Voodrilaudade paigaldus

Siia ei postita tööpakkumisi ega otsimisi!
Külaline
külaline

Voodrilaudade paigaldus

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kas poolpunn välisvoodrilaudade horisontaalsel paigaldamisel tuleks jätta ka mingid vahed laudade paisumise jaoks või tuleks lauad panna üksteise peale?

Kas vahede jätmisel esineb hoopis oht, et lauad hoopis kuivavad kitsamaks ning ridade vahele jäävad vahed näha?

Tänud!
KõikOnRahul
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 3 korda

Re: Voodrilaudade paigaldus

Lugemata postitus Postitas KõikOnRahul »

Võõpa lauad vähemalt 1x üle enne paigaldust,võid julgelt kokku lüüa-pigem "kuivab kokku" kui paisub.
ifffff
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 62 korda

Lugemata postitus Postitas ifffff »

See oleneb ka palju sellest millise niiskusega laud on. Kui ikka otse kuivatist tulnud ja kokku panna siis pärast paisuvad lauad seinas kummi. Ise olen teinud nii et igale lauale olen arvestanud millimeetri paisumisvahet vältimaks hilisemaid ebameeldivaid üllatusi. St. roovile märgid laua kõrgusjooned iga 5 lauarea tagant. Kõrguse võtad 5 laualaiust +5mm. Ja loomulikult kõik immutamised ja värvimised välja arvatud viimane kiht ikka enne seinapanekut.
Viimati muutis ifffff, 14 Juul 2008, 18:04, muudetud 1 kord kokku.
PP
külaline

Lugemata postitus Postitas PP »

mul oli kord juhus - täispunnalaud läks väga tihedalt kokku, et vahet ei saanud kuidagi jätta - laua löömisel lõid paratamatult eelmise vahe kokku ja laud oli ilmselt üle kuivatatud, sai küll enne maas protektiga tehtud ja korra värvitud aga kuu aja pärast oli paarist kohast hullusti välja punnitanud :cry: poolpunniga vähe lihtsam, jäta mill vahet, ülekatet peaks ikka niipalju jääma, et vahed sisse ei kahane
taastaja´
külaline

Lugemata postitus Postitas taastaja´ »

Eks siin loeb kõige rohkem laua niiskussisaldus ja laua enda laius. Ilmakaar pole ka just kõige viimane argument. Kui laiad lauad, siis 1mm ei maksa nalja teha, seda enam, et kuramused kipuvad ka kõverad olema(eriti kuivad) Ise olen ikka terava pliiatsiga majakad peale teinud, välimisele poolele, et mis maani vähemalt soon peaks ülekattesse minema. Lõuna-lääne küljes on ohtlik, et suviti kuivavad lausa praod vahele. Sellest, aga pole lugu, kui paisudes nad jälle oma endise pesa ülesse leiavad. Lugu suuresti ka selles, et millisest kihist laudis on lõigatud. Ümarpuidu ristlõikke välimisest osast lõigatud materjal paisub märgudes ka märgatavalt rohkem. Ja seda rohkem ta paisub, mida paremast kasvukohast ta raiutud on. Samas üheselt ei saa jälle võtta okaspuu ja lehtpuu laudist...nii, et ühesid vastuseid vaevalt leiate või uskuda tasuks..
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Tänud vastuste eest!

Voodrilauad olid juba ostes krunditud ja värvitud, teise kihi värvi panen siis, kui lauad seinas. Niiskusesisalduse kohta ei oska ise aga midagi arvata.
Seni olen jätnud igaks juhuks enamikesse ridadesse ka vahed ning suuremad kui 1mm, mõned isegi kuni 5 mm.
Kui suur ülekate tuleks vähemalt jätta, et vahede kuivamine vähemtõenäolisem oleks? Lauad on kuusepuust ning 12 cm laiad.
virgor
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 8 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas virgor »

Olen ise näinud kehvasti kokku pandud laudu ja nüüd on vahed seinas.Krunditud ja värvitud laud pigem kuivab mitte ei paisu.
Ahjud,pliidid,kaminad
www.hot.ee/kaminad
Kasutaja avatar
saepuruplaat
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas saepuruplaat »

virgor kirjutas:Olen ise näinud kehvasti kokku pandud laudu ja nüüd on vahed seinas.Krunditud ja värvitud laud pigem kuivab mitte ei paisu.
kuule mees, laud kuivades tõmbubki kokku. :lol:
Puust ajud, kuldsed käed.
virgor
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 8 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas virgor »

Kuule saepuruplaat,ma ju seda tahtsingi eelpool kirjutanutele öelda,et ärgu jätku mingeid 5 mm vahesid.Enne ikka loe korralikult ,kui hakkad nägusi tegema. :lol:
Ahjud,pliidid,kaminad
www.hot.ee/kaminad
elviz
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas elviz »

Nii et kas ma saan õieti aru, et kui mul on kuivatatud + krunditud + värvitud poolpunn-voodrilauad (kuusk), mille niiskus on 18 prossa ja need lauad on veel üle aasta katuse all kuivas seisnud, et siis võin neid seina pannes julgelt üksteise vastu laduda ja vahede jätmine pole vajalik? Olgu veel öeldud, et roovitus on pandud iga 60 cm tagant ja lauale lähen kaks naela kohakuti sisse.
ifffff
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 62 korda

Lugemata postitus Postitas ifffff »

arvesta ikka natukese paisumiseks ka ruumi tuleb öösiti rahulikum uni 8)
coachman
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas coachman »

Küsimus samasse teemasse. Kas voodrilaudade paigaldusel võib kasutada ka peitpeaga (kuumtsink, nelikant) naelu või peaks tavaliste s.t. suurema peaga naeltega lööma? Tegemist katteliistudega püstlaudisega, lauad kuusk, peensaetud, 200x25 mm, horisontaalroovitis 100x25mm, samm 60 cm. Ja kuhu naelad lüüa - kas võib lüüa laua serva (nii et katteliist need ära kataks) või ikkagi laua keskemale poole.
taastaja`
külaline

Lugemata postitus Postitas taastaja` »

Ennem, kui ehitajad midagi kosta oskaksid, tahaksid nad ehk teada millele kinnitub roov, ehk mis on roovi taga? Tõsisele ehitusmehele ütleb see palju.
Muidu kinnitatakse kõik laudised ikka servade ligidalt. Laudade poolsus ja kumb ots alla-üles panna on samuti tähtis.... minu nolgiajal, kui ehituse abc-d vanematelt meistritelt õppisin, oli see vähemalt nii.
coachman
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas coachman »

taastaja` kirjutas:Ennem, kui ehitajad midagi kosta oskaksid, tahaksid nad ehk teada millele kinnitub roov, ehk mis on roovi taga? Tõsisele ehitusmehele ütleb see palju.
Horisontaalroovi taga on vertikaalliistud paksusega samuti 25mm (alt üles õhuvahetuse tagamiseks), nende all tuuletõkkeplaat ja edasi horisontaalis 5x5 prussid (vill vahel), ehituspaber, vertikaalis 5x15 prussid (vill vahel), horisontaal 5x5 prussid (vill vahel), aurutõke ning sellel siis vastavalt ruumile siselaudis, karkassil kips vms - jõudsimegi tuppa :) Välisroov kinnitub tegelikult lisaks vertikkaalliistudele veel ka tuuletõkke all olevatele 5x5 prusidele - need on kohakuti.
taastaja` kirjutas:Muidu kinnitatakse kõik laudised ikka servade ligidalt.
Kui ligidalt on ligidalt 20 cm laia laua puhul?
taastaja` kirjutas:Laudade poolsus ja kumb ots alla-üles panna on samuti tähtis.... minu nolgiajal, kui ehituse abc-d vanematelt meistritelt õppisin, oli see vähemalt nii.
Äää, khm, siimaani vist on - et puusüsi poolne laua pool välja ja aastarõngad U-tähe moodi. Või olen lihtsalt rumal kui üritan neid vanu tarkusi järgida :)
taastaja`
külaline

Lugemata postitus Postitas taastaja` »

Arvan küll, et ei ole rumal, kui vanu tarkusi järgida! ilmselt minu küsimused põhjustasid sellise iroonia! Seda on mulle ennegi ette heidetud, et ma ei oska suhelda...aga ega ma rohkem teada tahtnudki, kui roovi alust ja nüüd ootan ka põnevusega milliseid lahendusi pakutakse...kui läheandmed palju selgemad...
Vasta