Õunapurustaja tegemine
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Õunapurustaja tegemine
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Praegune isetehtud purustaja variant on teinud oma tööd vist 4 hooaega, saab purustamisega väga edukalt hakkama, kuid on üks konstruktsiooniline viga ja tahaks uue tegemisega olemasoleva seda vältida. Mind ei rahulda praeguse isendi õunte sissesöötmise ava, mis on pealt 300mm lehter ja vahetult enne ketast 125mm. Paar pisiasja sooviks teada, sest tahaks teha lõpliku varindi. Sain uue mullivanni mootori, võtsin lahti, tegin puhtaks, väljast värvisin uuesti. Mootor käis kokku nelja 4x220mm pikkuse poldiga. Need vahetasin välja 5mm vastu. Esialgu tavalised tsingitud, kuid kui kõik valmis, asendan need A4 keermelatist tehtutega. Mootori võlli diameeter on 12,75mm ja tahaks kolu tagumise seina ja mootori vahele panna simmerlingtihendi(koht on täiesti olemas), aga olen nende valikutes loll. Kas ma peaksin valima 12mm või 13mm simmerlingi? Neid on nelja varianti ja mul ei ole õrna aimugi, et milline võiks olla neist purustajasse kõige etem.
https://www.alas-kuul.ee/simmerlingtihe ... -hmsa10-rg
https://www.alas-kuul.ee/simmerlingtihe ... 6x7-hms5-v
https://www.alas-kuul.ee/simmerlingtihe ... x7-hms5-rg
https://www.alas-kuul.ee/simmerlingtihe ... 7-hmsa10-v
Simmerlingi vahele toppimise mõte sellest, et mahla ei satuks mootori esimesse kuullaagrisse. Ajal kui laenutasin purustajat, siis ükskord purustaja poole töö pealt keeldus töötamast ja pärast selgus, et kuullaager oli ära ussitanud ning kinni jooksnud.
Kui kedagi huvitab, võin töö arengust pilte ka panna. Ja võib-olla saavad abistajad pildi järgi paremini aru mu ideedest.

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 27 korda
- On tänatud: 72 korda
Re: Õunapurustaja tegemine
Lugemata postitus Postitas madis64 »
Tõsta mootor autosse ja sõida mõnest Hydroscandi poest läbi (eeldusel, et seal seda mõõtu tihendeid kohapeal on) ja proovi, kumb variant võllile paremini istub.Urmas kirjutas: 26 Mär 2025, 17:41 Mootori võlli diameeter on 12,75mm ja tahaks kolu tagumise seina ja mootori vahele panna simmerlingtihendi(koht on täiesti olemas), aga olen nende valikutes loll. Kas ma peaksin valima 12mm või 13mm simmerlingi?
Kummidetailide tolerantsid on üldiselt suuremad kui metallipoolel.
Või osta AK e-poest kõik variandid ja tagasta mittesobivad.
-
- autodidakt
Kurat, just täna käisin Raplas Würthi poes ja Hydroscand on seal kõrvalpood. Aga noh, tahan purustaja valmis saada sügiseks ehk aega veel on.madis64 kirjutas: 26 Mär 2025, 19:27 Tõsta mootor autosse ja sõida mõnest Hydroscandi poest läbi (eeldusel, et seal seda mõõtu tihendeid kohapeal on) ja proovi, kumb variant võllile paremini istub.

Aitäh idee eest!

Lugemata postitus Postitas Vko »
Asi oleks vastupidavam kui võll on roostevaba, muidu õuna happeline vedelik söövitab võlli pinna karedaks ja kulutab simmeri. Tsingitud poldid ka ei pea happelise vedelikuga pikemat aega hästi vastu.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Kasuta 12,7mm semmereid, kõik need on Tallinna laos olemas:Urmas kirjutas: 26 Mär 2025, 17:41 ... Mootori võlli diameeter on 12,75mm ja tahaks kolu tagumise seina ja mootori vahele panna simmerlingtihendi(koht on täiesti olemas), aga olen nende valikutes loll. Kas ma peaksin valima 12mm või ....
https://kavial.ee/et/webshop/masinaelem ... 2728563sc/
https://kavial.ee/et/webshop/masinaelem ... 7254952sc/
https://kavial.ee/et/webshop/masinaelem ... 7254635tc/
https://kavial.ee/et/webshop/masinaelem ... 2286635sc/
https://kavial.ee/et/webshop/masinaelem ... 2222635sc/
https://kavial.ee/et/webshop/masinaelem ... 1945714sc/
(Need on "tollmõõdu asendussemmerid" ja seega ka välisläbimõõt on komakohtadega.)

