Õhk-vesi kütte veetemperatuur

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Markko
külaline

Õhk-vesi kütte veetemperatuur

Lugemata postitus Postitas Markko »

Tere.
Mure selles, et õhk-vesi küte ei suuda minuasrust veetemperatuuri piisavalt kõrgele kütta.
Välistemperatuuri -2 kraadi juures on vajalik vee temperatuur põrandaküttesse 32 kraadi. Põrandasse minev ongi see 32 ja tagastuv 27 kraadi. Süsteem töötabki sellise temperatuuriga. Kõrgemat temperatuuri kätte ei saa. Või ongi see normaalne? Kas ei peaks olema nii, et tagastuv oleks lõpuks see 32 ja siis jääks küte ootele ja alustaks uuesti tööd siis kui tagastuv langeb minimaalse temperatuurini, mis mul on määratud 25 kraadi? Samas küte töötab ühes tunnis 67% (ca 40 minutit), sulatus toimub iga 40-50 minuti tagant ja kestab 5-6 minutit. Küte seisab seega ca 15 minutit.
Kas keegi oskab sellist olukorda kommenteerida? Kas see on normaalne?
Külaline
külaline

Re: Õhk-vesi kütte veetemperatuur

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kas juhtimine toimub tagastuva või pealevoolu temperatuuri järgi?
Markko
külaline

Külaline kirjutas:Kas juhtimine toimub tagastuva või pealevoolu temperatuuri järgi?
Minu andmetel peaks ikka tagastuva järgi toimima...
2korda2
-
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 63 korda

Lugemata postitus Postitas 2korda2 »

Olukord, kus mõlemas suunas voolab sama temperatuuriga vesi, on nonsenss. See ju tähendaks, et küttekeha ei annagi sooja ära!
Miks peaks pump tootma soojemat vett, kui vaja on? Soojuspumba puhul oleks see ju otsene raiskamine! Miks nii paljud soojuspumba omanikud ei tea seda lihtsat põhimõtet - kütta tuleb võimalikult madala temperatuuriga veega? Kas müüjad ei oska selgita? Projekteerija ikka teab, mis kütet kasutatakse ja vastavalt on küttekehad planeerinud (suured radikad või veel parem - ainult põrandaküte)?
-------
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
Markko
külaline

Ma ei väidagi, et minev ja tagastuv temp peavad olema samad.
Selgitan uuesti:
Soovitav põrandasse minev temp on 32°
põrandaküttesse läheb ka 32°
tagasi tuleb 27°. Vahe seega 5°, mis on igati norm.
Aga temperatuur kõrgemaks ei lähegi. Kas ei peaks minev temp tõusma siis 37 kraadini, et tagastuv oleks 32 ja küte ennast välja lülitaks ja ootaks uuesti seda aega kui temp langeb uuesti alla 25 kraadi, mis on mul minimaalseks määratud. Ega ma ei ütlegi, et see õige on, ma sooviksin teada targemate inimeste arvamust.
Jah, selle pumba müüa ei ole mulle väga midagi selgitanud, pigem olen ise paljudest asjadest aru saanud ja siis talle öelnud kuidas sellel pumbad asjad töötavad. See on aga pideva mõõtmise ja katsetamise teema minu poolt...
Tean jah, et temperatuur peaks olema võimalikult madal, et soodsalt kütta, aga samas piisavalt kõrge, et toas soe oleks. Proovisin ka seda, et langetasin soovitud temperatuuri sinnani, et süsteemi minev temp oleks 27° ehk siis selline, mida küte maksimaalselt tagastas, aga siis langes temp 19 kraadile toas. Seda on aga vähe.
Nii, et selle foorumi algatamise põhjus oli soov saada infot targematelt, kas selline tööprotsess katla poolt on normaalne?
xxNIMETUxx
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas xxNIMETUxx »

mis on soojuspumba mark?
vee- ja küttesüsteemid, ventilatsioon, soojuspumbad, elekter, kodumasinad/seadmed: müük, projekteerimine, hooldus, remont 58367067 spegrupp@gmail.com
Markko
külaline

xxNIMETUxx kirjutas:mis on soojuspumba mark?
Mark on AVA-SS-10 (Hiina toode)
Sellelt kodulehelt näeb ka selle pumba kohta lisainfot: http://www.keevitus.ee/product.php?prod ... &keywords=
NB! See firma ei ole, aga minu pumba tarnija, lihtsalt nemad müüvad nüüd ka seda mudelit. Ostsin ma selle pumba aga Süsteemküte OÜ-lt.
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

Ma küsiks hoopis nii: Mis kuramuse pärast sa oma süsteemi krutid üldse? Kas sul pole toas soe või milles on probleem? Keerasid küttevee madalamaks - toas langes temperatuur. Ei tea küll mispärast eksole.... Siis keerasid uuesti 32 peale ja ennäe imet, toas jälle soojem...
vanaema on sul veteran...
Markko
Uus kasutaja
Uus kasutaja

sashaobrok kirjutas:Ma küsiks hoopis nii: Mis kuramuse pärast sa oma süsteemi krutid üldse? Kas sul pole toas soe või milles on probleem? Keerasid küttevee madalamaks - toas langes temperatuur. Ei tea küll mispärast eksole.... Siis keerasid uuesti 32 peale ja ennäe imet, toas jälle soojem...
Kui minu poolt esitatud küsimusele vastust öelda ei oska, siis ei ole vaja siin ka demagoogitseda.
xxNIMETUxx
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas xxNIMETUxx »

kuidas selgitab müüja/paigaldaja antud olukorda? koduleht ei tööta neil. kui suur on köetav pind ja mis väljundvõimsus on soojuspumbal?
vee- ja küttesüsteemid, ventilatsioon, soojuspumbad, elekter, kodumasinad/seadmed: müük, projekteerimine, hooldus, remont 58367067 spegrupp@gmail.com
Markko
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Müüa/paigaldaja seltskond ei kannata mitte mingit kriitikat. Sealt ei ole ma ka mingeid normaalseid vastuseid saanud.
Maja on 160 ja garaaž 40 ruutu. Maja on 375 aeroc kivist. Pump on 10 KW-ne.
Minu mure seisneb selles, et minuarust võtab see aparaat liiga palju elektrit. Novembri kulu oli 1556 kW/h, mis teeb küttepaketi tariifidega 1800 krooni. Välistemp oli keskmiselt +3,2.
Selle teema küsimusena tahtsingi teada saada, kas see on normalne, et põrandasse minev vesi ei tõusegi soovitud numbrist kõrgemale? Et kas see on normaalne? Paigaldaja jutust sain aru, et siis kui tagastuv vesi saavutab soovitud näidu, siis lülitub küte välja. Reaalselt aga sinnani ei soojendata vett.
Kui aga see on normaalne, et +3,2 kraadi juures on kuu elektritarbimine 1556kW/h, siis olen ma arvamusel, et selline investeering, mis ma selle süsteemi soetamisel tegin, ei teeni kunagi tagasi seda, kui ma oleks elektriga kütnud.....
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 13 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Veikko »

Ma ei saa aru miks ostetakse pump mille on teinud ei tea missugune hiinlane, paigaldajad ei oska isegi püksi teha ja müüja ei te kas ültse kas müüs sulle pumba või klaveri. See kas mingi asi tasub ära algab tasuvusarvutustes ja teooriaid kontrollides. Kui see protsess valmis ja targad kinnitavad seda siis algab praktiline protsess. Lõpuks on ikka keegi kes peab vastutama.
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
Markko
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Veikko kirjutas:Ma ei saa aru miks ostetakse pump mille on teinud ei tea missugune hiinlane, paigaldajad ei oska isegi püksi teha ja müüja ei te kas ültse kas müüs sulle pumba või klaveri. See kas mingi asi tasub ära algab tasuvusarvutustes ja teooriaid kontrollides. Kui see protsess valmis ja targad kinnitavad seda siis algab praktiline protsess. Lõpuks on ikka keegi kes peab vastutama.
Tänud Veikko. Tean isegi, et astusin ämbrisse. Aga see on tagantjärele tarkus kõigest.
Aga nagu ma aru saan, siis targutajaid ja parastajaid on rohkem kui spetsialiste, kes võiksid aidata. Ega mul lootused siia foorumisse kirjutada ja abi otsida eriti suured polnudki.
Edu kõigile, kes alati õigeid otsuseid teevad.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Markko kirjutas: Tean isegi, et astusin ämbrisse.
Miks kohe nii karmilt?

Lae eespoolviidatud Anapoli kodulehelt alla AWA-SS manuaal ja loe sealt temperatuurikõvera (Heat Curve) seadistamist umbes leheküljest 25 alates (täpsem jut algab vist lehelt 31).

Kui sul hetkel väljuva küttevee temperatuur madalaks jääb, siis peaks kõvera tõusu suurendama.

Lehel 52 toodud andmete järgi peaks ta teatud tingimustel lausa 68 kraadi suutma endast välja pigistada nii et 37 peaks üsna leebe koormus veel olema.

PS. Foorumi kellaaeg näib tunni võrra vale olevat.
KML
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas KML »

Iga pump on erinev. Lihtsam oleks kuisa leiaksid müüja või maaletooja kaudu mõne teise inimese, kellel sama pump kodus olemas.
Sind ei osata aidata, sest sinu probleemi kirjeldus on raskesti mõistetav. Enamik inimesi siin foorumis tahavad ennast lihtsalt välja elada või proovib keegi oma toodet reklaamida. Tihti on neil keeruline vahet teha.
Mis puudutab seadeid, siis kui sul läheb süsteemi 32 kraadine vesi ja tuba on soe, siis ei tohiks probleemi olla? Enamik süsteeme on seatud ikka nii, temperatuur mille määrad on süsteemi mineva vee temperatuur, seega kui paned talle ette 32 kraadi, siis saadab süsteemi 32 kraadi sõltumata tagastuva vee temperatuuri muutusest. Probleem oleks siis, kui keerad süsteemi 38 peale näiteks aga pump annaks sulle ikkagi 32 kraadi ehk ta ei jõuaks toota soojemat, kui 32 kraadi.
Pumpadel on eletroonikas väga palju igasuguseid parameetreid vee temperatuuri seadmiseks, automaatreziimid, manuaalsed, termostaadiga (sise- ja välis). Peaksid ilmselt kasutusjuhendiga lähemalt tutvuma, et kindel olla, et need temperatuurid mida muudad mõjutavad vee temperatuuri ka samas reziimis olles.
Mis puudutab su elektrikulu, siis novembri kohta oleks võinud ta sul ehk natuke väiksem olla aga kuna süsteem kütab sul ka tarbevett, siis ilmselt põhjustab suurt elektrikulu vee tarbimine. Tarbevee tootmine on üpris suure energia kuluga protsess ja mida rohkem vett kasutad seda rohkem elektrit läheb - tarbevesi peab olema üle 50 kraadi minimaalselt ja sellise temperatuuri juures on pumba COP olematu ja paneb elektriga juurde hoogu. Mis temperatuuri sul tarbeveeboiler hoiab üldse?
Üldiselt pead arvestama, et kui temperatuurid kukuvad alla-5 siis pole olulist vahet kas kütta pumbaga või otse elektriga, kuid see ei tähenda veel et petta oled saanud. Enamik aastast on soojem kui -5 ja sääst tuleb sulle arvestades kogu aasta kulu.
Aga ei saa välistada ka seda, et toode mille ostnud oled on saast.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Küttekõver ei aita, kui seade ei suuda kõrgema temperatuuriga vett toota. See ongi selliste seadmete eripära.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:Küttekõver ei aita, kui seade ei suuda kõrgema temperatuuriga vett toota. See ongi selliste seadmete eripära.
Küll ta mingitel tingimustel suudab, kui passis juba lubatud on - küsimus on pigem sellises olukorras toodetavas soojakoguses (võimsuses).

Katsetamiseks võib ju tarbevee soojendamise seadme tagant ajutiselt ära lülitada - siis peaks maja küttele võimsust rohkem jaguma.

Kui ka põhjaväänatud küttekarakteristikuga pump ei suuda oma passijärgset nimivõimsust saavutada, siis on ilmselt tegemist garantii-juhtumiga.
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

Ma paneks demagoogi edasi siis... Nagu selgub, on tegemist jälle mingi soojustamata majaga, mille omanik viriseb, et tal läheb palju elektrit. Et keegi kuskil ytles, et 200 ruudu kütmiseks läheb nii ja nii palju, siis mõistatatakse, et ei tea kuram mis pull see on, et mul nõnna palju läheb. Foorumis kah keegi kurat nõu anda ei oska. Lollakad sellised...
vanaema on sul veteran...
Markko
Uus kasutaja
Uus kasutaja

sashaobrok kirjutas:Ma paneks demagoogi edasi siis... Nagu selgub, on tegemist jälle mingi soojustamata majaga, mille omanik viriseb, et tal läheb palju elektrit. Et keegi kuskil ytles, et 200 ruudu kütmiseks läheb nii ja nii palju, siis mõistatatakse, et ei tea kuram mis pull see on, et mul nõnna palju läheb. Foorumis kah keegi kurat nõu anda ei oska. Lollakad sellised...
Jube tuttav jutt.... Minu küttemüüja räägib ka sama juttu, et maja ei ole soojustatud ja igalt poolt läheb soe välja. Samas aga ei tule ta oma termokaameraga kohale, et mulle näidata, kust kohast see soe välja murrab siis.
Aeroc 375 ei nõua soojustust ju!? Jah, ega ma toetun ainult kivi müüja väidetele. Samas on mul tuttav, kellel on ka 375 aerocist maja ja maaküte ning elektrikulu ca 1000 krooni talvel. Õhk-vesi on küll natuke vähem efektiivsem, aga 2500.-?
Aga ega ma sellekohapealt ei vaidlegi, et oleks pidanud alguses rohkem kalkulatsioone ja arvutusi tegema.....
Vahet pole. Edu kõigile.....
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Aeroc 375 oli rohkem reklaami kui soojustust. See maja vastas varem hädavaevu minimaalsele soojustuse nõudele, täna pole sedagi. Sellised küttekulud sellel majal on normaalsed.
õhkvesi
külaline

Lugemata postitus Postitas õhkvesi »

Markko kirjutas: Jube tuttav jutt.... Minu küttemüüja räägib ka sama juttu, et maja ei ole soojustatud ja igalt poolt läheb soe välja. Samas aga ei tule ta oma termokaameraga kohale, et mulle näidata, kust kohast see soe välja murrab siis.
Aeroc 375 ei nõua soojustust ju!? Jah, ega ma toetun ainult kivi müüja väidetele. Samas on mul tuttav, kellel on ka 375 aerocist maja ja maaküte ning elektrikulu ca 1000 krooni talvel. Õhk-vesi on küll natuke vähem efektiivsem, aga 2500.-?
Aga ega ma sellekohapealt ei vaidlegi, et oleks pidanud alguses rohkem kalkulatsioone ja arvutusi tegema.....
Vahet pole. Edu kõigile.....
Esiteks kütteseadmete müüja ei pea termopilte tegema tulema, see on ikka iga majaomaniku enda asi ,et teada saada kust tal maja sooja välja laseb. Samas selle juhtumi puhul ei arva ma, et majas on viga, sest pealeminev ja tagastuv temp. vahe on igati normaalne.
Teiseks olen paigaldanud 2 samasugust seadet ning mitte kumbki ei tööta. Õnneks loobusime nende paigaldamistest õigel ajal.
tehasest tulles on on nad eelnevalt freooniga täidetud. Kahjuks ainult kolme meetri toru jaoks. Kui seade ei suuda rohkem temp. välja anda, siis võib viga olla väheses freoonis. Samuti kahtlen ka selle sedame võimsuses, sest kompressor on välimistelt mõõtmetelt ikka väga pisike.
Küttegraafikut kui sellist nagu maasoojuspumpadel, vist nendel ei olnud. Sai määrata pealeminevat temperatuuri.
Markko
Uus kasutaja
Uus kasutaja

õhkvesi kirjutas: Esiteks kütteseadmete müüja ei pea termopilte tegema tulema, see on ikka iga majaomaniku enda asi.
Jah, see on majaomaniku enda asi küll. Meil oli aga kokkulepe, et meievaheliste ostu-müügi tingimuste muutudes peab ta seda tegema. Muidu on see jah meieomaniku mure, olen päri.
Markko
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tänan kõiki kommenteerijaid. Loen teema selleks korraks lõppenuks :).
Coolhouse
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 29 korda

Lugemata postitus Postitas Coolhouse »

Kui keegi soovib abi siis kontakt@coolhouse.ee
Eeldus on see et seade asub Tallinnas või ümbruses ja seadistamine on tasuline.
Konkreetne seade on freoonil R 407 mis on natuke vähem efekiivsem kui R410 kuid oluliseks on ilmselt see et valmistaja annab tehnilises infos välisõhul +2 C ja küttevee t +50 COP 2,3. (see on saavutatud laboris). Kui konensaatoriks oleva plaatsoojusvaheti t on n +35 siis peaks tulemus parem olema.
Kahjuks ei oska ilma konkreetset probleemi nägemata öelda kas on viga ja millles on viga. Seda võib küll öelda et kogu see 52 lk juhendit on puhas ilukirjandus.
Õhk-vesi soojuspumbad, külmseadmed .
Müük, hooldus. info@coolhouse.ee
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Coolhouse kirjutas:Seda võib küll öelda et kogu see 52 lk juhendit on puhas ilukirjandus.
Päris nii lihtne see asi nüüd ka ei ole - ma usun, et ostja (tarbijakaitse) seisukohalt on tegemist küllaltki olulise osaga ostuotsuse tegemise aluseks olevast dokumentatsioonist.
Kui see ekspertide poolt tunnistada "ilukirjanduseks" siis peaks ostjal tekkima seaduslik õigus ostulepingu tühistamiseks, kuna tarnitud on mittevastavat kaupa.

Nii et sellisel väitel on rahaline mekk man (ja hind ei olnud seadmel just mitte väga väike).

Loomulikult oleks kasulik ka seadme passis olevate arvudega tutvuda - kui selline eraldi dokument olemas on.
Vasta