puitpõranda õlitamine/õlitajad
Re: puitpõranda õlitamine/õlitajad
Lugemata postitus Postitas suurpoiss »
Lugemata postitus Postitas trumm »
ülemine korrus pleegitatud + 2x õli (valge pigmendi segasin sisse). alumine korrus tume peits + 2x õli. mõlemad on head

õliks kreidezeiti põrandaõli. ökoloogiline. müüb safran.
väga rahul
Lugemata postitus Postitas Husky »
Kas Sa tegid ka vahaga viimase kihi.trumm kirjutas:ma endal tegin ise.
ülemine korrus pleegitatud + 2x õli (valge pigmendi segasin sisse). alumine korrus tume peits + 2x õli. mõlemad on head
õliks kreidezeiti põrandaõli. ökoloogiline. müüb safran.
väga rahul
Lugupidamisega
Husky
ja ma isegi ei tea, kas teen. vahaga saab küll tugevam, kuid mulle tundub, et ajapikku kordusõlitusi tehes (noh, miski kord paari aasta tagant) saab lõppastmes parem. vahatatud põrandat enam õlitada ei saa... samas saab ka kordusvahatada. igatahes kui ma ta üle vahatan, siis kah kreidezeiti põrandavahaga.
ja muide, ei olnud üldse keeruline teha. füüsiliselt raske, seda küll. aga lihvimine oli palju raskem ja ka sellega sain ise hakkama.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
-
- külaline
Kordusõlitus on ette nähtud laiskadele, kes ei viitsi vahaga oma põrandat hooldada. Kui hooldada regulaarselt vahaga, siis puudub igasugune vajadus kordusõlituseks.
Analoog, kui keegi tahaks tegeleda mööbli korduspeitsimisega. Laki peale korduspeitsimist teha pole mõtet. ikka enne lakk maha, peits ja siis lakk uuesti peale. Ilma lakita (sama kui ilma vahata põrand) mööbel määrdub ikka väga kergelt.
Lugupidamisega. Alar Piirfeld
Lugemata postitus Postitas KopKop »
Parimatega,
Marko
-
- külaline
Või võib vahatatud põrandale kodustes tingimustes kõige tavalisem moel kordusõlitamist teha?
PS, igapäevaselt ei tegele ei põrandate ega õlitamisega.
Siis ringiratast jalutades lihvisid lapsed oma jalgadega selle mööda põrandat laiali.
Igati kena tulemus oli...

Parimatega,
Marko
-
- külaline
Marko küsimustele ("kust selline loll jutt võetakse või kes seda räägib") vastuseks kui enne aru ei saanud, siis sellist juttu räägib Alar Piirfeld ja kui huvitab algallikas, siis käsiraamatust Remmert/ Heller/Spang/Bauer/Brehm-Fachbuch für Parkettlger.
Lisaks kommentaariks, et paljud on käinud Arlanda ja VAntaa lennujaamas. Seal on põrand ka õlitatud + kaitsevahaga kaetud ja edasi toimub ainult hooldusvahatamine. Hooldusvahatamise ülesanne on taastada ekspluatatsioonis vähenevat kaitsekihti ehk vaha. See on tunduvalt lihtsam, kiirem ja odavam hooldus kui kordusõlitus. Keegi ei hakka lennujaama sulgema, et põrandamehed saaksid kordusõlitusi läbi viia. Koduse vaha hooldamisega saab hakkama iga perenaine , vaha mahapesemise ja hooldusõlituse ja siis uue vaha pealekandmisega iga perenaine ei viitsi, ei oska , ei taha tegelega. Ongi kogu vahe. Lugupidamisega. Alar Piirfeld
vahatatud põrandat saab üle vahatada. normaalsetes tingimustes. ma küll ei kujuta ette, et kui ma olen põranda vahatanud ja tahan hooldada, et ma tellin siis igal aastal või üle aasta spets hooldusmeeskonna, kes mul maja mingite kemikaalidega üle ujutab, mööbli ümbertõstmist nõuab jne.
sain õlitamisega ise hakkama, saan ka hooldamisega. ja hooldus, nagu ka muu elamise majandamine, peab olema mugav ja mõistlik, mis muuhulgas tähendab seda, et mitte ülemäära kallis, aeganõudev ega muul moel koormav. lisaks olen ma kogu ehituse ja viimistluse puhul järginud naturaalselt ja ökoloogilist lähenemist, väldin mõttetut kodukeemiat.... ja nüüd peaks laskma ca 200 m2 mingid kemikaalidega süvapesu teha?! kus see loogika siin on?
pealegi, kui vahatada naturaalsete vahadega, siis piisab edaspidiseks hoolduseks sellest, kui lisad pesuvette kas oliiviõliseepi või sutsu karnauubavaha - ja ei pese mingit vaha maha. ja kui pesedki, siis saab ju üle vahatada. ilma raketiteaduseta.
Parimatega,
Marko
Põrand tuleb siis teha õli+õli+vaha ( Marko Kop-kop soovitus ja Hr.Piirfeldi kinnitus )
Pöördudes tagasi oma esialgse postituse juurde ( vaata minu posti 15 Veebr 2009, 00:59 ) siis millises hinnaskaalas peab arvestama ruudu hinna maksumuseks ja ka ajakulu.( Et teaks kaua ma pean jalust ära olema, et õliga pihta ei saaks ja põlema ei süttiks )
Lugupidamisega
Husky

-
- külaline
Aga et teemas püsida, siis ka küsimus: põrand (tamme liistparkett) on õlitatus täismati Osmoga ning õlitaks teda uuesti. Millega ja kuidas soovitate eelnevalt puhastada? Ning mõtlen, et pool-matt või pool-läikiv annaks ehk parema tulemuse, kas võib seda täismatile peale kanda (ilmselt võib)?
Lugemata postitus Postitas aivar0102 »
Meil toodi kroonus seda punast pulbrilises olekus ( nagu Rootsi punane ) Õues suurtes vaatides segasime veega parajaks ja läks lahti maalerdamine....aivar0102 kirjutas:Vene sõjaväes kraapisime aastas korra käsitsi klaasitükkidega puhtaks ja võõpasime üle. Vot ei mäleta mis oli aga selline punakas toon....
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 15 korda
- On tänatud: 40 korda
Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

Ma loodan, et üle 4 nädala õlitatud põranda pesu põranda seebi lahusega ei ole vist päris mõtetu tegevus olnud?
Ja õige lahendus oleks olemasolev pleegitatud ja õlitatud põrand sügavpuhastada ning vahatada?
lihtsalt õlitatud põrand nõuab rohkem hoolt kui vahatatud ja vahatatud rohkem kui lakitud. s.t. sa võid selle põranda vahatada, kuid tegelikult võid ka edasi õlitada. lihtsalt kaasnevad asjaolud peavad aktsepteeritavad olema.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas parketi hooldusõlitus »

-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Limpa »
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas suvalinemees »
Lugemata postitus Postitas suurpoiss »
-
- külaline
Põrandad olen teinud kuuselauast. Kuna laudade kvaliteet on praegusel ajal küllaltki hea saab hakkama küllaltki vähese lihvimisega. Lõpetuseks olen lasknud üle 120se paberiga. ( kuigi lõpetasin just hetk tagasi ühe põranda , mille lasin kohati vaid 80 se paberiga. Tegemist oli ühe vana küllaltki kummis laudadega põrandaga. Kuna oli vaja kiiresti sellest asja saada lasin suuremad servad relaka lihvkettaga maha , selle kiirvahetatavate paberitega. Tulemus jäi päris hea. Liivapaberi kriime jäi näha vaid paaris kohas kui kõhuli uurida. Kuna oli tegu vanade laudadega , jäid need relakaga lastud servad muust puidust kergelt heledamad )
Peale seda rulliga pleegiti peale ( sealtsamast Põrandastuudiost ) tõmbab puidu tumedamaks ning teeb pinna kõvemaks. Peale kuivamist , ca ööpäev , võib juba oli peale tõmmata. Kuigi soovitatakse veel vahelihv teha , olen sellest loobunud. Esialgu tundub küll karedavõitu , kuid lihvimisel kipuvad mõned kohad ikkagi rohkem saama ning tulemusena jääb põrand siiruviiruline. Kuigi ka selline on küllaltki omapärane.
Õlitooni saab ise valida. Saab ka segada toon + värvitu , kui on soovi mingi oma toon ( heledam ) teha. Ainus probleem on selles , et siis tuleks kogu põranda jagu kohe valmis timmida. Poole pealt uue segu tegemine jätab toonivahe sisse.
Võib piirduda ühe õlikihiga , kuid olen pannud ka kolm. Iga korraga läheb tumedamaks.
Sisse olen hõõrunud käsitsi. Mingi 20 - 30 m2 maha panna pole mingi probleem. Hõõrumiseks kasutan sellist plastikust käepideme ja kummitallaga hõõrutit , millele on vist ette nähtud liivapaber alla panna. Klambrid on mõlema otsa peal. Suurus 12 * 25. Liivapaberi asemel olen lõiganud vildist või puhastuslapist ( sellised paksemad , vilditaolised ) paraja riba ja alla kinni tõmmanud. Vilti peab mingi aja tagant veidi pingutama , venib välja. Kes kui suure hõõrutiga teha tahab , katsetagu järgi. Suuremaga on lihtsalt raskem nühkida , ( lihtne füüsika – hõõrdejõud )
Õli kallan otse purgist maha , paraja portsu laialimäärimiseks. Soovitatav on võimalikult õhuke kiht jätta. Sissenühkimine sõltub otseselt nühkija musklijõust. NB! kindlasti tuleb õlipurk korralikult läbi segada enne kasutamist. Tumedam pigment kipub põhja sadestuma.
Kui toonitud õli kiht või kihid pandud , tõmmatakse rulliga üks kiht värvitut õlivaha peale. Seda olen samuti kallanud otse purgist maha väikeste portsudena ning siis laiali rullinud. See annab põrandale ilusa lõppkihi ning tasandab ka pisemad kriimud. Kuigi alguses tundub pind veidi kare , tasandub see isegi poleerimata olekus küllaltki kiiresti ära . Tegemist on ju põhimõtteliselt vahaga ning vaipade ja käimisega lihvime selle pinna varsti läikima. Rulli peab valima kindlasti madalakarvalise et võimalikult sile pind saavutada. Just see kiht tasandab ka selle kareduse mis esialgu õlitamisest ja eelnevast pleegitamisest jääb.
NB! Vana puit tõmbab kõvemini õli sisse ning jääb palju tumedam. Seda pleegitada ole vaja.
Peale kuivamist tõmmatakse veel hooldusvaha peale. Sauna eesruumi põrand on mul juba kuues aasta käigus ning mingeid kulumise märke küll pole , kuigi saab nii vett kui mustust. Muidugi on väikseid mõlke täis mis tekivad asjade mahakukkumisel või muul viisil. Need aga ei häiri , kuna õlitatud ja vahatatud pind annab hästi järele. Lakitud põranda korral on kohe lakitükk lahti ning auk sees.
Alati võib teha proovi mõne laua peal , et toon ja kihi paksus ära proovida. Kuigi purgi peal on kirjas teistsugused töövõtted ning nõudmised masinatega õli sisse lihvida , olen mina oma põrandatega igati rahul. Loodetavasti andestavad ka Põrandastuudio spetsialistid ülaltoodud töömeetodite kasutamise.
http://www.parkett.ee/
http://www.loba.de/pages_en/lobasol/lob ... olor&id=75
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit