Maakütte opelid ja mercedesed;)

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
külaline 818
külaline

Re: Maakütte opelid ja mercedesed;)

Lugemata postitus Postitas külaline 818 »

Mul on vist arvutamisega raskusi kui ei saa aru kust otsast ahikütte alginvesteering oluliselt väiksem tuleb kui maasoojuspumbal?
viewtopic.php?f=1&t=4234&p=15941&hilit= ... sab#p15941
viewtopic.php?f=27&t=10620&p=46463&hilit=ahi#p46463
viewtopic.php?f=1&t=12068
Siia tuleb veel lisada ka puukuuri maksumus. Väiksema krundi puhul on vajalik ka naabri nõusolek kui keset hoovi ei taha seda ehitada .
Elaniku teatud vanusest alates on ka ahjukütja palkamine vajalik (kui lapsed välismaale ära lähevad).
Oma ühekordsel majal oleks läinud vaja 3 ahju, +garaaziahi, mõned korstnad ja kuur.
Panin aga maapumba (pump+300boiler+paigaldus) 115 keek,
maakontuur ca 19,1 keek
põrandaküttetoru (aluplex, 10 ringi, kollektor) 20,5keek.
2korda2
-
Postitusi: 1371
Liitunud: 03 Apr 2006, 13:36
Asukoht: Tartumaa
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 63 korda

Re: Maakütte opelid ja mercedesed;)

Lugemata postitus Postitas 2korda2 »

PTC,
mulle on tundunud imelik inimeste vajadus enda rikkust läbi sõiduvahendi näidata/hinnata aga teha sedasama küttesüsteemi kaudu - see on küll täiesti uus tase! Selline suhtumine näitab ilmekalt, miks soojuspumpade hinnad on sellised, nagu nad on. Muide, kas küttesüsteemi ostsid ka viimase poole aasta tarvis?

dumbuser,
erinevalt lastest on küttesüsteemil ainult 1 ülesanne - hoida kodu soojas. Vastutasuks tuleb anda kahte (selgelt mõõdetavat) asja - raha ja aega. Kui me liigset ajakulu hindame (ei viitsi puudega jännata vms), siis miks me ei hinda liigset rahalist kulu? Soojuspumpadega täiesti võrreldavat mugavust (vähest ajakulu) pakuvad elektri- ja gaasiküte. Vaid pisut rohkem tuleb vaeva näha vedelkütuste ja pelletiga.

nessy,
keegi pole öelnud, et 100m2 majale soojuspump ei sobi. Küll ütlen ma, et ei maksa nii üheselt hinnata seda ainuvõimalikuks lahenduseks.

külaline 818,
Kui projekt on selline, kus tuleb kütmiseks palju ahjusid teha, siis on loomulikult see kallis. Seetõttu on vanade majade projektid sellega üldjuhul arvestanud ja ahi tehakse selline, mis erinevate nurkadega mitu tuba ära kütab. Mis puudutab aga "vanast peast on kütjat vaja", siis mida see üksik vanainimene teeb majas, kus on vaja kütta kolm ahju? Äkki oleks siis aeg vaadata endale muu (väiksem ja mugavam) elamine? Eriti olukorras, kus lapsed millepärast abiks käia ei saa/taha. Muus osas sobib ahiküte pensionärile suurepäraselt - nõuab rohkem aega (seda on) aga jooksvad kulud on väiksemad. Kui ka sületäie puude toomine on juba liigne pingutus, siis on niiehknaa mõistlik hooldaja peale mõelda.
-------
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
Vasta