Boileri läbipesu

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Boileri läbipesu

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Hõimlased pöördusid minu poole abipalvega, et nad kolisid ajutisele elamispinnale, kuid boilerist soe vesi haiseb ja küsisid, et kas läbipesu aitaks. Enne nende sissekolimist ei olnud pikalt kasutatud, kuid nüüd olevat nad proovinud pikalt vett lasta ja ka mitu korda kuumutada, aga efekti ei ole. Kas aitaks kui võtaks boileri torudest lahti, laseks tühjaks, tassiks õue ja prooviks ülemisest ühendusest(3/4 auk) survekaga veidi midagi teha. Või alumiste ühenduste kaudu midagi? Või on mingeid paremaid variante? Boileril on katteks lukuga kott, selle all vahust isolatsioon, kuid kaugemale ma ei viitsinud veel vaadata, et kas isolatsioon on ühes tükis või koorikutena.
Kinnitage mu uitmõtet, et kas olen õigel teel või laitke maha. Eks vastavalt sellele teen otsuse, kas tasub boiler korraks mahavõtmist või ei. Mul on surveka jaoks reaktiivotsaga voolik ka olemas. Pilt boilerist kah.
Tänud ette erinevate arvamuste eest!
Boiler.jpg
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 22 korda

Re: Boileri läbipesu

Lugemata postitus Postitas netmaster »

Selle boileri sees peaks tarbevee jaoks olema spiraali keeratud toru. Survekaga sa saad pesta sellest spiraalist võibolla esimest meetrit ja ülejäänu siis lihtsalt voolab sealt niisama läbi. Samahästi võiks veel lihtsalt joosta lasta. Õue tassides saaks veehulka muidugi suurendada ja võibolla mingeid kemikaale kasutada. Kuna paistab, et teda soendatakse radikate veega, siis tuleb eemaldamiseks mingi osa küttesüsteemist tühjaks lasta.
Segaseks jääb, et kuidas selline boiler üldse haiseda saab. Tarbevett on seal korraga sees mingi kümmekond liitrit ainult. Mul on visuaalselt samasugune suurem versioon. Seisis enne kasutusele võtmist paar aastat vesi sees ja midagi ei haisenud.
ristu
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas ristu »

netmaster kirjutas: 06 Apr 2025, 21:34 Selle boileri sees peaks tarbevee jaoks olema spiraali keeratud toru. Survekaga sa saad pesta sellest spiraalist võibolla esimest meetrit ja ülejäänu siis lihtsalt voolab sealt niisama läbi. Samahästi võiks veel lihtsalt joosta lasta. Õue tassides saaks veehulka muidugi suurendada ja võibolla mingeid kemikaale kasutada. Kuna paistab, et teda soendatakse radikate veega, siis tuleb eemaldamiseks mingi osa küttesüsteemist tühjaks lasta.
Segaseks jääb, et kuidas selline boiler üldse haiseda saab. Tarbevett on seal korraga sees mingi kümmekond liitrit ainult. Mul on visuaalselt samasugune suurem versioon. Seisis enne kasutusele võtmist paar aastat vesi sees ja midagi ei haisenud.
Foto järgi tundub, et tarbevesi on ikka boileris. See spiraal tuleb ilmselt soojuspumbast või muust küttekehast ja soojendab boileri tarbevett. Haisu tekitaja võib olla näiteks magneesium anood. Kasuta otsingut, varasemalt on see teemaks olnud.
eerik2
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas eerik2 »

Sellel boileril ei paista elektrikütet olevat, seega pole ka anoodi. Sees on kas spiraal või topeltseinaga. Teoreetiliselt võiks põhja all mingi luuk olla, kui on spiraaliga variant. Elu on boileri seina küljes kinni. Kuumutav trass vaevalt, et üle 50-60 kraadi läheb. Aga vaja oleks ikka 70+kraadi. Isegi kui õnnestub kuumutada, jääb see jama ikkagi seina külge ja on vaja sealt välja saada. Parim variant on siiski, kui boileri ots lahti käib.
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Foto järgi tundub, et tarbevesi on ikka boileris. See spiraal tuleb ilmselt soojuspumbast või muust küttekehast ja soojendab boileri tarbevett.
Ju see peaks ikka vastupidi käima? Soojuspumbast tuleb see vesi mis paagis on ja tarbevesi käib läbi spiraali. Minu boiler on igatahes nii ühendatud. Asja idee on selles, et sul on võimalik teha suures koguses sooja vett, kuid reaalselt on tabevett seal sees ainult niipalju, kui spiraali sisse mahub ja ta ei jää sinna pikalt seisma. Kui seal üldse midagi saab elama hakata, siis mitte rohkem, kui igas teises veetorus.

