Hakkan maja ehitama, ligi 120m2. Ja nüüd uurin kütte lahenduste kohta. Mis on kindel, on see, et majas hakkab olema vesipõrandaküte ning teisejärguliseks küttekehaks lasen kamina ehitada. Juhul kui peaks vesipõrandaküttega midagi juhtuma, elekter kaob ära või lihtsalt mõnel külmal talvepäeval ei suuda põrand piisavalt soojust anda, on hea kohe kaminaga kaasa aidata. Mis on hetkel veel küsimärgi all, on see, et mis võiks soojendada minu vesipõrandakütet?
Praegu olen vaadanud maasoojuspumba poole. Krdi kallis, aga müügimees lubab, et see õigustab ennast kõvasti. Lubatakse ~250'000.- krooniga tervele majale korralik vesipõrandaküte panna, millel taga siis soojuspump, mis ammutab energiat maapõuest. Maalapiga probleeme ei tohiks tulla, krunt on mul suur.
Sellesse summasse mahuks ära veel ka ventilatsioon, mis tagaks parema ja tervislikuma kliima majas.
Räägivad, et see konkreetne pump suudab soojust teha 4+ kordse kasuteguriga. Tarbides ise 1,4kW energiat, andes ära ligi 6kW energiat. mis tagaks aastas küttekulusid umbes ligi 4000 krooni kanti.
Pumbal siis sees 250 liitrine veepaak mis siis hakkaks ka tarbevett soojendama.
Mida arvate?
Kui kõik need näidud on tõesed, siis võtaks kindlasti, oelks lõppkokkuvõttes tõesti odavam teistest, sest pump on ise nagu külmkapp ja võib majja paigutada ükskõik kuhu, ei pea hakkama eraldi keldrit selleks tegema või katlaruumi.
~150'000.- pump (ei sisalda maakaevatöid)
32'000.- ventilatsiooniagregaat (ei sisalda ventilatsiooni materjale)
549.- m2 - põrandaküte (maja ~120m2)
noh eks maakaevamisega ja muude sellistega peaks 250'000 arvestama või mis? või läheb rohkem?
Andke siis nõu!

Tänud!