Avatud elektriturg - minu esimene leping

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 146 korda

Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Veidi teemakohasemalt. Mõned päevad tagasi lülitusid välja EL-d 1 ja 2. Eestlased näitasid näpuga sommide peale. Täna Delfis selle kohta järellugu:
Elering ja Fingrid: EstLinkide rike tulenes Eesti poolelt. Päikesetormiga polnud sel pistmist
https://arileht.delfi.ee/artikkel/12043 ... l-pistmist
Tsitaat:
Soome süsteemihaldur Fingrid lükkas aga kosmoseilma teooria Ärilehe antud kommentaaris ümber. Fingridi elektrisüsteemi käitamise juht Tuomas Rauhala kinnitas, et nende mõõtmised ei tuvastanud rikke hetkel Soome poolel mingeid päikesetormile iseloomulikke häireid.

Viimaste päevade päikeseaktiivsusel ei tundu olevat mingit rolli sündmustes Soome poolel. Sündmuse hetkel ei esinenud meie mõõtmiste järgi kõrgeid geomagnetilisi voolusid ega neist tingitud harmoonilisi moonutusi,“ selgitas Rauhala.

Selle asemel viitavad Soome poole andmed probleemile teisel pool lahte. „Viimased andmed viitavad sellele, et algsündmus toimus Eesti elektrisüsteemis,“ märkis Rauhala, lisades, et Soome poolel seadmete riket ei tuvastatud.
Siniseks värvitud osa tähendab maakeeli, et sellise jutu ajajad ei taipa. Ja seda siis kahjuks Eesti poolel, kes ei saanud toimuvast aru ja käisid lauale esoteerika kaarti.
Seda, et eestlased ei jaganud asja, kinnitasid nad ise üle:
Kuigi vahetult pärast intsidenti teatas Elering, et esmase hinnangu kohaselt esinesid võnkumised Soome poolel, kinnitas süsteemioperaatori kommunikatsioonispetsialist Kätlin Klemmer, et viimase info kohaselt said suure tõenäosusega võnkumised alguse Eesti elektrivõrgust.
Kui ikka istud puldis ja ei saa aru, kus otsas "möll" toimub (vahel on alalisvooluliin, mis sagedust üle ei kanna), siis on veidi nutune.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 333 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Sogati vett, identselt hispaanias kus aeti küberründe taha aga tegelik süüdlane oli Hispaania Põhivõrgu käpardlikkus. Teati ülihästi kuspool võrk võnkus, nii hea on puru silma ajada, et oma palki silmas keegi ei näeks.
Palju aastaid tagasi oli Kanadas tavaliste pikkade kõrgepingeliinide väljalülimine päikesetormist. Seekord oli E. käkk st. vigased sätted, täpselt sama mis Hispaania Black out juhtum.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 116 korda
On tänatud: 298 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Kalvis kirjutas: 25 Jaan 2026, 10:22 Sogati vett, identselt hispaanias kus aeti küberründe taha aga tegelik süüdlane oli Hispaania Põhivõrgu käpardlikkus. Teati ülihästi kuspool võrk võnkus, nii hea on puru silma ajada, et oma palki silmas keegi ei näeks.
Palju aastaid tagasi oli Kanadas tavaliste pikkade kõrgepingeliinide väljalülimine päikesetormist. Seekord oli E. käkk st. vigased sätted, täpselt sama mis Hispaania Black out juhtum.
Meil paistab, et päeva päästsid parasjagu tuule puudusel töös olnud põlevkivijaamad.
kunn24 kirjutas: 24 Jaan 2026, 13:07 ... Kui ikka istud puldis ja ei saa aru, kus otsas "möll" toimub (vahel on alalisvooluliin, mis sagedust üle ei kanna), siis on veidi nutune.
Isegi kui võrguhäires oleks süüdi diversandid, siis vaevalt seda tänapäeval paanika levitamise kartuses julgetakse avalikult tunnistada ja avalikusele öeldakse lihtsalt "juhtus".
(Nagu seni on juhtunud EU piiresse lennanud rakettidega.)

Aga kui piisavalt suur võrguhäire juhtub tekkima tuuletul päikselisel päeval, kus inertsi omavate seadmete osakaal võrgus on väike, siis võrguhäire korral lülivad hetkega välja kõik võrgus olevad inverterid ja pärast tuleb hakata erinevaid võrguosi käivitama ning sünkroniseerima.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Riio12
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas Riio12 »

Et oli siis meie pool "Electric Power Swing" . Võimsuse suuna pidev (+/-100MW) muutumine sagedusega 1..4Hz :ANSI 68 releekaitse kood. Siit saab lähemalt teada mis seda võib põhjustada https://www.linkedin.com/pulse/electric ... aleh-q6mif
Lit/pol link 500MW läks ülekoormusesse, piiride ülesed ühendused olid head. 1000MW mis kukkus asendati hekega Lätist 850MW (ei tea kas 150 MW tuli BESS või mingi muu reserv). Delfil jäid ära black out artiklid (inimesed liftides, foorid kustunud, autod ummikutes, külmikus riknenud toit....), terve kuu oleks kirjutamist olnud. Vast teevad arikli ,et meil ei ole neid kalleid piirideüleseid ühendusi vaja (Läti 4 planeerimisel).
Kuvatõmmis 2026-01-25 125412.png
Vaatasin,et see hetk kukkus tarbimine 70MW, keegi vist lülitus välja, -7% tarbimisest!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 30 korda
On tänatud: 88 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Riio12 kirjutas: 25 Jaan 2026, 13:10 Vaatasin,et see hetk kukkus tarbimine 70MW, keegi vist lülitus välja, -7% tarbimisest!
Kui selline käitumine oli teadlikult tekitatud, siis see ei peaks olema lubatud?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 25 Jaan 2026, 11:31
Kalvis kirjutas: 25 Jaan 2026, 10:22 Sogati vett, identselt hispaanias kus aeti küberründe taha aga tegelik süüdlane oli Hispaania Põhivõrgu käpardlikkus. Teati ülihästi kuspool võrk võnkus, nii hea on puru silma ajada, et oma palki silmas keegi ei näeks.
Meil paistab, et päeva päästsid parasjagu tuule puudusel töös olnud põlevkivijaamad.
Jah, neil on lühiajaline automaatne sageduse stabiliseerimine.
Link ei tohi igasuguse pisivõnkumise peale välja lülituda. (eriti kui oli mingi 70 MW lülitumine. E. nõuab seda kõigilt tootjatelt ja siis isendale need reeglid ei kehti... (Huumor)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Lendaks kulude hüvitamise nõudega tegijale kraesse?

"20. jaanuaril toimus Eesti elektrisüsteemis võnkumine, mille tagajärjel lülitusid EstLink 1 ja EstLink 2 konverterjaamad kaitsete toimel välja. Selle tulemusel tekkis Baltimaade elektrisüsteemis 1000-megavatine tootmise puudujääk, mis esimestel hetkedel kaeti Mandri-Euroopa elektrisüsteemi poolt Poola–Leedu ühenduse abil. Seejärel rakendati Balti riikide sisesed automaatsed ja manuaalsed sagedusreservid.
...
Võnkumise põhjustas Eestis paiknev põhivõrguga ühendatud turuosalise seade, mille käitumine ei vastanud kehtivatele nõuetele. "

https://elering.ee/artikkel/estlinkide- ... lise-seade?
Riio12
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Kulusi nagu ei olnud oli ainult TULU. Turuosaline tegi ootamatult varustuskindluse testi mis läbiti suurepäraliselt. Kontrolliti kas sellisele turule on oma toodet võimalik pakkuda. EJK-l kuluks sellise testi suvel ettevalmistamiseks nädalaid kooskõlastuseks naabritega. Eks ta ikka ime oli kaks kolmandikku nn tootmist kukkus ja tuled ei vilkunudki. Graafikult näha, et pärast taastus ka 200MW export Lätti. EJK tegi julged otsused teadmata veel mis selle väljalülimise põhjustas.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Riio12 kirjutas: 27 Jaan 2026, 18:47 Kulusi nagu ei olnud oli ainult TULU.
Kui nii on siis jätkaks ehk sama hooga?
Riio12
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Õige, nii kaua kui kitsaskohad käes.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Riio12 kirjutas: 27 Jaan 2026, 19:02 Õige, nii kaua kui kitsaskohad käes.
Börsipakettidel elektritarbijad võivad eriarvamusel olla...
Riio12
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Siiski kulu jah, alates jaanuarist elektriarvetel uued read, et seda lõbu (elektri olemasolu) lubada. Samas avariide korral on alati võimalus ELV-d kohtusse kaevata miks liinile langenud puud enne tormi maha ei võtud. Nüüd terve küla teist ööpäeva pimeduses ja külmikus ainult hapupiim . Iroonia on selles ,et sündmus tekitas ainult 3 Delfi artiklit ja kaks Eleringi pressiteadet, suvise Hispaania (Pürenee poolsaare) blackout võimaldas tunduvalt rohkem reklaame müüki paisata.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 146 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Kiisa uus akupark läks hulluks ja tekitas jama. https://arileht.delfi.ee/artikkel/12043 ... sa-akupark
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Riio12 kirjutas: 27 Jaan 2026, 19:02 Õige, nii kaua kui kitsaskohad käes.
Võib prognoosida sellise lõbu laialdast jätkumist kui regulatsioone ja leppetrahve ei karmistata:

https://arileht.delfi.ee/artikkel/12043 ... sa-akupark

"„Jah, Eleringi mainitud turuosalise seade on Kiisa akupark,“ kinnitas Eveconi juht Karl-Joonatan Kvell Ärilehele saadetud kirjalikus vastuses.

Energeetikaettevõtte juhi sõnul ei juhtunud rike tavapärase töö käigus, vaid seadistamis- ja testimisperioodil. „Eelmise nädala juhtum leidis aset ühe sellise testi käigus,“ selgitas Kvell. Tema sõnul viis testimist läbi akupargi süsteemi tootja, rahvusvaheline tehnoloogiagigant NIDEC Conversion."

Ma isiklikult ei leia, et energia tavatarbijad (nii ettevõtted kui kodutarbijad) peaksid sellistel testidel katsejäneste rollis olema.

Kiisa park on maksumaksja poolt subsideeritud või isetasuv?
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 91 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Samas teatud koormusi ei olegi võimalik muudmoodi testida kui reaaloludes. Riigi IT lahendused on ju samuti korduvalt põrunud just reaalkasutuses, kus saavad koormust mida ei ole suudetud ette näha või testidega simuleerida.

Iseküsimus kas testid-katsetused olid adekvaatselt läbi mõeldud, või viga tehti juba seal kus tagantjärgi tarkusena võib ilmneda kuidas tegelikult ei oleks tohtinud katset x oludes läbi viia. Või antud rike oli hoopis miski muu testi-katse kõrvalmõju mida ei osatud ette näha.
Tšernobõli tuumajaama õnnetus oli samuti ebaõnnestunud katsetuse tagajärg.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Prill kirjutas: 29 Jaan 2026, 10:52 Iseküsimus kas testid-katsetused olid adekvaatselt läbi mõeldud, või viga tehti juba seal kus tagantjärgi tarkusena võib ilmneda kuidas tegelikult ei oleks tohtinud katset x oludes läbi viia. Või antud rike oli hoopis miski muu testi-katse kõrvalmõju mida ei osatud ette näha.
Jääb mulje, et võrguhaldureid ei hoiatatud piisavas mahus ette, nii et pigem ei olnud "adekvaatselt läbi mõeldud".

Ning kas selliste kommertsobjektide tootjapoolseid teste peab kõige kõrgemal tarbimisperioodil lubama (rumal pole see, kes küsib, rumal on see, kes annab)?
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 57 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Mõnevõrra ehmatav, aga samas hea, et selline asi välja tuli, et mis võib juhtuma hakata.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas: 29 Jaan 2026, 11:18
Prill kirjutas: 29 Jaan 2026, 10:52 Iseküsimus kas testid-katsetused olid adekvaatselt läbi mõeldud, või viga tehti juba seal kus tagantjärgi tarkusena võib ilmneda kuidas tegelikult ei oleks tohtinud katset x oludes läbi viia. Või antud rike oli hoopis miski muu testi-katse kõrvalmõju mida ei osatud ette näha.
Jääb mulje, et võrguhaldureid ei hoiatatud piisavas mahus ette, nii et pigem ei olnud "adekvaatselt läbi mõeldud".

Ning kas selliste kommertsobjektide tootjapoolseid teste peab kõige kõrgemal tarbimisperioodil lubama (rumal pole see, kes küsib, rumal on see, kes annab)?
Kõik protseduurid tehakse suurtes seadmetes tootja juhendi järgi ning vaevalt jäeti nii suure koormuse lisandumise ja selle lahti ühendamise graafikust teavitamata.
Kui graafikut ei küsitudki, siis see on võrguettevõtte juhtide poolt tehtud vägagi piinlik viga.

Pigem ei suutnud mitte keegi katsetamise kooskõlastajatest ette näha, et võimalik tekkiv võrguhäire lülib välja ülekandeliinide konverterid aga seda on (kõrgelt haritud isikutel) häbi tunnistada, sest lihtsam on "halba juhust" süüdistada.

Ka seda on kindlasti piinlik avalikult tunnistada, et kõige halvem jäi saabumata ainult tänu sellele, et söejaamad olid häire hetkel töös.

Ei ole ka kuulda olnud, et kas need "kallid hoorattad" olid ikka sisse lülitatud või neid hoitakse täieliku katkestuse puhuks, kui on vaja hakkata kokkukukkunud võrke nullist taaskäivitama.

Kusjuures tavatarbijale ei andnud võrguhäire mitte kuidagi tunda.
Kontrollisin sama päeva ajaloost ja minule näha olevatest mitmekümnest võrgukvaliteedi kontrollseadmest mitte ükski ei registreerinud häiret.
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 57 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

ping kirjutas: 29 Jaan 2026, 15:16 ...
Kontrollisin sama päeva ajaloost ja minule näha olevatest mitmekümnest võrgukvaliteedi kontrollseadmest mitte ükski ei registreerinud häiret.
Kas võis kahe mõõtepunkti vahele jääda? Millise sammuga Sulle näha olevad sedmed snapshotte võtavad?
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 29 Jaan 2026, 15:16 Kõik protseduurid tehakse suurtes seadmetes tootja juhendi järgi ning vaevalt jäeti nii suure koormuse lisandumise ja selle lahti ühendamise graafikust teavitamata.
Kui graafikut ei küsitudki, siis see on võrguettevõtte juhtide poolt tehtud vägagi piinlik viga.
Tundub, et testijad lasid teavitatud graafikule kõrge kaarega...

https://arileht.delfi.ee/artikkel/12043 ... pitud-aega

"Elering lükkas täna ümber Eveconi jäetud mulje, justkui oleks 1000 megavatti võimsust rivist välja löönud intsident toimunud süsteemihalduriga kooskõlastatud testide käigus.

„Eleringi ja turuosalise vahel oli kokkulepe testimiseks, et tõestada turuosalise seadme võrgunõuetele vastavust. Intsident leidis aset enne kokkulepitud ühiste testkatsetuste algust,“ teatas Elering Delfi Ärilehele."
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

A23 kirjutas: 29 Jaan 2026, 15:38
ping kirjutas: 29 Jaan 2026, 15:16 ...
Kas võis kahe mõõtepunkti vahele jääda? Millise sammuga Sulle näha olevad sedmed snapshotte võtavad?
Võrgukvaliteedi kontroll toimub pidevalt ja häire tekkimise hetkel lülitatakse kohe seadmed ohutuse pärast välja ning tagasi tööle panekuks peab kohale minema ja käsitsi lülitama.
Tundlikus on muidu nii, et kui saarte poolt liigub äike ja kuskil Risti kandis põrutab kõrgepingeliinidesse, siis Tallinnas lähevad seadmed häiresse.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kõigil uutele tootjatele tehakse see võrgukatsetus. Tegelikkuses on päris palju põrumisi ja seekordne polnud erand.
Erakordne oli see, et teise tootja põrumisest lülitusid välja mõlemad estlinkid ja see oli täielikult võrguoperaatori oma süü, seda poleks pidanud juhtuma. Seepärast ülim salatsemine, sest Võrguoperaatori omad seadmed oleksid pidanud tööle jääma, mitte välja lülituma.
Vargukvaliteedi kontroll ei lülita midagi välja kuid on onlines.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas: 30 Jaan 2026, 10:00 Kõigil uutele tootjatele tehakse see võrgukatsetus. Tegelikkuses on päris palju põrumisi ja seekordne polnud erand.
Erakordne oli see, et teise tootja põrumisest lülitusid välja mõlemad estlinkid ja see oli täielikult võrguoperaatori oma süü, seda poleks pidanud juhtuma.
Meedias avaldatud info alusel ei olnud tegemist testiga (see polnud veel alanud), vaid tootja omavolilise tegevusega enne testi, mida ka halvemal juhul diversiooniks võib nimetada.

Kui mitme akupargi "õhkulendamist" lingid peaksid välja lülitumata üle elama, on omaette aruteluteema - ma ise ei oska selles osas midagi arvata.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 408 korda
On tänatud: 448 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

madis64 kirjutas: 30 Jaan 2026, 17:19 Meedias avaldatud info alusel ei olnud tegemist testiga (see polnud veel alanud), vaid tootja omavolilise tegevusega enne testi, mida ka halvemal juhul diversiooniks võib nimetada.
Madis64, sa vist ei ole nõnna noor või ullike, et võtta tõe pähe igat meedias avaldatud infot, eriti kui see on seotud riigifirmadega. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Vasta