-
- autodidakt
@Vko, arvan siiski, et mootori võll peaks olema mingist roostevabamast, sest see mootor oli kasutuses ikkagi mullivannil ja ajas ringi vett. Sellel oli ka simmer, kuid see asus vee ringi ajamise korpuses ja oli suurema sisediameetriga. Poldid ma vahetan nagunii ringi happekindlate vastu. Need happekindlad on samaaegselt ka roostevabad. Hinnavahe roostevaba vs happekindel on olemas, kuid arvestades enda laiskust, kasutan kallimat(A4) keermelatti ja mutreid.

Lugemata postitus Postitas Vko »

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 27 korda
- On tänatud: 72 korda
Lugemata postitus Postitas madis64 »
Õhem simmer töötab samal moel kui paksem simmer, kuid vajalik on tagada simmeri ja võlli ristseis - tugiseibid on igati abiks.Urmas kirjutas: 27 Mär 2025, 06:56 Kas võib õhema simmeri panna või tuleks mootori poole simmeri alla teha paroniidist paar tõstetihendit?
-
- autodidakt
Hea kasutaja ping, kui sul on peale mu järgmist kommetaari välja tuua KarS-st §-d või viited mõnele muule seadusandlikule aktile minu rõõmustamiseks, siis oleks väga tänulik. Äkki jagad juriidilisi nüansse?

Tsiteerin hetkel vist kehtivat KarS seadustikku
Ma ei oska arvata, kas reilbooltik läheb ka läbi meite lõunaosariikide, kuid kui jah, siis MTA võiks tulevase maksutulu laekumise nimel(vahet ei ole, kas aktsiisi või trahvide näol) investeerida reilbooltiku haruraudteedesse kevad-suvi-sügislaatade perioodil Setomaa laatadel hansat müüvate isikute igaks juhuks kinnipidamiseks. Lihtsalt sealsetel laatadel neid KarS seadust rikkuvaid isikuid on sealkandi laatadel nii palju, et selleks oleks vaja lausa vist tapivagunit, sest ma ei usu, et kohalikul politseil oleks nii palju üheaegseid arestikohti.§ 374. Alkoholi ebaseaduslik tootmine
(1) Käitlemiseks mittelubatud alkoholi valmistamise, villimise või töötlemise eest - karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.
(2) Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, - karistatakse rahalise karistusega.
(3) Kohus konfiskeerib käesolevas paragrahvis sätestatud süüteo toimepanemise vahetuks objektiks olnud aine või eseme.

Kui teemase, siis kommentaari kirjutamise kuupäeva arvestades saan kätte purustaja flantsi koos kettaga täna. Tegelikult nägin flantsi juba eile. Väga ilus töö oli(vähemalt minu jaoks).

Ja veel. Kasutaja ping, äitah veelkord, sest ostsin simmertihendi sinu viite järgi. Panin võlli otsa ja seisis. Mõtlesin välja ka simmeri pesa, ainult nüüd on vaja välja mõelda, kuhu ma "peitnud" kuhugi ühe 10x10cm bakeliiditüki, millest annab ideaalselt teha pesa simmerile, teiselt poolt süvend mootori otsaraamil olevale ringile. Põhimõtteliselt liikuvad osad on olemas ja nüüd hakkan mõtlema kolu korpusele.
Pakkumisi on on erinevaid ja veel mõtlen. Valikus on 5mm alumiinium ja 4mm roostevaba. Hetkel hallrakud seedisid hinnavahet. 300x400x2mm^x2tk roostevaba eest küsitakse ca 80€, kuid samas 1000x2000x5mm alumiiniumist plaadi eest küsitakse ligi 190€. Nüüd ma olengi nagu kits kahe heinakuhja vahel.

-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 9 korda
Lugemata postitus Postitas juhtmepunt »
Kindlasti roostevaba. Aga, lase omale vajalikud, täpselt õiget mõõtu ja kuju RV materjali tükid laseriga, sh ka juba kinnitus- vms. aukudega välja lõigata. Ma pakun, et koos väljalõikamise ja valmistoodangu pakiautomaati saatmisega need 4mm plekist klotsid Sul üle 40€ maksma ei lähe.Urmas kirjutas: 10 Apr 2025, 01:32
Pakkumisi on on erinevaid ja veel mõtlen. Valikus on 5mm alumiinium ja 4mm roostevaba. Hetkel hallrakud seedisid hinnavahet. 300x400x2mm^x2tk roostevaba eest küsitakse ca 80€, kuid samas 1000x2000x5mm alumiiniumist plaadi eest küsitakse ligi 190€. Nüüd ma olengi nagu kits kahe heinakuhja vahel.2m2 alumiiniumplaat on liiga hetkel liiga palju, aga arvestades oma aeg-ajalt tekkivaid kulibinlikke uitmõtteid, siis äkki tasub esialgu plaadist ülejääv materjal teenib inflatsiooni ja maailmamatsaabis börsispekulatsioone arvestades ennast ära. Eks peab hakkama Kuusakoski kokkuostuhindasid jälgima.
Kasutan teenust päris tihti, väga kiiresti teevad ja saadavad: www.gsinox.ee
PS. Ma ei saa muidugi aru, miks peaks kolu olema 4mm paksusest RV materjalist. 2mm nii väikese keha kohta on küll, 3mm rohkem kui küll.
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
-
- autodidakt
Jah, sul oli õigus. Alguses kui käisin ühega kauplemas, siis ta pakkus, et 3mm võib vedelaks jääda, kuid nüüd, kui mul on 2,5mm paksusega ketas koos flantsiga käes, siis tundub, et 3mm on tõesti küll ja küll. Tänan!juhtmepunt kirjutas: 10 Apr 2025, 10:43 PS. Ma ei saa muidugi aru, miks peaks kolu olema 4mm paksusest RV materjalist. 2mm nii väikese keha kohta on küll, 3mm rohkem kui küll.

