Otsin energiamärgise väljastajat.
- pikk88
- Ehituspenskar
- On tänanud: 45 korda
- On tänatud: 45 korda
Otsin energiamärgise väljastajat.
Lugemata postitus Postitas pikk88 »
Re: Otsin energiamärgise väljastajat.
Lugemata postitus Postitas EH.INS. »
Räägid mida oled teinud, kuidas on see vormistatud jne ja siis jääb lihtsalt loota, et keegi võtab ette
PS
Tõsiselt huvitatuna küsiks - kas tulevikus võtaksid veel ette "ise projekteerimise" / soovitaks seda sõbrale vms...
- pikk88
- Ehituspenskar
- pikk88
- Ehituspenskar
Saatsin siis lisaks sellele postitusele päringud ligikaudu kümnesse firmasse. Osad tunnistasid ausalt, et ei suuda arvutuslikke energiamärgiseid koostada. Osad küsisid töö eest üle 600€ raha. Osad pakkumised tulid samasse auku mida soovis inimene, kellelt esialgu abi otsisin ehk siis 250-300€ ja osad vastasid viisakalt, et lihtsalt pole aega lisatööd võtta. Ning otseloomulikult jättis hea hulk üldse vastamata. Mina maksin oma märgise eest lõpuks 300+km ja töö kallal esialgu nagu viriseda küll ei oska. Alati saaks kiiremini. Kas ka paremini? Selles osas jään vastuse võlgu, sest pole kuigi pädev selle hindamiseks ja kui bürokraatilde vajadused rahuldatud saab siis julgeks väita, et asi on piisavalt hästi koostatud. Lõpptulemuseks selgus, et olen projekteerinud B klassi hoone ja oletan, et selle oleks ilmselt ka paremaks, A klassiks saanud kui oleksin projekteerinud madalamate lagedega hoone. Praegu on teadlikult projekteeritud majas ruumide kõrguseks 3 meetrit, sest nagu olen aru saanud siis ehitise kõrgust on hiljem kordades lihtsam registris madalamaks teha kui kõrgemaks tõsta. Ja kui ruumides on õhku rohkem siis ei teki nii kergesti ka umbsuse tunnet ning ennem olgu minu arusaamist mööda kõrgust pisut üle kui ala. Sõber elab ühes nõukaajal ehitatud madalas kuudis, kus sirge seljaga ei saa isegi mitte püsti seista. Rääkimata madalatest ustest-akendest ning sellises hoones ei tahaks isegi mitte raha eest elu lõpuni oma asju ajada.
Kuid märkasin siin su küsimust ja sellele vastates julgeks küll soovitada sest olen jätkuvalt veendunud, et pole selle dokumendi koostamises mitte midagi üle mõistuse käivat. Jätukvalt on keeruline ehri kasutamine, kuid selle vastu on päris head rohtu ja abi saab kui helistada nende infotelefonile. Nagu ma infoliini abilise jutust aru sain siis pole ma üldse mitte ainus saamatu hädaline kelle mõistus sellele portaalile peale ei hakka. Tunnistati ausalt, et ei hakata ootama kas ma saan oma andmed korrektselt sisestatud või ei lihtsalt seepärast, et hädalisi pidi ootel olema ja liin on jätkuvalt punane. Mis annab alust arvata, et asi ikkagi portaali autorites mitte minu oskamatuses. Raskusi valmistas (köetavate)eluruumide korrektne sisestamine ja pisut tekitas segadus ka õige ventilatsiooniseadme valimine. Ventilatsiooniseadme saime küll koos energiamärgise koostajaga valitud kuid muus osas pidin telefonineidusid tüütama.EH.INS. kirjutas: 26 Veebr 2025, 11:28 PS
Tõsiselt huvitatuna küsiks - kas tulevikus võtaksid veel ette "ise projekteerimise" / soovitaks seda sõbrale vms...
Kui kütad puiduga siis ETA tähe saamine so arvutuslik pole väga keeruline ja see kehtib 2a
Aga kuidas saad KEK-i tähe so vastavalt "reaalsele tarbimisele" - mis asi mõõdab puidu kulu?
