Üldine teema ahiküttest.

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Re: Üldine teema ahiküttest.

Lugemata postitus Postitas motamees »

951 kirjutas: 14 Aug 2021, 19:41... Kovidiotismi tippu veel ei paista.
Ja tuulerõugete tipp on ammu möödas, koos rõugetega.
.
Tel 5o9279o
951
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas 951 »

motamees kirjutas: 16 Aug 2021, 12:21
951 kirjutas: 14 Aug 2021, 19:41... Kovidiotismi tippu veel ei paista.
Ja tuulerõugete tipp on ammu möödas, koos rõugetega.
MOTT, tippu on veel pikk tee.
elektron
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 32 korda

Lugemata postitus Postitas elektron »

Kuna pealkiri on "üldine teema ahiküttest", siis küsiks, mida teised arvavad puitbriketiga pliidi kütmisest?
Pliit on siis klassikaline "vabalthingav" soemüüri ja tuharestiga tellistest laotud. Olen katsetanud erinevate brikettidega ning lõpuks ikkagi halupuu peale tagasi läinud. Põhjuseks on see, et brikett ei põle hästi ning ajab palju tuhka. Siit ka minu küsimus, kas brikett on õige asi nö. tavakoldes põletamiseks? Mina arvan, et ei ole ja vajab mingisugust sundpealevooluga katla tüüpi ahju, kus on kõrgemad temperatuurid. Samas pole veel näinud, et ükski briketimüüja seda kuskil maininud oleks.
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 104 korda

Lugemata postitus Postitas keemik »

Sai kunagi sportlikust huvist ära proovitud erinevad briketid umbkoldega ahjus (puit, põhk ja päevalille seemne koorest). Jäin halupuu peale.

Paar tuttavat, kes kütavad Viadrust, kasutavad seal briketti, kuna tal ruumala kohta suurem kütteväärtus ja lepaga võibki kütma jääda.
Tavalugeja
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 101 korda
On tänatud: 52 korda

Lugemata postitus Postitas Tavalugeja »

Disainist on vähe räägitud. Aga mis kividega on tegemist selle ahju viimistluses, seinas ja soepingil?
Kuidas hindate?

alu tagant.jpg
Manused
ALU eest v.jpg
ALU eest v.jpg (99.65 KiB) Vaadatud 2936 korda
Pottseppmeister "Kaminahi"
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Tavalugeja kirjutas: 15 Sept 2021, 10:18 Disainist on vähe räägitud. Aga mis kividega on tegemist selle ahju viimistluses, seinas ja soepingil?
Kuidas hindate?
Kui ei ole kivi, siis keraamiline plaat? Muidu omapärane.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Keskmine
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 19 korda

Lugemata postitus Postitas Keskmine »

Tellisplaat
maik
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 18 korda
On tänatud: 24 korda

Lugemata postitus Postitas maik »

Soepingi kivijaotuses klibakad?
Toonierinevus ülemise ja alumise osa vahel?
Tglt. kassi värv ei pidanudki oluline olema, tähtis pidi miski muu olema.
Bushido
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas Bushido »

Tavalugeja kirjutas: 27 Apr 2020, 07:38Ära sulge ahjusiibrit liiga vara. Õige sulgemise aeg on siis, kui söed enam ei hõõgu ja on kattunud musta kihiga.

Tuharestiga koldes põlevad ka söed kiiresti viimseni tuhaks.
Samas kirjutavad asjatundjad/tootjad, et 20-30 minutit oodata pärast viimast leeki. Kui söed jäävad edasi hõõguma 30 minuti möödudes, siis õhupuuduse tõttu nö kustuvad ja võib jätta omapäid ahju?
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Bushido kirjutas: 16 Apr 2025, 00:37
Tavalugeja kirjutas: 27 Apr 2020, 07:38Ära sulge ahjusiibrit liiga vara. Õige sulgemise aeg on siis, kui söed enam ei hõõgu ja on kattunud musta kihiga.

Tuharestiga koldes põlevad ka söed kiiresti viimseni tuhaks.
Samas kirjutavad asjatundjad/tootjad, et 20-30 minutit oodata pärast viimast leeki. Kui söed jäävad edasi hõõguma 30 minuti möödudes, siis õhupuuduse tõttu nö kustuvad ja võib jätta omapäid ahju?
Nüüd, kui CO andurid nõutud, pole vist enam nii kriitiline, võib ka varem sulgeda, annab varakult teada, kui miskit kahtlast.
(Ämmal aastaid tagasi oli olnud CO mürgitus, sai viimasel hetkel veel välja)
jyrikg
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas jyrikg »

Mina seda CO andurit ei usu. Pole teda keegi testinud ega taadelnud. Oli mul üks tippmudel juba krooni aegu ostetud, näitas ilusaid siniseid numbreid. Kui kinnise siibriga ahju kütte sain ja hoovile naabriga jutustama jäin oli tuba maani valget tossu täis, mis hinge kinni lõi. CO prääks oli vait ja näitas ilusaid numbreid edasi. Ju siis suuremaid ei olnud talle näitamiseks programmeeritud. Testnupust töötas alati korrektselt.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

jyrikg kirjutas: 16 Apr 2025, 14:48 Mina seda CO andurit ei usu. Pole teda keegi testinud ega taadelnud. Oli mul üks tippmudel juba krooni aegu ostetud, näitas ilusaid siniseid numbreid. Kui kinnise siibriga ahju kütte sain ja hoovile naabriga jutustama jäin oli tuba maani valget tossu täis, mis hinge kinni lõi. CO prääks oli vait ja näitas ilusaid numbreid edasi. Ju siis suuremaid ei olnud talle näitamiseks programmeeritud. Testnupust töötas alati korrektselt.
Teoorias tossu täis toas ei pruugigi CO veel üle normi olla. Tossuga peab suitsuandur reageerima, need üldjuhul üsna tundlikud, nt pannil miskit kõrbema läheb, siis kõrvaltoas hakkab röökima, kuigi otseselt väga sutsu silmaga näha ei olegi.
CO andur on maal ka õnnestunud korra röökima saada. Ei tea, kas oligi reaalselt kõrge CO tase või miski tõrge, köetud sai nagu tavaliselt.
Bushido
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas Bushido »

jyrikg kirjutas: 16 Apr 2025, 14:48 Mina seda CO andurit ei usu. Pole teda keegi testinud ega taadelnud. Oli mul üks tippmudel juba krooni aegu ostetud, näitas ilusaid siniseid numbreid. Kui kinnise siibriga ahju kütte sain ja hoovile naabriga jutustama jäin oli tuba maani valget tossu täis, mis hinge kinni lõi. CO prääks oli vait ja näitas ilusaid numbreid edasi. Ju siis suuremaid ei olnud talle näitamiseks programmeeritud. Testnupust töötas alati korrektselt.
Vingugaas nähtamatu, toss nähtav ehk siis CO andur mõeldud eelkõige nähtamatu ja suitsuandur eelkõige suitsu tuvastamiseks.

Selleks ajaks, kui söed enam ei hõõgu ja on kattunud musta kihiga, on lahtise siibri tõttu soe korstna kaudu väljunud ja ahi annab vähem aega sooja kui siiber oleks kinni juba viimase leegi kustudes (nii et söed jäävad hõõguma/kustuma musta kihi alla)?
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 105 korda
On tänatud: 84 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

Mu umbkoldega ahju kütsin seni, kuni ühtegi tukki enam polnud, mis siniselt oleks hiilanud. Punaseid süsa võis olla terve ahi täis. Siiner kinni, mingit lkarmu sisse ei ajanud.
Nüüd on restkoldega soometüüpi ahi. Resti peal pole pmst midagi, peale paari kribena, tuhk vajub läbi resti. Paned ahju kinni ja tuba kohe vingu täis.
Mis jama sellega on? Kus see ving pennast peidab?
Päörast kütmist tund aega ahju jahutada ei tundu nagu normaalne :scratch:
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Mis uks su ahjul ees on ja milline on tuharuumi luuk? Mul praegu sarnane probleem ning häda pidada olema selles, et ei uks ega ka tuhaluuk pole gaasikindlalt suletavad. Ahjule on ette monteeritud kahepoolsete klaasidega uks ning tihtipeale on lõhn toas. Kuigi söed on ammu alt kadunud.
Torutööd Tartus 56 932 898
aero
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 83 korda
On tänatud: 82 korda

Lugemata postitus Postitas aero »

pikk88 kirjutas: 17 Apr 2025, 07:44 Mis uks su ahjul ees on ja milline on tuharuumi luuk? Mul praegu sarnane probleem ning häda pidada olema selles, et ei uks ega ka tuhaluuk pole gaasikindlalt suletavad. Ahjule on ette monteeritud kahepoolsete klaasidega uks ning tihtipeale on lõhn toas. Kuigi söed on ammu alt kadunud.
Tohoh? Mul ei ole sellist probleemi soome tüüpi ahju ja restkoldega. Võin siibri sulgeda hunniku eredalt hõõguva söe pealt ja ei tule lõhna. Uks on HTT 601 "Uks on tihendatud ning õhutusklapid asetsevad nii üla- kui alaosas." Tihend tõesti on aga need klapid on ju plekitükid, mis nihutad ventpilude ette. Ei sulgu hermeetiliselt.

@pikk88 @hiid kas siibrid on teil euroturvalised? Vanakooli pöördsiibrid on minu teada tihedad või tihedamad.
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ma panin vanakooli siibri, mis pöördiiber nõukaaegne ja ukseks on ka see HTT, alusrest samuti, aga see ei ole hermeetiline. Point selles, et kõik saab ju ära põletatud, siiis ei tohiks see pilli puhuda, mis uks ees on. :scratch:
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Hiid kirjutas: 17 Apr 2025, 15:54 ma panin vanakooli siibri, mis pöördiiber nõukaaegne...
Pöördsiiber sai liiga tihe? Puuri auk läbi?
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Kuna olen ammu-ammu aega tagasi elanud ahiküttega korteris(köögis pliit koos soojamüüriga ja toas 2,7m kõrgune pottahi), siis mälu järgi oodati kuni sütel enam sinist leeki ei olnud, pandi siiber kinni ja mitte keegi meist ei lahkunud siitilmast vingumürgituse tagajärjel. Pöördsiiber oli. Muide, nagu kasutaja aero mainis, siis olen ka ise poes mõnda siibrit vaadates näinud, et uuemad siibrid ei sulgu päris hermeetiliselt, vaid jääb pisikene prigu, mis idee järgi lasevad viimase vingu ikkagi korstnasse. Täpselt ei tea.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Tavalugeja
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 101 korda
On tänatud: 52 korda

Lugemata postitus Postitas Tavalugeja »

Ma pole 20 aasta jooksul pannud ühtegi poolikut siibrit.

Meenutan kuuldut.

Soomlane palus Pärnu kandis pottsepal panna ahju siibri korstnasse, teisele korrusele. Kui küsiti, et kui sa vanaks jääd, kuidas sa seda siis seal kinni panemas käid? Mees vastas, et kui ma sedagi enam ei suuda, siis lasen ennast vanadekodusse tassida.

Soomes on vana traditsioon panna siiber korstnasse ja mitte üks, vaid paari kivirea vahega kaks. Nii hoitakse korsten soe ja korstnasoe toas.

Hiid, sinu ahju vingus ei ole süüdi ei siiber, ega tuharest. Leia tõeline põhjus.
Pottseppmeister "Kaminahi"
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Minu kütteallika uks on säärane.
Pilt
Mõra oli klaasil sees juba ennem seda, kui mina aasta algul seda kütma hakkasin. Sisse ajab küll ahju tagaküljel asuvas toas, kuid arvestades seda kui puhtaks lasen kolde põleda siis ei tohiks minu loogika järgi küll tuppa enam midagi tulla. Siibreid on minu ahjul kaks. Esimene on ahjus, tänapäevane, tõmmatav-lükatav ning sellel on ilmselt nurk ära lõigatud, sest kui siibri sulged siis tõmme jätkub. Peale seda siibrit tuleb paari meetri pikkune slepe mille lõpus, ennem korstent on teine samasugune aga nõukaaegne kaup. Sellele on keskkohta kolm auku sisse puuritud ja kui selle sulged siis lõppeb koldes õhu liikumine ja tihtipeale on veidi aja pärast kerge lõhn toas. See tuba, kus uks on, sinna mingeid aroome ei tule.
elektron
Ehitusspets
Ehitusspets

Umbkoldega ahi ja vana "Tartu-valu" malmuks ees, mis on kindlasti klassi võrra vähem hermeetiline kui mõni moodne tihendiga ahjuuks. Siibri panen kinni kohe vahetult peale seda, kui sinine leek on lahkunud. Sellele eelneb muidugi paar korda korralikku süte läbi segamist. Vinguandur on 2m kaugusell kolde uksest ja ei ole siiani reageerinud.
elektron
Ehitusspets
Ehitusspets

pikk88 kirjutas: 18 Apr 2025, 09:09 Minu kütteallika uks on säärane.
Pilt
Mõra oli klaasil sees juba ennem seda, kui mina aasta algul seda kütma hakkasin. Sisse ajab küll ahju tagaküljel asuvas toas, kuid arvestades seda kui puhtaks lasen kolde põleda siis ei tohiks minu loogika järgi küll tuppa enam midagi tulla. Siibreid on minu ahjul kaks. Esimene on ahjus, tänapäevane, tõmmatav-lükatav ning sellel on ilmselt nurk ära lõigatud, sest kui siibri sulged siis tõmme jätkub. Peale seda siibrit tuleb paari meetri pikkune slepe mille lõpus, ennem korstent on teine samasugune aga nõukaaegne kaup. Sellele on keskkohta kolm auku sisse puuritud ja kui selle sulged siis lõppeb koldes õhu liikumine ja tihtipeale on veidi aja pärast kerge lõhn toas. See tuba, kus uks on, sinna mingeid aroome ei tule.
Kuidas tõmbega lood on? Tahm ahjuukse kohal viitab, et leegil meeldib läbi ahjuukse tuppa pugeda. Korraliku tõmbega seda ei tohiks juhtuda.
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tavalugeja kirjutas: 18 Apr 2025, 08:13 Hiid, sinu ahju vingus ei ole süüdi ei siiber, ega tuharest. Leia tõeline põhjus.
Anna vihjeid ;)
Kui ise oskaks mõelda, siis oleks juba sellepeale ehk tulnud
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Olen tähele pannud, et tõmme on pisut kehvavõitu madalrõhkkonnaga ahju süüdates. Kui korstnast külmaõhukork kadunud siis töötab kõik normaalselt. Nii normaalselt, kui normaalselt sellise ahju puhul töötada saab.
Vasta