Isetehtud plekkahju kest

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
leiutaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Isetehtud plekkahju kest

Lugemata postitus Postitas leiutaja »

Plekkahi läheb ruttu soojaks ja vist ei küta naljalt lõhki ka. Mulle need omadused meeldivad. Plaan oleks selline , et teeks ise plekkkesta. Mitte et saadaolevad kehvad oleksid aga tahaks midagi huvitavat. Teeksin ise sellise kesta mis näeks välja nagu sepis. Mingisest 2 millisest plekist. Lööks natuke mõlki , tuhaaugud ja vitsad eraldi tükkidest neetidega külge jne. Lainelise plekiga oleks muidugi soojaandev pind suurem aga ju see soe ikka lõpuks ka läbi sileda pinna ka tuppa jõuab. Kas kellelgi on sellise asjaga kogemusi, või oskab keegi niisama hüva nõu anda või arvamust avaldada?
hundipoeg
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Re: Isetehtud plekkahju kest

Lugemata postitus Postitas hundipoeg »

:hello:

jõudu sulle, aga ise vahetan just paarkümmend aastad vanad plekkahjud majsat välja. kahjuks pottahju peale hammas ei hakka ja piirdun tellisahjudega. aga kui sulle plesku nii meeldib, siis ehita. maitsed ju erinevad.
kuda moodi plekkahi kiiremini soojaks läheb?? plesku sees ju ka tellis ahi, aga plekk kest veel lisaks. lõhki annab vast iga ahju kütta. pleskul eriti kerge plek kest kividest lahti kütta ja siis sooja andmine väheneb tunduvalt. :scratch:
Paremat homset Teile ja konkurentsivõimelist sissetulekut mulle!!
leiutaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Miks need ahjud välja vahetad? Kas juba läbi? Või lihtsalt ei meeldi? Ma ei ole iseenesest mingi plekkahjufänn aga selline kest millest mina räägin oleks arvatavasti atraktiivne. Kahe millimeetrine plekk peaks ka ajaliselt mitu korda kauem vastu pidama kui originaalkest. Ma ei ole küll ühtegi küttekollet (kui suitsuahju mitte arvestada) elus valmis teinud aga niipalu kui ma asja tean, siis läheb plekkahi siiski kiiremini soojaks. Kui teed tellisahju, siis laod ju samotist küttekolde ka veel sisse- igal juhul tuleb paksem kui plekkahi. Soojamahtuvus ei ole mulle probleem. Maja on väga soojast materjalist ja seestpoolt krohv, mis ka mingil määral sooja akumuleerib. Pealegi elan koguaeg sees. Kui jutt ei käiks sellisest plekkkestast nagu ma silmas pean, siis oleks järgmine valik just tellisahi. Pottahjud mulle ei meeldi. Ei oskagi põhjendada miks. Lihtsalt mulle meeldivad ''isasemad'' ehitised. Üks pottahi lahunes meil lihtsalt tänava vibratsiooni tõttu ära.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Tean, et üks Tartu mees ehitas kohe päris "Titanik"-u . See oli kohe tõsistest terasplaatidest ja ka mehiste poltidega kinni tõmmatud. Kahjuks ei ole ehitusjärgset eksponeerimist näinud.

Kui teed kandilise ahju, siis tahes või tahtmata hakkab see 2mm plekk erineva soojuspaisumise tagajärjel lokkima, Sepistatud kest iseenesest korraliku teostuse korral väga mehine tõesti aga mina arvan, et tee siis ikka ümmargune ahi.

