Liigpingepiirikud
Liigpingepiirikud
Lugemata postitus Postitas revoest »
Jutt siis konkreetselt nendest liigpingepiirikutest:
3+1 https://noark-electric.ee/ee/toode/103355
4+0 https://noark-electric.ee/ee/toode/103357
-
Küülaline
- Ehituspenskar

- On tänanud: 109 korda
- On tänatud: 149 korda
Re: Liigpingepiirikud
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
-
kunn24
- Ehituspenskar

- On tänanud: 45 korda
- On tänatud: 139 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
-
Küülaline
- Ehituspenskar

Pole vaja, aga midagi paha ka ei tee. Nendest kahest konkreetsest piirikust, mis olid küsijal toodud sobib peakilpi 3P+N. Mina tõmbasin mõlemad laused oma peakolust, aga kuskohast sina oma teksti tõmbasid?kunn24 kirjutas: 14 Dets 2025, 12:57Kui piirikud on PE-N lahutuskoha juures, pole N ja PE vahelist vaja ... kust sa oma 1. lause tõmbasid
-
kunn24
- Ehituspenskar

Vale vastus, 3P on vaja (teema-algataja tingimusel).Nendest kahest konkreetsest piirikust, mis olid küsijal toodud sobib peakilpi 3P+N
Selline küsimus, kui ma olin viidanud standardile ja tüüpskeemi esitanud, on ikka tase omaette.Mina tõmbasin mõlemad laused oma peakolust, aga kuskohast sina oma teksti tõmbasid?
Kas viidatud standardi järgi peaks siis kasutama sellist 3P piirikut https://noark-electric.ee/ee/toode/103353 ?
-
kunn24
- Ehituspenskar

Hinnad KM-ta mulle WEG-is 103338 97,9, 105503 331,10
Mina piirikuid siit pole üldse raatsinud osta, pigem vaadanud Ebayst kasutatud (nendega reeglina ei juhtu midagi).
Mingeid Phoenix Contact FLASHTRAB või Valvetrab või kombineeritud. Varistoridega Valvetrabid saab 500 V Meggeriga üle mõõta.
Kui skeemi vaatad, siis näed, et I ja II tsooni vahel võiksid samas kilbis olla drosselid https://www.ebay.de/sch/i.html?_nkw=LT- ... m570.l1313
Ehk siis alajaam -> õhuliin 400m -> elektrilevi liitumiskilp -> maakaabel 25m -> maja peajaotuskilp
-
kunn24
- Ehituspenskar

Selline OBO piirik https://www.obo.ee/tooted/liigpingepiir ... 93380.html pidavat hästi levinud olema eramaja kilpides. Peaks samuti 3+1 skeemiga olema.
-
kunn24
- Ehituspenskar

Ja mis lisakaitset, kui N ja PE on samas lähedal koos?! No anna kannatust. Ja milleks ma siis skeemi panin ja standardile viitasin? Standardi 24 h lugemine maksab 2-3 €, selle aja jooksul saad teha screenshotte nõrkemiseni. Ma ütlesin kõik ära, mida oskasin, rohkem ei tea lisada.
Ei ole põhimõttelisi kõikumisi. Mina ise tegelikult ei ole üldse elektriinseneri taustaga inimene, et siin erilist sõna võtta. Teema aga algas sellest, et tahetakse minu paigaldises kasutada 4+0 piirikut.kunn24 kirjutas: 14 Dets 2025, 19:33 Kui sul on põhimõttelised kõikumised ja ei saa täpselt aru, no telli siis projekt, mida antud töö ka nõuab. Loe oma viidatud asja spetsi ka ja kui aru ei saa, et ta on alamajaoturitele (mitte sisestusele I-se tsooni ette) B+C või II+III, siis on 2 võimalust- pane neid palju või ära pane ühtegi, kui liinist litakas sisse tuleb, on nagunii puhas plats. Mõtle veel hoolega, kui sul on 400 m õhuliini üle põllu, vahetult kõrval metsa pole, siis 5 aasta jooksul lööb sinna nagunii sisse. Siis lao juba oma liitumiskilp ka kiiresti Phoenixi Flashtrabe täis (mis oleks kõige õigem lahendus), kui audiitor tuleb, saada kukele ja näita oma üle põllu kulgevat õhuliini jne.
Ja mis lisakaitset, kui N ja PE on samas lähedal koos?! No anna kannatust. Ja milleks ma siis skeemi panin ja standardile viitasin? Standardi 24 h lugemine maksab 2-3 €, selle aja jooksul saad teha screenshotte nõrkemiseni. Ma ütlesin kõik ära, mida oskasin, rohkem ei tea lisada.
Selle otsuse juba on teinud siis projekteerija. Häiriv on kogu teema juures see, et kui tõstatada samasugune küsimus siin foorumis siis mingit ühtset seisukohta selles teemas ei leita. Mulle siiski tundub, et sellise lihtsa paigaldise juures peaks olema ainult üks ja õige vastus. Tegemist on ju ikkagi kõige lihtlabasema eramaja elektrikilbi ühendamisega Elektrilevi võrku. Selliseid paigaldisi on ju pool Eestit täis?
-
kunn24
- Ehituspenskar

Suurem probleem on sul seal hoopis sellega (nagu ma ennist aru sain su aparaatide valikut vaadates), et pannakse õhuliinilt tulevasse sisendisse II LPZ-i aparaat. Mis on lubamatu. Kui projekteerija on sellise jama teinud, tuleb saata vali noomitus, paluda lähtuvalt standardist ringi teha või kui ise soperdasid, siis anna täpne spets ja skeemiosa, mis seal kirjas. Skeemi oleks juba vaja arusaamaks, miks sinna 4P aparaati ikkagi tahetakse suruda.
Lisasin 1-le oma joonisele valgega täiendava piiriku. Kui hoolega vaatad, ta on mõttetu, kui juhtmed jäävad sama kilbi piiresse ja on eeldatavalt alla 0,5 m. Ta on sillatud.
Minu objekt on samasugune nagu mitmel tuhandel järgmisel eestlasel. Selliseid asju tegelikult juba peaks projekteerijad une pealt teadma.kunn24 kirjutas: 14 Dets 2025, 22:23 Ma andsin sulle standardi skeemi, see on 1 ja ühene vastus. Rohkem ei oska aidata. Mina sinu objekti ei sekku ja sinu projekteerija veidrusi ei lahenda. Oleks minu objekt, saadaksin projekteerijale kobina. Õigemini, ma ei laseks sellist asja allkirjastatagi, käsiksin 1. pealevaatamise järel õigeks panna või korralikult põhjendada, et miks?
Suurem probleem on sul seal hoopis sellega (nagu ma ennist aru sain su aparaatide valikut vaadates), et pannakse õhuliinilt tulevasse sisendisse II LPZ-i aparaat. Mis on lubamatu. Kui projekteerija on sellise jama teinud, tuleb saata vali noomitus, paluda lähtuvalt standardist ringi teha või kui ise soperdasid, siis anna täpne spets ja skeemiosa, mis seal kirjas. Skeemi oleks juba vaja arusaamaks, miks sinna 4P aparaati ikkagi tahetakse suruda.
Lisasin 1-le oma joonisele valgega täiendava piiriku. Kui hoolega vaatad, ta on mõttetu, kui juhtmed jäävad sama kilbi piiresse ja on eeldatavalt alla 0,5 m. Ta on sillatud.
LPP1.PNG
Õhuliinilit tulevasse sisendi alla on mõeldud 25 meetrit maakaablit Elektrilevi posti küljest? Siin jällegi öeldi mulle et seda sisendit ikkagi käideldakse kui maakaablit ja ei ole vajadust 1+2 vaid piisab tüüp2.
Kas see on tõesti nii keerluline teema, et isegi siin foorumi alateemas ei suudeta leida ühte ja konkreetset vastust?
-
kunn24
- Ehituspenskar

Nojah, puuduvad sõnad.Õhuliinilit tulevasse sisendi alla on mõeldud 25 meetrit maakaablit Elektrilevi posti küljest? Siin jällegi öeldi mulle et seda sisendit ikkagi käideldakse kui maakaablit ja ei ole vajadust 1+2 vaid piisab tüüp2.
See projektijupp, millele joonistasin valgega juurde, on reaalne asi ja ju siis ei käi selle väidetava 1000 alla. Seal oli esimestele õhuliinilt tuleva liini piirikutele selgelt kirjutatud: T1 ja spetsis 3x Flashtrab FLT-60-400
Muus osas olen öelnud, pole rohkem lisada.
-
Vko
- Ehitusspets

- On tänanud: 5 korda
- On tänatud: 16 korda
Lugemata postitus Postitas Vko »
Teema kohta ei oska sõna võtta, aga üldiselt paljude asjade puhul ei ole ega peagi olema ainult 1 võimalikku lahendust, mis on ainuke õige, vaid sobivaid võib mitu olla ja ühtegi ei saa valeks nimetada.revoest kirjutas: 14 Dets 2025, 23:17 Kas see on tõesti nii keerluline teema, et isegi siin foorumi alateemas ei suudeta leida ühte ja konkreetset vastust?
kunn24 kirjutas: 14 Dets 2025, 23:19Nojah, puuduvad sõnad.Õhuliinilit tulevasse sisendi alla on mõeldud 25 meetrit maakaablit Elektrilevi posti küljest? Siin jällegi öeldi mulle et seda sisendit ikkagi käideldakse kui maakaablit ja ei ole vajadust 1+2 vaid piisab tüüp2.
See projektijupp, millele joonistasin valgega juurde, on reaalne asi ja ju siis ei käi selle väidetava 1000 alla. Seal oli esimestele õhuliinilt tuleva liini piirikutele selgelt kirjutatud: T1 ja spetsis 3x Flashtrab FLT-60-400
Muus osas olen öelnud, pole rohkem lisada.
Aitäh sulle kunn24 arutelu eest
-
Küülaline
- Ehituspenskar

Küsimus ei ole õhuliinis või maakaablis vaid piksekaitse tsoonidest LPZ 0 (väljas) ja LPZ 1 (hoone sees) millest üleminekul tuleb paigaldada T1 piirikud ja hoone sees T2 piirikud. Kombineeritud T1+T2 piirikud on kinglasti soodsamad.revoest kirjutas: 14 Dets 2025, 23:17Õhuliinilit tulevasse sisendi alla on mõeldud 25 meetrit maakaablit Elektrilevi posti küljest? Siin jällegi öeldi mulle et seda sisendit ikkagi käideldakse kui maakaablit ja ei ole vajadust 1+2 vaid piisab tüüp 2
Ja muidugi, kui juba üldse (T1 ja T2) piirikud kasutada, mis ei ole meil kohustuslik, tuleks nö asi lõpuni viia ja telekate, ruuterite, switchide jms ees kasutada ka T3 piirikuid.
-
kunn24
- Ehituspenskar

-
A23
- Ehitusveteran

- On tänanud: 22 korda
- On tänatud: 56 korda