Mõtlen, et torud on ju näha, vaatad, kuhu nende teised otsad lähevad ja selle järgi saad tuvastada, mis on mis.Urmas kirjutas: 10 Apr 2025, 10:20Kui ma oleks nende süsteemi ise kokku pannud, siis teaksin, et mis ja kuhu midagi läheb, siis küll. Kahjuks torutööd ei ole päris minu tööalane spetsiifika.A23 kirjutas: 10 Apr 2025, 09:58 Torud ju lähevad sisse/välja, kas nende järgi siis ei saa ühendusviisi tuvastada?
Boileri läbipesu
küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 20 korda
- On tänatud: 35 korda
Re: Boileri läbipesu
Lugemata postitus Postitas A23 »
-
- Uus kasutaja
- On tänatud: 2 korda
Lugemata postitus Postitas bladerunner »
Et ostan 300L paagi ja siis sooja vett on ainult spiraalis oleva jagu? Kuidas sa kujutad ette et SP suudaks piisavalt tarbevett tekitada juhuks kui soov vanni täita või mitu inimest saunas korraga pesevad?netmaster kirjutas: 10 Apr 2025, 08:34 Ma saan aru, et jutuks olevat boilerit saab ühendada kahel viisil.
SP ajab küttevett läbi spiraali ja tarbevesi on paagis. Sellisel juhul läheb vesi haisema, sest suure koguse vee puhl seisab see seal paagis suhteliselt pikalt, lisaks ei saa teatud juhtudel sealt õhku välja, jne.
Teine variant on selline, kus SP ajab vett läbi paagi ja tarbevesi käib läbi spiraali, kus ta kasutamisel alt üles liikudes soeneb. Sellisel juhul on vett seal suhteliselt vähe ja haisema minemise tõenäosus on kaduvväike. Huvitav miks seda esimest varianti üldse tehakse? Teadmatusest, või on sel ka mingeid eeliseid?
Gaasikatel jah on selleks võimeline aga mitte SP.
Mul on boileri temp sätitud 45'C peale ja kord nädalas kütab SP selle tunniks 59'C. Ei ela seal kedagi ega haise ka vesi.
Ausaltõeldes pole kuulnudki et tarbevett peaks SP puhul sellisel kujul läbi boileri spiraali soojendama. Tähendaks see ju boileris oleva vee pidavalt väga kuumana hoidmist mis on SP puhul täiesti ebaefektiivne.
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 22 korda
Lugemata postitus Postitas netmaster »
Ühepalju sooja vett on sul mõlemal juhul.Kuidas sa kujutad ette et SP suudaks piisavalt tarbevett tekitada juhuks kui soov vanni täita või mitu inimest saunas korraga pesevad?
Kui kütta spiraaliga, siis on sul boileris 300L tarbevett, millest sa kasutad ära väga väikese osa iga päev. See vee kogus on sul lihtsalt selleks, et oleks võimalus vann täis lasta, kui soov tekib. Muul ajal vesi sisuliselt seisab seal ja ei pruugi olla kuigi “värske” kui sa teda tarbid.
Kui kütta boilerit ennast, siis on sul 300L küttevett, mille kvaliteet pole oluline. Samas on selles vees spiraal, millel jookseb alt külm vesi sisse ja ülevalt soe välja. Spiraal on piisavalt pikk (suure pindalaga), et külm vesi jõuaks soeneda ümbritseva küttevee temperatuurini sealt läbi joostes. Energiat (ehk soojust) on selles paagis samapalju, kui spiraaliga küttes. Plussiks on see, et vesi on “värske” ka sel juhul, kui sa tarbid paarkümmend liitrit päevas, kuid samas on alati võimalus vann täis lasta.
Mul on boiler seatud 46’C peale (mõõdetuna paagi keskelt) ja vannitäie sooja vett saan ma sealt kätte küll. Samuti saavad 4 inimest järjest duši all käidud. Ei ole kuulnud, et sooja vee puudust oleks. Kuna vesi vahetub spiraalis iga päev, võibolla isegi mitu korda, siis ei ole mul mingit vajadust teda 59 kraadini üles kütta.
-
- Regulaarpostitaja
- On tänatud: 4 korda
Lugemata postitus Postitas eerik2 »
Selle suure üldpildi pealt on ju ilusti näha, mis on mis. Külgedele jämedamad toru on küte ja peenem boileri pealevool, ülalt välja soe vesi. Ma tegelikult ei saa nii suure boileri vajadusest üldse aru. Kui mul oli 120L kahesüsteemne boiler graanulikatla taga, siis võis 4h jutti duši all käia ja soe vesi otsa ei saanud. Erinevus ehk selles, et mul ei olnud spiraaliga, vaid topeltseinaga. Seda saabki ainult ühtemoodi ühendada. Praegu 180L MSP oma ja jagub ka laiutada. 300L õhksoojuspumba taga on ikka veidi valus, võimsust peab kõvasti olema. Kui ühendada spiraal tarbevee taha, siis saaks paaki ka akupaagina kasutada. Pildil on näha, et akupaak eraldi on olemas... Aga lase paak tühjaks ja kae järgi, kas on mõni luuk olemas. Kui pole, siis ainul soovitatud keemia variant või paned uue.
-
- Korralik postitaja
- On tänatud: 22 korda
Lugemata postitus Postitas netmaster »
mis mõttes?300L õhksoojuspumba taga on ikka veidi valus
Erilist vahet ju pole, kui suur on paak. Energiat läheb ikka vaja nii palju, kui seal paagis vee soendamiseks kulub. Isejahtumine on marginaalne. Just vaatasin graafikut, et jahtumise teel langeb paagi temperatuur ainult 0,09’C tunnis. Keskmiselt kütab pump 300L paaki iga päev ca. 15 minutit.
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 4 korda
- On tänatud: 32 korda
Lugemata postitus Postitas elektron »
Kuna ÕSP vett korralikult kuumaks ei suuda kütta, siis 300L on pigem optimaalne.
Neljaliikmelise perega 200L kuumaveeboiler õhtuks ära tühjendada, pole mingi probleem ja jutt käib kuumast, üle 70 kraadisest veest, millel kätt kaua all ei hoia.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 16 korda
- On tänatud: 13 korda
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas Veikko »
Hooldusluuk lahti ja sitt välja rookida. Sidrunhappe ja läbipesupumbaga boiler sees puhtaks pesta.
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/ novire@novire.eu +372 5810 3282
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Aitäh, Veikko, kuid juba loobusin.Veikko kirjutas: 23 Apr 2025, 20:00 Hooldusluuk lahti ja sitt välja rookida. Sidrunhappe ja läbipesupumbaga boiler sees puhtaks pesta.

NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 

Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu