Kaabli sisseviik kõrvalhoonesse

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
kanuu
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kaabli sisseviik kõrvalhoonesse

Lugemata postitus Postitas kanuu »

Mõtlesin see suvi panna kõrvalhoonesse elektri ja sellega seoses on küsimus, et kuidas Eestis/Euroopas tavaliselt maa-alust kaablit sisse tuuakse? Ma ise elan Kanadas ja seal lahendatakse see tavaliselt LB liitmikuga (fotod lisatud), aga Esvika e-poes midagi sellist silma ei hakanud.

Aitäh!
LB conduit.png
p_1000101210.jpg
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Re: Kaabli sisseviik kõrvalhoonesse

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Meil paned selle halli karbi asemele lihtsalt 90 kraadise põlve. Maakaabli ja sisekaabli ühenduse võib teha toas harukarbis. Võib ka väljas muidugi, aga siis tuleb sinna toru otsa mingi IP66 karp sättida.
kanuu
Uus kasutaja
Uus kasutaja

ok, aitäh, eks 90 deg põlv käib ju ka, kuigi sealt on kaablit raskem läbi vedada, eriti kui raadius väike. Peamine põhjus miks siin kasutatakse sellist LB liitmikut on teha vedamist kergemaks. Aga eks igas riigis tehakse asju natuke teisiti. Aitäh.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

kanuu kirjutas: 30 Apr 2025, 15:57 ... kuidas Eestis/Euroopas tavaliselt maa-alust kaablit sisse tuuakse?
Ma ise elan Kanadas ja seal lahendatakse see tavaliselt LB liitmikuga (fotod lisatud), aga Esvika e-poes midagi sellist silma ei hakanud. ...
Kui ostjad poest ei küsi, siis pood ka sisse ei võta selliseid kaupu ja kui poed ei telli, siis tootjad ka ei tee vajalikke asju.

Kui midagi erilist on vaja, siis tulebki tellida kas Ülemeremaalt või Hiinast.
Kas Kanadast ei saadeta?
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kanuu kirjutas: 30 Apr 2025, 19:37 ok, aitäh, eks 90 deg põlv käib ju ka, kuigi sealt on kaablit raskem läbi vedada, eriti kui raadius väike. ...
Kui kasutada 2x 45 kraadi või 3x 30 kraadi põlve, ühe 90 kraadise asemel, siis on nurga tegemine lihtsam.
https://alyanstorupood.ee/toode/pp-ht-polv-50-30/
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

On olemas ka nn pikad põlved.
kanuu
Uus kasutaja
Uus kasutaja

ping kirjutas: 30 Apr 2025, 22:06 Kui kasutada 2x 45 kraadi või 3x 30 kraadi põlve, ühe 90 kraadise asemel, siis on nurga tegemine lihtsam.
Nojah, eks võib ju igasugu asju hakata leiutama, aga asi peab ka ilus välja nägema. Mingi 3x30 nurka näeks eriti imelik välja ja oma nime sellise asja peale küll ei taha panna. Ma võin panna neid LB liimikuid paar tükki endale kohvrisse ja toon kaasa, aga siis mingi inspektor või audiitor saadab mu pärast kuu peale nende UL või CSA sertifikaatidega.
Scott
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 14 korda
On tänatud: 17 korda

Lugemata postitus Postitas Scott »

Aga mis tal kobiseda, kui sa LB liitmikus ühendust ei tee. Vaatan pilti: kõigepealt ajad maa seest kaabli selle liitmiku luugist välja, siis ots tuppa minevasse auku ja lõpuks jääb kaabel viisaka kaarega sinna karpi. Teeb sama välja kui põlvedest tehtud sisseviik, aga viisakam ja tugevam. Kui tulevikus vaja kaablit vahetada, siis vastupidises järjestuses: kõigepealt üks ots luugist välja ja siis kogu kaabel teiselt poolt välja.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kanuu kirjutas: 01 Mai 2025, 22:00
ping kirjutas: 30 Apr 2025, 22:06 Kui kasutada 2x 45 kraadi või 3x 30 kraadi põlve, ühe 90 kraadise asemel, siis on nurga tegemine lihtsam.
.... Ma võin panna neid LB liimikuid paar tükki endale kohvrisse ja toon kaasa, aga siis mingi inspektor või audiitor saadab mu pärast kuu peale nende UL või CSA sertifikaatidega.
Seni kuni detail töötab oma valdustes "kaablikaitsena" ei olegi sellel serti vaja ja võid kasvõi ise sobiva karbi plastist kokku keevitada, või 3D printida.
Sobivate põlvede puudumisel kasutatakse kanaliliitmike kaablikaitsmena päris laialdaselt ja virgemad mehed lõikavad kanalipõlve tihendil oleva paksema koha ära, siis ei saa välimusest kohe aru, et millega on tegu.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

ping kirjutas: 01 Mai 2025, 22:41
kanuu kirjutas: 01 Mai 2025, 22:00
.... Ma võin panna neid LB liimikuid paar tükki endale kohvrisse ja toon kaasa, aga siis mingi inspektor või audiitor saadab mu pärast kuu peale nende UL või CSA sertifikaatidega.
Seni kuni detail töötab oma valdustes "kaablikaitsena" ei olegi sellel serti vaja ja võid kasvõi ise sobiva karbi plastist kokku keevitada, või 3D printida.
Sobivate põlvede puudumisel kasutatakse kanaliliitmike kaablikaitsmena päris laialdaselt ja virgemad mehed lõikavad kanalipõlve tihendil oleva paksema koha ära, siis ei saa välimusest kohe aru, et millega on tegu.
Huvi pärast küsin. Kas nn "väljastpoolt" el sissetoomine on levinud ja tavapärane? Ise olen enamasti kohanud, et kaablid tuuakse läbi vundamendi ja põranda, sissetulekukohta väljast ei näe.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

A23 kirjutas: 02 Mai 2025, 08:28 Huvi pärast küsin. Kas nn "väljastpoolt" el sissetoomine on levinud ja tavapärane?
Ise olen enamasti kohanud, et kaablid tuuakse läbi vundamendi ja põranda, sissetulekukohta väljast ei näe.
Kui kaabliläbiviiku teha olemasoleval hoonel, siis sõltub omaniku soovist ja kui palju on ta nõus kaablipaigalduse eest maksma.
Vundamendi ja põranda läbimine on oluliselt töömahukam, kui kaabli läbi seina viimine.
jyrikg
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas jyrikg »

Kanadas ju install torudes soontega. Need 2 faasi ja maa saab jah klemmidega sinna ära ühendada.
Sinna karpi ei painuta ju kaablit 90 kraadi all sisse(näiteks 4G25 alu).Pigem on takistuseks
Kanalisatsiooni põlvi väljas pole mõtet tarvitada pole neil UV ega külmalindlust.
Kui tahad painutada pane must UV kindel kõri väli tingimustesse nt. EVQEL EHs-UV-OH-SMART.
Kui tahad rotikindlust pane metallkõri. On olemas ka plastiga kaetud metallkõri.
Kui tahad ilusat, puuri hoone seest läbi vundamendi maa sisse.
Teadmata kaabli marki ei oska targemalt soovitada. Samuti ei soovita harukarpi alumiiniumsoontega kaablile.
Vasta