kerise ise tegemine??
-
- külaline
kerise ise tegemine??
Lugemata postitus Postitas õppi poss »
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas trumm »
-
- külaline
Re: kerise ise tegemine??
Lugemata postitus Postitas alfaman »
Ise ladusin oma maakoju vene sauna kerise. Tuli teine igavene jurakas, kuna tegin ta väljastpoolt kütmisega, tuharestidega ja veeboileriga. Kerise mõõtudeks on umbes 1,5 x 1,2 x 1,5 m. Tulekolde mõõdud 0,6 x 0,6 x 1,0 m. Arvan, et kokku no nii 5 tonni kaalu.
Ma ei ole ehitaja, veelvähem potsepp, seega uurisin lugematuid tunde internetist - ei ole häid materjale, vahest ehk pilte keristest leiab, Soomes võtsin raamatukogust raamatud "Savusaunan kiuas" ja "Savusauna", autor mõlemal sama, aga ei mäleta - esimene raamat on parim, leidub jooniseid ja pilte, peamine info tuli sealt (kopeerisin olulised leheküljed, peaks isegi aalles olema), lisaks käisin nii Soomes kui Eestis paaris suitsusaunas ja ühes vene saunas, pildistasin kerise üles nii seest kui väljast ja hiljem uurisin konstruktsioone.
Nüüd siis käin saunas, hoopis teistmoodi saun on kui Soome saun. Kuna keris on suur, siis korralikult soojaks saamine võtab 5 tundi, aga suvisel ajal saab ka kolmandal päeval kerge leili kätte. Praegu on väljas külmem ja soojust jätkub kaheks päevaks. Sooja pesuvett aga jätkuks vist 4-5 päevaks.
Üldiselt tuli teine päris hästi välja aga nüüdseks on selgunud ka üht teist, mida oleks pidanud teisiti tegema. Täpsemalt siis, kui oled tõsisemalt huvitatud, ma ei ole kindel, kas sul keris juba tehtud pole, tühja ei viitsi kirjutada. Ehitamisest olen ka pilte teinud.
Lugemata postitus Postitas jannos »
- Manused
-
- PA100020.jpg (18.22 KiB) Vaadatud 9628 korda
-
- külaline
Pragudest. Neid on ka minu kerises. Samuti nagu sinul leilikivide kõrgusel. Ilmselt hoidsin ka mina paisumisruumiga kokku. Või siis mängivad need läbi painunud karprauad liiga ja suruvad kerist laiali? Praod igatahes mängivad ahju küttes. On väidetud, et sellisel ahjul on praod vaata et vältimatud. Ise keeivtasin iga 2 telliserea järel lattrauast raami tugevdamaks kerise seinasid. Osad keevitavad nurkrauast kerisele raami ümber. Osad teevad puuprussidest raami. Praod, kui sellised mind oluliselt ei häiri. Olen üritanud neid ahjusekguga täita, aga need tulevad uuesti.
Siin on ühe suitsukerise joonised ka.
http://www.wienerberger.ee/servlet/util ... ee_home_et
-
- külaline
Ei saanud ikkagi aru, kas keris paikneb leiliruumis või sellest väljaspool? Kui leilivee saadad kividele toru kaudu, siis satub vesi alati samasse kohta või on veetoru kuidagi suunatav? Leililuugi lasin Otepää Techne töökojas sepal teha.
Kerise laeks on mul 2 kihti telliseid, mis toetuvad pooleks saetud nn. I-raua lattidele (ehk siis I-raud pooleks teeb 2 T-rauda, ma ei tea, kas seletus on adevaatne) Tellistest lae peale panin kaekordse paroc tulekindla (fooliumiga) isolatsiooniplaadi, selle peale Luja tsementplaadi ja siis paari cm õhuvahega lavaplangud. Ehk siis lava paikneb ka kerise peal.
Ahjaa ahi kütab mul ka vett, ehk siis kerise kõrvale lava all on ca 300 l veeboiler, millest 50 mm torust kaar läheb tulekoldesse. Mul on saunas 2 dushi, siiamaani ei ole küll sooja vee puudust tundnud. Kõva kütmisega kipub vesi keema minema ja paagis rõhk tõusma. Aga selle vastu on tagasivooluklapp ja ülerõhuklapp (6 bar) ja häda korral vee välja laskmine. Alguses lasin vett välja, nüüd ei ole enam viitsinud, kuna miskit hullu pole juhtunud, isegi siis kui tünni tipus olev temp. andur näitab 120 C (aur).
Teatul määral kütab soojaveeboiler ka leiliruumi, mis antud kerise tüübi puhul muidu külm kipub olema.
- Manused
-
- saun _ 1..pdf
- (27.36 KiB) Allalaaditud 983 korda
-
- külaline
Mina loodan kivid ja nüüd ka läbi paindunud tugirauad vahetada leililuugi kaudu (on vist 50x40 cm). Kive valides arvestasin sellega ja ei pannud suuremaid, kui leililuugist mahub.
Kuidas Kuusakoskist relsid kätte said?
Ehk paned veel mõned pildid. Loodan ise ka lähemal ajal oma keriseehituse piltidele ligi pääseda, siis saadan omad ka.
- Manused
-
- PA100016_3.jpg (19.22 KiB) Vaadatud 9337 korda
-
- P7150045.jpg (22.36 KiB) Vaadatud 9335 korda
-
- 14072008(009).jpg (27.9 KiB) Vaadatud 9337 korda
-
- 08072008(001).jpg (21.74 KiB) Vaadatud 9333 korda
-
- 07072008(001).jpg (21.15 KiB) Vaadatud 9331 korda
-
- külaline

- veebimeister
- Administraator
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 18 korda
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas veebimeister »
faile saavad üles laadida vaid registreerunud kasutajadalfaman kirjutas:Ei ole siin risustamist midagi. Küll oleks hea olnud, kui sinu keriseehituse pildid oleks mul siis kasutada olnud, kui oma ehitasin. Laias laastus on siiski meie keriseehituse tehnoloogia sama. Otsisin pildid ehitamisest välja, aga ei suuda neid siia sisestada.

- Manused
-
- keris5.JPG (73.14 KiB) Vaadatud 9240 korda
-
- keris4.JPG (64.45 KiB) Vaadatud 9237 korda
-
- keris3.JPG (71.81 KiB) Vaadatud 9232 korda
-
- keris2.JPG (69.88 KiB) Vaadatud 9230 korda
-