Elektriautodest

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 38 korda

Re: Elektriautodest

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

kunn24 kirjutas: 03 Apr 2025, 00:47 Tasuline
PRIIT TAMMERAID ⟩ Elektriauto – munadeni külmas vees või elitaarne talisuplus?
https://arvamus.postimees.ee/8153302/pr ... talisuplus
Väike kokkuvõte:
Mis teeb külma vette kukkumise elitaarseks talisupluseks? Ilmselt seltskond ja kallis mullijook. Elektriauto omamise kogukulu võib olla sisepõlemismootoriga auto omamisest soodsam teatud juhtudel: kui võtta eelduseks teoreetilised parameetrid, läbisõitu arvestada taksojuhile kohaselt ja pühendada oma elu soodsa elektrienergia jahtimisele ning enda aeg lugeda väärtusetuks.

Tuleb tunnistada, et Jaan Keskmine on arukam Priit Kerglasest – nüüd palun ulatage mulle mu alkoholivaba, kliima päästmiseks mahetoodetud ning maailma teisest otsast transporditud mahemulli pudel, sest ma soovin tõsta pokaali Jaan Keskmise terviseks.
Sisuliselt ei lähe mööda päevagi kus vindi üle keeranud "kliimapäästjate" lollusi ei naeruvääristataks ning isegi poliitikud tunnistavad, et lollustega on liiale mindud...
Walter2
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 27 korda

Lugemata postitus Postitas Walter2 »

Urmas kirjutas: 02 Apr 2025, 21:58 :) Kui ma 2008 ostsin oma esimese tutika Dacia, siis müügimees teadis küll, et see tuleb Rumeeniast, aga kui oma praeguse Dokkeri ostmist käisin vormistamas ja küsisin, et kus mu Dokker valmis tehakse, siis laiutati käsi ja öeldi, et hea küsimus, paluks järgmine. Noh, lootus ei olnud mind veel maha jätnud ja tellisin ikkagi sellesama müügimehe käest. Otsuse põhjuseks oli aus vastus. :)
Ennevanasti sai auto VIN-koodi järgi aru kus sõiduk valmistatud oli. Kas ka tänapäeval ei oska öelda.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Walter2 kirjutas: 03 Apr 2025, 08:37 Ennevanasti sai auto VIN-koodi järgi aru kus sõiduk valmistatud oli. Kas ka tänapäeval ei oska öelda.
Kas tellimust vormistades saan kohe teada ka auto VIN-koodi? :scratch:
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

EH.INS. kirjutas: 03 Apr 2025, 06:50
kunn24 kirjutas: 03 Apr 2025, 00:47 Tasuline
PRIIT TAMMERAID ⟩ Elektriauto – munadeni külmas vees või elitaarne talisuplus?
https://arvamus.postimees.ee/8153302/pr ... talisuplus
Väike kokkuvõte:
Mis teeb külma vette kukkumise elitaarseks talisupluseks? Ilmselt seltskond ja kallis mullijook. Elektriauto omamise kogukulu võib olla sisepõlemismootoriga auto omamisest soodsam teatud juhtudel: kui võtta eelduseks teoreetilised parameetrid, läbisõitu arvestada taksojuhile kohaselt ja pühendada oma elu soodsa elektrienergia jahtimisele ning enda aeg lugeda väärtusetuks.

Tuleb tunnistada, et Jaan Keskmine on arukam Priit Kerglasest – nüüd palun ulatage mulle mu alkoholivaba, kliima päästmiseks mahetoodetud ning maailma teisest otsast transporditud mahemulli pudel, sest ma soovin tõsta pokaali Jaan Keskmise terviseks.
Sisuliselt ei lähe mööda päevagi kus vindi üle keeranud "kliimapäästjate" lollusi ei naeruvääristataks ning isegi poliitikud tunnistavad, et lollustega on liiale mindud...
Väga hea näide! Siit koorub täiesti selgelt (eeldades, et kokkuvõte on „eredaim“ osa jutust), et inimaru on aegade lõikes suht stabiilse tasemega. „Kliimapäästjatest päästjate“ ja originaalsete „kliimapäästjate“ IQ’d on täpselt võrdsed :)
Kui otseselt teemasse, siis arvamus, et elektriautode soetamine nende kasutajate poolt on ka kliimapäästmise akt, on sügavalt ekslik. Nt isiklikus tutvusringkonnas elektrikate kasutajatest keegi (vähemalt avalikult) ei ole rõhutanud, et soetamise põhjus oleks eelkõige kliimaga seotud. Peamine argument on ikkagi kasutusmugavus, „lisaboonused“ on pigem kosmeetilist laadi.
Kus elektrikas veel end ei õigusta, seal sõidetaksegi fossiiliga. Omal nt kui pikem „jõulutiir“, kärutamine või „eurotrip“ vaja teha. Suveks plaanitud välisreisi võtan kindluse mõttes ette ikka fossiiliga ;)
Ei ole elektrikas ka mingi elitaarauto, elitaar oleks 12(+) silindriga fossiil.
Walter2
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 27 korda

Lugemata postitus Postitas Walter2 »

Urmas kirjutas: 03 Apr 2025, 08:50 Kas tellimust vormistades saan kohe teada ka auto VIN-koodi? :scratch:
Ilmselt ei saa aga kui soov konkreetse liikuri, margi/mudeli suhtes siis valdavalt tulevad nad ikkagi ühest tehasest ilma mingi valikuta. Honda kunagi valmistas Civic'uid maailma eri otstes (Jaapani ja UK tehased) aga nood nägid omavahel ka veidi erinevad välja.
Urmas
autodidakt

A23 kirjutas: 03 Apr 2025, 10:53 Kus elektrikas veel end ei õigusta, seal sõidetaksegi fossiiliga.
Seda`nd küll, kuid millegipärast peavad kõik olema tolerantsed igatsugu erisuste suhtes, aga fossiilide omanike põhjendatud arvamused millegipärast ei mahu tolerantsuse piiridesse. Just see, et EV propageerijate ja nüüd juba ka omanike poolt fossiilide omanike reaalsusega ei arvestata, tekitab vähemalt minus nördimust(loe: ajab sita keema ;)).
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Urmas
autodidakt

Mis norrakate ajudes nüüd ära keeras? Miks neile järsku nüüd Tesla EV-d enam ei sobi? Igevesti vinge auto oli ju senini. Kas tõesti firma omaniku mingi vanade roomlaste moodi tervitus määrab auto omadusi? Minu küsimusi tekitas see artikkel.
Selle nädala alguses teatati, et Tesla müük Norras kukkus jaanuaris ja veebruaris 44,4%, hoolimata sellest, et riigi üldine elektriautode turg kasvas 53,4%.
Tsitaadi allikas https://forte.delfi.ee/artikkel/1203622 ... -kahanemas
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

Äkki ei ole lihtsalt enam konkurentsivõimeline..?
https://cleantechnica.com/tag/BYD/

Aga kust need riìkide turgude üldised kasvud tulevad - pidi ju elektriautode müük igal pool vähenema toetuste kadumise tõttu, nagu siin kireti...?
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Aga kust need riìkide turgude üldised kasvud tulevad...
Ehk on mingi seos nt poliitiliste instrumentidega
Või nt sellega, et eraldi ei eristada BEV ja PHEV
Või nt sellega, et ICE polegi saadaval (vt poliitilised instrumendid)
Urmas
autodidakt

võhik kirjutas: 04 Apr 2025, 23:25 Äkki ei ole lihtsalt enam konkurentsivõimeline..?
https://cleantechnica.com/tag/BYD/

Aga kust need riìkide turgude üldised kasvud tulevad - pidi ju elektriautode müük igal pool vähenema toetuste kadumise tõttu, nagu siin kireti...?
Huvitav jah, sest minu nii juhtmega kui ka akudega tööriistad on samamoodi igati rohelised, sest juhtmega variandid ja akude laadimine käib "roheenergia" najal ja maksan ka taastuvenergia tasu, aga riik mulle kinni ei maksa mitte ühtegi senti toetust. Miks? :scratch: ;)
Urmas
autodidakt

Noh, seltsimehed fossiilide omanikud, kiirustage, enne kui hilja. Sattusin lugema Autogeeniusest artiklit, kus ma nagu aru sain, jagatakse fossiilkütust põhimõtteliselt tasuta. :)
Alan Vaht tõi näiteks, et Terminal Energia täisteenuse Pro paketi valinud klient saab ainuüksi kütuselt püsivalt 15 s/l soodustust, mis aastases kokkuvõttes annab kuni 450 eurot säästu.
Tsitaadi allikas https://auto.geenius.ee/rubriik/uudis/e ... kodudesse/
Aga selle tegelinski Vaht vahutamisest ma ei usu mitte ühtegi sõna, sest mul on ikka veel meeles Reporteri saatelõik ajast kui tekkis kütusele biolisandi kohustus ja kütuste hinnad tõusid. Kui Vahu käest küsiti, et miks tõusis ka E98 hind, kuigi see mark jäi biolisandivabaks, siis Vahu vastus oli, et inimesed on HARJUNUD nägema, et E98 on kõrgema hinnaga kui E95. :shock: Vahu arvates tekib hind kütusele inimeste nägemisharjumuste järgi!!!
Vko
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas Vko »

Lisaks Trumpi "komöödia" tõttu pidavat nafta hind langema. :D
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

...süveneb kaubandussõja oht ja hiljuti teatas veel naftakartell OPEC, et suurendab tootmist.
Nafta hind kukub nüüd kolinal, ka gaasi hind hakkas Euroopas langema...
https://www.err.ee/1609654751/kaubandus ... el-langust

3 PÄEVAGA -10%
Urmas
autodidakt

Nüüd tahetakse rohepöörde ELi direktiiviga panna ettevõtted, kaubanduskeskused, mis omavad autoparklaid, välja ehitama elektriautodele vajalikud laadimistaristud või vähemalt selleks vajalikku kaabelvõrku. Need on väga kallid taristud ja nende maksumus hakkab lisanduma ettevõte toodangu hinnale, teenindaval teenuse- ja kaubakeskusel kaupade hinnale. Tekib küsimus, miks peab vaene pensionär kaubakeskuse kassas sente lugedes maksma kinni selle elektriautode taristu ehitamise kulud, kui temal puudub seos elektriautoga või igaühel meist, kellel pole elektriauto omamisega mingit seost.
On veel kulud, millest elektriauto omanikud on priid. Lisaks tasuta parkimisele ei tasu nad maanteede korrashoiu ja ehituse kulusid.
See tasuta parkimine hakkab vaikselt juba ära kaduma.
Praegune selline elektriautode omanike privileeg riivab ka põhiseadust, mis sätestab omanike, kodanike võrdsust.

Tsitaatide allikas https://arvamus.postimees.ee/8224673/jo ... uto-omanik

Kuna kõigile koduseid laadijaid ei jätku, siis sama artikli üks kommentaar. Millegipärast arvan, et see kirjeldatu on alles õiepung ning õiged õied ja viljad veel alles hakkavad tulema.
Elektriauto laadimine peaks toimuma kodus või tööl. Mistahes juhuslikku laadi laadijad lihtsalt ei tööta. Mul on 3 korda olnud vaja keset päeva laadida ja iga kord on olnud korralik kepp ja käpikud vaba laadija leidmisega.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Loetud ilmselt enne Urmast...
Juhiks veekord tähelepanud analoogsete (taastuvenergia, kliimapäästmine jms) kommentaaridele
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 06 Apr 2025, 16:53...
... kaubanduskeskused, mis omavad autoparklaid, välja ehitama elektriautodele vajalikud laadimistaristud või vähemalt selleks vajalikku kaabelvõrku. Need on väga kallid taristud ja nende maksumus hakkab lisanduma ... kaubakeskusel kaupade hinnale. ...
Need kulutused peaks katma puhtalt laadimise enda Wh tasu, mitte suvaline mammi oma poe ostukorvi eest makstes. Kaubanduskeskused teevad eelkalkulatsiooni, kas ja kui palju laadimispunkte oleks mõistlik rajada. Mitmetes kohtades juba on, olen ise ka nt Tartus korduvalt kasutanud.
Urmas kirjutas: 06 Apr 2025, 16:53...
Kuna kõigile koduseid laadijaid ei jätku, siis sama artikli üks kommentaar. Millegipärast arvan, et see kirjeldatu on alles õiepung ning õiged õied ja viljad veel alles hakkavad tulema.
... Mul on 3 korda olnud vaja keset päeva laadida ja iga kord on olnud korralik kepp ja käpikud vaba laadija leidmisega.
Kõlab veidi kahtlaselt, kas oli ka mainitud, kus piirkonnas selline "kepp" juhtus?
rst
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas rst »

Urmas kirjutas: 06 Apr 2025, 16:53

Elektriauto laadimine peaks toimuma kodus või tööl. Mistahes juhuslikku laadi laadijad lihtsalt ei tööta. Mul on 3 korda olnud vaja keset päeva laadida ja iga kord on olnud korralik kepp ja käpikud vaba laadija leidmisega.
Ma pidin kohe artikli avama ning vaatama, kes antud kommenteerija on. Natukene googeldamist viitas juskui, et antud kommentaari tegija elab Tallinnas.
Vaadates palju on Tallinnas laadijaid, siis tundub, et antud kommenteerija ei saaks arvatavasti fossilkütusega sõitva auto tankimisega kah hakkama.
dfasg.jpg
dfasg.jpg (195.75 KiB) Vaadatud 3440 korda
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

rst kirjutas: 07 Apr 2025, 09:30
Urmas kirjutas: 06 Apr 2025, 16:53

Ma pidin kohe artikli avama ning vaatama, kes antud kommenteerija on. Natukene googeldamist viitas juskui, et antud kommentaari tegija elab Tallinnas.
Vaadates palju on Tallinnas laadijaid, siis tundub, et antud kommenteerija ei saaks arvatavasti fossilkütusega sõitva auto tankimisega kah hakkama.

dfasg.jpg
Kui eeldame laadija kaugust sihtkohast max 500m raadiuses, et kasutajal oleks laadija jalgsikäigu kaugusel, siis mitu laadijat mahuks suvalises kohas kaardil mõne sellise läbimõõduga ringi sisse?
Pilt
Probleem on ilmselt tasulise parkimise piirkonnas, kus (vabade kohtade puudumisel) raha säästmiseks pargitakse auto laadijasse ja ühendatakse kaabel autoga, nagu auto laeks, aga tegelikult pargitakse tasuta ja teised samal ajal laadida ei saa.
Selline parkimine olevat ülbikute tavaline käitumine, mis paljudele tuleb üllatusena.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
rst
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas rst »

ping kirjutas: 07 Apr 2025, 10:45 Selline parkimine olevat ülbikute tavaline käitumine, mis paljudele tuleb üllatusena.
:hello:
Kahjuks rumaluse ja ülbuse vastu ei saa. Eks teenuspakkujad peavad seal ise midagi väljamõtlema, kui tahavad kasumlikud olla.

Kuna normaalsed EV'd suudavad sõita 250km ka talvel, siis kiirlaadijasse ei ole nendel kasutajatel väga tihti asja.
Mulle jääb uudistest mulje, et kõik EV omanikud istuvad koguaeg laadijates ning sellega on üks rist ja vilestust.
EV kasutajana võin väita, et minu isiklikult pole neid muresid. Kui neid uudisenupukesi vaadata, siis tavaliselt ei ole tegu isegi EV omanikega vaid lihtsalt keegi korraks proovib autot ja teeb sellest jälle arvamusloo. Pannakse uhke pealkiri ja jälle saab klikke korjata ning ka siia teemasse jagada. :grin:
Laen kiirlaadijas tavaliselt ainult nii palju, et jõuaks koju tagasi sihtkohast. Teinekord on vaja juurde laadida 5-20kWh energiat, mis ei võta väga palju aega, sest laadijasse lähen tühja/tühjema poolse akuga seega on laadimiskiirus 100...180kW.

Mina nätieks ei viitsi laadida väljaspool kodu aeglastes laadijates (kuni 22kW). Pigem maksan rohkem ja teen selle kiire laadimispeatuse kiirlaadijas ning seal ei ole järjekordi.

Näiteks minu kiirlaadjate kasutus kWh järgi (Other).
12.jpg
12.jpg (72.17 KiB) Vaadatud 3340 korda
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

https://arvamus.postimees.ee/8225106/va ... ce=mail.ee
Niisiis, möödunud aasta lõpus ostsime uue täiselektrilise Audi.
Viisakas, kena, pigem tagasihoidlik. Sõidad nagu siidil. Kui sõidad.
Õnnetuseks pea esimestest päevadest hakkas kamm pihta.

Auto jääb keset sõitu lihtsalt seisma – vaikus ja mitte ükski nupp ei reageeri. Kõik neli akent kerivad suvalisel hetkel heast peast korraga alla, tagaluuk avaneb samamoodi lambist (viimati pesulas), võtmeta avamine töötab, kunas tahab (pigem harva), tagaluugi jalaviibe samuti, laadimispistiku luugil on kombeks aeg-ajalt mitte avaneda, telefon hakkab ise numbreid valima, uhke äpp osutus täiesti mõttetuks. Ekraan läheb ja jääbki mustaks, kuvades jonnakalt vaid ähvardust, et kui ma süsteemi kohe sisse ei lülita, siis lülitab ta süsteemi välja(?).
Esinduses uuriti tunnikene ja öeldi, et pole hullu, tehas on kursis, tarkvara probleem, tegelevad ja annavad teada. Nüüd juba rohkem kui kuu aega tegelevad, ei kippu ega kõppu.
Urmas
autodidakt

rst kirjutas: 07 Apr 2025, 11:22 Kahjuks rumaluse ja ülbuse vastu ei saa. Eks teenuspakkujad peavad seal ise midagi väljamõtlema, kui tahavad kasumlikud olla.
Selleks on juba täiesti toimivad nn "karistusmeetmed" olemas ehk ajaline piirang ja kui sellest üle läheb, siis hakkab hoopis teine tariif tiksuma. Suht hiljuti oli artikkel, kus üks soomlane parkis auto juhtme otsa, läks ära x-päevadeks ja tagasi tulles oli tal laadimisarvel neljakohaline summa eurodes(mälu järgi ligi 2000€).
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 07 Apr 2025, 13:23
rst kirjutas: 07 Apr 2025, 11:22 Kahjuks rumaluse ja ülbuse vastu ei saa. Eks teenuspakkujad peavad seal ise midagi väljamõtlema, kui tahavad kasumlikud olla.
Selleks on juba täiesti toimivad nn "karistusmeetmed" olemas ehk ajaline piirang ja kui sellest üle läheb, siis hakkab hoopis teine tariif tiksuma. Suht hiljuti oli artikkel, kus üks soomlane parkis auto juhtme otsa, läks ära x-päevadeks ja tagasi tulles oli tal laadimisarvel neljakohaline summa eurodes(mälu järgi ligi 2000€).
Viisakas oleks auto ka seadistada nii, et kui laadimine on lõppenud, siis pistiku lukustus vabastub automaatselt. Juhul, kui jääd paar min kauemaks poodi või sööma, siis teine laadidasoovija ei pea sinu järgi ootama, kui mahub piisavalt lähedale parkima, saab pistiku välja tõmmata ja oma autot laadima hakata. Posti pealt on näha, kui laadimine lõppenud, teisest autost pistiku väljatõmbamist ei pea häbenema.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 07 Apr 2025, 11:31 https://arvamus.postimees.ee/8225106/va ... ce=mail.ee
Niisiis, möödunud aasta lõpus ostsime uue täiselektrilise Audi.
Viisakas, kena, pigem tagasihoidlik. Sõidad nagu siidil. Kui sõidad.
Õnnetuseks pea esimestest päevadest hakkas kamm pihta.

Auto jääb keset sõitu lihtsalt seisma – vaikus ja mitte ükski nupp ei reageeri. Kõik neli akent kerivad suvalisel hetkel heast peast korraga alla, tagaluuk avaneb samamoodi lambist (viimati pesulas), võtmeta avamine töötab, kunas tahab (pigem harva), tagaluugi jalaviibe samuti, laadimispistiku luugil on kombeks aeg-ajalt mitte avaneda, telefon hakkab ise numbreid valima, uhke äpp osutus täiesti mõttetuks. Ekraan läheb ja jääbki mustaks, kuvades jonnakalt vaid ähvardust, et kui ma süsteemi kohe sisse ei lülita, siis lülitab ta süsteemi välja(?).
Esinduses uuriti tunnikene ja öeldi, et pole hullu, tehas on kursis, tarkvara probleem, tegelevad ja annavad teada. Nüüd juba rohkem kui kuu aega tegelevad, ei kippu ega kõppu.
Kui asjalood tõepoolest nii nagu kirjutatakse, siis tuleks koheselt nõuda auto, kui kasutuskõlbmatu, tagasiostmist!
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kommentaar eelpool viidatud artikli all:
"Elektriauto" kõlab umbes sama hästi kui puuküttel kuulipilduja...
Vko
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas Vko »

EH.INS. kirjutas: 07 Apr 2025, 15:16 Kommentaar eelpool viidatud artikli all:
"Elektriauto" kõlab umbes sama hästi kui puuküttel kuulipilduja...
ja elektriauto sünonüüm Eestis on MiEV. :D
Vasta