Õhk- vesi soojuspump ise meisterdada?

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
küttevahetaja
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda

Re: Õhk- vesi soojuspump ise meisterdada?

Lugemata postitus Postitas küttevahetaja »

Peetja kirjutas:Huvitav jah! Kuid soojusvaheti valikul Te peate ju arvestama mingisuguse temperatuuri vahega siseneva ja väljuva kütevee puhul. Reeglina on 5-7C. Ja kui nüüd arvutada siis 50C pealevoolu vee saavutamiseks peab tagastuva vee temperatuur olema min. 43C. Teisipidi millise temperatuuride vahele on radiaatorid arvestatud kas 10C või 15C. Põrandakütte puhul olen kül nõus, et kui tagastuv on 24C siis pelevool 29-31C on maja suureslaastus soe aga radikate puhul kahtlen väga. Samas on ka siilile sega see, et mida madalamat temperatuuri soojuspump toodab seda efektiivsem see on teisipidi aga on COP väga kesine. 10kW freoon-vesi soojusvaheti maksab 2800.-eek arvestusega tagasivool 40C ja pealevool 45C. :good:
need sinupoolt väljatoodud arvutused teeb ära soojkusvaheti müüja. Ta küsib sinult temperatuuride vahemikke ning gaasi liiki. Ega sa ei mõelnud, et keegi läheb poodi lihtsalt soojusvahetit ostma?
mattias
külaline

Lugemata postitus Postitas mattias »

no kas vastax keegi sellele kas võin selle soojuspumba välimise osa garaasi jätta, sest seal pole juu nii külm ja toodab paremini sooja?
küttevahetaja
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas küttevahetaja »

mattias kirjutas:no kas vastax keegi sellele kas võin selle soojuspumba välimise osa garaasi jätta, sest seal pole juu nii külm ja toodab paremini sooja?
Kas selles teemas olev vastus ei kõlvanud???
viewtopic.php?f=9&t=10049&start=25

Aga pane hoopis elutuppa, seal ju veel soojem. :grin:
mattias
külaline

ma ei leidnud enam seda teemat ülesse kuhu kirjutasin küsimuse, aga arvan et siiin ainult idikad ja Häkkerid käivatki sest normaalne inimene kes abi vajax.....ise leian ka selle koha ainult google kaudu ülesse.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Nojah küsida parun Münhauseni stiilis ... kipuvad vastused samasugused tulema.

Garaazi küll nüüd välisosa pole mõtet panna. Saad hea külmkapi. Kui sul just see pole eesmärgiks.
mattias
külaline

hea mõte siis ju garaas kelder ühtlane temperatuur juu
Kristjan Meri
külaline

Lugemata postitus Postitas Kristjan Meri »

Ise ehitada saab aga õhku jäävad küsimused:

1. Välistemperatuurist sõltuv vee pealevoolu temperatuuri korrigeerimine (graafik) ei ole võimalik
2. Puudub võimalus nädalapäevade kaupa temp. ette anda
3. 6kW/+7C väljundvõimsusega R410A näiteks Fujitsu Imverter välisosa kasutamisel sobiks see ainult
max 100m2 majale, st. suht kiiret ja suurt wl. lisakütte rakendamist sest. -7C juures järgi sellest 3,5kW st. poolt el. juurde vaja

Asjalik jutt on citykliima kodulehel, soovitan vaadata

Kristjan Meri
Kasutaja avatar
Fog
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas Fog »

Kristjan Meri kirjutas:Ise ehitada saab aga õhku jäävad küsimused:

1. Välistemperatuurist sõltuv vee pealevoolu temperatuuri korrigeerimine (graafik) ei ole võimalik
2. Puudub võimalus nädalapäevade kaupa temp. ette anda
3. 6kW/+7C väljundvõimsusega R410A näiteks Fujitsu Imverter välisosa kasutamisel sobiks see ainult
max 100m2 majale, st. suht kiiret ja suurt wl. lisakütte rakendamist sest. -7C juures järgi sellest 3,5kW st. poolt el. juurde vaja