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Tähelepanu tuleb alati pöörata mõistete tähendusele, käsitletava seaduse mõistes.Urmas kirjutas: 10 Apr 2025, 01:32Hea kasutaja ping, kui sul on peale mu järgmist kommetaari välja tuua KarS-st §-d või viited mõnele muule seadusandlikule aktile minu rõõmustamiseks, siis oleks väga tänulik. Äkki jagad juriidilisi nüansse?![]()
Tsiteerin hetkel vist kehtivat KarS seadustikku§ 374. Alkoholi ebaseaduslik tootmine
(1) Käitlemiseks mittelubatud alkoholi valmistamise, villimise või töötlemise eest - karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.
(2) Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, - karistatakse rahalise karistusega.
(3) Kohus konfiskeerib käesolevas paragrahvis sätestatud süüteo toimepanemise vahetuks objektiks olnud aine või eseme.
Mida tähendab "ebaseaduslik tootmine" ja "käitlemiseks mittelubatud" antud seaduse mõistes, sest see ei pruugi ühtida kõnekeeles kasutatavaga.
(Näiteks nõuka ajal arvati ekslikult, et vedelkütuste müük on riiklik monopol ja erafirmad ei tohiks bensiinimüügiga tegeleda aga kuna tegelikult nii ei olnud, siis minul oli Eesti esimene elanikkonda teenindav eratankla.)
Näiteks vihmavett võid oma isikliku akusse peale kallata, kui sellest akust on osa elektrolüüti välja keenud ja seda ei keela mitte ükski seadus.
Aga sa ei tohi pudelisse villitud vihmavett toota ja müüa nimetusega "akuvesi" (mida Eestis ka on 90'datel tehtud).
Oma õunamahla võid oma isiklikuks tarbeks destilleerida calvados'eks aga seda ei tohi kellelegi müüa.

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
No see sai juhtuda ikka alles perestroika ajal kooperatiivide jms tulekul, mitte 70-ndatel.ping kirjutas: 11 Apr 2025, 10:10nõuka ajal arvati ekslikult, et vedelkütuste müük on riiklik monopol ja erafirmad ei tohiks bensiinimüügiga tegeleda ... minul oli Eesti esimene elanikkonda teenindav eratankla
-
- autodidakt
AS §7 lg1 p5 järgi on keelatud valmistada puskarit ja sama paragrahvi lg2 defineerib ka puskari. Lisaks §7 lg6 järgi on puskariaparaadi omamine ja valdamine keelatud ning vahelejäämisel kuulub konfiskeerimisele ja hävitamisele.ping kirjutas: 11 Apr 2025, 10:10 Tähelepanu tuleb alati pöörata mõistete tähendusele, käsitletava seaduse mõistes.
Mida tähendab "ebaseaduslik tootmine" ja "käitlemiseks mittelubatud" antud seaduse mõistes, sest see ei pruugi ühtida kõnekeeles kasutatavaga. ....
Nüüd on minu jaoks kõikse vahvam see, et neid puskariaparaate müüakse ilma igatsugu erilubadeta ja kõik võivad osta. Kas tõesti on vahe selles, et müüakse samakaaparaate destillaatorite nime all?
ping kirjutas: 11 Apr 2025, 10:10 ... Oma õunamahla võid oma isiklikuks tarbeks destilleerida calvados'eks aga seda ei tohi kellelegi müüa.
Muide, väga hea kraam tuleb õunamahla töötlemisel. Ega paljud ei teegi müügiks, kuid ise lugesin Kallase Kaja huultelt, et kogu aeg peab olema värske kriisivaru. Eks ma järgi tema huuljuhiseid, ta ju tark naisterahvas, oli peaminister ja puha.

https://www.riigiteataja.ee/akt/AS

- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu