälle ümber laduma, minust siin ilmas ei ole õnneks enam mitte haisugi, kui laimamine hakkab. Arvan ma.. :)

Pilt Pilt PiltPilt

Umbes selle joonistuse järgi tehtud (Tiilikeskus a.84)
Pilt
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

rokikas kirjutas:Nali naljaks aga eks see ole tegelikult tõsine asi jah.
Üks lugupeetud pottsepp (üpris tige ja samas õnnetu nähtu üle) luges mulle terve nimekirja vigadest mis talle esmapilgul silma jäid. Üritan neid mälujärgi vahendada.

1. Selliseid korstnaid näeb vaid II maailmasõja kroonikakaadrites kus jutuks õhurünnakud ning ilmestab seda taoline korstnavare.
2. Pliidi uks ei ole paigaldatud vaid seisab seal ilmselt tahtejõu varal. Palju valemini vist ei õnnestukski.
3. Praeahju ning pliidiraua vahe on liialt suur ning ahjus küpsetamine ei pruugi küll õnnestuda.
4. Koldesse samottvooder ei paista küll mahtuvat.
5. Praeahju vasakult küljelt (ahju ja kivi vahelt) ei paista küll suits (=soojus) läbi mahtuma.
6. Praeahju ning põhjakivide vahe on samuti suht olematu ning kevadeks vägagi tõenäoliselt ummistunud.
7. Püstvuugid jooksevad kokku ehk ei mingit sidumist ning see teadagi just pikka iga sellele pliidile ei kuuluta.

Vabandust kui midagi unustasin või segamini ajasin.
See lihtsalt sellepärast, et pottsepale mitte maksta, näidata siin foorumis, mis temast arvatakse ja paremal juhul veel pottsepa käest raha nõuda „rikutud“ matrejaali eest.
Tegelikult tuleb just selliste tööga koormatud meistrite juurde minna tarkust saama.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

On ju selge, et kui asi on tehtud nii, et kasutada ei ole võimalik, siis tuleb ka uuesti teha ja saab ka tegelikult tasuta õppida lammutamisel.Milleks veel meistrit ennast tülitada...
Mitte toimiv tulekolle on igatahes tuleohtlik( pole ju näiteks normaalne kui keset kütmist uks eest ära kukub...)
Nendest praeahju külgedel ja all olevatest lõõridest nii palju veel, et ühel mu tuttaval ongi tehtud nii, et alt ei käigi soojus läbi ja kasutada ei saa.
Isegi selle pisikese äärerauaga oleks saanud veidike opereerida, venitades pliita soeseinaga ühe laiuseks, jättes paremalt veidike kive näha ülevalt, saades ruumi laskuvale praeahjulõõrile jne.
Anski töö on hästi tehtud ja võrrelda ei saa!!
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Foorumis täna nii vaikne, et hakka või oma (praak)töid jälle näitama :) .
Ma ei tee ka kuigi hästi neid vuuke, aga vanale talumajale nagu kõlbab kui odavalt tahetakse nagunii. Vähemalt ei lagune ja vesi ei jookse sissse.Pilt on tehtud töö käigus kui pole veel puhastatud ega koristatud.( kivi on Terca).
Manused
Lihtne talumaja korsten.jpg
Lihtne talumaja korsten.jpg (19.99 KiB) Vaadatud 2972 korda
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

[quote="Mart.P"]Mind paneb üllatama kui tagasihoidlikult seekord seda teemat käsitletakse, tavaliselt saavad siukse soperdise tegijad vastu pead ikka nii nagu peab, aga seekord? Kuulge mehed, rääkige kannatanule nii nagu asjad on - see pole ju mingi pliit vaid pragunenud, mitte tõmbav, katkise uksega ja kõikide muude hädadega SOPERDIS.

Ja korsten?! Siin pole isegi rääkida midagi.
------------------------------------------------------------------------------------
Sellest ma saan veel aru, et ega siin pole rääkida tõesti midagi...aga seda ma imestan, et see minu pandud pilt ka foorumi vaikseks jättis :) ? Mõned kuud tagasi oleks selline korsten mõjunud nagu härjale punane rätik...Himmm...Midagi on vist juhtund, et poisid ei ole tasemel.( tavaliselt liigub kulisside tagune info ikka minuni...aga seekord ma olen ise ka kuival).
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

Mis siin kulisside taga ikke rääkida. Ilus korsten, mis muud.
Foorum vaikne, sest Kaminahi kadunud. Tuleb tunnistada, et ilma temata on igav.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kaminaahju viimased liikumised minu luureandmetel: Eile oli Tallinna Bussijaamas ja täna kodus :scratch: . Midagi on teoksil... :?: Ma olen teda vist solvanud... :oops: .Muud ma ei tea...ega oska arvata.
ErgoK
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 9 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas ErgoK »

Robi 1 kirjutas:No ega vägisi seda ka ei tehtud kindlasti :) .
Mina igatahes oleks selle praeahju vasakusse otsa sokutanud kui ruumi nii vähe. Suitsu oleks suunanud külgedelt alla ja alt lõõriga soeseina ( vajadusel praeahju lühemaks teinud).

Leidsin vastava pliita ühe pottsepa kodulehelt http://pottsepad.wordpress.com/galerii/#jp-carousel-29 Sinna ei saa ka normaalne sisu ära mahtuda.
Paraku ongi paljudel juhtudel nii, et klient ostab kyll asjad mis on vajalikud pliidi v6i ahju ehitamiseks, aga ostab need asjad mis temale soodsaimad tunduvad. Nagu Ahjumees ytles, ostetakse väiksem/odavam valumehhaanika raud, odavaim plekist uks/praeahi jne... Kuidas sa siis kliendile ytled, et sebi kusagilt juurde ja ostame hoopis kallimad rauavärgid? Siinkohal ongi pottsepa ylesanne see kompott kuidagi kokku kombineerida. Loomulikult soovitan esmalt alati osta korralikud rauad, uksed jne...Aga kui tellija kuulab oma rahakotti rohkem, siis mis mina siin enam teha saan?
Sinu viidatud pliidil, mis minu kodulehel asub, on korralik samotist sisu. Ka villaga ei ole koonerdatud. Tuli käib praeahju ja pliitaraua vahelt ja mööda ahju kylge praeahju alt soojamyyri.
Aastake peale selle pliidi valmimist sai käidud samas majas korstnaprobleeme lahendamas. Pliit seisis omal kohal, rauad/vuugid ka ja kaasa sain sealt omaniku suured tänus6nad, et asi hästi toimib.
Kusjuures selle pliidi puhul nägin esmakordselt, et esimese tule ajal koorub ukselt värv maha :roll: Ukse tootjafirmat ei tea, aga klient oli J6geva Espakist selle ostnud. Mujal pole sellist asja veel kohanud.

Teemasse minnes, siis selline korstnapits tuleks ikkagi nullist yles laduda. Pliit ilmselt samuti tegijal yle vaadata, sest ilmselgelt ei ole probleemiks vaid ärakukkuv uks.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Väga meeldiv, et meister ise asja lahti seletas! Oleme lihtsalt näinud ka vooderdamatta koldega pliitasid ja need on küll taunimist väärt.
Oleks tore kui ka mõni teine kord leiaks aega siit foorumist läbi astuda. Tore ju erinevaid inimesi tundma õppida.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Terve Eestimaa on nüüd saanud näha seda tagsihoidlikku teemat ja no naeru on saanud ikka kõvasti.
Kõik , tõesti kõik minu tuttavad on kõveras. Aga loodan, et on ka mõni vastupidine näide veel ;)
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 64 korda
On tänatud: 40 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Leevi »

kaminahi kirjutas:Terve Eestimaa on nüüd saanud näha seda tagsihoidlikku teemat ja no naeru on saanud ikka kõvasti.
Kõik , tõesti kõik minu tuttavad on kõveras. Aga loodan, et on ka mõni vastupidine näide veel ;)
Kui Arnold Rüütel otsustas kandideerida, ütles keegi tabavalt, et nalja saab, kuigi asi on tõsine.... Mis siin ikka lõkerdada, kurb ju.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Leevi kirjutas:
Kui Arnold Rüütel otsustas kandideerida, ütles keegi tabavalt, et nalja saab, kuigi asi on tõsine.... Mis siin ikka lõkerdada, kurb ju.
Kui Leevi on lubanud siin üles astuda oma kordumatute töödega kordumatu arvu kordi, siis on need lubadused olnud alati naljakad, kuigi kurvad....
Loodan täna, et nüüd ometiks on aeg lubatud tõehetked saamas avalikuks. Et kaua siis ikka lõkerdada. :) Jään seniks jagama Robi obtimistlikku ootust. :thumbsup:
:blink:
Viimati muutis kaminahi, 28 Juul 2012, 09:42, muudetud 1 kord kokku.
------------------
www.ehituspenskarid.com
raga
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas raga »

oh jummal, tunnen kaasa! No kuidas küll lastakse sellisel asjal juhtuda. :scratch:
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Olen pottsepanduse osas tume junn, ei ole küll verejanuline, aga AnniMail soovitaks lasta päästeametnikul või ametlikul korstnapühkijal kogu see kupatus ( vist pliit) ära pitseerida, näidata küttekolde kasutamise keelamise akti ja teha talle (pliidi? ehitajale) ettepanek uus ja korralik pliit laduda oma kuludega. Kui nõus ei ole, siis lihtsalt tuleks kohtutee jalge alla võtta. Oleks mulle laotud kööki selline asjandus, mis ei funka, tegija ka tööle ei saa, raha tagasi maksta ei taha, füüsilist vägivalda ka kasutada ei soovi, siis oleks ainuke variant vist kohtutee. Muidugi iseasi on see, kas sul olid ametlikud lepingud, sulle esitatud kirjalikud arved jne. Aidata võib veel natuke targem jurist kui selle asjanduse laduja. Edu!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Aivard
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 4 korda

Ärge kutsuge käkrakeerajat pottsepaks.

Lugemata postitus Postitas Aivard »

viewtopic.php?f=1&t=35773

Sattusin täna sellele leheküljele ja kui see nüüd
tõesti ei ole selle nooriku enda kokku klopsitud pliit siis
ei oskagi muud öelda,et tule taevas appi!
Palve oleks kõigile,kellele selline käkerdis kas pliidi või ahju
näol on valmis käkerdatud,ärge alustage teemat,et mulle üks POTTSEPP
tegi.See oleks pottseppade suhtes väga ülekohtune ja sellise pliidi
juures ei saa isegi müürsepast rääkida.
Muidugi anniMai sõnad et Pliit on täiesti ok, aga korsten näeb küll näotu välja
ja on valmis korstnat ise krohvima minema paneb vägisi mõtlema,et mingit pottseppa
tegelikult polnudki.Lihtsalt hakkaja tüdruk või naine,või miks mitte ka noormees
kellel aga kogemusi napib.Aga lisaks muule on see kõik värk ka väga
tuleohtlik.
Vasta