PS
Siinkohal KEK-i tähe "reaalset tarbimist" mitte segi ajada TEGELIKU REAALSE PRIMAARENERGIA tarbimisega
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 34 korda
Lugemata postitus Postitas Äärenurk »
Saad viite anda?pikk88 kirjutas: 04 Mär 2025, 09:28 Kui poleks kunagi lugenud kellegi blogipostitust sellest kuidas ta otsis pikka aega endale inseneri, kes on suuteline oma peaga mõtlema ja ka arvutama ilma arvuti abita siis oleksin ilmselt isegi nõutult nurka maha istunud ja hakanud kukalt sügama.
- Hiid
- Ehituspenskar
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Lugemata postitus Postitas Hiid »
Ma oma sooja kuudi eest ei saanud rohkem, kui C vist
Millega kütad?
Mõte siis selles, et kui Sina kütad elektriga ja pikk puiduga ja pirmaarenergiatarve on mõlemal 100 kWh siis "tähe" jaoks kulutab vastavalt:
- Hiid 200 kWh
- pikk 65 kWh
- Hiid
- Ehituspenskar
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Lugemata postitus Postitas Hiid »
kunagi on plaanis ka ÕV pump panna.
Vaatasin oma märgist, millegipärast on kirja pandud vaid ÕV küte
- pikk88
- Ehituspenskar
Äärenurk, sulle viidet anda enam pole. Võimalik, et see on ka siitsamast foorumist mõnest alateemast loetud arutluskäik kuidas keegi üritas enda hoonele hankida arvutuslikku energiamärgist kohe peale selle kohustuslikuks muutumist ning ta nägi sellega põrguvaeva, kuna arvutajatel endalgi polnud veel päris täpset ettekujutust mis andmeid selle arvutamiseks tarvis on aga riik juba nõudis pabereid.
Hiid mul aknaid on planeeritud omajagu. Esimesel korrusel on planeeritud 7 akent suurusega 1,5x1,4m. Teisele korrusele on arvutustes võetud arvesse 2 akent, üks põhjaseinas ja teine lõunaseinas. Nende mõõdud on 1,2x1,4m. Kolmekordse paketiga täispuidust aknad. Päikeseläbivustegur on arvutustes 0,37.
NB!
Kriitika ei ole suunatud kommenteerijatele...
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 61 korda
- On tänatud: 117 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Üks eelprojekti järgi elamute ehitamise argument seisnevat selles, et kuna enne, ehk projekteerimise faasis ei teata niikuinii täpselt, mida tahetakse, siis ehitamine, täpsed lahendused, materjalid jne peavad selguma paratamatult järk-järgult ehitamisprotsessi käigus. Võrreldes ehitusloa saanud projektile tuleb palju igasugu muudatusi (omanik "projekteerib" projekteerija koostatud projektid ehitamise käigus ümber) ja niikuinii on vaja enne kasutusloa taotlust tellida projektimuudatused või lasta vormistada uus. Seega polevat mõtet enne väga kapitaalselt projekti koostada ja sellele kulutada. Sellega seoses muidugi ka algselt koostatud energiamärgis tuleb hiljem ümber teha. Nii, et ka sellest aspektist võttes võib juhtuda, et polegi midagi peale hakata....mida hakata peale sellise energiamärgisega???...
Mis muidugi ei tähenda, et mina niisugust ehitamise protsessi õigeks pean - ma siinkohal lihtsalt sõnumitooja.
Kui mina olen osalenud protsessis, siis olen ikka visanud pilgu ka energiamärgisesse ja selle koostamise alusandmetesse. Püüdnud niipalju kui minu võimuses tulemust sellisena suunata, et mittevastavused pärast minu kraesse ei läheks.
Mõistsid mind ehk vist pisut valesti...
OK - kasutusloa hetkel taotleme uue märgise...
Kehtivus ikka 2a...
Peale seda tuleb teha KEK - so primaarenergia reaalne kasutus x kaalumistegurid
Eelpool viidatud näidete puhul on võimalik KEK alla saada ahjude / pliitidega - neid arvestuses pole
Aga kui ma nüüd ostan selle maja ja "ei viitsi jännata" ahjudega siis see märgis ei ütle mulle midagi...
