maakütte vette paigaldamine
maakütte vette paigaldamine
Lugemata postitus Postitas lilleteet »
maakütte kollektori maa-alla paigaldusest on siin palju räägitud aga mul suliseb aia äärest jõgi mööda ja tekkisgi mõte et mis juhtuks kui paigaldaks kollektori hoopis jõepõhja?
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 4 korda
Re: maakütte vette paigaldamine
Lugemata postitus Postitas xxNIMETUxx »
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Moor »

-
- Ehitusguru
- On tänanud: 18 korda
- On tänatud: 24 korda
Lugemata postitus Postitas maik »
Lugemata postitus Postitas aivar00 »

Kuskilt jäi pilk peale, et veealune kollektor tuleb paigaldada spetsiaalsete raskustega, et kollektori ümber tekkiv jää (juhul kui tekib) ei tõstaks toru veekogu põhjast üles. Seega betoon peaks täiesti sobima. Ja mida kiirema vooluga vesi on seda kasulikum. Siis ei saa jää tekkida. Vähemalt minu arvamus selline.
Lugemata postitus Postitas lilleteet »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Lugemata postitus Postitas Ints »
Vette paigaldades annab kokkuhoidu minu arusaamise järgi:
- toru pikkus (vette vaja lühem toru)
- lühemast torust tulenevalt vähem nn. täitepiiritust
- vett ei ole vaja "kaevata" (ekskavaatori töötund)
- mingit nn. murusilumist või haljastuse uuendamist ei ole vaja teha
-veel parem COP-sellest tulenevalt suurem küttevõimsus väiksema elektrienergia tarbimisega
Need nagu esmapilgul pähe torganud mõtted.
Selle raskuste küsimuse poole pealt- kui muud pähe ei tule, siis tee rakised ja vala sinna ise betoonist nn. raskused. See töö ei tohiks käia ülejõu isegi 16 aastasel "ehitaja õpipoisil). Muidugi alternatiive raskuste näol olemas küll. Ankurda kasvõi põllult korjatud raudkivid kollektori toru külge kapronnööri või võrguga.
See muidugi minu nägemus asjast. Kui elaksin jõe ääres nagu üks hea tuttav siis oleks enda maakütte kollektori 100% jõkke paigaldanud. Tal maja vee piirist kuival ajal ca 30 m ja tänavuse suurveega oli vesi aiataga (majast 20 m praktiliselt väljas. Pealegi jõeäärne maa väga niiske- seega samuti hea kasuteguriga.
-
- Regulaarpostitaja
- On tänatud: 1 korda
Lugemata postitus Postitas pimeroolis »

-
- Ehituspenskar
Talupojamõistus ütleb, et soojuspumpa ei huvita karvavõrdki vee kiirus jões, ikka vaid selle temperatuur. Mida kiiremini vesi liigub, seda parem on soojusülekanne. Ja mille temperatuur muutub kiiresti, no niipaniimõmm?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 80 korda
Lugemata postitus Postitas dumbuser »
Minu mõistuse järgi asi selles, et pidevalt voolab soe vesi peale ja külm õhk ei suuda teda nii kiiresti maha jahutada kui seisvat vett. Võta aga kasvõi 1000 l veeanum ja pane sinna purskkaevu pump külmaga tööle. Mõne aja pärast vesi maha jahtunud (kuigi voolab tänu pumbale) ja läheb ikka jäässe või kuidas

Lugemata postitus Postitas Ints »
Kas sa oled kursis maakontuuri paigaldamise põhimõtetega?Ma arvan,et ei ole.Maakontuuri pikkuse koha pealt (maapind/vesi) jään ma vastuse võlgu.Kui tulebki pikkuse vahe vee kasuks,siis see on minimaalne.Ühest küljest on vee temperatuur tõesti veidi kõrgem,kui maapind,ehk siis kasutegur peaks tulema suurem.Oluliselt keerulisem on selle kontuuri vette paigaldamise protsess.Kuidas sa seda ette kujutad?Võtad paadi ja hakkad toru vette loopima?See toru on siiski vaja ära ankurdada,et veevool seda minema/segamini ei kanna.Edasi tuleb sul kaevata mitu kitsast või üks lai kraav majani,kusjuures selle kraaviga pead sa otsapidi ka vette minema.Majja sisenevad maakontuuri torud tuleb ära isoleerida nii või teisiti.
Ka mina oleks soovi korral saanud maakontuuri vette panna (elan jõe ääres).Kui ma aga mõtlesin põhjalikult läbi kõik selle paigaldusega seotud detailid,siis otsustasin kontuuri maha installida.Mul võttis 700m kontuuri maa sisse paigaldamine aega kaks (2) päeva,tööd tegi 2 inimest,kellest üks oli kopajuht.Majja sisenevate kontuuride isoleerimine võttis veel ühe päeva.
-
- Ehituspenskar
Maa sees pole vaja neid torusi isoleerida, kui just lolli peaga otse maapinnale ei plaanita paigaldada. Ikka samale paigaldussügavusele, kui maapindagi. See lõik veekogust majani toimib klassikalise maasoojuspumba ammutamise alana.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Imelik »
Kalvis kirjutas: Maa sees pole vaja neid torusi isoleerida, kui just lolli peaga otse maapinnale ei plaanita paigaldada. Ikka samale paigaldussügavusele, kui maapindagi. See lõik veekogust majani toimib klassikalise maasoojuspumba ammutamise alana.

Paigaldajate ja ka PG kodulehel olev jutt kollektorist- 1000mm sügavusele ja vähemalt 1000 mm kaugusele teineteisest. Samuti paigaldada lagedale alale (mitte puude varju) et suvel päike paremini pinnast soojendada saaks.
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed