xxx111 kirjutas: 22 Apr 2020, 10:26 Kui võrgust ostsid 5200 kWh siis energiakulu pole 0...
Palju "platsil toodetust" omatarbeks läks?
Energiamärgise jaoks võib eneriakulu olla 0 - ja see näitab kenasti kui jabur on energiamärgis...
Palun lisa siia juurde kõik kulud mis on seotud 6300 kWh tootmisega ja võrku müümisega
Ning palun jätta KÕIK toetused välja
Nüüd lisa kõik kulutused maja ehitamiseks
Nüüd lisa kõik kulutused energia ostmiseks ilma omatoodanguta
Ja alles siis saame hindama hakata kuluoptimaalsust ("laias laastus")
See, kui jabur on energiamärgis sõltub vaatajast, samamoodi nagu "tavaline autojuht" näeb auto akut hinnates voltmeetril numbreid mis teda ei kõneta, aga asjaga kursis olevale isikule ütlevad testril olevad numbrid 12,...V paljugi. Alati on inimesel võimalus õppida teadmiste kasutamist juurde, kui leiab et ei oska saada oleva infoga midagi tarka teha.aero kirjutas: 22 Apr 2020, 12:40Palju köetavat pinda on? 130 m2? Kandiline maja kulutab x kWh, ma ei oska selle teadmisega midagi peale hakata. Muus osas xxx111 juba vastas tabavalt. Mis mõttega sa räägid tulust, jättes kulud enda teada?ping kirjutas: 22 Apr 2020, 02:53 Võrgust ostetud ca 5200kWh ja võrku müüdud ca 6300kWh elektrit.
... "+ energia maja", ning see sai ka saavutatud.
Aga Härrased vaadakem asja veel laiemalt, võrdluseks eluvajaduse põhiselt erinevates variantides.
Mul oli võimalikus valikus kas osta omale elamiseks korter Tallinnasse ja 1(2) parkimiskohta ning siduda ennast (ajas suurenevate) minust mitte sõltuvate püsikuludega, osta vana maja mida oleks pidanud oluliselt renoveerima või ehitada uus maja, milles elamise kulu oleks minimaalne ja jõukohane ka tulevasele pensionärile, perspektiiviga kuni 50 aastat (et ka siis oleks mingit müügiväärtust).
Kuna eelmine minu projekteeritud ja ehitatud maja sai A energiamärgise 2012 aastal ja teema polnud võõras, ning tutvudes kinnisvaraturuga valisin uue maja ehitamise.
Praegu on mul 110m2 sooja elamispinda, ka kõik autod ja veesõidukid saan katuste alla panna, hoovis saan paadiga ringi pöörata või parkida 10 autot, ruum mängimiseks lastele, oma hekk ja ujumiskoht jões 200m uksest, bussipeatus 200m rong 1km, autoga 10 min kesklinna ning soetuskulud ja püsikulud on väiksemad kui 3 toaline korter + parkimine Tallinnas.
Kuna ma ei ehitanud hulka mittevajalikke asju (ahi, katel, korstnad ja selle läbiviigud/vundamendid, tuletõkketsoonid küttseadmetele ja nende põrandapind (tuletõkketsooni põrandapind on kallim kui eluruumi põrandapind), kuur küttele, jne.) siis oli odavam panna PV tootmisseade.
Vajadusel saan lisada veel peaaegu samapalju paneele inverterit suurendamata (toetuse lõppedes või paneelide jätkuval odavnemisel) ja koht neile on ka olemas.
(Tänapäeval on 6000eur poole aasta keskmine palk, meenutage, et kui paljud suutsid nõuka ajal poolaasta palgaga värviteleka osta. Raha sööb inflatsioon koguaeg ära ja isegi karp häid tsingitud naelu aiaparandamiseks, võib olla kasulik investeering.
Aga arvestades, et töövõime kaotuse elatisraha on hetkel ca 240eur kuus, siis sellise musta stsenaariumi korral on korteris elamine peaaegu võimatu.)