Asjalik jutt on citykliima kodulehel, soovitan vaadata

Kristjan Meri
1. siseosast eemaldada õhu temperatuuri andur(see mõõdab siseosa sisseimetavat õhku ehk toatemperatuuri õ-õ variandil).
pikendada anduri juhtmed, ning kinnitada andur põrandaküttest tagasituleva vee toru(vask) pinnale. Katta toru isolatsiooni materjaliga. Pärast seda on võimalik siseosa kõik võimalused, on-off-nädalapäevad jmt panna tagasituleva vee temperatuuri peale. siseosa ventilaatori asemele ühendada ringluspump(selline mis kannatab throttle-mist). siis lülitatakse ka ringluspump välja kui vaja pole.
pumbamüüja
külaline

Re:

Lugemata postitus Postitas pumbamüüja »

pumbaostja kirjutas:
Tupsik kirjutas:
lihtsalt M kirjutas:Ehk saab siit midagi mõistlikku
http://soojustehnika.ee/

Olen siin surfanud ja uurinud ka endale neid lahendusi ja tähtsad "suurfirmad" ei näita kuskil hindu. Tehke päring, helistage jne. krt mul seda vaja on. Ma tahan hinda teada ja kül ma siis edasi oskan ise ka arvutada.
Ilmselt on põhjus selles, et muidu inimesed ehmatavad ära kui kohe nende hindu näevad. See oli nüüd küll off-topic
Soojuspumpade asjatundjad ei taha hinnakirju näidata, sest siis hakkab üks suur klientide isetegevus pihta ja kui pärast on näiteks klient valinud aladimensioneeritud seadme ja kulud suured, siis on kindlasti viga seadmes jne...
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui klient on istegevust teinud siis ta teab, et koolirahaks peab teistkordselt õiged jupid ostma. See on pumba juppide müüjatele ju kasulik. Ja ma ei usu hästi, et ise valesti ostnud nüüd seda pumbamüüjale ütlema läheb. Pigem on soovimatus hinda näidata muus, reeglina eeldus saada müüa maha täiskomplekt või mitte ehmatada kliente "kalliste" hindadega.
any
külaline

Lugemata postitus Postitas any »

Soojusvaheti ja soojussõlmed Eco Point OÖ müük paigaldus ja j.m.
Busta
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas Busta »

mõni leidlikum võiks ise mingi insenerlahendusprojekti koostada ja seda mõistliku tasu eest müüa või siia üles riputada? reklaamiks võiks näidata vajalike jubinate hind ja soetamise allikad jms andmed.
Coolhouse
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 29 korda

Lugemata postitus Postitas Coolhouse »

Õhk-vesi soojuspumbad, külmseadmed .
Müük, hooldus. info@coolhouse.ee
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Pagan küll, see Coolhous'i jutt on ikka eriti veenev. Mitte ühte numbrit ega võrdlust. Seda lihtsalt peab uskuma.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Üks valejäreldus on vaja ümber lükata - soojuspumbale teeb automaatika imelihtsalt kui on tegemist on/off pumbaga või isegi inverterpumbaga, kui kasutatakse tavamootoreid.
Olen ise mitu korda tahtnud kohe meisterdama hakata ja vabalt nõus lahenduse netti riputama kui õnnestuks saada tehnilist infot välisosa kohta:
1. Mis liitmikuid kasutatakse jätkamiseks, nende läbimõõt, kust osta saab
2. Mis töörõhk on torus (loodan, et alla 10 bar siis saab vasktoru kasutada)
3. Kust saab külmaaine täitmise teenust ja mis liitmikuga see tuleb (ja palju see maksab). Ebastandartse pumba puhul saadab täitja mu seenele)
4. Eelkõige soojusvaheti andmed (võimsus - NB! hetkvõimsus mis kataloogis on ei kõlba see on vale), sest selle alusel on vaja arvutada freoon-vesi torude pindala (pikkus)
5. Kas välisosas on klemmliist, kus saab kompressorit sisse/välja lülitada. Kui seal on muud andurid (niiskus jne.) siis nende tööpinged (tavaliselt 24 V) ja asukoht klemmliistus. Muud andurid on sekundaarsed, pumba saab ilma nendeta tööle

Kui kellegil on need andmed olemas (eriti punkt 1-3) siis pole probleemi soojuspumpa ise meisterdada ja automaatika osas minu tasuta abi olemas igaühele. Siin saab kasutada valmis küttesüsteemide automaatikat.