Või vastupidi - "viitsin jännata ahjudega" oluliselt rohkem kui härrased pikk ja Hiid - ikka ei ütle mulle märgis midagi...
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 61 korda
- On tänatud: 117 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Saan aru, pead silmas määrusega kehtestatud arvutusmetoodika iseärasusi ja vastavaid (poliitilisi, ideoloogilisi) arvutustulemusi energiamärgises..., mis mulle ka tunduvad kohati absurdsed.
Ok...
Nüansse on tegelikult oluliselt rohkem...
Pean silmas seda, et tegemist on ideoloogilise - bürokraatliku instrumendiga mille koht on prügikastis...
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Kui märgis ei vasta tegelikusele, siis on tegu ilmselge varjatud puudusega ja see oleks vist alus nõuda, et eelmine omanik tuleks järgnevatel talvedel oma puudega sinu ahju kütma?EH.INS. kirjutas: 05 Mär 2025, 13:59 ...
Aga kui ma nüüd ostan selle maja ja "ei viitsi jännata" ahjudega siis see märgis ei ütle mulle midagi...

-
- Ehituspenskar
Kas on vahet kui paljud, kui kohtus maksab paber?

Kui Sa leiad juriidilise nõksu viitamaks, et energiamärgise mittevastavaus on varjatud puudus siis anna mulle ka teada...
Soovitan vaadata ka kinnisvaraportaalide pakkumisi kus on antud energiaklass
Ja siis soovitan vaadata mitu % neist on kehtivad
So mitu protsenti viitab ETA-le mis antud projekteerimise ajal kuigi ammu kehtivuse kaotanud
Minu isiklik kogemus ütleb, et vähemalt 75% viidatud klassidest on tegelikult kehtetud (ma ei räägi uusarendustest)
Ma oleks igati tänulik selle "juriidilise nõksu" eest
Min pooled uusarenduste arendajad saaks sellega vahele võtta - KEK ei vasta ETAl-e...
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Huvitav, kas see nõks aitaks ka ostetava hinda alla tuua?EH.INS. kirjutas: 05 Mär 2025, 21:37 Ma oleks igati tänulik selle "juriidilise nõksu" eest
Min pooled uusarenduste arendajad saaks sellega vahele võtta - KEK ei vasta ETAl-e...

Sellist nõksu lihtsalt pole...
Erinevus tuleneb arvutusmetoodikast - mitte otsesest veast või puudusest...
Juriidiliselt on kõik õige - aga seni kuni viga / puudus ei tulene otseselt (nt piirde soojustus mis ei vasta projektile)
- pikk88
- Ehituspenskar
Jah, kahjuks nii on...
Minu kommentaarid lihtsalt viitavad sellele lollusele...
Viide, et "tuleb hankida bürokraatia pärast" on täiesti õige - ja täpselt selliselt tulekski asjale läheneda ja vajadusel enda kasuks manipuleerida...
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 38 korda
- On tänatud: 119 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
https://www.mkm.ee/ehitus-ja-elamumajan ... rgiamargis
Kuid dokumenti meelevaldse jama "joonistamine" võib minna KarS-i alla (võltsimine).
Samas mul tekkis kohe küsimus, kas riigiasutuse veebis valeinfo esitamine on sellest patust puhas? Väidetakse ju:
"Energiamärgis on dokument, mis näitab, kui palju hoone või selle osa tarbib aastas energiat köetava pinna ruutmeetri kohta."
-
- Ehituspenskar
Võrrelda saab ikkagi samadel alustel teostatud arvutusi.EH.INS. kirjutas: 05 Mär 2025, 21:37 ...
Ma oleks igati tänulik selle "juriidilise nõksu" eest
Kui ETA väljastamisest on 2 aastat möödunud ja see on kaotanud kehtivuse, siis hoone ostjal on õigus nõuda müüjalt müüdava hoone mõõdetud andmete alusel väljastatud KEK energiamärgist.
Kui nüüd pärast esimesi kütteperioode selgub, et eelneva energiamärgise väljastamise alusandmed (energiakulu) oluliselt erinevad hilisemast ja on alust eeldada nende tahtlikku mudimist (müügihinna tõstmiseks), siis võivad müüjal tekkida probleemid.

Mine “Energiamärgis ja energiaaudit”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu