Ahju koormus vahelaele

Kapsapea
külaline

Ahju koormus vahelaele

Lugemata postitus Postitas Kapsapea »

Tere!
Huvitab ühe 60ndate korterelamu puitvahelae kandevõime. Nimelt on antud laele 2. korrusel toetatud ahi oletatava massiga kuni 1800 kg (3-lõõriline, plekk-kestaga, välisküljed serviti tellistaest, kolle lapiti tellistest).
Ahi asub 2 toa vahelises mittekandvas (puit+servitellistest katik)vaheseinas, toetudes ühelt poolt 3-meetrisele talale selle otsast 20..80 cm kaugusel; ja teiselt poolt 4,2-meetrisele talale ligikaudu selle keskkohas. Kunagi, peale ehitamist tosinkonna aasta jooksul, on olnud ka vajumine 8 mm (ahi,
1./2. korruse vahelagi, katik), mis on näha vanade värvirantide järgi.
Allkorrusel on samal kohal samasugune ahi samasuguses vaheseinas, toetub õõnespaneelist keldrilaele.
Küsimus: kui alt naaber tahab oma ahju lõhkuda, ja tõenäoliselt ka katiku selle ümbert, siis kas on oht et mu ahjuke laskub armsasti naabrite juurde? :confused:
Kardan nimelt, et osa ahju raskusest on läinud allkorruse katikule ja vaheseinale.
Kuidas üldse peaks kirjade järgi olema lahendatud sellise ahju toetamine puitvahelae korral?
Kapsapea
külaline

Re: Ahju koormus vahelaele

Ah jaa, talad on 100x200 mm.
ifffff
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 62 korda

Lugemata postitus Postitas ifffff »

Mingi joonis võiks olla talade ja vaheseinte asetusest siis teaks täpsemalt vastata sulle, aga ei ole imekspandav kui on ehitatud nii et teise korruse ahi toetab osaliselt esimese korruse ahjule, mul maja ehitatud samuti 60 aastatel ja selline lahendus oli/on kasutusel. Laetalad siis toetuvad ahju ja puitvaheseina vahelisele tellistest laotud vaheseinale.
Kapsapea
külaline

Kas iffff'i maja on ka kortermaja?
Minu talad ei toetu ahju ja puitvaheseina vahelisele seinale (mõtled vist katikut?), vaid on selle seinaga paralleelsed. Vast ainult mingid nende talade vahele istutatud risttalakesed, mis vahetult ahju kannavad, võivad sellele seinaosale toetuda.
ifffff
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 62 korda

Lugemata postitus Postitas ifffff »

Eramu on mul. Kui sul on talade vahel risttalad siis on alumise korruse vahesein tehtud kandvaks? Sel juhul ei juhtu alumise ahju lammutamisel miskit. Selle vaheseina lammutamisel aga võib alumine naaber omale uue ahju tuppa saada.
Kapsapea
külaline

Huvitav, kuidas sellline situatsioon (ahi puitvahelael) oleks projekti järgi lahendatud?
Kas kellelgi on kortermajade projekte, mingeid tüüpsõlmede ja -lahenduste jooniseid?
Konkreetse maja ehitajal neid igal juhul pole, olevat juba veneajal kadunud.
Vasta