Teine variant isemeisterdamisest pääsemiseks oleks, kui kuskil müüakse varuosana lihtsat freoon-vesi soojusvahetit (autode kliimaseadmed, mõne pumbal äkki ongi??), mis sobib liitmikutega otse soojapumba välisosaga. Info tänaseks sellisele lihtsale vidinale puudub, kus seda müüdaks.
Priit Pärn
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Priit Pärn »

Ma arvan, et parim firma selliste vidinate ostmiseks on Külmakomponentide OÜ. Nad seal küll eraisikutele reeglina ei müü, kuid kui sa ilusti räägid, siis ma arvan, et saad vajalikud asjad kätte. Seal osatakse soojusvaheti ka ära dimensioneerida, selleks on spetsiaalne programm. Soovitan soojusvaheti 30% üle dimensioneerida, siis on COP kõrgem ja seade töökindlam. Kui minna on-off tüüpi seadme peale, siis peab kindlasti akupaagi ka panema. Soovitan panna vähemalt 30L 1kW välisseadme soojendusvõimsuse kohta ja küttesüsteemist tagastuva vee tuua otse soojusvahetisse, et soojuspump saaks võimalikult madala temperatuuriga vett.

Töörõhk on survepoolel üle 20 baari ja ühendused tehakse vasktoruga, kuid toru peab olema spetsiaalne külmatoru.
Külmaainega täitmist saab tellida igast külmafirmast ja täiteotsad on juba välisseadme küljes olemas.
On-off seadmeid saab reeglina tööle panna ka ilma siseseadmeta tavalise termostaadiga, kuid kindlasti peab olema peal viide, et kompressor plõksima ei hakka. Soovitan panna 8 minutit momendist, kui kompressor käivitus.
Inverteriga seadmeid ilma siseseadmeta tööle ei saa, automaatika on liiga tark. Siis jäetakse siseseade soojusvaheti lähedusse tööle ja andurid tõstetakse veetoru peale.
puratiinu69
külaline

Lugemata postitus Postitas puratiinu69 »

No aga oletame, et kõik on nii lihtne, kui herr pärn kirjeldas. Seega on siseosa õhk-õhul ju palju keerulisema ehitusega, kui õhk-veel. Onju nii. Plaatsoojusvaheti versus elektoonikat ja sensoreid täis siseseade. Ka õhk-vee välisosa peaks olema lihtsam-piisab odavamast onoffist inverteri vastu. Ja kohe tekib minu peas lihtne küsimus. Milles siis asi on, dzentelmenid, miks ei ole müügil alla 10000-20000-30000 maksvaid õhk-vesi pumpasid. Õhk-õhud ju selles hinna ja võimsusklassis täies ilus võtmed kätte pakettidena laiutamas. Eeldades põhja-euroopa majaehituse tavades eelistust kasutada küttekandjana vett, peaks olema nõudlus vastavate toodete järgi tohutu. Tuletan meelde, et hetkel veel on eestis elekter kordades odavam kui paljudes euroopa riikides. Alles hiljuti oli kuskil lehes hindade võrdlus ja meie olime selle rivi lõpuosas, kui mitte päris viimased. Seega võrreldes meiega, peaks olema teistel rahvastel veelgi rohkem soovi säästa. Ja see peaks looma kõik võimalused toota neid eelmainitud õ-v pumpi suuri koguseid ja seega loomulikult odavalt. Objektiivselt võib aru saada, et tõusu ajal jõudis klient ka kallist pumpa osta ja kinni maksta kellegi magusat elu. Sama lugu on ka maasoojuspumpadega. Ega see tagurpidi töötav külmkapp ei saa mitte kuskilt otsast maksta tootjale rohkem kui 10000-20000 tuhat. Mis nad aga kliendile maksavad? No okei,sellele lisandub väliskontuur ja ühtteist veelgi. Aga selge on see, et meilt tahetakse võtta seitse nahka. Ja see lugu võiks samamoodi jätkuda. Kui just kuskil mingi klõps ära ei käi. Ja kui ausalt öelda, siis minu arust peaks see üsna pea juhtuma, kui juba ei olegi. Loota ju võib. Õ-Õ pumbad maksid veel paar aastat tagasi paar korda rohkem kui täna. Mingi osa võib kanda konkurentsi tihenemise ja tehnoloogia arengu arvele. Kuigi teisalt on samal ajal alumiinium,vask ja tööjõud tuntavalt kallinenud. Seda nii meil, kui ka hiinas ja jaapanis,kus need asjad reaalselt valmis ehitatakse. Samuti on kütuste hinnaralli tingimustes kallinenud transport euroopasse. Ja samal ajal on Õ-Õ muutunud lõpptarbija jaoks ikkagi tunduvalt odavamaks? Siin peab mingi nõks sees olema. Mõtlen just seda, miks ühe tehnoloogia veidi muudetud väljundeid müüakse kordades hinnavahega. Põhjendused mida sellise olukorra põhjenduseks tuuakse ei ole vettpidavad. Mõtlen just seda müügiinimeste bla-blad, et näete,meie müüme korralikku ja kvaliteetset, põhjala kliimasse projekteeritud ja hoolikalt valitud materjalidest ja käsitsi valmistatud kraami. Aga need teised müüvad mingit hiina paska. Kuigi tegelikult tulevad mõlemad aparaadid sama tarnija käest, lihtsalt sildid mis peal on,erinevad veidi. See on muidugi väike üldistus, müüjad ärge võtke südamesse. Siinkohal meenuvad igasugu naljakad telereklaamid mida ma vast kirjeldama ei hakka. Nii et mingi nõks siin peab olema. Ja oma algandmete põhjal mina seda kahjuks läbi ei suuda hammustada. Seni aga edu iseehitajatele.

Ise sai siin räägitud ühe ehitajaga ja tema pakkus lihtsama pumba hinnaks alates 30-st. Pidi sisaldama 2,4 kw onoff pumpa ja soojusvahetit.Ehk lihtsat toimivat süsteemi koos isikliku garantiiga. Kui on olemasolev süsteem, siis vaheti läheb tagasitulevasse ringi. Akupaaki ta ei tunnistanud, see pidi olema lihtsalt raiskamine. Aga kaup jäi seekord objektiivsetel põhjustel katki. Ilmselt me ei sobinud omavahel. See selleks. Samas selgus, et mõned sellised süsteemid on koduvabariigis juba olemas ja funksivad ja kasutegur pidi otsese el.küttega võrreldes kahekordne olema. Ka see tekitas küsimusi. Sest kallimate pumpade andmetes pakutakse tunduvalt rohkem tasuta raha. Võibolla seletab see mingil määral olemaolevat situatsiooni. Et miski ei tule eikusagilt. Aga see võib rohkem selline relaamimüra olla. Kel huvi, leiab selle härra kontaktid kuskilt siitsamast. Ei mäleta oli see nüüd samas teemas või kuskil mujal.
Priit Pärn
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Kontakt:

puratiinu69 kirjutas:No aga oletame, et kõik on nii lihtne, kui herr pärn kirjeldas.
Lihtne võib see olla spetsialistile, kuid ilma teadmisteta seda kokku ei pane. Olen ka üsna kindlal veendumusel, et müügiks neid seadmeid toota ei tasu, sest need on siiski liialt ebatöökindlad, ei ole piisavalt säästlikud ja kasutamisvõimalused on tänu lihtsusele piiratud.

TARGAD MEHED, kes saavad ise ka aru, mida nad kokku ehitavad, nedele toob see süsteem kasu kindlasti. Sellisel juhul tavaliselt töötunde ei hinnata ja maksumus on suhteliselt soodne. Kätt on vaja ju harjutada ja hiljem on uhke tunne ka, et soojuspump on ise kokku monteeritud :good:

Mis puudutab Hiina seadmeid - öelge siis mulle ka, milline odav seade on töökindel ja säästlik meie kliimas. On siis keegi, kellel on see seade olemas ja kulumõõtjad peal???? Ma hakkaksin neid seadmeid kohe müüma, kui see vaid oleks nii. Ma olen ju neid müünud ja paigaldanud ja ainult nuhtlus on nendega.
Coolhouse
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 29 korda

Lugemata postitus Postitas Coolhouse »

Loomulikult on igal seadmel oma kvaliteet ja ka hind. Olgu see ise valmistatud või väga kvaliteetne tehaseseade.
Oleme teinud katse. Tõsi ilma soojusmõõtjata. Soojuspumba ees oli elektriarvesti. Ultimate 5500 tarbis koos sulatustega 1kW tunnis ööpäeva keskmisena.
Küttis ära 160 m2 suht uue maja ööpäevase välisõhu 0 C juures.

Siin foorumis on väga palju erinevaid lugejaid, alustades algajatest ja lõpetades spetsialistidega. Kui kellelgi on sellist seadet vaja siis seda saab kontakt@coolhouse.ee. Hinnad on jah samal tasemel või veidi kõrgemad kui õhk(õhk tüüpi seadmetel. Vajadusel võime aidata ka juppidest asja kokku panna.Konkreetseid numbreid ei ole esitanud kuna kõik objektid on erinevad.

Selles on härra Pärnil õigus et võib esineda probleeme. Paljud probleemid on seotud sellega et paigaldamiseks on vaja rohkem teadmisi . Lihtne on panna vale seade valesse kohta.
Sellest ka see et üle 100 tuh maksev seade hakkab kindlasti tööle.
Lihtsalt kui Te midagi panemata jätate ei pruugi asi tööle hakata.

Sellega et paljud tooted .ka õhk/õhk tüüpi tehakse Hiinas või Aasias tuleb leppida. Hinnavahed on piisavalt suured. Kompressorid on samad
ja kui midagi katki läheb siis selleks on garantii.
Õhk-vesi soojuspumbad, külmseadmed .
Müük, hooldus. info@coolhouse.ee
Priit Pärn
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Kontakt:

Coolhouse kirjutas:Loomulikult on igal seadmel oma kvaliteet ja ka hind. Olgu see ise valmistatud või väga kvaliteetne tehaseseade.
Oleme teinud katse. Tõsi ilma soojusmõõtjata. Soojuspumba ees oli elektriarvesti. Ultimate 5500 tarbis koos sulatustega 1kW tunnis ööpäeva keskmisena.
Küttis ära 160 m2 suht uue maja ööpäevase välisõhu 0 C juures.

Siin foorumis on väga palju erinevaid lugejaid, alustades algajatest ja lõpetades spetsialistidega. Kui kellelgi on sellist seadet vaja siis seda saab kontakt@coolhouse.ee. Hinnad on jah samal tasemel või veidi kõrgemad kui õhk(õhk tüüpi seadmetel. Vajadusel võime aidata ka juppidest asja kokku panna.Konkreetseid numbreid ei ole esitanud kuna kõik objektid on erinevad.

Selles on härra Pärnil õigus et võib esineda probleeme. Paljud probleemid on seotud sellega et paigaldamiseks on vaja rohkem teadmisi . Lihtne on panna vale seade valesse kohta.
Sellest ka see et üle 100 tuh maksev seade hakkab kindlasti tööle.
Lihtsalt kui Te midagi panemata jätate ei pruugi asi tööle hakata.

Sellega et paljud tooted .ka õhk/õhk tüüpi tehakse Hiinas või Aasias tuleb leppida. Hinnavahed on piisavalt suured. Kompressorid on samad
ja kui midagi katki läheb siis selleks on garantii.
Ok! Ma ei vaidle. Lähme koos seda objekti vaatama. Ma olen nõus omal kulul soojusmõõtja sinna lisama, et saaks õiged andmed. Ma olen piisavalt palju katsetusi teinud, nii iseseisvalt kui ka TTÜ ja soojusinseneridega, et selgitada välja, kas tegemist on ikka meie kliimasse sobiva seadmega.
Pumaehitaja
külaline

Lugemata postitus Postitas Pumaehitaja »

Soojusvaheti valikul olen kasutanud järgnevat infot mis leiate siit http://www.alfalaval.com/solution-finde ... ochure.pdf
Condenserite alt leiab kW, margi ja plaatide arvu.
juroku
külaline

Lugemata postitus Postitas juroku »

tere minul on seline idee võta välis osa ja soojusvaheti freon vesi ja panna paraleli välisosa aurustiga(kondensatoriga) vahele veel see sama 4way klap mis pöörab pumba töö jahutamisele siis lihtsa automatikaga juhtida kuni -5 õhk alla vesi soojus pump kas on see teostatav paluks abi tarkadelt
õhk-vesi
külaline

Lugemata postitus Postitas õhk-vesi »

juroku-le,
on võimalik, olen teinud sellise, töötab.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ei saa aru, miks tahad lisada mittevajalikke lisaelemente, kui saab kasutada lihtsamaid ja toimivaid lahendusi.
Peale freoon vesi soojusvahetit on klassikaline keskküttesüsteem ja kasutatakse tavalist automaatikat.
juroku
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas juroku »

õhk-vesi kirjutas:juroku-le,
on võimalik, olen teinud sellise, töötab.
kui oled teinud siis võiksid natuke lähemalt rääkida kui ei taha foorumis siis kirjuta jur.ok@mail.ee ootan huviga
:hello: :confused:
Vasta