Katla ja akupaagi ühendamine

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
katlamees100
külaline

Katla ja akupaagi ühendamine

Lugemata postitus Postitas katlamees100 »

Tere!
On plaan alustada katlamaja ehitusega kõik on selge kuidas mis kuid ün üks probleem. Nimelt katla ja akupaagi vahel on uks. Katla enda ringlöusõlme teen enne ust katla juures kuid katlast minev ja tulev toru peaksid korra lae alla mineam ukse kohalt. Mõtlesin et panen sinna õhutajad kõige kõrgemasse punkti. Nagu peaks asi toimima kuid kardan, et võib mingi jama tekkida? Viitsib keegi spetsialist kes asjaga pidevalt tegeleb nõu anda? Oleks ülimalt tänulik. ;)
Aleks
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Re: Katla ja akupaagi ühendamine

Lugemata postitus Postitas Aleks »

Kaldun arvama, et jamad tekivad siis, kui elekter ära läheb. Siis ei toimi üle ukse loomulik tsirkulatsioon. Ma muidugi ei tea, kuidas sul on lahendatud v plaanis lahendada katlaringi pumba ühendamine, kas paned tagasilöögiklapiga möödavoolutoru pumbast v mitte.
katlamees100
külaline

Katlaringi hakkab segama valmis segusõlm nime peast hetkel ei mäleta. Loomuliku sirkulatsiooni muidugi ei jää sel juhul. Aga kui pump töötab peaks ju kõik hästi toimima?
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Ikkagi on see üks s.tt mõte. See valmis segusõlm on suure tõenäosusega selline mis elektri puudumisel, ehk siis pumba seismisel suudab tsirkulatsiooni tagada, juhuks kui sul on katel mis ei kustu elektripuudusel. Mina vähemalt mõtleks enne selle katla peale. Kui aga katel on selline, mis elektri puudumisel seisma jääb siis ei tohiks torude kõrguse ja loomuliku tsirkulatsiooni puudumine mingit jama põhjustada. Kuna aga ühtegi skeemi pole siis ei saa ka midagi oluliselt targemat öelda.
katlamees100
külaline

Skeemiks on Torujüri lahendus. http://www.torujyri.ee/failid/File/toot ... tusele.pdf Vahe selles, et mul on 1 akupaak. Segusõlm on ka torujürist. 1 varjant oleks ukse juurest põrand lõhkuda ja toru põrandasse panna. Kas se TERMOAVAR võimaldab vaba ringlust?
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mis katlast jutt käib üleüldse ? Enne seda ei osata sulle nii või naa mingit tarka asja soovitada.
P.S. need tünnid seal ei käitu akupaagina.
katlamees100
külaline

Katel on Viadrus U-22 35 kw ja akupaak 1900L. Miks ei toimi akupaagina ? Mul on 1 tünn. Sa mõtled, et maja ringlus peaks akupaagist eraldi välja võtma ? Mulle tundub et nii nagu torujüri lehel on parem. Säilib võimalus kütta ka ilma akupaagita.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Seega tuleb ikkagi selline küte mis ei sõltu elektrist. Ehk siis kui sul on juhuslikult katel täie põlemise peal ja pump jääb seisma, mis siis saab ? Kuhu sa selle eralduva soojuse juhid ? Isegi kui sa katlal kõik õhuaugud kinni topid käib põlemine mõnda aega edasi ja eraldub ikkagi soojust. Lisaks kipub kogu see asi ka veel ilma õhuta üsna pikalt hõõguma. Vabavooluga asi ongi sel juhul üks pagana hea lahendus katla keemamineku vältimiseks. Akupaagi miinuseks antud juhul on see, et kui katel ei tööta siis tagastuv vesi läheb paagi alla. Edasi juhtub see, et see vähenegi soojus mis vee sees veel on hakkab akupaagis olevat ülejäänud vett sama temperatuurini soendama/jahutama. Ehk siis kui sul on paagis olukord kus all on vesi 20 kraadi ja üleval näiteks 60 siis see tagastuv vesi mis on paratamatult soojem kui 20 üritab seal külmas vees ülespoole tõusta. Selle käigus aga jahtub ta maha. Muud hullu polegi kui, et sa saad kuuma vett lihtsalt vähem. Energia ei kao küll kuskile aga ta on lihtsalt seal paagis ühtlaselt laiali ja nö töllerdab seal niisama. Kui tagastuv vesi juhtida mitte katla alla vaid näiteks poole peale või veel kõrgemale siis jääb selline jama vähemaks. Oma katla panin selliselt, et ta kütab ainult akupaaki ja sealt siis läheb soe vesi mujale. Antud pildid pole ka näiteks süsteemi tühjendamise ventiili. Ventiile paneks mina sinna mõnuga juurde. Samuti lisaks igasugu seiereid (rõhu ja temperatuuri mõõtmiseks), ka mudakogujat ei näinud kuskil. Kuna ma pole asja õppinud siis ei hakka ka vaidlema, kui mõni proff kogu minu jutu kohta kasutab väljendit veiseväljaheide (või mingeid muid mille tähendus on sama), aga sel juhul võiks ta natukene seletada millega ma eksin.
katlamees100
külaline

Väga mõitlik jutt. :thumbsup: Mudakaogujad oli nigunii plaan enne pumpasid panna ja ventiile sai ka paras ports ostetud. Kuid küsimus jääb ikka selles, et kas see Termoavar võimaldab vabaringlust millegipärats tundub, et ei. Pole teda hetkel käepärats ka, et uurida ehitust.
katlamees100
külaline

Leidisn ise netist vastuse. http://images.google.co.uk/imgres?imgur ... N%26um%3D1
Täitsa olemsa fonksioon pumba seisamise korral avaneb otsekäik. Tänud dumbuser :) :wave:
Aleks
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas Aleks »

Torujyri skeemilt ei paista ka küttesüsteemi paisupaaki. Ka tarbeveel ei tee paisupaak ju paha.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

No paistab küll ju. Õigemini paaki ennast ei ole joonisel, küll aga see toru mis paagi ja ülejäänu omavahel ühendab.
vanakala
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas vanakala »

termovaril on ka omad puudused elektri puudumisel ja laseb pumba seiskumisel katlasse tagasi akupaagi külmavee kui akupaagist tagastuva vee temp. on madal. omal juba kogemus olemas kus kivisöekatlast lahti saadi. sellise juhu kaitsmiseks peaks olema siis termovaris mitte 90 kraadine termostaat...., ühesõnaga elektri puudumiseks tuleks ajada katla töötemperatuur ja akupaagist tagastuva vee temperatuuride vahe väiksemaks ja siis ei ehmata katelt nii hirmsasti.
kes aga soovib termovarist mööda hiilida ja tahab odavamat sama lahendust siis helistage 569 24916 ja kui keegi viitsib minu öeldut joonistada siis võib siia ülesse ka panna.
ilusat päeva!
katlamees100
külaline

No ega sa pumpa ju kohe peale kütmist välja ei lülita. Kui anduriga pumpa juhtida siis saab ju reguleerida et mingi 50-60 kraadi pealt lükkab pumba välja. Sellisel juhul ei ole temp erinevus ju väga suur. Akupaagis alla 25kraadi ikka vesi ju ei ole? Ma saan aru jah kui kuuma katlasse 90+kraadi lasta külm vesi ei mõju se katlale hästi. Ma ei näe põhjust muretseda. :)
vanakala
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas vanakala »

katlamees 100
ma ei kirjutanud pumba reguleerimisest vaid sellest kui katel köeb täisvõimsusel ja kaob elekter mis toidab katlaringi ja akupaagi pumpa.
katlamees100
külaline

Sellisel juhul küll jah. Kuid kui tihti se elektre ikka ära läheb? :amen:
ishwar
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas ishwar »

katlamees100 kirjutas:Sellisel juhul küll jah. Kuid kui tihti se elektre ikka ära läheb? :amen:
Kusjuures vanadel liinidel( hetkel veel enamasti külades liini lõpud ja põllupealsed talumajad) pidi sita ilma(loe suure tuule) korral isegi korra päevas ära käima. Samamoodi "uusarendused" kus 16A peakaitse ja eriti lihtne elektri süsteem kus lööb vale kasutuse juures peakaitse välja. Niiet mõnel juhul saab öelda , et kui tihti elekter ära ei lähe.
katlamees100
külaline

No kui ma nüüd viimase postituse põhjal peaksin muudatusi tegema siis peaks ahjule üle minem? :D
Elan ise ka maal olid ka ajad kui iga tuulega vool ära läks niiet tean seda jama küll. Kuid mõned aastad tagasi ehitati uued liinid ja pärast seda pole aastaid elektri katkestusi olnud. Välja arvatud plaanilised remontööd. Kuid see selleks. Maja kuhu küttesüsteemi teen asub Tartu linna servas ja liinid on uued ja ma ei karda et elekter sel ära kaob. Ok jah aitab tühjast lobast. :wave:
jannos
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas jannos »

Mul käib katla pump läbi upsi.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

MIda see UPS muudab ? Kui sul oma generaator ka on siis on isegi mingi uba asjal.
jannos
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Minu ups suudab terve päeva pumpadele voolu anda. Nii, et muudab ikka küll.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

dumbuser kirjutas:MIda see UPS muudab ? Kui sul oma generaator ka on siis on isegi mingi uba asjal.
Oletame et 300W toiteplokiga arvutit + kuvar suudab UPS hoida üleval 1h.
A-energia klassi tsirgu pump - keskmine tarve ~18W - mitu tundi üleval hoiab? Ehk "uba" on rohkem kui küll, kui elekter ainult pumpa puudutab.
ups
külaline

Lugemata postitus Postitas ups »

Sa pead ju vähemalt kahte pumpa üleval hoidma. Kui katel kõeb, siis katla oma (minul 60W), kui tahad tupa ka sooja, siis ringluspump (25-40W)
Rostfrei kirjutas:
dumbuser kirjutas:MIda see UPS muudab ?
A-energia klassi tsirgu pump - keskmine tarve ~18W - mitu tundi üleval hoiab? Ehk "uba" on rohkem kui küll, kui elekter ainult pumpa puudutab.
jannos
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

ups kirjutas:Sa pead ju vähemalt kahte pumpa üleval hoidma. Kui katel kõeb, siis katla oma (minul 60W), kui tahad tupa ka sooja, siis ringluspump (25-40W)
Rostfrei kirjutas:
Ja siis? Eesmärgiks on katlaringi töös hoidmine niikaua, kuni tuli all on.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

ups kirjutas:Sa pead ju vähemalt kahte pumpa üleval hoidma. Kui katel kõeb, siis katla oma (minul 60W), kui tahad tupa ka sooja, siis ringluspump (25-40W)
Rostfrei kirjutas:
A-klassi ringluspumpade energia tarve lõppeb 25 W juures, tava oludes tiksuvad nad 11-13 W.
Eesmärk on hoida katla süsteem terve, mitte kütta maja elektrikatkestuse korral. Ei jahtu see maja sul 1-2 h maha, katel aga läheb rõõmsalt lõhki.
Vasta