Üks näidis ahju ladumiseks http://www.uuniduuni.fi/docs/06/11/pontto2.html
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
leiutaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tänan vastamas. Ahi on tõesti vinge. Nägu näha lausa vasest. Kesta mõttes on on kindlasti ilusam kui kandiline ja kindalsti ka lihtsam teha. Kuidas selline ahi aga seespoolt välja näeb ja kas esimeseks tööks liiga keeruline ei ole? Kandilisega saaksin hakkama. Vaatasin otsast lõpuni pealt kuidas tehti ja tundus, et teeksin ise paremini. Vähemalt hoolikamalt. Mis uks sellisele ahjule ette käib? Kas selliseid kumeraid uksi toodetakse, või tuleb ka see ise taha? Sama tihedat kui malmuks on suht keeruline teha. Saab muidugi ka ukseava kandiliseks keevitada. Igal juhul tänu hea mõtte eest.
pottkivi
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas pottkivi »

Head inimesed alustaks ikka sellest , kui suurt pinda vaja kütta on.Uuniduuni variant on mõeldud ühe toa kütmiseks, ülalt sisse piiludes on näha, et salvetavat massi suht vähe ning ahju enda pindki väikene. Ladudes lõõristiku seinad õigete paksustega ei "loki" see kandiline ahi suurt midagi.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Saaks nüüd selle õige paksuse teada kui ahi on 100 x 80 cm
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
------------------
www.ehituspenskarid.com
leiutaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja

]Head inimesed alustaks ikka sellest , kui suurt pinda vaja kütta on.Uuniduuni variant on mõeldud ühe toa kütmiseks, ülalt sisse piiludes on näha, et salvetavat massi suht vähe ning ahju enda pindki väikene
Ümbermõõdult annaks ju ka suurem teha. Kütetav pind 70m3 .
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

leiutaja kirjutas:]Head inimesed alustaks ikka sellest , kui suurt pinda vaja kütta on.Uuniduuni variant on mõeldud ühe toa kütmiseks, ülalt sisse piiludes on näha, et salvetavat massi suht vähe ning ahju enda pindki väikene
Ümbermõõdult annaks ju ka suurem teha. Kütetav pind 70m3 .
Kas see pind nüüd 70 ruuru või kuupi? Mõlemad on usutavad numbrid aga kumb siis ikkagist?

http://www.uuniduuni.fi/docs/06/10/pontto1.html

Ümara ahju tegemine pole milleski raskem aga pea meeles, tunduvalt kestvam ja sirge plekiga pea ainuvõimalik ikkagist.
------------------
www.ehituspenskarid.com
hundipoeg
Korralik postitaja
Korralik postitaja

igati positiivne, et on tahtmist ise teha! annan au!
vanemad tegijad mõni küsimus teile. kas see tõene, et plekk kestaga ahi läheb kiiremini soojaks kui tellisahi? Kas ümmargune ahi ikka on lihtsam teha?? Mina kahtlen, aga kuidas arvavad targemad? Ei noh, kui kõrvalt vaatamisega ahju ehitus selge, siis polegi kohe midagi kosta. Ainult tegema asuda. Plaanid kolde ukse ise teha? Millest? Kas puhastusluugid teed ka ise??
Mis puutub minu plekkahjude väljavahetamisse siis tunduvad kuidagi robustsed. Iseenesest läbi nad veel ei ole, aga eks efektiivsus ka väike. Need umbkoldega ja kolme lõõriga esimene laiem tagant üles, siis üks kitsam alla ja siis taas kitsam üles ja korstna.
Kindlasti peab see 2mm plekk kaua vastu, sest isegi see laineline plekk peab tavaliselt piisavalt kaua vastu, kui ahju lõhki ei küta või ahi niiskust ei saa. Loen siin eelmisi kirjutisi ja ei saa aru, kas plekkahju sees ena šamottidest kolde osa ei laota?? Midagi uut!
Pottahi ei pidanud tänava vibratsioonile vastu?? Ja arvad, et muud ahjud peavad?? Kui viga polnud just ahju tegemises, siis kaldun arvama, et muud kolded ei talu seda vibratsiooni sama moodi.
leiutaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kas sa hundipoeg oled elus palju kannatada saanud või on naine su maha jätnud, et sellist sarkasmi täis oled? Või läks sul endal 2 aastat aega ennem kui plekkahju tegema õppisid? Minu arust mees kes üldse midagi oma kätega peale persesügamise teinud on ja kellel on piisavalt tähelepanu ja juurdlevat mõistust, peaks plekkahjuga küll hakkama saama kui ühe ahju juures abiks on oldud. Kui ise pottsepp oleksin siis vaevalt ma küll sellist kesta teha viitsiks. Aga kuna ma ei ole siis võiks ju hobikorras ehitada. Teeks midagi sellist mida teistel ei ole. Oleks erinev ja huvitav. Ja ega ma seda sisu ise ei pea tegema. Lugemisega ka vist raskusi. Ma kirjutasin, et ümmargune kest on lihtsam teha-mitte ahi. Ah et millest kolde ust teha või: ise mõtlesin, et teeks veekindlast vineerist, või kasutaks mõnda vana gaasipliidi praeahju ust.Ja kõige keerulisem on muidugi puhastusluukidega. Siin on kindlasti 10 ne tonnist stantsi vaja. Ehk saab siin vanu konservikarpe kasutada. Anna andeks aga tundub, et sinu teadmised metallitööst piirduvad ahjusiseste raudade tükeldamisega ja seda tõenäoliselt rauasaega. Mina ei näe selle kesta tegemise juures muud keerukust kui hea kavandi tegemine. Erinevalt pottsepatööst tunnen metallitöös ennast vägagi koduselt.
Küsimusele: kas teised ahjud rohkem vibratsioon kannatavad kui pottahjud, peavad pottsepad vastama. Pottahju lõhkus meil igal juhul ära.
Kuskohalt võiksin leida ümmarguse ahju jooniseid?
leiutaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ümbermõõdult annaks ju ka suurem teha. Kütetav pind 70m3

Kas see pind nüüd 70 ruuru või kuupi? Mõlemad on usutavad numbrid aga kumb siis ikkagist?

Ikka nii nagu kirjas- kuupi
hundipoeg
Korralik postitaja
Korralik postitaja

leiutaja kirjutas:Kas sa hundipoeg oled elus palju kannatada saanud või on naine su maha jätnud, et sellist sarkasmi täis oled? Või läks sul endal 2 aastat aega ennem kui plekkahju tegema õppisid? Minu arust mees kes üldse midagi oma kätega peale persesügamise teinud on ja kellel on piisavalt tähelepanu ja juurdlevat mõistust, peaks plekkahjuga küll hakkama saama kui ühe ahju juures abiks on oldud. Kui ise pottsepp oleksin siis vaevalt ma küll sellist kesta teha viitsiks. Aga kuna ma ei ole siis võiks ju hobikorras ehitada. Teeks midagi sellist mida teistel ei ole. Oleks erinev ja huvitav. Ja ega ma seda sisu ise ei pea tegema. Lugemisega ka vist raskusi. Ma kirjutasin, et ümmargune kest on lihtsam teha-mitte ahi. Ah et millest kolde ust teha või: ise mõtlesin, et teeks veekindlast vineerist, või kasutaks mõnda vana gaasipliidi praeahju ust.Ja kõige keerulisem on muidugi puhastusluukidega. Siin on kindlasti 10 ne tonnist stantsi vaja. Ehk saab siin vanu konservikarpe kasutada. Anna andeks aga tundub, et sinu teadmised metallitööst piirduvad ahjusiseste raudade tükeldamisega ja seda tõenäoliselt rauasaega. Mina ei näe selle kesta tegemise juures muud keerukust kui hea kavandi tegemine. Erinevalt pottsepatööst tunnen metallitöös ennast vägagi koduselt.
Küsimusele: kas teised ahjud rohkem vibratsioon kannatavad kui pottahjud, peavad pottsepad vastama. Pottahju lõhkus meil igal juhul ära.
Kuskohalt võiksin leida ümmarguse ahju jooniseid?

Sm. leiutaja!
Sügava austuse juures, et sul on soov ise ahju teha ei saa ma aru, millest selline irisemine ja kibestumine. Isiklikult ise küll ei meenu mulle, et oleksin kannatanud senises elus eriti. Mina olen oma elu elanud seni nii nagu soovinud, aga sinu viimast kirjutist lugedes tekkib vägisi küsimus. Kas sul on väga valus? Minu naine ei ole mind ka sinu kurvastuseks maha jätnud ja miks ta peakski seda tegema? Küsimus millele ma kahjuks vastata ei oska, kus sa minu sarkasmi nägid ja veel enam, et ma seda sarkasmi täis olen?
Kui võtta aega, mis läheb selleks, et isegi plekkahju tegemine selgeks saada, siis olen veendunud, et seni kuni elan, sest pidevalt tuleb midagi juurde õppida ja ka omad kogemused paranevad ning ka materjalid muutuvad. Aga ma ei ole üldse mitte vastu, et kui oled ühe ahju lappimist kõrvalt näinud, siis järgmise lapid edukalt ülesse ja kestab see ka sul ikka vähemalt nii kaua kui sul siinses elus selle ahju soojust vaja. Kui sa tunned end pleki töödes nii kodus, siis jumala pärast tee see asi valmis. Ilus oleks muidugi sellest ilusast asjast siin ka pilte näha, kui sa just kade ei ole.
Huumori soolikas tundub sul veel sees olema. Aga asjatundjana tee muidugi ahju uks niiskuskindlast vineerist. Ära mine kergema vastupanu teed ja ära kasuta gaasipliidi ust. Ja puhastusluugid tee muidugi konservikarpidest, see on lausa patenti väärt lahendus! Ise pole nii geniaalse lahenduse peale tulnudki. Pole ma ju ka leiutaja.
Mis puudutab, aga ahjusiseseid raudu, siis üritan neid võimalikult vähe kui üldse neid sinna sisse panna. Sa muidugi pane annavad ju hästi soojust!
leiutaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja

:D No kui ei olnud sarkasmi, siis võtan sõnad tagasi. Lihtsalt tundus nii. Ma ei väida ka et ma kõva plekksepp olen - rohkem rauatöö. Mis aga isetegemisse kui sellisesse puutub, siis olen lihtsalt seda sorti inimene kellele meeldivad ebastandardsed ja vanema stiiliga asjad. Ultramoodne tundub mulle igav. Ja üldse meeldib nikerdada. Pealegi olen seda meelt et inimene peaks iga asjaga hakkama saama kui piisavalt ennast ennem harida. Selleks siin nõu küsingi et mitte jalgratast ''leiutada.'' Huumorimeelest ei paista sul endalgi puudust olema.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Nüüd on siis aeg kesta sepistama hakata? See võib tulla veel huvitavam kui huvitav ise!
Ei tea analooge aga vast on see suurimgi pluss ! Rehkendasin juba, et kui 2,5 meetrine tahvel rulli lasta tuleb diameeter ~80 sm ja see on juba täitsa sobilik. 2 meetri kõrgune ahi oleks 1 kant ja kaaluks ˇ1,6- 1,7 tonni.
Viimati muutis kaminahi, 08 Apr 2009, 23:42, muudetud 2 korda kokku.
------------------
www.ehituspenskarid.com
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Motamehel ka kindlasti ideed idanemas? ;)
------------------
www.ehituspenskarid.com
hundipoeg
Korralik postitaja
Korralik postitaja

leiutaja soovin sulle tõesti visadust ja õnnestumisi.
ole hea hoia meid siin siis asjade käiguga ikka kursis ja tee võimalikult palju pilte. asi ju ikkagi unikaalne ja sul omal ka hiljem hea meenutada mida ja kuidas sai lahendatud!
leiutaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja

kaminahi kirjutas:Nüüd on siis aeg kesta sepistama hakata? See võib tulla veel huvitavam kui huvitav ise!
Ei tea analooge aga vast on see suurimgi pluss ! Rehkendasin juba, et kui 2,5 meetrine tahvel rulli lasta tuleb diameeter ~80 sm ja see on juba täitsa sobilik. 2 meetri kõrgune ahi oleks 1 kant ja kaaluks ˇ1,6- 1,7 tonni.
Kas selle 70m3 jaoks peab ikka kahemeetrine ahi olema. Majal on super soojustus. Kujutasin natuke lühemat ette. Ehk oskad ka öelda, et kas on olemas kuumakindlat metallilakki. Laseks selle kesta tules tumedaks, siis annaks natuke terasharja ja lakiks ära. Olen mõne sepisega nii teinud ja super varjundid jäävad. Aga see pole olnud kuumakindel lakk. Sellise kübara saab ka valtside vahel valmis teha nagu sellel pildil on. Aga ikkagi- kuskohalt ma saaks sellise ümmarguse ahju joonised?
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Kindlasti võid ka madalama teha aga 1,7 peaks ikka olema, et kõik ära mahuks. Küll seda lakki ka leiad. Siin üldiselt tuleb piiluda esimesena autopoode.

Kui väliskesta lapid 120 , siis püsib pikalt soe ka.

PS Mis kandi mehi oled?
------------------
www.ehituspenskarid.com
leiutaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Mõtlesin ise ka autolaki peale. 170 oleks hea kõrgus. Lagi on ainult 220. Poleks mahtunud laduma. Kolmest osast tuleb vist ikkagi teha? Ise olen Pärnust.
Kasutaja avatar
veebimeister
Administraator
Administraator
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 18 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas veebimeister »

hundipoeg kirjutas:
leiutaja kirjutas:Kas sa hundipoeg oled elus palju kannatada saanud või on naine su maha jätnud, et sellist sarkasmi täis oled?
Vaatan, et uus võitluspaar tekkimas :D
juhan
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas juhan »

Tere!Ei oska kohe sulle metalli viimistlemist soovitada,kuid ära autolakke ja muid taolisi kasuta.Väga mürgised ja igakord,kui ahju kütad,siis kuumenedes mürgised ühendid lenduvad.Küsi seppade(raua) käest,ehk neil on nõu anda.Panen õhtul pildi ühest võimalikust kandilise ahju variandist.
hundipoeg
Korralik postitaja
Korralik postitaja

veebimeister kirjutas:
hundipoeg kirjutas:
leiutaja kirjutas:Kas sa hundipoeg oled elus palju kannatada saanud või on naine su maha jätnud, et sellist sarkasmi täis oled?
Vaatan, et uus võitluspaar tekkimas :D

ei tundu vähemalt mulle nii, et siit võitluspaar tekkimas!

leiutajale soovin südamest jõudu ja visadust oma asja ajamisel ja küllap saab väga väärtuslikku nõu, aga kindlasti sellist millest parem hoiduda, seega kainet pead sulle info analüüsimisel!
juhan
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas juhan »

Tegin kiiruga ühest roostes naelast needi!Tagusin selle külmalt,aga kui tahad paremat tulemust,siis metallimehena tead ju,et tuleb punaseks ajada.Mina eriti rauaga ei tegele,aga väiksemad asjad saab tehtud.Mõtlesin siis sedapsi,et nurgad tee vinklitest(ka need oleks hea sepistada) ja vahele 2mm leht ning lülid sama kõrged nagu plekkahjul.Soovitav on muidugi lüli keskossa samuti punktkeevitusega kitsam vinkel lasta.Need praegu uitmõtted,aga kui sul ikka tõsi taga ju siis jõuame ka ahju sisuni. http://www.foto24.ee/album/44384/s12
leiutaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tänan nõuande eest. Mis auto lakki puutub, siis ei ole kindel et mürgine on. Tuleb uurida. Autovärvid näiteks peavad olema kõik vee baasil. Teised on keelatud. Mingi paar aastat juba. Seppade käest küsin aga kindlalt nõu. Mulle hakkas tegelt selle ümmarguse ahju mõte päris meeldima. Päris lahe kui selline raudvitstega raudtünn toas oleks. Aga kuidas sellist ümmargust ahju laduda, seda võiksid mulle küll õpetada.
Mait V-VIII B :wave:
Vasta