Vana šamott
Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Vana šamott
Lugemata postitus Postitas Pizzafänn »
Mul on üks korralik ports aastakümneid seisnud šamott-telliseid. Kas need kõlbavad veel aeda pizzaahju tegemiseks või peaksin need prügimäele saatma, nagu mulle soovitatakse?
- pikk88
- Ehituspenskar
- On tänanud: 47 korda
- On tänatud: 48 korda
Re: Vana šamott
Lugemata postitus Postitas pikk88 »
Mul üks ports aastaid seisnud šamotte millest ehitan endale parajasti pisikest pliiti. Mingit garantiid ei julge küll anda isegi mitte iseendale, rääkimata võõrast inimesest, sest pole selle ala mees. Kuid kui nad ühes tükis püsivad siis mis nendega ajas juhtuma peaks, et prügimäele viia? Kasutatakse ju isegi neid mis on juba aastaid koldes olnud samuti tean enda lapsepõlvest ühte ahju mille kolle ehitati vanadest seisnud šamottidest ning see kestab tõenäoliselt senimaani.
Santehnik Tartus 56 932 898
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 21 korda
- On tänatud: 44 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
Miks soovitatakse prügimäele saatmist? Kas on aastakümneid lageda taeva all seisnud ja pudedaks muutunud? Siis võiks soovitusest aru saada küll.Pizzafänn kirjutas: 31 Aug 2025, 08:50 Mul on üks korralik ports aastakümneid seisnud šamott-telliseid. Kas need kõlbavad veel aeda pizzaahju tegemiseks või peaksin need prügimäele saatma, nagu mulle soovitatakse?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 62 korda
- On tänatud: 123 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Olen nõus, endale õuepeale pizzaahju ehitades ilmselt vahet pole, eriti kui kivid on olnud ladustatud korralikult uluall ja lagunemise märke ei esine.
Samas, kui näpuga järge ajada praeguse aja kehtivates standardites, nõuetes, normides, ehitamise reeglites jne, siis kusagil jõuame mõningate punktideni, millest lähtuvalt on võimalik, et tuleks neid mitte kasutada. Asi kasvõi selles, et puudub dokument, mis nende omadusi tõendab. Samas ju töö teostaja (eriti kui teostajaks on teenuse osutaja) peab olema kuidagi võimeline tulemuse omadusi tõendada. Ja see tõendamise pool teenuse kohustusliku osana võib osutuda dokumentide puudumisel komplitseerituks.
Kas just prügimäele on mõistlik... . Ja kas need Euronormidest lähtuvad meie tänased reeglid on mõistlikud - see jäägu igaühe enese otsustada.
Samas, kui näpuga järge ajada praeguse aja kehtivates standardites, nõuetes, normides, ehitamise reeglites jne, siis kusagil jõuame mõningate punktideni, millest lähtuvalt on võimalik, et tuleks neid mitte kasutada. Asi kasvõi selles, et puudub dokument, mis nende omadusi tõendab. Samas ju töö teostaja (eriti kui teostajaks on teenuse osutaja) peab olema kuidagi võimeline tulemuse omadusi tõendada. Ja see tõendamise pool teenuse kohustusliku osana võib osutuda dokumentide puudumisel komplitseerituks.
Kas just prügimäele on mõistlik... . Ja kas need Euronormidest lähtuvad meie tänased reeglid on mõistlikud - see jäägu igaühe enese otsustada.
Mine “Ahjud, kaminad, korstnad”
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit