Tere!
Kas keegi lahke asjatundja aitaks mul palun arvutada sobivat maakaabli paksust. Majast alajaamani on umbes 350 meetrit, peakaitse on 3x16A ja kaabliks eelistatavalt MCMK. Kas näiteks 3x25+16 jääb liiga peenikeseks? Küsin uudishimust lisaks, miks jämedamatel MCMK-del on kontsentriline soon väiksema ristlõikega ja kas seda tuleb ka arvesse võtta?
Tänan ette kõigi asjalike vastuste eest.
Liisa
Maakaabli paksus
Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
-
- külaline
Re: Maakaabli paksus
Lugemata postitus Postitas väga hajameelne »
Tere
Ei jää peenikeseks. Koormus on väikene ja pingelang on ca 3V, mis on tühine ning on varu ka tuleviku suhtes, kui ostad ampreid juurde. Kui on koormus jaotatud kolme faasi vahel, siis ei tule arvesse võtta. Eelistuste osas seda, et kokkuvõttes samade parameetritega on alumiiniumkaabel AXPK 4x35, on natuke jämedam, kuid ca 3-4x odavam. Väiksema ristlõikega kaablitele mõeldud lülitite alla panekuks on üleminekuklemmid. Harju Elektri kodulehe andmetel MCMK3x25+15 - 190kr/jm ja AXM(P)K4x35 - 55kr/jm
Ei jää peenikeseks. Koormus on väikene ja pingelang on ca 3V, mis on tühine ning on varu ka tuleviku suhtes, kui ostad ampreid juurde. Kui on koormus jaotatud kolme faasi vahel, siis ei tule arvesse võtta. Eelistuste osas seda, et kokkuvõttes samade parameetritega on alumiiniumkaabel AXPK 4x35, on natuke jämedam, kuid ca 3-4x odavam. Väiksema ristlõikega kaablitele mõeldud lülitite alla panekuks on üleminekuklemmid. Harju Elektri kodulehe andmetel MCMK3x25+15 - 190kr/jm ja AXM(P)K4x35 - 55kr/jm
-
- Korralik postitaja
- On tänatud: 2 korda
Lugemata postitus Postitas mg3 »
Hea näide, kuidas omaenese tarkusest, võiks ~40 000 korstnasse kirjutada. Elektriprojekt, maksaks suurusjärgu vähem.
elektritööd ja projektid
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Liisa K »
Aitäh, v. hajameelne, lahke seletuse ja hea nõuande eest!
mg3 lühisõnumist ei saa ma kahjuks aru. Ma ei ole kellelegi võlgu andnud, et midagi korstnasse kirjutama peaks. Teine lause jääb mulle hoopis segaseks.
L.
mg3 lühisõnumist ei saa ma kahjuks aru. Ma ei ole kellelegi võlgu andnud, et midagi korstnasse kirjutama peaks. Teine lause jääb mulle hoopis segaseks.
L.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 80 korda
Lugemata postitus Postitas dumbuser »
Kohuke oled või ? Sulle kirjutati kahe erineva kaabli hind. Mõlemaga saab eesmärk saavutatud. Ühel juhul on hind kõrgem. Kogu lugu.
Lugemata postitus Postitas jan »
Ehk puust ja punaseks - nii pika liini peal vaske (MCMK) kasutada on kallis. Kasuta alumiiniumit (AXPK), mis peab küll olema pisut jämedam, kuid samas on pea 4x odavam.
Mine “Elekter, elektriseadmed”
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit