kas vastab tõele?

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Ruu
külaline

kas vastab tõele?

Lugemata postitus Postitas Ruu »

Tere,

minul on arvatavasti väga-väga rumal küsimus, aga kus mujal ma selle siis ikka ära küsin, kui mitte siinsete tarkade käest. ;)

Tegu 80ndate keskel ehitatud 1-korruselise viilkatusega maamajaga, mille vanem osa on mingil moel vanast talumajast ümber ehitatud (väidetavalt põrand ja mingi osa seintest jäid alles) ja uuem osa (lihtsalt väike juurdeehitis) tehtud omaaegsest Narva plokist ja ümber silikaatvooderdis, vahel mingit sorti soojustus ka (klaasvatt vist on selle asja nimi, mida siis kasutati). Vanal osal ka silikaatvooder ümber. Mõlemal osal siis viilkatus, pööningul mingi kiht saepuru ja ongi kõik. Ei ole väga soojapidav maja. :? Paha veel see, et „uue“ osa silikaatvoodri tegemine ja soojustuse panemine on jäänud pooleli s.t. maast kusagil 2m kõrguseni on valmis, ülevalt räästa alt tegemata (seisab nii juba aastakümneid). :evil: Vanas osas elatakse pidevalt sees, 2 tuba köetakse ahjuga, kööki ja köögi kõrval olevat tuba pliidi ja soojamüüriga. Juurdeehitises on kuivkäimla, sahver, eesruum ja 2 tuba. Üks juurdeehitise tubadest on välja ehitamata ja kasutusel panipaigana, teises toas on mingitel aastatetagustel perioodidel aastaringselt sees elatud ja iga päev ahjuga köetud, kuid viimasel kümnel aastal on seda ruumi köetud haruharva ja sees elatud peamiselt suvel ja sedagi harva. Niipalju kiirelt kirjelduseks, ärge siis pahandage mu võhikliku kirjelduse pärast... :oops:

Küsimus on nüüd selles, et kas vastab tõele (isa, kes on ise maja ehitanud, on nii eluaeg väitnud), et sellele juurdeehitisele mõjub igatahes halvemini harv kütmine kui see, et ta seisab aastaringselt kütmata. Asi selles, et tegemist on minu vana toaga ja käin vanematekodus nüüd aastaringselt 1-2x kuus paar-kolm päeva korraga ja mind huvitab see, kas see teeb sellele uuele osale kuidagi halba, kui kodus käies tahaksin elada oma vanas toas ja seega seda siis ka sel ajal korralikult kütta? Ja kui kütta, kas "piinata" see paar päeva ahju või siis hoida sees hoopis elektriradikas? Plaan oleks oma vana tuba uuesti üles lüüa (vanas osas sai suvel kiire värskendusremont tehtud ja see ajas hamba verele oma toa osas ka) ja teha temast mõnus pesa, kus saaksin vanematekodus viibides mõnusalt aega veeta (siiani on kodus käies olnud natuke kodutu tunne, sest pole enam oma tuba-luba, kus olla), kuna vanem majaosa, mida niikuinii pidevalt köetakse, on 100% asustatud ja seal mulle kohta ei leiaks. Niisiis, teeksin oma vanas toas mõnusa remondi ja punuksin hubase pesa valmis, aga kui see on majale ikka tõesti nii õudsalt halb (nagu isa väidab), kui paar korda kuus kodus käies temperatuur paariks päevaks üles aetakse, siis ei ole arvatavasti ka remondil mõtet ja tuleb kogu plaan üldse maha matta ning õe juurde magama kobida talvisel ajal lihtsalt. Mis oleks küll ka täitsa meeldiv alternatiiv, aga mitte siiski nii tore variant.
Andestust, et kiri sai pikk ja tänud ette asjalike vastuste eest!  KUI viitsisite läbi lugeda ja vastata. 
Kasutaja avatar
Elentino
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 9 korda

Re: kas vastab tõele?

Lugemata postitus Postitas Elentino »

Kütmata ja selliselt seisev maja on ka halb variant, tavaliselt kipuvad ka sellised majad hallitama. Teine asi on küttekolletega, need arvatavasti ei talu äkilist kütmist.
Elentino teostab üldehitust!
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Sugulasel on sedasi renoveeritud maja olemas ja esialgu ei ole probleemi.

Maja seinaks tahutud palk, osaliselt prussid. Seest puitlaudis (ilulaud), osaliselt vineer või osb. Isegi kipsseina tapeediga. Põrandal laminaatparkett või põrandalaud.

Kui renoveerid, pane rohkem rõhku aurutõkkele. Materjalide valikul lähtu sellest, mis niiskust ei karda. Selleks on puit, vineer, osb, kips. Mdf on ohtlik, sest paisub palju niiskusega, kui on väiksed kitsad iluplaadid paisumisvahedega, saad ka seda kasutada.
Ruu
külaline

Lugemata postitus Postitas Ruu »

Tänud vastajatele! Jah, nii tark olen kogu oma võhiklikkuse juures siiski ise ka, et aru saada, et igatpidi vaadates on kogu maja tegelikult halvas seisus. Hetkel siiski tundub, et uuem osa on isegi halvemas korras ja loomulikult hallitab ka. :? Eks ma pean arvestama sellega, et kunagi, kui ma miljoni võidan :cool: , tuleb see maja alla panna ja vanematekodu korda teha, aga noh, seniks pean leppima sellise kergematsorti kõpitsemisega. Kummaline on see, et oma toas näen hallitust eelkõige mööblijalgadel, seintel-põrandatel-toanurkades nagu ei näe imekombel. Küll aga on tavaline see, et põranda ja seina kokkupuutekohad on märjad. Ega see kliima seal toas ka väga meeldiv ei ole küll, aga noh, midagi suuremat ka hetkel teha ei ole võimalik. :|
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Need märjad kohad viitavad sellele, et seinad on vundamendist jäätud isoleerimata ja nüüd tõuseb niiskus kapillaarselt ka seinte sisse. Ilmselt on siis ka põrandas niiskusega probleeme, või puudub tuulutus, või on tuba ka liialt mööblit täis, et õhk ei sa korralikult ringelda jne.

taastaja
metsmees
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas metsmees »

Katsu vanematega kokkulepele saada, et paigaldad uude ossa õhksoojuspumba. (Mõned vanad kardavad selliseid elektriseadmeid üks tööle jätta ilma järelvalveta ja tahavad neid ööseks ka välja lülitada.) See hoiab seal stabiilset temperatuuri ja koju minnes ei pea hakkama kohe ahju piinama, et tuba elamsväärse temperatuurini kütta. Temperatuuri saad ära minnes natuke maha keerata,et kulutaks vähem elektrit, samas aga hoiab sooja sees et midagi väga hallitama ei läheks.
Vastab
külaline

Lugemata postitus Postitas Vastab »

Ma saan muidugi aru, et õhksoojuspump on kõige parem :D Ilmselt ongi, kuid küsimus oli ju hoopis teine! Minu arvamus on selline, et kui juba hallitus vohab, siis on KÄHKU vaja midagi ette võtta. Kõige lihtsam on tagada stabiilne küte. Praegu, kus veel välistemperatuur on kõrge, tuleks hoida hoones 1 kuu vähemalt 20C. Hiljem ehk võib mõne kraadi tempi langetada.

NB! Kui ei küta üldse, on kõige hullem, järsk temperatuuride muutus annab pea sama tulemuse, stabiilne küte on kõige õigem.

Ja nüüd point, osta minult õhksoojuspump - nali :D
Vasta