Töötasapinna lõigatud ääre töötlus

Isenokitseja26
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Töötasapinna lõigatud ääre töötlus

Lugemata postitus Postitas Isenokitseja26 »

Sai ostetud lamineeritud puitlaastplaat töötasapind. Paigaldada plaanis see vannituppa kraanikausi alla. I Tasapinna esimene serv on tehase kandiga ja sellepärast ei muretse. Küll aga kuidas need lõikeservad oleks õige töödelda? Muidugi panen silikooni ka seina/plaadi ühenduse kohta, aga kindlapeale minnes tuleks ka need lõikeservad ikkagi millegagi üle käia.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 408 korda
On tänatud: 448 korda

Re: Töötasapinna lõigatud ääre töötlus

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Ehituspoodides müüakse termoliimiga mööblikante. Paigalda saab neid triikrauaga.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 57 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Vannitoas saab tasapind üldjuhul ohtralt vett, puitlaastplaat läheb varem või hiljem punduma. Kiviplaat kõige turvalisem, ise olen Sauest hankinud, neid kivilõikajaid ilmselt on aga mujalgi. Kiviga veel ka see eelis, et valamu saab selle alla paigaldada, jääb sile pind, kergem puhas hoida.

Puitlaasplaadil aga kataks mittenähtavad lõikesevad EPOga üle, et vesi läbi ei läheks. Üldjuhul on ka kattekile vettpidav, hoolikalt jälgida, et liimi ja kile vahele katmata kohta ei jääks.
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 31 korda

Lugemata postitus Postitas netmaster »

Kiviplaati saavad omale vähesed lubada. Mul on aastakümneid vannitubades erinevaid saepuruplaate olnud ja pole neist ükski punduma hakanud.

Nagu Urmas ütles, nähtavale jäävad kohad kaetakse sama tooni ribadega. Olen peale pannud paar kihti maalriteipi ja siis triikrauaga kinni lasknud. Kraaniaugud jms. olen katnud Kiilto Masa liimhermeetikuga näiteks. Eks ta paras mäkerdamine ole, kuid pind on hiljem nagu kummiga kaetud. Enamasti ei ole vaja seina vastu minevat serva lõigata, kuid kui on, siis võibolla sama ribaga katta, või liimhermeetik vōi lakk või misiganes. Üldiselt, kui vesi juba silikoonist läbi läheb, siis ei päästa seda plaati lõpuni ükski asi.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 57 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

netmaster kirjutas: 30 Jaan 2026, 09:14 ...
Mul on aastakümneid vannitubades erinevaid saepuruplaate olnud ja pole neist ükski punduma hakanud.

Olen peale pannud paar kihti maalriteipi ja siis triikrauaga kinni lasknud. Kraaniaugud jms. olen katnud Kiilto Masa liimhermeetikuga näiteks. Eks ta paras mäkerdamine ole, kuid pind on hiljem nagu kummiga kaetud. Enamasti ei ole vaja seina vastu minevat serva lõigata, kuid kui on, siis võibolla sama ribaga katta, või liimhermeetik vōi lakk või misiganes. Üldiselt, kui vesi juba silikoonist läbi läheb, siis ei päästa seda plaati lõpuni ükski asi.
Oled ilmselt põhjalikult eeltööd teinud ja vee sisseimbumise võimalused välistanud. Aga olen mujal näinud, et plaat on ca 2x paksemaks pundunud, ilmselt ei olnud seal ka miskit vee vahelemineku vältimiseks ette võetud olnud, tuim lõikepind jäetud. Sinu kirjelduse järgi - MASA ilmselt toimib ka hästi, võib teemaomanikule soovitada. Ise olen ka triikrauaga kante pannud, aga vaid vähese niiskuskoormusega kohtades. Kui pärast kant tasa lõigata ja terav serv maha lihvida, et puutumisel sõrme ei lõikaks, siis jääb ikkagi väike katmata pilu, kust võib vesi sisse imbuma hakata. Kui koht kuiv hoida, siis vast ei teki probleemi, kui jääb aga kohta, kus veetilgad võivad kogunema hakata, on teor oht pundumise tekkeks.
Isenokitseja26
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Isenokitseja26 »

Tänan kaasamõtlemise eest!

Seda triikrauaga liimitavat servakanti ka poes näpuvahel vaatasin. Kuna lõikeserv on üsna pikk, siis ma pigem seda ei kasutaks. Seda servakanti sinna perfektselt peale liimida kindlasti paras pusimine. Kiilto Masa võiks töötada küll. Poes vaatasin veel sellist asja nagu paadilakk. Pakendil kirjas, et samuti tagab veekindluse ja pealekandmisel ei hakka tilkuma/jooksma. Mingi õli baasil puidulakk võiks ka asja ära ajada? Kuna see serv näha kuidagi ei jää, siis viimistlus ei ole oluline.
Urmas
autodidakt

No kui sa kantimise välistad, siis osta üks väike purk epo-pahtlit(auto pahtel), korralikele pindadele teip peale ja tõmba pahtliga üle. Peaks olema vee ja niiskuskindel. Kuna autopahtel jääb suhteliselt kõva ja raske lihvida, siis olen kasutanud pehmemat variant(metal plastic). Ise kasutan seda pahtlit tööjuures kui kiiresti vaja midagi parandada. See töö ei tohiks üle 30 minuti küll võtta ja seda koos pahtli kivistumise ja lihvimisega ja nagu aru sain, silikoonid seina ja tasapinna kokkupuutu nagunii. Pahtel on see https://varvifoorum.ee/toode/s30001-sou ... 5C4LxYfEYB
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Walter2
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 30 korda

Lugemata postitus Postitas Walter2 »

Isenokitseja26 kirjutas: 30 Jaan 2026, 10:48 Seda triikrauaga liimitavat servakanti ka poes näpuvahel vaatasin. Kuna lõikeserv on üsna pikk, siis ma pigem seda ei kasutaks. Seda servakanti sinna perfektselt peale liimida kindlasti paras pusimine.
Jääb vägagi ilusti. Tehase serva jätad ülesse/nähtavale. Kandi jäägi lõikad vaibanoaga maha, serva viimistled liivapaberi ja klotsiga (45 kraadi all lükkad paar korda üle) ja tulemus on väga ilus. Veekindel see muidugi ei ole.
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 26 korda
On tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

Tislerite lõigatud köögitasapinnal oli segistiava ja kõik muud lõigatud-freesitud servad mingi läbipaistva hermeetikuga üle mäkerdatud. Kõik pidas ilusti vähemalt 10-12a, edasi ei tea.
Urmas
autodidakt

optimist88 kirjutas: 30 Jaan 2026, 17:41 Tislerite lõigatud köögitasapinnal oli segistiava ja kõik muud lõigatud-freesitud servad mingi läbipaistva hermeetikuga üle mäkerdatud. Kõik pidas ilusti vähemalt 10-12a, edasi ei tea.
Läbipaistev silikoon? Panin filmi jooksma. ;) Kui see oli silikoon, siis jah, kindlasti on ka see variant. Kuigi minu jaoks oleks veidi tüütult aega võttev. Silikooni kuivamise aeg, aga kui aega on, siis miks mitte. Silikooniga saab probleemsed pinnad kokku määrida ka ilma kaitseteipe kasutamata. Abivahendina kasutaks vist ainult õhemat kummikinnast, millel lõikaks sõrmed ära ja kasutaks ainult lõigatud sõrmede osa. Lõigatud kummikinda sõrmeotste efekt seisneb selles, et vahepeal oleks nagu tasapinda keerata kah erinevate külge kokku mäkerdamiseks ja siis ei määri puhast pinda kui enne järgmise serva ettekeeramist uus kummist sõrmeots panna.
Vasta