ehitajad ja amatöörid

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Re: ehitajad ja amatöörid

Lugemata postitus Postitas vuuk »

1.Ostes bensiini, võtan bensiinile tšeki ja limonaadi ja pirukat tšekile panna ei lase. Bensiin läheb raamatupidamises kulusse, aga limonaad ja pirukas mitte. Sellepärast Statoilis küsitaksegi.
Võib-olla mõni firmaomanik paneb ka pirukad tšekile ja laseb raamatupidamisest läbi. Aga reeglina mitte. Ja kui, siis seaduse järgi tuleb tasuda selle pealt erisoosustusmaksu, mis sisuliselt sama mis tulumaks, aga teise nimega.

Mina esitasin küll naabrile aida katuse vahetuse eest arve ja raha kanti hea meelega probleemideta firma pangaarvele.
Ühtlasi on kliendile arve tõendiks, et olen selle töö teostanud. Ja selle alusel saab garantii korras vea ilmnemisel selle parandamist.
Küsin kliendilt ka alati juba varem, kas arvet soovite, aga mitte sellepärast, et mul midagi selle andmise vastu oleks. Lihtsalt igaüks ei soovi seda. Mis sest paberist ilmaaegu määrida. Pealegi, ehitusfirma pole kauplus, et printer ja arvuti alati kaasas ja iga hetk võimalik arve välja lasta. Seetõttu pean seda enne teadma.
Leian siiski vastrupidiselt paljudele siin sõna võtjatele, et ehitaja on tavaline luust lihast inimene ja väärt samuti nagu ka ehitusteenust vajav klientki haiguskindlustust, vanaduspensioni. Talvel vajab, et tuisanud tee omavalitsuse poolt lahti hoitakse ja muid teenuseid. Võimalik ka muud sotsiaalabi. Keegi meist ei tea, kuniks tervist (vaimset või füüsilist) Selleks on ka ehitajal täita kodanikukohus tasuda riigimaksusid. Vastasel juhul ehitaja tarbiks riigilt ja omavalitsuselt saadavaid hüvesid teiste kaaskodanike arvelt.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Aida katus jah vähe teine asi, mõtlesi just mingit paarisajakroonisest sutsakast. Näiteks naabrimees elektrik, tuleb ühendab pistiku seina, viskan näiteks 10 euri või 6-packi. Paljud seda deklareerivad?
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ma ei hakka vastu vaidlema. Aga küsiks vastu piltlikult; Kui palju puid peaks olema, et oleks tegemist metsaga? 1 puu ? 2? Või 10 puud?
Külaline
külaline

Või siis teine asi, kas selle võrra kannate kuludesse neti arvet vähem, kui näiteks siin ajate niisama juttu, või muidu surfate ringi. Vaevalt.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Siin jõuame selleni, et igas ametis on ka teatud privileegid. Juht, ametnik saab ettevõtte autot kasutades mööda minnes teha ära ka oma isiklikud sõidud. Kontorinaine, sh ka maksuametnik, kasutab töö ajal oma huvides arvutit ja internetti. Poliitikul on võimalus enda või sõbra- sugulase... (mis iganes) huvides seadusi vorpida ja altkäemaksu kasseerida. Õpetaja ja arst saab lilli jn jne. Ehitaja privileegid on paljude teiste ametimeeste omadega võrreldes suhteliselt kesised.
õpipoiss, sell, meister
külaline

Lugemata postitus Postitas õpipoiss, sell, meister »

vuuk kirjutas:Ma ei hakka vastu vaidlema. Aga küsiks vastu piltlikult; Kui palju puid peaks olema, et oleks tegemist metsaga? 1 puu ? 2? Või 10 puud?

Aga mina küsiksin vastu, KUST leida sellist firmat, kust saab tellida ehituse/remondi pisitöid, mis võivad kesta paarist tunnist paari päevani?
Fie ja väikefirma ei majanda ju selliste pisitöödega ära ja nad ei hakka sellega üldse oma peakest vaevamagi, vaid ootavad suuremat suutäit.
Kas teile ei tule meelde, et paar aastat tagasi soovitas töötutele üks tark riigikogulane käia mööda ehituspoode ja haarata seal ostjatel nööbist kinni pakkudes ennast töömeheks? Selle kohta tehti lausa eksperiment. :)

KUHU peavad kliendid pöörduma, et sellist töömeest saada? Kas tõesti peab passima ehituskauplustes, et leida töömeest???

Ja kui saadki kuskiltki kellegi soovituse kohaselt, siis see töömees on tõstnud hinna nii kõrgele, mainides et tal vaja makse maksta. :) Aga kui öelda talle, et ma maksan ise sinu maksud, ütle vaid kuhu maksta, siis on sellest töömehest järgi vaid peotäis tuult.
Väga kerge on süüdistada kliente, kuid olge ausad, pooled asjaajamised käivad teil endil mustalt.

Katusevahetus on midagi muud. Seda sa ju ei tee paari tunniga valmis, ja tavaliselt kliendid pöörduvadki firma poole.

Ehitaja privileegid on paljude teiste ametimeeste omadega võrreldes suhteliselt kesised.

Ära nüüd ole nii tagasihoidlik. Ehitajal on isegi väga palju privileege ja seda kasvõi materjalide näol.....(edasi mõtle juba ise....) ...või kasvõi selle näol, et täna teen ametlikult, homme mustalt.... :)
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:Või siis teine asi, kas selle võrra kannate kuludesse neti arvet vähem, kui näiteks siin ajate niisama juttu, või muidu surfate ringi. Vaevalt.
Ehk natuke aitaks Teie kadedusetunnet leevendada, kui tunnistan, et kuna mul on enda ja firma mobiil üks ja sama, siis olen siiani maksnud mobiili kulud isiklikult arvelt.
Aga mul pole sellest eriti kahju, sest mul oma isiklik firma, pole vahet milisest taskust läheb. :)
Ja see, et töö ajal arvutis mõnikord ka oma asju ajan. .. märka seda ka, et tihti täidan puhkeajal ka tööülesandeid... Pole vahet - ise enda peremees..
See ka üks mu kesistest privileegidest. Loodan et kellelgi pole kahju. Ja kui on, siisju ka võimalus igalühel võimalik proovida olla ettevõtja ja maitsta kõiki sellega kaasnevaid magusaid ja kibedaid vilju.
:)
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kust saab tellida pisitöid?
No selles ei ole küll süüdi ehitaja, kui mõnel inimesel pole võimalik neid tellida. Kui hind oleks vastav, siis kindlasti poleks probleemi ehitaja leidmisel. Mina olen küll vanamammidel ukse lukkusidki vahetanud.(2 tundi tööd ja kokku 60 km sõitu) Need mammid aga ei kahelnud ka selles, et selle eest on vaja maksta. Tasuta lõunaid võib ju igaüks jagada. Aga keegi ei pea seda tegema.
Külaline
külaline

Mida siis soovitatakse teha tellijaga kes ütleb, et lepime kokku mustalt! Kes annab nõu? :grin:
Kui tellijad kurdavad, et ei leia töötegijat, siis ehitaja leiab veel harvemini tellija, kes on nõus brutos kokkuleppe tegema. Egas firmadki paremad ole.... :mrgreen:

taastaja
Külaline
külaline

To: Vuuk

Ei ole kade. Hakkasin juuksekarva lõhki ajama selle bensiinitsekki jutu peale.
õpipoiss, sell, meister
külaline

Külaline kirjutas:Mida siis soovitatakse teha tellijaga kes ütleb, et lepime kokku mustalt! Kes annab nõu? :grin:
Kui tellijad kurdavad, et ei leia töötegijat, siis ehitaja leiab veel harvemini tellija, kes on nõus brutos kokkuleppe tegema. Egas firmadki paremad ole.... :mrgreen:
taastaja

taastaja, sinu jutt sellise tellija mitteleidmisest on puhas BS. Vaatasin hiljuti just igasuguseid ehitusfoorumeid, kus tellijate poolt pole sõnagi kirjas, et nad kõik tahavad mustalt maksta. Vastupidi - üha enam ja enam leiab ehitusmeestele selliseid tööpakkumisi, kus on kirjas, et tasu on ülekandega. Arva ära miks? Sest tellijatel on usaldus kadunud...
Teie suur hala on tekkinud sellest, et teie firmakesed soovivad ellu jääda. Selle nimel teete kisareklaami a la kliendid raisad, ei taha ametlikult maksta, et näidata kui ausad, tublid ja kannatajad te olete.
vuuk, sellist udujuttu, et sa käid 60 km kaugusel kellelgi vanamemmel 2 lukku vahetamas, ära siin foorumis küll rohkem räägi, kelgi sellega kuskilgi mujal.
Olen näinud, kuidas igasugused tublid ehitajakesed on käinud vanu inimesi koorimas. Kui kuulen summadest, mida need pensionärid on pidanud töömeestele maksma ja vaadanud selliste töömeeste meistritöö kvaliteeti, siis käed tõusevad tahtmatult rusikasse...

Ja muuseas, ma olen siin vist mitu korda maininud, et palun väga, ma maksan teie sotsmaksu ära, kuid ma ei maksa seda sots.maksu sulas peo peale suure tunnihinna sees, vaid otse sinna, kuhu sotsmaksud makstakse.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Iga ühe vaba võimalus.
Tööandja kohustus ongi töötaja töötasult maksta sotsmaks. Muide 33%. - ja see polegi väga vähe, või mis?
Aga teine võimalus oleks tellida teenus ettevõtjalt. Sel juhul on kohustus maksta töötaja sotsmaks ettevõtjal.
Kumb variant kellele meelib, eks igaüks ise valigu. :)
Ja udujutu kohapealt ka veidi... Minu telefoni numbrit näed. Saad minuga ühendust võtta. Minul on ette näidata luku vahetamise arve. Ja see number, mis seal peal pole kindlasti ülemäära suur. Ei saanud mina sellest rikkamaks, ega jäänud ka keegi vaeseks. Seda võin dokumentaalselt tõendada. Aga Sina jääksid oma väite tõendamisega kindlasti jänni. Nii et ei maksa tühje sõnu loopida.
Külaline
külaline

Vist mõtles seda, et kui tööd teeb selline mees, kellel pole mingit arve esitamise võimalust. Siis peaks Tellija maksma. Kui olen õieti aru saanud?
Külaline
külaline

Ja kui esitan arve, siis on see ainult minu asi, kas maksan ausalt ära või mitte. Ainult seda peab Tellija(kui on firma) kontrollima, et kui esitan arve KM-ga, et kas ikka olen km kohuslane.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Külaline kirjutas: Kui eraisik ajab asju töömehega (ei ole firma ega
FIE) siis peaks vist nagu sõlmima vähemalt töövõtulepingu (või kuidas?)? Maksuarvestus/kohustus lasub sellega nagu tööandjal ?
Imelik.
õpipoiss, sell, meister kirjutas: Ja muuseas, ma olen siin vist mitu korda maininud, et palun väga, ma maksan teie sotsmaksu ära, kuid ma ei maksa seda sots.maksu sulas peo peale suure tunnihinna sees, vaid otse sinna, kuhu sotsmaksud makstakse.
"Tööleping sõlmitakse kirjalikult, kuid töö tegemiseks, mille kestvus ei ületa kahte nädalat, võib töölepingu sõlmida suuliselt. Tegelik tööle lubamine on võrdne töölepingu sõlmimisega. Töötajaks ei või olla noorem kui 13-aastane isik.

Kui tööandjaks on füüsiline isik, siis on tööandja kohustatud registreerima kirjaliku töölepingu ühe nädala jooksul, arvates töötaja tööleasumise päevast, oma elukoha tööinspektsioonis. Töölepingu registreerimata jätmise eest kannab tööandja haldusvastutust, kuid töölepingu registreerimata jätmine ei mõjuta lepingu kehtivust.

Järelevalvet töölepinguseaduse täitmise üle teostab tööinspektsioon.

Maksustamisel loetakse füüsilist isikut tööandjaks juhul, kui ta on sõlminud töölepingu teise füüsilise isikuga ning maksab viimasele töötasu. Füüsiline isik, kui tööandja, on kohustatud oma töötajale väljamaksete tegemisel kinni pidama tulumaksu, arvestama ja maksma sotsiaalmaksu, maksma ja kinni pidama töötuskindlustusmakset ning kohustatud isiku korral kohustuslikku kogumispensioni makset. "
http://www.emta.ee/index.php?id=3592
Saab kui ainult reaalselt tahtmist oleks.
Külaline kirjutas:Lööge või maha, ag kui võtan näitek omale appi naabrimehe kraavi kaevama või puid lõhkuma, siis ei kavatse küll mingeid makse maksta. Kui õhtul peale tööd teeme koos veel mõned õlled ja sauna, kas sellelt tuleb ka miskine maks arvestada või?
Näiteks kui nädalavahetusel aitab naabrimees sul kaevata kraavi kaevust majani et sa saaksid vee tuppa ja tasuks õhtul saunatate ja õlletate ning äraminekul annad talle 2 roosiistikut naisele viimiseks kaasa siis nimetatakse seda ettevõtmist talguteks.
Aga kui sama naabrimees kaevab 3 nädalat su elamise ümber kuivenduskraavi ning tasuks annad talle talvekartulid ja seapekki siis on sisuliselt tegemist töösuhtega ning kuulub loomulikult ka maksustamisele.
õpipoiss, sell, meister kirjutas: Aga mina küsiksin vastu, KUST leida sellist firmat, kust saab tellida ehituse/remondi pisitöid, mis võivad kesta paarist tunnist paari päevani?
Fie ja väikefirma ei majanda ju selliste pisitöödega ära ja nad ei hakka sellega üldse oma peakest vaevamagi, vaid ootavad suuremat suutäit.
Kas teile ei tule meelde, et paar aastat tagasi soovitas töötutele üks tark riigikogulane käia mööda ehituspoode ja haarata seal ostjatel nööbist kinni pakkudes ennast töömeheks? Selle kohta tehti lausa eksperiment. :)
KUHU peavad kliendid pöörduma, et sellist töömeest saada? Kas tõesti peab passima ehituskauplustes, et leida töömeest???
Kui on KOHE vaja siis näiteks paljud kinnisvarahooldus firmad pakuvad sellist teenust. http://brem.ee/?menuID=34&ids=14|18|34 (ei soovita seda firmat), http://toruabi.ee/index.php?lang=est&main_id=19, jne. Või eeldad et ehitusfirma jätab objekti seisma selleks et sinu 2 tunnist tööd tulla tegema. Kui ehitusfirmal on aega siis nad teevad ka sinu pisitöö ära aga ei tasu loomulikult loota et tunnihind on sama mis pooleaastasel objektil.
külaline 1234 kirjutas: See nn riik pole midagi minu jaoks küll teinud

Sellised madalalaubalised võsaneegrid (vabandan neegrite ees) kes deklareerivad et mingeid makse nad ei kavatsegi maksta sest riigilt ei saa nad midagi peaks panema parvele ja aafrika suunas teele saatma. Seal leidub veel kohti kus riiki kui sellist ei eksisteeri sisuliselt. Saavad seal ise omale teed ehitada, lapsi koolitada, kaitsta oma vara ja peret naaberküla jõmmide eest, kui vaja siis ka opereerivad ise oma lapsel pimesoole välja, jne. Head teed. Siin elades varastate te, tarbides neid ja paljusid muid hüvesid, raha maksumaksjate taskust.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Külaline kirjutas:Ja kui esitan arve, siis on see ainult minu asi, kas maksan ausalt ära või mitte.
Ei ole. See on näiteks ka "Vuugi" asi sest konkureerid temaga räpaste võtetega. See on ka sinu vanemate asi kes võivad varsti vajada südameoperatsiooni. See on ka sinu naise asi kes soovib ilmselt käia julgelt tänaval ilma kartmata et suvaline vastutulija teda ära ei vägistaks. See on ka sinu lapse asi sest vaevalt ta tahab tulevikus sama loll olla kui sina ja seetõttu eelistab ehk koolis õppida. See on ka sinu naabrimehe asi kui ta tahab et tuletõrje teda aitaks juhul kui sa oma korteri põlema paned.jne.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Minu lugupidamine rokikas. Ei peagi iga kord "romaani" kirjutama, mõni inimene on ka asjadega kursis (mida arutab).
Ühesõnaga, et küll telliks ja oleks kunn ning esitaks tingimusi; aga kas "diili" ei saaks teha?
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Muuseas, võimalik on "töömeestel" oma maksmata maksud väljanõuda ka tagantjärgi ( küll oli seal ajaline piirang, mida praegu peast ei mäleta).
maik
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 18 korda
On tänatud: 24 korda

Lugemata postitus Postitas maik »

Rokikas lajatab alati argumenteeritult ja otse kümmnesse, erinevalt teistest kibestunud, ning pidevas stressis olevatest meistritest ja sellidest.
Minu lugupidamine.
:jooma
õpipoiss, sell, meister
külaline

Ehitajad muutusid üleöö ausateks maksumaksjateks. Lubage naerda. :lol:
Kodanikud, aastakümneid on ehitusel musta raha liikunud. Lugege kasvõi siit altpoolt petturite teemast, kuidas firmade bossid jätavad oma töölistele palgad välja maksmata või maksavad mustalt.

vuuk, väga võimalik, et mõni vanamemm ajas segamini ja helistas lukufirma asemel sinu katusefirmasse. Mina sinu asemel oleks memmele andnud lukufirma numbri ja ta oleks odavamini saanud ja talle oleks samuti arve esitatud, ei pea 60 km tagant töömeest otsima ja paksu pappi maksma.

Aga urmas, sa vist kõigud kahe tooli vahel. Eespool kaitsesid töötuid, kes omale paaritunnise tööga lastele leiva võivad lauale tuua ja nüüd muutusid äkki niiiii ausaks maksumaksjaks, et ajad lausa peki kilode ja roosiistikute arvude vahel ajad näpuga järge.

Maksta võib nii sulas kui ka ülekandega, kuskilgi pole kirjas et peab maksma vaid ülekandega. Kuid kas ka töömees maksab oma kõrgelt tunnitasult makse, selle koha pealt on kindlasti paljud töömehed vait.. Mind see ei huvita, sest ma ei ole koputaja. Kuid teie "ausus" ajab härja ka naerma...
tomask90
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas tomask90 »

to rokikas
Sellised madalalaubalised võsaneegrid (vabandan neegrite ees) kes deklareerivad et mingeid makse nad ei kavatsegi maksta sest riigilt ei saa nad midagi peaks panema parvele ja aafrika suunas teele saatma. Seal leidub veel kohti kus riiki kui sellist ei eksisteeri sisuliselt. Saavad seal ise omale teed ehitada, lapsi koolitada, kaitsta oma vara ja peret naaberküla jõmmide eest, kui vaja siis ka opereerivad ise oma lapsel pimesoole välja, jne. Head teed. Siin elades varastate te, tarbides neid ja paljusid muid hüvesid, raha maksumaksjate taskust.
Kas see nüüd pehmelt õeldes natuke rumal jutt ei ole?Tee endale millalgi selgeks kui palju riigi tuludest protsentuaalselt moodustavad need sinu poolt eriliselt rõhutatud sots- ja tulumaks, ja kui palju laekub aktsiisidest- käibemaksust (mis mõnede kaubagruppide pealt on ilmselgelt liiga kõrged minu isiklikul subjektiivsel arvamusel).
Siis uuri natuke kui lihtne on näiteks saada haigekassa poolt tasutavale põlveoperatsioonile,ja vaata sama operatsiooni ootejärjekorda kui maksad ise.
Uuri natuke tuttavatelt , et kas kellelgi on viimasel ajal olnud politseiga olnud asju ajada näiteks probleemiga mis puudutab petturlust , ja kuidas nad on rahule jäänud (kui nendega on üldse tegeletud). Või vahet pole , kui näiteks kellelgi on autost makk varastatud ja on politseisse põõrdunud , et mis siis sai.
Mõtlemisainet peaks jaguma , vist.
Külaline
külaline

rokikas kirjutas:
Külaline kirjutas:Ja kui esitan arve, siis on see ainult minu asi, kas maksan ausalt ära või mitte.
Ei ole. See on näiteks ka "Vuugi" asi sest konkureerid temaga räpaste võtetega. See on ka sinu vanemate asi kes võivad varsti vajada südameoperatsiooni. See on ka sinu naise asi kes soovib ilmselt käia julgelt tänaval ilma kartmata et suvaline vastutulija teda ära ei vägistaks. See on ka sinu lapse asi sest vaevalt ta tahab tulevikus sama loll olla kui sina ja seetõttu eelistab ehk koolis õppida. See on ka sinu naabrimehe asi kui ta tahab et tuletõrje teda aitaks juhul kui sa oma korteri põlema paned.jne.

EI. See ei ole Tellija asi, kui esitan talle ametliku arve, tema kannab, selle mulle üle ja tema ei saa sinna enam midagi teha , kui mina hakkaks susserdama ja jätaks maksmatta.

M
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

Härra tomask90 paistab pimedusega löödud olevat. Rokikale edu ja jõudu...
vanaema on sul veteran...
Külaline
külaline

tomask90 kirjutas:...Uuri natuke tuttavatelt , et kas kellelgi on viimasel ajal olnud politseiga olnud asju ajada näiteks probleemiga mis puudutab petturlust , ja kuidas nad on rahule jäänud (kui nendega on üldse tegeletud). Või vahet pole , kui näiteks kellelgi on autost makk varastatud ja on politseisse põõrdunud , et mis siis sai.
Mõtlemisainet peaks jaguma , vist.
On ka makk varastatud, on kodus keldrist varastatud mitu korda ja kahjusumma mitte väga väike, aga tulemus O, kuid olen kasutanud enda "makstud maksude" raha üks kord ka teistmoodi- väljun öösel baarist, jommis, politseiauto seisab tegevusetult baari ees, asun ligi ja seletan neile, et kuritegude statistikas on väga suur %, kus satuvad röövide ohvriks just öisel ajal üksi liikuvad alkoholijoobes inimesed ja palusin "julgestusteenust" ehk koju viia. Viisid ja ilma raha nõudmata, nii, et seekord läksid vist minu maksud asja ette. :)
Urmasr
Külaline
külaline

sashaobrok kirjutas:Härra tomask90 paistab pimedusega löödud olevat
....ja see pimedus oli kõva ning kandiline.
Vasta