Abitöödega mitu varjanti. Kas tellija teeb need ise või leiab abitöölised ja maksab neile otse, leian mina ja esitan eraldi arve või teen mina ja küsin oma täis tunnihinna. See igatepidi kokkuleppe küsimus.aivar0102 kirjutas:Püüangi seda "mõte"-le selgeks teha, et ei ole nii lihtne, et põranda ruudu paigalduse ajanorm vot selline ja kehtib igal juhul. Aga tulevadki koefitsendid või % juurde kusjuures abitööd a 50% odavama(materjali laadimine ja tassimine ei ole just kõrgelt tasustatud töö,raske küll.) Selle teema üle võib lõpmatult vaielda, mis asi on tööhind konkreetseltJa mis kulusid kellel katab ja kuhu raha läheb ja kas maksud makstud, mis kuutasu peaks olema jne., jne.
Nagu näite tood nii kisa lahti, ega ei saa ju tavaliselt objekti nägemata hinda öelda nagu siin paljud teevad: helistame lepime hinnas kokku. Buumi ajal kehtis nüüd tahavad tellijad sageli teada mida ja kaua selle raha eest saab.
Aga tooge palun siis näiteid mida konkreetne töö sisaldab, mis on ajanorm, mis on töötasu, mis on muud kulud, mis kuupalk peaks olema. Kui ärisaladus siis sellel teemal ei ole mõtet sõna võtta. Ega mulle endale meeldib ka hea töö eest head raha küsida.
Lööge siis seda 80 m2 põrandapaigaldust edasi lahti minu poolt ots lahti tehtud, või võtke mõni teine hind ette.
Tööhindadega aga jah lugu kehv aga ega kehva tasu eest saab kehva tööd. Pakutakse ja tehakse kõige kehvemaid ja odavamaid lahendusi mis oleks mõistlik tegemata jätta ja veel kehvasti kah.
Tööhind konkreetselt on see mida tellija konkreetse töö eest kokku maksab. See mida selle rahaga edasi tehakse ei puutu enam tellijat absoluutselt. Kõik selle raha edasine liikumine on meie kui ehitajate ja ehitusettevõtjate probleem. Must raha jne. ei kao kahjuks ennem kui maksuamet jõuliselt tegutsema hakkab. Siis kui on vägagi tõenäoline et täna mustalt makstes on homme maksuamet turjas on lootust et ehitusturg korrastub ja hakkab toimima tera inimlikumalt. Ilmselt ühtlustuvad siis hinnadki kui tingimused kõigil samad.
Need ajanormid on siiski mõeldud eelkõige ehitajate eelarve koostamise hõlbustamiseks mitte tellijatele. Tellija saab oma hinna teada siis kui korraldab konkreetse töö hanke. Sealt selgub hetke turuhind sõltumata sellest mis räägivad ajanormid.
Kuna see ajanormide teema on siin mitmes teemas läbi jooksnud koos konkreetsete numbritega siis võiksid siiski need kolm varianti läbiarvutada ja siia kirja panna. Siis näeksid ka siinsed tellijatest lugejad et 80 m2. põranda tegemine võib olla vägagi erineva ajakuluga.