Tere!
Kuna 1930a püstpalkmaja on väga külm oleme kevadepoole plaaninud maja soojustamise. Olen viimased nädalad hoolikalt lugenud foorumeid ja teeks oma kokkuvõtta ning ehk leidub siin tarkasid, kes selle heaks kiidavad või maha laidavad.
Nii - kuigi maja on 90a "renoveeritud" 5cm villa ja plastikvoodriga ning murtud kiviga sokli osas, tuleb soojustamine uuesti ette võtta. Seinte osas olen juba otsuse teinud - plastik maha ning 10cm villa ning puitvooder. Seestpoolt on maja kipsiga üle löödud - kontrollida oleks vaja kas olemas aurutõke?Koledad aknad eest ning nn eesti tüüpi puitaknad uuesti tagasi.
AGA...põrandad on väga külmad...Ja olen lugenud et sokli soojustamine sellistel hoonetel on lubamatu...kuid ikkagi - kas ka sokli maapealse osa soojustamine teeb majale kahju? Selle murtud kivi kavatsen maha kiskuda! Mis asemele? Kui soojustada ei tohi, kas siis ainult krohvida või katta mõne minerit tüüpi plaadiga? Kahjuks on põrandad hoolsalt uute katete alla peidetud ja pole veel aru saanud, mis tüüpi aluspõrandatega tegu. Leidsin ühed vanad inventariseerimisjoonised ja sealt võiks nagu välja lugeda, et betoonist põrand ja postvundament...Seega oleks ka võimalik põranda soojustamine ja vesipõrandaküttele üleminek.
Teise korruse lae ja seinte soojustamisest - tegu suht püstise valtsplekk katusega seega soojustamine näeks välja niimoodi - kips maha, sarikate vahele liist tuuletõke villa nii palju kui mahub, paber, kips, aurutõke ja kips. Olen õigesti aru saanud, et kuna valtspleki all on laudist suht palju siis pole siinna tekkiva kondentsi jaoks eraldi kilet vaja?
Ootan vastukaja!
Tervitades
J
Sokli ja maja soojustamine
kuidas soojustada oma elamist
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Katuse roovi ja tuuletõkke vahele jäta vähemalt 5cm tuulutusvahe.See peab räästas ja ka ülevalt lahti olema. Ülevalt peaks olema kindlasti moodus õhu väljumiseks.Ei tea, kuda seal on? saad ehk otsaviiludest tuulduma panna või lased tuulutuskorstnad pleki sisse valtsida. Kui õhku liikuma ei saa,siis võib jama tulla!
Taastaja.
Taastaja.
Re: Sokli ja maja soojustamine
Lugemata postitus Postitas Raulka »
Ära unusta villale tuuletõkkeplaati , õhuvahet ja siis alles puitvooder.... Seinte osas olen juba otsuse teinud - plastik maha ning 10cm villa ning puitvooder...J
Aurutõke on vajalik, kui seinal soojustus seespool või väljapoole jääv materjal on raskemini auru läbilaskev... Seestpoolt on maja kipsiga üle löödud - kontrollida oleks vaja kas olemas aurutõke?...
Soojustuse võid viia kuni horiontaalse hüdroisolatsioonini. Allpool horisontaalset hüdroisolatsiooni peab kapillaarsel veel olema võimalik vundamendist väljuda....Ja olen lugenud et sokli soojustamine sellistel hoonetel on lubamatu...kuid ikkagi - kas ka sokli maapealse osa soojustamine teeb majale kahju?
sarikate alla risti veel 50x50 lisakarkass samm 600, vahele vill 50. Edasi latt 20x50 samm 400 peale kipsplaat....sarikate vahele liist tuuletõke villa nii palju kui mahub, paber, kips, aurutõke ja kips.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Soklit ilmselt ikka soojustada ei tohi, sest sellel aegadel ei isoleeritud sokleid vundamendist st.puudub see Raulka räägitud hor.hüdro. Hea kui seina ja sokligi vahelt miskit leiad!
Taastaja.
Taastaja.
Lugemata postitus Postitas JL »
jah, sokkel jääb soojustamata aga kui kasutada seal tuuletõkkeks mineriiti vms, et tuul otseselt kivide vahele ei puhuks. Samas nägin ühe vana maja sokli soojustamise lõiget selliselt: Sokkel>kahekordne sügavimmutatud laudis tihedalt vastu maakivist soklit>Mineriit kinnitatud laudise külge.
Loll aga järjekindel
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit