vundamendi lisasoojustus

kuidas soojustada oma elamist
uudu
külaline

vundamendi lisasoojustus

Lugemata postitus Postitas uudu »

Maakividest Vundamendile valatud meetri sügavuselt vöö ümber.Nüüd plaan ka lisasoojustust sellele teha. Mis variandid peale sinise peno veel on, ja kas peno käibki lihtsalt vastu betooni mingi vahuga või on vaja veel midagi panna sinna? (kohati see betoonvöö ka kumer-kuid nii ju penot panna ei saa hästi)
wake
Ehitusspets
Ehitusspets

Re: vundamendi lisasoojustus

Lugemata postitus Postitas wake »

Mis on asja eesmärk?
~300kg kuumi kive, kolm vihta ja paar õlut
uudu
külaline

olen aru saanud, et vundamendi ja sokliosa väljastpoolt soojustamine aitab maja soojapidavamaks muuta- no vähemalt põrandad võiks soemad olla (käib ju viimaselajal hirmus kütte säästmine) kuna maakivid olid vaid mullaga koos ,siis sai siuke tugevdusvöö kord ümber valatud. Aga kui te sõbrad, suudate tõestada et sellest kasu pole, siis :hello: maha teie ees(hoiaksin u. 7 tuh eeki kokku)
wake
Ehitusspets
Ehitusspets

Lühidalt võib vist asja nii kokku võtta - pole hüdrot, pole ka soojustusel mõtet.
Ainult soojustamine on poolik lahendus, mida kahjuks kasutatakse palju.
taastaja
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 12 korda
On tänatud: 20 korda

Lugemata postitus Postitas taastaja »

uudu kirjutas:olen aru saanud, et vundamendi ja sokliosa väljastpoolt soojustamine aitab maja soojapidavamaks muuta- no vähemalt põrandad võiks soemad olla (käib ju viimaselajal hirmus kütte säästmine) kuna maakivid olid vaid mullaga koos ,siis sai siuke tugevdusvöö kord ümber valatud. Aga kui te sõbrad, suudate tõestada et sellest kasu pole, siis :hello: maha teie ees(hoiaksin u. 7 tuh eeki kokku)
Siin võiks küsida, et millise konstuktsiooniga põrandad sel maakivivundamendiga hoonel õigupoolest üldse on? Vahest on juba mingi vöö valamine liiast, mis siin veel selle soojustamisest rääkida. Hüdro ei pruugi siin ka enam määrav olla.
ärge sõimake,aidake mind.
lizard
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas lizard »

Hetkel veel alt tuulutatavad puitpõrandad kuid nende laagid toetuvad otse vundamendile ja on pehkima hakanud. Plaan valada põrandad. Vundamendivöö sai tehtud kuna vajumise märke oli näha maja nurkades ning silikaatvooder toetus ainult mõni cm soklikrohvile.
Seenevana
külaline

Lugemata postitus Postitas Seenevana »

Kuna sul, nagu ma aru saan, on tegemist vana(aegse) ja maapinnast hüdroisoleerimata vundamendiga, siis selle soojustamine oleks sinu põrandate ja tervisliku sisekliima surm. Mõtle ise. Praegu mööda vundamenti üles immitsev niiskus aurustub läbi vundamendi/sokli välispinna, kui sa selle välispinna niiskusvahetuse soojustusega sulged, mõtle kuhupoole see kapillaarniiskus, siis aurustuma/kogunema hakkab. Põrandate alla ikka. Tulemus - mädad põrandad - seened-vammid - hallitused - surm.

Aga noh, eks ise tead.
Seenevana
külaline

Soojusta parem need põrandad mis sa, nagu ma aru saan uued kavatsed teha, KORRALIKULT altpoolt ära (soojustus maapinnast lahku, põranda alla). Sellest peaks küll kasu olema küttearvetele. Tolle vundamendiga sa paraku soojustuse mõttes midagi tarka ette võtta ei saa. Ja jälgi et soojustuse ja maapinna vahele korralik ventilatsioon jääks (augud soklis).
taastaja
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 12 korda
On tänatud: 20 korda

Lugemata postitus Postitas taastaja »

Kui tuulutusavad sokli sees, siis ei tee vundamendile uue kihi ümber valamine miskit liiga. Vastasel juhul on kogemusi, et põrandaalune on jäänud ummuksisse ja mädanema hakanud.
Kui nüüd see soklivahe täita ja plaat peale valada, siis ilmselt jääks seinte alumised puitosad raskematesse tingimustesse, kui enne. Kui põrandatalade otstel juba isolatsiooni all polnud, siis seinad või samas olukorras olla.

Kas silikaatvooder on ikka korralikult tuulduv? Peale selle olen tõdenud, et silikaatvoodri ladumisel on sisemisele küljele, alumiste palkide ja silikaadi vahele kukkunud palju segu, mis halvendab veelgi selle õhutust.
ärge sõimake,aidake mind.
uudu
külaline

Kas Seenevana tahab öelda, et betoonpõrand peab ka alt tuulutusega olema? Sest soklis olevad tuulutusavad jäävad täitematerjali sisse(ehk siis kergkruus vms.)Silikaatvoodri sees on ka tuulutusavad ja puitosad jääksid kõik põrandapinnast ülespoole.
Seenevana
külaline

Seda Seenevana ütlebki, et antud vundamendi (vanaaegse) puhul peaks siiski need põrandad kuidagiviisi maast lahti saama, et tekiks mingi soojustusefekt ja samas niiskus maja ära ei tapaks. Betoonpõrandate valamine on sinu kirjeldatud juhul vägagi problemaatiline.
lizard
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Seljuhul võiks keegi anda nõu kuidas ma tuulutusega betoonpõrandat teen. kas pean mingit erilist täitematerjali kasutama? ise lootsin liiva peale peno ja põrand valmis (muidugi põrandalauad on ka plaanis 50 prussidelele)aga tuulduvat ei tea küll kuidas teha. ma ei hakka veel tuulutusauke kinni ajama vundamendis.
Viimati muutis lizard, 04 Okt 2008, 19:05, muudetud 1 kord kokku.
wake
Ehitusspets
Ehitusspets

Iglud? Valmis paneelid?
lizard
Uus kasutaja
Uus kasutaja

see IGLU värk hakkas isegi huvitama kui see liiga kallis pole. soojustada saab ainult pealtpoolt seda tüüpi põrandat.
jeff01
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas jeff01 »

Mind hakkas huvitama millele se hiljem kahjulik oleks kui põrandad alt liivaga täita, peno peale panna ja valada plaat? Just sel juhul kui asi jääks sokli piiresse mitte seina vastu?
(Lihtsalt huvitab mitte ei püüa targutada)

Kui palju muidu sokli kõrgus maapinnast on?
iffoniff
Ehitusspets
Ehitusspets

Lugemata postitus Postitas iffoniff »

mul ka 2 maamajal ja veel paljudel hoonetel ,mis juba 100 a vanad ja pole isegi tuulutus avasi vundamendis ,ühel majal sai põrand lahti võetud alt tolmkuiv talad muidugi veidi pehkinud ,isegi koos koorega olid pandud kestaksid veel ei tea kui kaua .
sai uuritud ,millal põrand vahetatud 60 a tagasi ,kuna enne oli paekivi põrand .
Siit küsimus ,kui kauaks sa seda maja ehitada tahad ? kas mujalt ei anna enne järgi ,seinad jne

Ise arvan ,et ku need majad on sellisena kestnud juba pea sada aastat ,miks peaks hakkama kalleid kulutusi tegema ,lootes et äkki hakkab soojem.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Ma ei tea, kust on välja ilmunud tuulutusega betoonpõrand? Sooviks selle kohta sel juhul lisainfot jne. Aastasadu on ehitatud ilma tuulutuseta betoonpõrandaid (ise elan sellises) ja seni ei tea ühtegi kõrvalnähet. Äkki peaks kartma. Äsja sai just saunale nii tehtud - alla liiv, kile, siis vahtplast ja sellepeale põrandaküte koos armatuuri ning betoonvaluga. Ei mingeid tuulutusavasi.
Küll on vägagi soovitav teha alt tuulutusega puitpõrand. Muidugi võib puitpõrandale peale valada betooni põrandakütteks või vaid pelgalt plaatimise pärast.
lizard
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Seenevana siin foorumis hirmutab surmaga ja soovitab tuulutusega betoonpõrand teha. Kui teen liiva ja penoga betoonpõranda mis jääb seinte puitosadest allapoole(sokli kõrgusele,maapinnast 40 cm) ja peale põrandalaud.kas siis on tõesti oht et kõik ära mädaneb niiskuse tõttu või on see seenevana umbluu.*? Kelder mis maapinnast 1,5m sellel on küll põrand niiske aga toapõranda alused mitte.
jeff01
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas jeff01 »

lizard kirjutas:Seenevana siin foorumis hirmutab surmaga ja soovitab tuulutusega betoonpõrand teha. Kui teen liiva ja penoga betoonpõranda mis jääb seinte puitosadest allapoole(sokli kõrgusele,maapinnast 40 cm) ja peale põrandalaud.kas siis on tõesti oht et kõik ära mädaneb niiskuse tõttu või on see seenevana umbluu.*? Kelder mis maapinnast 1,5m sellel on küll põrand niiske aga toapõranda alused mitte.
Vot siin on midagi juba kirjas millest kinni hakata :wink:
Kui põrand jääb madalam kui puitosad (st et midagi betooni sisse ei vala) siis mina ei näe muud probleemi kui maa seest võimalik kapillaarniiskuse tõus aga kui kõrgus maapinnast lausa 40 cm siis on üsna tõenäoline et põrand saab kuiv ;)

Minul on lugu selline, et esmalt oli mu majakarp külm kõrvalhoone, millel laudpõrandad (Kui lauad ja palgid üles võtsin olid nees täiesti OK korras kuigi palk oli madalamal kui maapind väljas) palgid olid mõnest kohast kividele toetatud aga suures osas õhus. Vedasin tekkinud tühimikku liiva kuni kõik ruumid ühe kõrgused olid ja panin vaid 5cm penot maha (Ära nii vähe pane) ja valasin peale 5 cm betooni. Niiskuse probleeme esineb ühes ruumis (tolles kohas on toa põrand paar cm madalamalgi kui maapind) Teistes tubades, köögis, saunas jne pole probleeme ja betoon on põrandakatte materjali all täiesti kuiv. Tuba kus põranda pind välisseina äärest niiskeks läks on nüüdseks ära kuivanud kuna pikalt pole enam vihma sadanud (Vimavee renne pole jõudnud veel panna ja kui sajab siis vesi lainetab maja ääres) Suures toas on maapind vaid 5-10 cm madalam kui toa põrand ja seal on maapinnal suurem kalle nii, et lompi akna alla ei teki ja pole ka mingit probleemi niiskusega.
lizard
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kas ma võin viimase kihina liiva peale ka paekivi killustikku panna enne penot? Nimelt mul liiv otsas kuid kruusa veel on. 6cm vaja millegagi täita
maik
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 18 korda
On tänatud: 24 korda

Lugemata postitus Postitas maik »

Seenevana kirjutas:Soojusta parem need põrandad mis sa, nagu ma aru saan uued kavatsed teha, KORRALIKULT altpoolt ära (soojustus maapinnast lahku, põranda alla). Sellest peaks küll kasu olema küttearvetele. Tolle vundamendiga sa paraku soojustuse mõttes midagi tarka ette võtta ei saa. Ja jälgi et soojustuse ja maapinna vahele korralik ventilatsioon jääks (augud soklis).
Puravik sa ajad midagi segi.
Kodanik tahab betoonist põrandat,khm.kuidas oleks sinu juttu järgi võimalikult ratsionaalselt seda teostada.Ei ole mõtet hämada mingitest igludest jms.Minu subjektiivne arvamus on selline ,kui ei hooma teemat pole mõttet klahve klõbistada.Teema-püstitajale,vala oma põrandad nagu ikka ew.kombeks on (liiv,vahtplast,betoon).Sokli soojustamisega ära näe vaeva, Näib et,vaevaline siin foorumis selekteerida amatõõrlikud vihjed,pädevast vastusest.
Seenevana
külaline

Jutt käib, st. algne teemapüstitus, vundamendi sokli väljastpoolt soojustamisest. Kui nüüd veelkord ja lihtsalt ja just sellele mida küsiti vastata, siis seda teha ei ole hea. See, aga missugust põrandat keegi eelistab - kas puit, või betoon- on juba pigem maitse küsimus. Teemapüstitajal küll võib betoonpõrandaga probleeme tulla, sest nagu ma aru sain - on juba eelnevalt HÜDROISOLEERIMATA vanaaegsele soklile tugevdusvöö ümber valatud ja juba sellega endise niiskusrežiim rikutud.

Eks kui betoonpõrand jämedale killule teha on see ka põranda all ventilatsiooniks. Ja kindlast on võimalik seda kildu (vajadusel - kuid kes defineeriks vajaduse?) ventileerida.

Jah, ise olen ka samalaadse vanaaegse talumaja omanik ja sinnagi betoonpõranda (kaasaegse) valanud. Oli ennem seal vana otse maapinnale (kruusale) valatud nõukaaegne betoon, kui seda välja lõhkusin - ei olnud see põranadaalune niiväga kuiv ja tolmav ühtigi. Ja samasuguse sokliga vanade puupõrandate alused on tõesti suht kuivad.

maik - loe enne hoolega läbi, kes mida ütles ja loe siis veel tähelepanelikult, ja kui arusaamatuks jäi, siis veelkorra. Soe soovitus - enne mõtle, siis kirjuta! :banghead:
maik
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 18 korda
On tänatud: 24 korda

Lugemata postitus Postitas maik »

Puravik ma sain kõigest aru ja ka sellest,et sa oled talunik mitte ehitaja muidu sa ei hämaks killustikuga ventileeritavast põrandast ja veel õhku valatavast betoon-põrandast.Sellega olen nõus,et sokli soojustamine on mõttetu aga nagu sa isegi märkasid lisas teemapüstitaja,et tahab betoonist põrandat ja sinna laakide peale puitu.Olen raud-kindel,et antud hoone ei vaja mingit põr.venti vaid hoone-sisest vent.süsteemi ja mulle pakub väga palju nalja lugedes iga päev siin foorumis amatõõrlike soovitusi. Tsiteerin;niiskusreziim rikutud,eks kui betoob.p.jämedale killule teha on see ka põranda all vendiks. Palun puravik tegele millega oskad ära aja inimestel päid sassi.
Seenevan
külaline

Lugemata postitus Postitas Seenevan »

jaa-jah, muidugi - eks ta ole.
Seenevana
külaline

maik selgita mulle lollile miks jämedale killule valatav bet.põrand vale lahendus on. :beg: Veel kirjelda mulle põranda all ja vundamendis niiskusega toimuvaid füüsikalisi protsesse (kuhu läheb maapinna kapillaarniiskus, miks jne.) Räägi, põhjenda - ehitaja nagu sa oled. Seda oskame me igaüks öelda, et me ise hirmus targad oleme, teised aga kõik lollid, amatöörid ja talunikud. Ja pole lihtsamat vastust kui see, et "niimoodi on kogu aeg tehtud, teeme meie ka ja kes kahtleb ja pole meie poolt on paha, loll, talunik ja meie vainlane"
Vasta