Pildi järgi tundub tõesti, et see boiler on lihtsalt valepidi ühendatud. Kui seal suures paagis on õhku ja mitusada liitrit seisvat tarbevett, siis hakkab seal muidugi varem või hiljem midagi käärima. Minu paagil pole ühelgi variandil kuskil ühtegi luuki.
Viimati muutis netmaster, 07 Apr 2025, 07:06, muudetud 1 kord kokku.
Urmas
autodidakt

Tänan kõiki kolme senist arvamuse avaldajat! Teie mõtted panid mind kukalt kratsima ja asja edasi uurima. :scratch: Kui soe vesi oleks ainult spiraalis, siis idee kohaselt tõesti ei tohiks seal elu eriti tekkida. Kui on valesti ühendatud, siis vist saaks nagu survekaga mingit pesulaadset asja organiseerida, sest eile aitasin tal dušikabiini(läks vahetusse) torude jaoks kraane vahele panna(millegipärast neid ei olnud) ja sooja vee kinni keeramiseks piisas boileri pealt väljuval torul kraan kinni keerata, kuid külma jaoks eriti ei viitsinud otsida ja keerasin korraks siseneva veemõõtja juurest kinni.
Boileri alumised kaks toru olid väga kuumad, keskmist ma ei mäleta.
Kas saan õigesti aru, et kui on ühendatud nii nagu peab, siis kusagilt soojavee kraani lahtikeeramisel peaks üks sisenev toru olema tunduvalt jahedam ja üks minema soojaks? Püüan täna sealt korra läbi käia ja veel ühe pildi teha, kus oleks näha ka seina peal oleval masinast torude paiknemine.
Jah, selles majas on küte radikate peal ja boilerisse ei lähe ühtegi elektrikaablit.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kuna pealmine toru on suure tõenäosusega ühendatud paagiga ja seal on silt “soe vesi” siis ilmselt käibki vesi läbi paagi, mitte spiraali. Külgmised kaks on spiraal ja sealt käib siis radikate küttevesi.

Vaata on seal mõni tootjale viitav silt, siis ehk saaks enne lammutamist infot otsida. Kui seal on tõesti ainult torude augud, siis on seda jama sealt suht keeruline välja saada.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Elu tekib kergesti kui vesi on alla 40 ja üle 20 C. Ja mingi vee voolamisega seda enam ei tapa. Saab kõrge temperatuuri või mürgiga lahti.
Urmas
autodidakt

Mul tuli meelde, et kui ämma-äia korterisse paigaldasin uue veesüsteemi, siis neile läks seinale kahesüsteemne boiler, mida põhiliselt köetakse pliidiga ja sellel sai torustik paigaldatud nii, et pliit küttis boileris olevat vett ja soe vesi tuli spiraali kaudu. Miks ma seda mainin on see, et maikuus küüditan nad maale ja tagasi toon oktoobri lõpus. Vahepeal nende korteris vett ei kasutata ja ma ei ole veel kuulnud torinat nende poolt, et sügisel tagasi tulles oleks soe vesi haisenud, kuigi on pool aastat spriraalis seisnud. Ja nii juba aastaid.
Urmas
autodidakt

netmaster kirjutas: 07 Apr 2025, 07:16 Külgmised kaks on spiraal ja sealt käib siis radikate küttevesi.
Kas mõtled kahte alumist, mis olid käega katsudes kuumad?
Eks lähen sealt läbi ja üritan mingit silti leida.
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Kas mõtled kahte alumist, mis olid käega katsudes kuumad?
Ei, ma mõtlen et spiraal on nened torude vahel, mis küljepeal üksteise kohal on. Seinapoolne alumine toru on külma vee sisend ja seal on ju ka silt peal. Kui sooja vett ei tarbita, siis ilmselt läheb see ka mingil ajal soojaks.
Urmas
autodidakt

