Kas pottsepa amet on perspektiivne ala või on välja suremas?

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
martinmartiini
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kas pottsepa amet on perspektiivne ala või on välja suremas?

Lugemata postitus Postitas martinmartiini »

Kas kaminaehitus ja pottsepa amet on tulevikuga ala või kaduv oskus??
Kas eestis on pottseppi kellel on oskused aga nõudlus nende järgi puudub?

vastuargumendid:
1. puuküte on kallis ja tülikas.
2. valmiskaminate pakkumine ja hind ületab nõudlust - Tulikivi, Nordica, Nunnauuni jne.
( http://www.google.ee/search?hl=et&q=val ... otsing&lr= )
3. Eestisse pidid alustama tuumajaama ehitust, vaevalt et see saab võimalikuks aga soomes on mitu tuumajaama ning alati on elektrienergia importimise võimalus.
4. Kütta saab ka gaasiga, õliga jne jne. ... gaasi-, õli-, elektriküte on mugavam ja odavam.
Viimati muutis martinmartiini, 09 Dets 2008, 12:39, muudetud 3 korda kokku.
Eestikinnisvara
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 9 korda
Kontakt:

Re: Kas pottsepa amet on perspektiivne ala või on välja suremas?

Lugemata postitus Postitas Eestikinnisvara »

Ma ei saa nõustuda eelkõnelejaga. Mina soovitan küll võimalusel (ja mis peamine- huvi olemasolul) õppida pottsepaks.
Tänane päev näitab veelkord, et 80% Eestist ei ole valmis endale ostma Nunnauuni, Tulikivi jt. kalleid kamin-ahju.
Võimalik on kütta tõesti kasvõi tuumaenergiaga, aga selle pärast ei maksa väga põdeda. Eestlane on metsarahvas ja looduslähedus omane. Puukütet kasutatakse endiselt palju.
Pottsepal on tulevikku veel vähemalt 40 aastaks, nii et "meie ajal" on veel puuküte ja looduslähedus oluline. Samas tundub,et see looduslähedus on viimasel ajal jälle uuesti kasvanud trend/suund.

Soovitan sul minna pottsepa koolitusele ja saada endale "alus", mille peale hakkad "oma kaminat" ehitama. Saad teada põhitõed, natuke osavust ja oled valmis õpipoisiks :good:
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 105 korda
On tänatud: 84 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

Eestikinnisvara kirjutas:Ma ei saa nõustuda eelkõnelejaga. Mina soovitan küll
Mina nõustun eelkõnelejaga küll ja sovitan samuti :thumbsup:
Vahepeal kaalusin seda isegi, aga seni kuni praegune amet leiva lauale toob, ei viitsi uut ametit ka õppima hakata, kuigi siis on võibolla juba hilja :oops:
toomas
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas toomas »

Tere.

Pottsepp, kelle teenuseid ise kasutan on järjekord 6 kuud!!! Ja nii juba aastaid.

Toomas
martinmartiini
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Skandinaavias toodetud valmisahjude, kaminate jm. küttesüsteemide pakkumine on nii suur , et ma ei näe käsitsi ehitatud ahjude järele nõudlust.
Müüriladujate järgi saab alati olema nõudlus - näiteks http://www.aph.gov.au/SENATE/committee/ ... ub053c.pdf.
Tellisfassad on igal pool euroopas hinnas, aga tellistest kaminaid keegi tänapäeval enam ei soovi .. ma arvan.
Viimati muutis martinmartiini, 05 Dets 2008, 17:32, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

Pottsepp ei tähenda ju ainult tellisahju.

Ja puuküte on jätkuvalt odavaim küttemeetod.
See, et elekter hetkel nii odav ja seetõttu (ilma soetusmaksumust arvestamata) vahest mõni maakütte odavamaks tembeldab on väär.
Küttepuu hind hüppas ka lakke tänu ehitusbuumile pigem.

Nii et...
Hääd pottseppa on alati vaja.

Isegi tahan lähema aasta või nii jooksul üht head meest, kes mulle 2x2x3m ahjumölaka ehitaks.
Kui ikka elekter ära läheb ja hang on silmini siis halud alla ja elamine saab soojaks.
vanaema on sul veteran...
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 64 korda
On tänatud: 40 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Leevi »

Soome ahjutüübi ülimlikkuse juttu ei tasuks küll liigselt südamesse võtta. Nagu külaline oma postituses ka ise õigesti järeldas, on seda tüüpi ahjud näiteks Saksamaal praktiliselt tundmatud. Nagu tellisahjud üldse. Tellist ülistatakse peamiselt Soomes, Venemaal ja USA-s. Euroopa on on kultuuriliselt piisavalt kirev ja nii on ka ahjuehituskultuur paikkonniti ülimalt erinev. Tõeline pottsepp peaks need kultuurierinevused endale põhjalikult selgeks tegema. Ja kui asja vähegi uurida, siis taanduks hirm ahikütte ja pottsepatöö kadumise võimalikkuse osas tublisti.

Aga ei taha kuidagi elukutsevalikut mõjutada, sest head elektrikku on alati tarvis. Nagu eelnevas postituses arvasin, on kõige olulisem, et inimene armastaks tööd, mida teeb.

PS Ennekõike on pottsepp see, kes ehitab pottahjusid. Sellest ju ametinimetuski. Tellisahju ehitajat kutsutakse pigem ahjumüürsepaks.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

Leevi kirjutas: PS Ennekõike on pottsepp see, kes ehitab pottahjusid. Sellest ju ametinimetuski. Tellisahju ehitajat kutsutakse pigem ahjumüürsepaks.
No niiviisi ma ametinimetust nüüd küll ei eraldaks. Mina kutsuks pottsepaks ikka sellist meest, kes ehitab valmis korraliku küttekolde. Olgu ta siis plekist, tellistest, pottidest või mis iganes.
Sossesepaks kutsutakse sellist meest, kes korraliku asjaga valmis ei saa. Olgu ta siis küttekolle, või mõni muu eluvaldkond.
Sossesepa nimi tuli kasutusele minu mäletamist mööda hoopis mingi sepa ametit pidava mehe tõttu. Muud polla tema sepatööst asja olnud, kui tulise rauatüki vette torkamisel tekkinud hääl.
Sossepa nime sitasti ehitatud ahjude ehitajana pole aga keegi vaidlustanud. Ahjumüürsepa nimetusega ilmselt tegu jälle selle pottsepa foorumitele nii omase "tahakeeramisega".
.
Tel 5o9279o
martinmartiini
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Leevi kirjutas: PS Ennekõike on pottsepp see, kes ehitab pottahjusid. Sellest ju ametinimetuski. Tellisahju ehitajat kutsutakse pigem ahjumüürsepaks.
Sellest ma saan aru et ameti nimi on pottsepp .. kuna tegu on pottidest ehitatud ahjudega.
Kes tõestab, et eestis 20 aasta pärast veel on maju kuhu veel kaminat ehitada ... arvestades valmistulekollete pakkumise suurust ja elektriküttele ülemineku trende.
Kas pottsepad käivad üldse koos ja kas on konverentse kus saaks alaga tutvuda?
Viimati muutis martinmartiini, 05 Dets 2008, 17:36, muudetud 2 korda kokku.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Kui sa pottsepaks ei saa, hakka siis küpsetushjude müürsepaks ja loo esimesena oma küpsetuskojad. :cool:
http://www.heatkit.com/html/bakeoven.htm
http://www.littlestream.com/
Viimati muutis kaminahi, 04 Dets 2008, 21:53, muudetud 2 korda kokku.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

Lugesin uuesti pottseppadest ja "müüriladujatest" teemad läbi ja mul tekkis küsimus stiilipuhastele pottseppadele. Kes lapib teil ahju sisu üles, kui pottsepp võib ainult ahjupottidega mässida? :scratch: Minu teada on ju pottahju sees ka neid kandilisi kive.
:hello:
.
Tel 5o9279o
Peetripoeg
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas Peetripoeg »

Kas pottsepa amet on perspektiivne või mitte?
Aga fantaseerigem:
1.Tallinna kesklinnas ja vanalinnas võetakse vastu seaduse mis keelab igasugused suitsevad korstnad( midagi taolist vist juba isega võeti vastu,antagu andeks kui eksin)
2.Kõik suitsevad korstnad maksustakse(hea korjata maksu-kelle nimel on kinnisvara see maksab,loe vaid korstnad üle)kui keskkonna vingugaasiga saastajad.
3.Maksustamiseks toimub küttekollete põlemis-jääkide ja süsinikdioksiidi atmosfääri paiskamise mõõtmine korstna otsast.(see on põhimõtteliselt võimalik).
4.Paraku on tehases toodetud ahjud nn "puhtama" põlemisega.Egas muidu tulikivi ja nunnauuni uut tüüpi kollet välja töötanud nn pööriskolle.Ja ka teistel nn südamikel on igasuguseid separaatoreid vahele topitud.Egas te usu ometi ,et seda nalja pärast tehakse.EURO NORMID.SUHKRU TRAHVID...
5.Meie ,pottsepad ,aga vorbime edasi vanu "häid "hollandi ahjusid.Teeme umbkoldeid ja kiidame press-soojusega koldeid kui ainuõigeid.ja üritame sinna võlvkolletesse veel klaasuksi ette sehkendada.Ühesõnaga :ANNAME KÕIGILE VASTU HAMBAID,kes midagi muud üritab.......ja maksame trahve tulevikus. :amen:
6.Aastaks 2015 saadakse 15% energiast päikese ja tuuleenergiast.Eriti moodi läheb see väikeelamutes.Selleks ajaks kõvasti arenenud maasoojuspumbad,õhksoojuspumbad.Tulevad esimesed minituumajaamad.
7...........aastaks.....................ahiküte ei ole enam hoonete põhiküte.Kui just VENE AHJUD moodi ei tule.AGA MIKS KA MITTE? JA INIMESTEL ON SIIS KOMBEKS AEGAJALT NOSTALGITSEDA.ELAVAT TULD NAUTIDA.LEIBA KÜPSETADA.UNISTADA

Selles valguses : IRW ,Perspektiiv missugune
Viimati muutis Peetripoeg, 05 Dets 2008, 01:06, muudetud 1 kord kokku.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Hea praegusel pimedal ja surutise ajal haritud inimese selget juttu lugeda. Kuna kirjutaja on ise pikaaegse praktiseeriva kogemusega , siis ei saa talle vähest töökogemust ette heita ja kuna paljud on ametiõppimisel kasutanud tema õpetaja jagatut, siis õpetaja ka tal olemas.
Mina ootan huviga MTÜ Eesti pottsepad arengut ja kas juba registreerunud liikmed on endiselt umbkaitses ( enamus) või tekkib ka edurivi ja kuidas saadakse aru demokraatiast ja vastutusest.

Amet ei kao küll kusagile aga kas kõik üritajad rajale pääsevad sõltub ikka üritajate endi võimekusest ja tema pakutavast, kuid kõik ikkagi ei mahu...Meie väikeses Eestis nii laiasi radasi ei tulegi... Staazist aga seda, et Hamilton tuli poisina metsast ja võitis kõiki neidki, kes pikkade aastate jooksul pole suutnud kordagi poodiumit vaadata.Rääkimata sinna tõusmisest.
Pottsepa nime üle vaidlemise võiks seniks "tõsta leebumisele", kuni kõige pottsepamad ise lapivad umbkoldega plekusi ja valatud moodulahje kokku tõstavad. :clapping:
Viimati muutis kaminahi, 05 Jaan 2009, 20:39, muudetud 3 korda kokku.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
------------------
www.ehituspenskarid.com
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Re: Kas pottsepa amet on perspektiivne ala või on vä�a suremas?

On levinud uudis, et kuna paljud eurooplased on hakanud aktiivselt külastama Põha-Ameerika Masonry Heater (müüsepaahjud) ühenduse netilehekülgi ja üritusi ,siis oleks vajalik luua ka Euroopasse sarnane ühendus. Reserveeritud on juba kodulehe aadress http://www.mhae.org . Mis siis arvat sellest Euroopa ühendusest ja ühtsetest normidest ? Kas VEUKO hakkab ulatuma ka Põhja-Euroopani ja tellisahjudeni või tuleb Euroopasse mitu pottseppade ühendust?

http://www.stenovne.dk/MHAE/index01.html
------------------
www.ehituspenskarid.com
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Vene portaal: Padar soovitab eestlastel ahjuküttele üle minna

Anne Oja

Uudisteportaal Lenta vahendas NSVLi-teemalise uudisena, et Eesti rahandusminister Ivari Padar soovitas eestlastel mõelda ahjukütte kasutuselevõtule.
Asja illustreerimiseks on lisatud foto vaatega Maakri kvartalile, kust turritavad taeva poole pilvelõhkujad.

Eesti rahandusministri sõnul võivat naftabarreli hind tõusta kunagi 200 dollarini, seetõttu tuleb lähiajal oma energiakasutus väga kriitiliselt ümber hinnata. Suur osa keskküttest kuluvat halvasti isoleeritud paneelmajadele, mis olevat täielik lollus, lisanud minister.
------------------
www.ehituspenskarid.com
korras
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas korras »

Küll nüüd on suudetud pottsepa ameti perspektiivsus keeruliseks ajada?
Minu soovitus on lihtne ja loogiline, otse loomulikult õpi pottsepaks kui on võimalust ja huvi.
Loomulikult kasuks tulevad kõiksugu müürsepa töö kogemused, sellel erialal otsene seos pottsepa tööga, sest kaks hiiglast vaidlesid ka et kuidas ahju teha...... vaidlesid ja vaidlesid ja lõpuks tulid ühele järeldusele, ega selle ahju ladumisel rohkem polegi vaja muud tarkust kui meelde jätta mis sa viimati panid, kas kivi või segu? et kui panid viimati segu siis nüüd paned kivi ja vastupidi.
Ja siis veel pisut loogilist mõtlemist ja teadmist kuidas suits liigub ja mis sellega juhtub kui jahtub ja ongi ahi valmis.....tegelikult puhas müürsepa töö. Ja ärge muretsege pottsepa ametiga ei jää nälga. Ja saad oma tööaega plaanida just nii kuidas tahad jne jne jne. Ja väga vaheldusikas töö, kunagi ei tüüta ära.
Et need olid siis minu mõtted pottsepatööst.
Kasutaja avatar
varukas
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 1 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas varukas »

Kuna käib ümbermaailmne igasuguste võrkude(kaablite ja torude) punumine,millest meid tehakse sõltuvateks nagu lüpsilehmi.Millega me oleme nii harjunud ja ei saa ilma hakkama.Sellest võrgust päästab individuaalne küttesüsteem. Seda kütet õnneks meil jätkub .Meil metsa ees veel küll ja küll.
Olin ise ka 27 aastat tagasi valikute ees.Õppisin koos pottsepadega ühes ja samas koolis aga erinevas ruumis,nimelt trollielektrikuks.Juba tollal tundus saviga mätsimine mõtetu ala.Kahjuks ma eksisin.
Elu on loksutanud siia- sinna .Viimased 10 aastat olen tegelenud just kaminatega.Eriharidust ei oma aga siiani välja vedanud.Olen ka mõtteid mõlgutand pottsepa kursustele mineku vajadusest.Kuid nähes milline tung sinna on olen loobunud.Las nooremad alustavad nullist ja teevad õige valiku.
Ükski amet ja eriala ei ole üleliigne .Sa võid küll selle omandada aga sinus peab ka olema kunstniku meelt. Pottsepa amet rohkem üksikala ,omaette nokitsemine.Hea kui suguvõsas on järjepidavus.Seal palju saladusi mis hauda kaasa viiakse .kui järglasi pole.
Arvan et tulevikuski eramajad ja suvilad kuhugi ei kao.Neile vaja ka korstnaid ja küttekoldeid.Kuigi ka sinna punutakse piiranguid ,saastemaks.

Praeguse surutise ajal on küll raskem. Aga elu sõelub tegijamad välja ,teised langetavad seniks puid.See mis täna tundub perspektiivne ei pruugi juba homme seda olla.
Suured kogemused kaminatest ja moodulkorstendest.Tel.51970570.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Septembrikuu artikkel Alaska uurimistsentri kodukalt.
Autor: Norbert Senf
Quebec, Kanada

blog.php?u=1366&b=10
Viimati muutis kaminahi, 16 Jaan 2009, 08:31, muudetud 3 korda kokku.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

muidugi sureb välja,sest miks ma peaksin sellise ahju endale tellima,mis vajab 1,4t kütust kuus.ega ma alaskal ei ela!
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Külaline kirjutas:muidugi sureb välja,sest miks ma peaksin sellise ahju endale tellima,mis vajab 1,4t kütust kuus.ega ma alaskal ei ela!
Sinust see väljasuremine nüüd küll ei sõltu :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Aga proovi rehkendada: 1400:30 X 3 : 24= ?
------------------
www.ehituspenskarid.com
Külaline
külaline

Sa kaminahi seleta oma kõrgem matemaatika ikka rahvakeelde ja räägi mida mõtled,muidu jätadki targa mulje.Meil on aastas ütleme intensiivselt vaja kütta a 7 kuud.Alaska ahi vajas olenevalt puu liigist 3-4 ruumi kuus.Rahvalik arvutus-7x3=21.See oli väiksem arv!Milleks mulle vaja ahju,mis on nii efektiivne ja tahaks seda korvikest ka näha,millega ahi nii kaua ja nii mõnusalt soe püsib.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Külaline kirjutas:Sa kaminahi seleta oma kõrgem matemaatika ikka rahvakeelde ja räägi mida mõtled,muidu jätadki targa mulje.Meil on aastas ütleme intensiivselt vaja kütta a 7 kuud.Alaska ahi vajas olenevalt puu liigist 3-4 ruumi kuus.Rahvalik arvutus-7x3=21.See oli väiksem arv!Milleks mulle vaja ahju,mis on nii efektiivne ja tahaks seda korvikest ka näha,millega ahi nii kaua ja nii mõnusalt soe püsib.
Ei ole ju keegi sulle midagi pakkunud või vägisi kaela määrinud. Siia foorumisse selle korvikese ülespanemisel on sul tuhat teist küsimust aga sa tule mõne ahju äärde ja siis räägime arvudest ja uurimustest ja sellest, mis on sinu postituste mõte.
Wienerberger korraldab veebruaris ümarlaua. Ole kohal .
Pottsepa jaoks ei ole ülaltoodud valemis midagi rohkemat kui rahvalik arvutus.
1400 kg : 30 päevaga x 3 kWh : 24 tunniga, saad 5,8 kWh ja kui kesmiselt hästi soojustatud majas kulub EESTIS ühe ruutmeetri kütmiseks 0,05kWh saame, et sellest ahjust piisab 116 m2 kütmiseks. Kui sa nüüd lugesid Norbert Senfi artiklit siis seal on öeldud, et see ahju suurus oleks nagu max ja seda ei ole teps mitte ahjud mida mina olen teinud.
Jaksu sulle edasisteks :write:
Viimati muutis kaminahi, 15 Jaan 2009, 22:28, muudetud 2 korda kokku.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Külaline
külaline

Milleks on vaja kokku saada?Seleta oma arvutus lahti ja võib-olla saame aru ka!
Külaline
külaline

Külalisena esinemine on selles suhtes vahetu,et ei saa oma juttu,postitust muuta.Lahtiseletatult tähendab see seda,et kui ma küsin midagi,siis vastajal nagu oleks juba vastatud.Loe ikka oma alaska ahju jutt läbi korralikult ning siis leiad isegi vasturääkivusi.Minule endale tundub see puhtalt reklaamtekstina.Näiteks mõned mõisted,sõnad-vähe kütust ka mitte efektiivselt soojustatud majades.Milleks kütta sellist,kui sooja on 12-24 tunniks.Tahan lihtsalt sulle öelda, et meile sellised ahjud ei sobi igasse olukorda.Kui mul ikka aega pole,siis kas ma pean veel lisakulutuse tegema ja kütja palkama?Arvutused on ilusad numbrid ainult,elu midagi muud.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Külaline kirjutas:Külalisena esinemine on selles suhtes vahetu,et ei saa oma juttu,postitust muuta.Lahtiseletatult tähendab see seda,et kui ma küsin midagi,siis vastajal nagu oleks juba vastatud.Loe ikka oma alaska ahju jutt läbi korralikult ning siis leiad isegi vasturääkivusi.Minule endale tundub see puhtalt reklaamtekstina.Näiteks mõned mõisted,sõnad-vähe kütust ka mitte efektiivselt soojustatud majades.Milleks kütta sellist,kui sooja on 12-24 tunniks.Tahan lihtsalt sulle öelda, et meile sellised ahjud ei sobi igasse olukorda.Kui mul ikka aega pole,siis kas ma pean veel lisakulutuse tegema ja kütja palkama?Arvutused on ilusad numbrid ainult,elu midagi muud.
Miks sina küll oma kallist aega pidevalt siin foorumis urgitsedes kulutad ? Kust küll selline tahtmine, et pead kindlasti kohe ütlema, et "meile sellised ahjud ei sobi igasse olukorda". Kõik said nüüd targemaks ja vaata, et sa reklaamtekstina ei ütle, millised ahjud sobivad meile igasse olukorda ja mida ei ole vaja ka kütta kui ikka aega ei ole. Ela oma elu, mis midagi muud ja ära lase ennast kellelgi eksitada . Ole tubli edasi! :cry:
------------------
www.ehituspenskarid.com
Vasta