Korteri elektikilbi skeem

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 41 korda
On tänatud: 124 korda

Re: Korteri elektikilbi skeem

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Kas sisendkaabli ees on mingi kaitselüliti? Millise väärtusega? Ise kalkuleerisin, et peaks olema 32 A kandis ja sisendkaabel vähemalt 6 mm2. Pealülitit N ei peaks läbima.
Juhe teab kõike.
elektron
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 32 korda

Lugemata postitus Postitas elektron »

Volt kirjutas: 01 Aug 2025, 15:01 Miks peaks mõni elektrik, kellelt sa töö ära võtad, sind õpetama?
Ma vist ei jõuaks neid maalreid, elektrikuid, üldehitajaid, autoremondilukseppi, tislereid, pottseppi, sisekujundajaid jms kokku lugeda, kellel ma "töö olen ära võtnud". Antagu andeks kui keegi veel nimetata jäi. Ja häbematu nagu ma olen julgen vahest veel foorumis ka nõu küsimas käia.
elektron
Ehitusspets
Ehitusspets

madis64 kirjutas: 02 Aug 2025, 16:31
Vko kirjutas: 02 Aug 2025, 11:57 Ilmselt see audit pole korteritele kohustulik? Samuti kindlustus pole kohustuslik.
Korteriühistus kehtestatud majandamiskord määratleb, mis on korterite omanikule kohustuslik, mis mitte - kõrvalt ei ole võimalik seda öelda.

Kindlustus ei ole sinule kohustuslik, kuid kui naaber omab kindlustust, siis tema kindlustusfirma lendab kahjujuhtumi puhul sulle kraesse nii et suled sul lendavad.
Sa pead vist silmas kodukorda? Kodukord puudutab rangelt ühisomandi valitsemist ja kellegi korteri sisemusse ei puutu. Kui ka mõni eesrindlik korteriühistu midagi sellist oma kodukorda sisse kirjutab, on see seaduse mõistes kehtetu. Minu teada enamus ühistutel polegi kodukorda.
Elektripaigaldise audit puudutab kortermaja üldelektrit, sinu korterisse keegi sisse ei astu - nähtud ja tehtud.
Volt
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas Volt »

elektron kirjutas: 02 Aug 2025, 20:59
Volt kirjutas: 01 Aug 2025, 15:01 Miks peaks mõni elektrik, kellelt sa töö ära võtad, sind õpetama?
Ma vist ei jõuaks neid maalreid, elektrikuid, üldehitajaid, autoremondilukseppi, tislereid, pottseppi, sisekujundajaid jms kokku lugeda, kellel ma "töö olen ära võtnud". Antagu andeks kui keegi veel nimetata jäi. Ja häbematu nagu ma olen julgen vahest veel foorumis ka nõu küsimas käia.
Ära klähvi! Kui sa oma seina plätserdad või tooli asukohta välja mõtled, ei juhtu sellest midagi. Kui näpid elektrit, siis on see otsene oht. Tramaivõi, iga kinumees on elektrik! Sa kloun ei kujuta ette, millist si**a ma olen pidanud parandama, mida kõik "töö äravõtjad" on oma tarkusega leiutanud.
elektron
Ehitusspets
Ehitusspets

Volt kirjutas: 02 Aug 2025, 22:52
elektron kirjutas: 02 Aug 2025, 20:59
Ära klähvi! Kui sa oma seina plätserdad või tooli asukohta välja mõtled, ei juhtu sellest midagi. Kui näpid elektrit, siis on see otsene oht. Tramaivõi, iga kinumees on elektrik! Sa kloun ei kujuta ette, millist si**a ma olen pidanud parandama, mida kõik "töö äravõtjad" on oma tarkusega leiutanud.
Minu ja sinu vahe seisneb selles, et mina ei nimeta kedagi tausta teadmata klouniks. Oled vist jube uhke enda üle :wave:
eerik2
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas eerik2 »

Volt kirjutas: 02 Aug 2025, 22:52 Ära klähvi! Kui sa oma seina plätserdad või tooli asukohta välja mõtled, ei juhtu sellest midagi. Kui näpid elektrit, siis on see otsene oht. Tramaivõi, iga kinumees on elektrik! Sa kloun ei kujuta ette, millist si**a ma olen pidanud parandama, mida kõik "töö äravõtjad" on oma tarkusega leiutanud.
Pole paberitega elektrikel vaja ka väga suurustada. Olen ka üle teinud selliseid töid, mille juures kahe käega peast kinni hoida võid. Ja sellistele paigaldistele on isegi kasutusluba antud. Kuskil on vist isegi fotod alles. Ja mitte ainult elektrikud. Lihtsalt ei suvatseta mõelda, kuidas asjad töötavad.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 47 korda
On tänatud: 46 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

eerik2 kirjutas: 03 Aug 2025, 15:34
Volt kirjutas: 02 Aug 2025, 22:52 Ära klähvi! Kui sa oma seina plätserdad või tooli asukohta välja mõtled, ei juhtu sellest midagi. Kui näpid elektrit, siis on see otsene oht. Tramaivõi, iga kinumees on elektrik! Sa kloun ei kujuta ette, millist si**a ma olen pidanud parandama, mida kõik "töö äravõtjad" on oma tarkusega leiutanud.
Pole paberitega elektrikel vaja ka väga suurustada. Olen ka üle teinud selliseid töid, mille juures kahe käega peast kinni hoida võid. Ja sellistele paigaldistele on isegi kasutusluba antud. Kuskil on vist isegi fotod alles. Ja mitte ainult elektrikud. Lihtsalt ei suvatseta mõelda, kuidas asjad töötavad.
Täpselt minu mõte. Ümber pole tegema kippunud, kuid kukalt sügama võtab küll kui ametlik elektrik paigaldab oma isiklikku saunamajja jaotuskilbi kuhu on juhtmed sisse veetud pealtpoolt ilma igasuguste üleminekute-hülssideta. Kilp on ülevalt avatud, sest augud juhtmete tarbeks on sisse lõigatud ja siis tullakse minu juurde selle jutuga, et kilbi peale võiks veel boileri ka paigaldada. Kilbi ehitamise "nali" jäi silma hiljem, kui mingil x põhjusel kilbi uks lahti oli kuid omanik objektilt juba kadunud. Seepärast ei saanud oma uudishimu rahuldada ning uurida, kas see on sobilik lahendus. Kuidas kilp ja elektripaigaldis lõpuks seadustatakse see jääb juba saunamehe enda lahendada. Vähemasti boileri osas suutsin inimesele mõistuse pähe panna, see liigutati teise seina ning kilbist allapoole. Mina olen omast arust loll nagu vana saabas. Ka santehniliste tööde koha pealt, kuid lohutan ennast sellega, et taandarengu ruumi on mul veel küllaga, vaadates seda mida spetsialistid korda saadavad.
Santehnik Tartus 56 932 898
jyrikg
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas jyrikg »

Teemaalgatajale küsimused. Peakaitsme suurus - sellest selgub, kas saad kilbi sisesteks juhtmeteks kasutada 2,5mm2. Sisenev kaabel?? joonistatud on 2 soont
Vea oma korterisse ühistu kilbist 3g6 kaabel ja ühenda(lase ühendada kui plommi all on) KORO ots püstaku PEN ühenduse külge. Boilerid ja köögitehnika korpused tuleb siiski maapotentsiaalile ühendada. kunagi tehakse ka püstakute kilbid ümber kui kindlustus (koduseadmete oma kasvõi) ühistule vajalik on.
Ehituse aegseid norme Brežnevi ajast pole vaja ülistada. Tolle aegsetes majades oli keskküte või gaasiküte ja gaasipliidid. Lisades kotrerisse remondi käigus uued maandamist vajavad tarvitid tuleb ka need maandada.
Pakkudes oma rikkis maandamata boilerist naabrile veetorustiku kaudu pinget võib muidu normaalne naaber ägestuda ja ....
MartHelmet
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas MartHelmet »

Trepikojas 80A kaitse ning igale korterile pandud 20A peakaitse.
Kui vaatan elektrilevist siis seal kirjas et Peakaitsme jagatud osa: 2.22A; Liitumispunkti faas ja pinge: 3X380V
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 103 korda
On tänatud: 39 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

Oot, kas tuleb korterisse 3faasi või 1? Kui 1 , siis selle 20 A veits nadi “jälle”. 1F 20A saad kasutada korraga kusagil 6kW, nüüd hakka arvatama kas ja milliseid sedamed sul korraga ‘voolu’ tahavad. Ainuüksi pliit võib tarbida juba selle koguse kui peaks tahtma keeta/vaaritada. Boiler, pump, triikraud, 1000W stereo :), jne….,
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Valgustuse ette pista C2 kuni C6 näiteks. Õige oleks siseneva liini ees lüliti vahetada 32 A vastu nagu ennist kirjutasin. Kui lühisvoolu välja ei anna, siis B32. Kui annab, siis C32 või koguni D32, et alanevate rakendumisel oleks lootus, et ei lülitu välja. Alanevad PP-d B16. Pliidi, boileri ja SP ette vastavalt seadme spetsile B karakteristikuga.
Juhe teab kõike.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Mis 32A, omanik kirjutas ju igal korteril 20A ?!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Palun õpi aru saama väljendist:"Õige oleks siseneva liini ees lüliti vahetada 32 A vastu".
Juhe teab kõike.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ok, saan sellest väljendist ilusti aru. Lihtsalt milleks toppida sinna 32A kui trepikojast antakse sulle nagunii ainult 20A, selles minu point. Kui mõeldi seda et tuleviku tarbeks, siis jahh……
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

See käiski trepikojas asuva kilbi kohta. Tegu on ju 1-f paigaldisega, see 32 A antud juhul oleks nagu 3x10 või 3x13 A 3-f paigaldis, kuid palju parem, sest saab osalise selektiivsuse. Antud lüliti on vaid tehniline seade, arveldus käib maja PK 3x80 A alusel. Selles mõttes ma hästi ei taba, miks kägistatakse seal 20 A lülititega. Võimalik, et korteri sisendliini tõttu (näiteks väidetud 2,5 mm2). Samas praegu planeeritakse renoveerimist, siis võiks ka sisendliini vahetada. Kui tahta tipukoormust piirata, tuleks igas korteris nõuda näiteks pliidi lülitamisel boileri toite katkestust prioriteedireleega.
Juhe teab kõike.
Vasta