Lasin pildistada veidi ülevaatelisemalt, äkki oskate midagi tarka öelda.
Boiler 2.jpg
Coolhouse
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 29 korda

Lugemata postitus Postitas Coolhouse »

Igal seadmel, ka paagil, on silt. Selle peal on toote mark ning siis saab paagi ühendusskeemi pealt vaadata kus spiraaltoru otsad on.
Tavaliselt on spiraaltoru otsad külje peal.
Ei oska eriti kommenteerida aga kui paak haiseb siis tuleb seda kuidagi puhastada.
Õhk-vesi soojuspumbad, külmseadmed .
Müük, hooldus. info@coolhouse.ee
hronkel
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas hronkel »

Välimuse järgi julgeks öelda, et tegemist on poolakate Elektromet boileriga.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

hronkel kirjutas: 08 Apr 2025, 08:57 Välimuse järgi julgeks öelda, et tegemist on poolakate Elektromet boileriga.
See firma toodab palju erineva suuruse ja sisuga boilereid.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Adlolf
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas Adlolf »

Tere!

Minu hõimlasel on analoogne Panasonic WH-SXC12H9E8 WH-UX12HE8 soojuspumbaga küttesüsteem kus on 300 l tarbeveeboiler küttespiraaliga (pealevool ülevalt).
Enne kui hakkad küttesüsteemi algosadeks võtma tasuks kontrollida kas tarbevee filtrit on hooldatud, kas külma vee kuumutamisel üle 50 C lõhnu eraldub, seadistada boileri temperatuuriks 60 C kestvusega 1h või sterilisatsioon 65 C 1h.
https://www.soojuskeskus.ee/wp-content/ ... -Split.pdf
PS
Küsida võib kõike.
Manused
5030230288317579819.jpg
5030230288317579819.jpg (82.28 KiB) Vaadatud 4563 korda
Urmas
autodidakt

Adlolf kirjutas: 08 Apr 2025, 19:10 Enne kui hakkad küttesüsteemi algosadeks võtma tasuks kontrollida kas tarbevee filtrit on hooldatud, kas külma vee kuumutamisel üle 50 C lõhnu eraldub, seadistada boileri temperatuuriks 60 C kestvusega 1h või sterilisatsioon 65 C 1h.
Tänan vastuse eest! Hõimlase sõnade kohaselt on seda kuumutamist tehtud, kuid ei olevat mõiganud. Tarbevee filtri hoolduse kohta ei oska sõna võtta.
Adlolf
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas Adlolf »

https://maaleht.delfi.ee/artikkel/66829 ... isvat-vett

7.4 Hoolduse kontaktid
Kasutajale kahe kontakti nime ja telefoninumbriseadistamine.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Urmas kirjutas: 09 Apr 2025, 06:32 Tänan vastuse eest! Hõimlase sõnade kohaselt on seda kuumutamist tehtud, kuid ei olevat mõiganud. Tarbevee filtri hoolduse kohta ei oska sõna võtta.
Kordame uuesti. Kui elu on tekkinud boileris siis selle tapmine on väga raske. Mõnikord on aidanud kuumutamine kuid oli juhus kus boileris ajasin lausa meelega vee keema aga elu jäi ellu. Lõpuks sain lahti vaid mürgiga - kloor tappis elu. Hais kadus. Põhjus oli sinu juhtumiga identne - SP küttis spiraaliga boilerit.
Pärast seda olen kõigis tarbevee süsteemides SP-ga teinud järgmist. SP on vesi alati sätitud vähemalt 55 C. alati on töös südaöine sanitary tsükkel (boileri küttekeha on ühendatud SP Sanitary klemmidele) elu tapmiseks tempiga vähemalt 80 C. Nende ettevaatusabinõude puhul pole boileris elu tekkinud.
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Ma saan aru, et jutuks olevat boilerit saab ühendada kahel viisil.
SP ajab küttevett läbi spiraali ja tarbevesi on paagis. Sellisel juhul läheb vesi haisema, sest suure koguse vee puhl seisab see seal paagis suhteliselt pikalt, lisaks ei saa teatud juhtudel sealt õhku välja, jne.
Teine variant on selline, kus SP ajab vett läbi paagi ja tarbevesi käib läbi spiraali, kus ta kasutamisel alt üles liikudes soeneb. Sellisel juhul on vett seal suhteliselt vähe ja haisema minemise tõenäosus on kaduvväike. Huvitav miks seda esimest varianti üldse tehakse? Teadmatusest, või on sel ka mingeid eeliseid?
Urmas
autodidakt

Tänan veelkord kõiki arvamuste avaldajaid, kuid tundub, et minu poolt jääb see läbipesu töö tegemata, sest ei tea täpset ühendusviisi. Jään enda arvamuse juurde, et ei pea oma hallrakke selleks kulutama ja nuputama, kuidas keegi on kunagi midagi valmis teinud. Kui keeran midagi pekki, siis vastutan ju mina. Endal on lihtsam ja ei viitsi vastutust võtta. ;)
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Urmas kirjutas: 10 Apr 2025, 09:26 Tänan veelkord kõiki arvamuste avaldajaid, kuid tundub, et minu poolt jääb see läbipesu töö tegemata, sest ei tea täpset ühendusviisi. Jään enda arvamuse juurde, et ei pea oma hallrakke selleks kulutama ja nuputama, kuidas keegi on kunagi midagi valmis teinud. Kui keeran midagi pekki, siis vastutan ju mina. Endal on lihtsam ja ei viitsi vastutust võtta. ;)
Torud ju lähevad sisse/välja, kas nende järgi siis ei saa ühendusviisi tuvastada? Või siis algusest peale ei plaaninudki selle mure lahendamisega reaalselt tegeleda. ;)
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Urmas kirjutas: 10 Apr 2025, 09:26 Tänan veelkord kõiki arvamuste avaldajaid, kuid tundub, et minu poolt jääb see läbipesu töö tegemata, sest ei tea täpset ühendusviisi. Jään enda arvamuse juurde, et ei pea oma hallrakke selleks kulutama ja nuputama, kuidas keegi on kunagi midagi valmis teinud. Kui keeran midagi pekki, siis vastutan ju mina. Endal on lihtsam ja ei viitsi vastutust võtta. ;)
Kui lõpuks selgus majas siis anna teada, kuidas probleem lahendati ning mis oli põhjuseks.
Torutööd Tartus 56 932 898
Urmas
autodidakt

A23 kirjutas: 10 Apr 2025, 09:58 Torud ju lähevad sisse/välja, kas nende järgi siis ei saa ühendusviisi tuvastada?
Kui ma oleks nende süsteemi ise kokku pannud, siis teaksin, et mis ja kuhu midagi läheb, siis küll. Kahjuks torutööd ei ole päris minu tööalane spetsiifika.
A23 kirjutas: 10 Apr 2025, 09:58 Või siis algusest peale ei plaaninudki selle mure lahendamisega reaalselt tegeleda.
Plaanisin ikka, sest käisin juba isegi maal ja tõin ära pumba, millega saaks tünni kiiremini tühjaks lasta. Keldri põrandas kanalisatsiooni ei ole ja aken on umbes 1,5m kõrgemal. Ja mõtlesin igaks juhuks välja veel ühe meetodi boileri tühjaks laskmise kiirendamiseks. Eeldusel, et boileris kütab vett spiraal, siis oleks ülemisele väljavõttele keeranud peale pimeda, millesse oleksin puurinud 10mm augu, rehvinipli läbi tõmmanud ja kompressoriga survet andnud. :)
Ega ma ilmaasjata seda teemat ei teinud, ikka mõistuse vajakajäämiste pärast selles valdkonnas. ;) No nii häbelik ma nüüd ka ei ole, et ei julge kohe ära öelda, kusjuures see töö ei oleks olnud vabathtlikuse korras, vaid ikka tasustatud.
Urmas
autodidakt

pikk88 kirjutas: 10 Apr 2025, 10:08 Kui lõpuks selgus majas siis anna teada, kuidas probleem lahendati ning mis oli põhjuseks.
Üritan meeles pidada. ;)
Vasta