Suvila, elekter, akud

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Re: Suvila, elekter, akud

Lugemata postitus Postitas ping »

SuvaAnts kirjutas: 14 Veebr 2025, 23:52 ...
Nõus et jah, saatan on detailides aga suvilas kohapeal olles ja remote tööd tehes on lihtne asjad päikese järgi seada. Ainukene teema on mingid powertoolid kui õhtu midagi nikerdada tahad, aga need ka kõik akudega, mida päeval saab laadida. Ühesõnaga, ma juba seda tean, et mu mugavus ei ole öösel kell 1 40A taga olev saepink käima ajada.
netmaster kirjutas: 15 Veebr 2025, 00:28 ~10K eest saab süsteemi, mis võimaldab küll enamvähem äraelamist,...
... Akusi, mis on selle projekti suurim kulu, jääd sina ja su pärijad aegade lõpuni ostma. Vaatasin et sinu 400kWh tarbimisele väikese varuga sobiv akukomplekt (WINSTON 48V, 33.6 kWh LiFeYPO4 Set) koos kellade-viledega (BMS jms) maksab ca 14k€. Ilmselt saab ka odavamalt, kuid tõenäoliselt siiski mitte kordades. 50-100€ elektriarvet on tunduvalt lihtsam maksta, kui iga 7-10 aasta tagant 10+k€ akude eest välja käia.
Mis hindu te suvilasse arvutate, kui suurem tarbimine (boiler + pliit + tööriistad) on ainult valgel päeval?
Kui suvilasse sobivad seadmed saab umbes 1,5 Keur eest.

Poola laost tuleb kahe väljundiga (päevatarbimine + valgustus) "24V akuvaba" 4,2kW "suvila" inverter koos saatmisega 250eur.
"Akuvaba" tähendab antud juhul seda, et päeval teeb inverter voolu otse paneelidest ja kui mõne seadme käivitamiseks on surakat juurde vaja, siis võtab akust tuge aga päevavalguses laeb põhiliselt akusid ning päikse loojumisel lülitub välja 2. väljund (boiler, jne.) ning tööle jääb 1. väljund valgustuse ja väiksemate tarbijate jaoks, mida siis öösel toidetakse akust.
Vajadusel saab toita inverterit generaatorist või naabri juurest veetud "pikendusjuhtmega".

https://daxtromn-power.com/products/spe ... 2343241625

FB's müüakse 260W paneele alusega, 24 paneeli, 40eur tükk, mis teeks kokku 960eur.

Ja akudeks võib panna alustuseks kasvõi kaks suvalist 12V autoakut (2x 100eur), mille saab hiljem vahetada (kui öötarbimine on selge) piisava mahuga akude vastu.

(Kui on soov tõesti suvalisi autoakusid jadasse ühendada, siis saan müüa spetsiaalse tasakaalustusploki, millega võib täiesti erinevaid akusid samal ajal kasutada.)
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

võhik kirjutas: 15 Veebr 2025, 01:25 ...
Kui oleks kasvõi põrandalaua all, siis ehk paari tunniga ja 10 kWh kulutamisega saaks selle laudpinna temperatuuri astutavaks? Teine 10 kWh õhk-õhk pumbale paar tundi enne saabumist sisse sööta tõstaks õhutemperatuuri kah talutavaks... seega veebruaris-novembris saaksin ma ühe korra kuus oma elektriga etteaoojendatud majja tulla. Detsembris pigem mitte, jaanuaris võib- olla.....
Osta kaudküttega ja korstnaga puhur ning saad 1 liitri ja poole tunniga maja soojaks.
https://www.stokker.ee/soojapuhur-diise ... 13.319-mas
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 17 korda

Lugemata postitus Postitas SuvaAnts »

netmaster kirjutas: 15 Veebr 2025, 00:28
Mitte "veidi" vaid kõik sõltub "mõnuga" definitsioonist
Pealegi, liitud sa lõpuks ikkagi 1 kord. Akusi, mis on selle projekti suurim kulu, jääd sina ja su pärijad aegade lõpuni ostma. Vaatasin et sinu 400kWh tarbimisele väikese varuga sobiv akukomplekt (WINSTON 48V, 33.6 kWh LiFeYPO4 Set) koos kellade-viledega (BMS jms) maksab ca 14k€. Ilmselt saab ka odavamalt, kuid tõenäoliselt siiski mitte kordades. 50-100€ elektriarvet on tunduvalt lihtsam maksta, kui iga 7-10 aasta tagant 10+k€ akude eest välja käia.

Aga, sul on vist nagunii plaan valmis, nii et tule aasta pärast tagasi ja räägi kuidas läks.
See tundub nüüd räme üledimensioneerimine poindi kaitsmiseks. Aga võibolla on sul õigus, elame näeme. Suvilareziimis need akud veavad üsna kindlasti 10 aastat välja ja akud lähevad aina odavamaks. Praeguseid energeetikaplaane vaadates võrguelekter odavamaks niipea, kui üldse, ei lähe. Pigem kallimaks. 600 eurot aastas kokku maksta elevile teeb 6K kümne aasta peale. Tõenäoliselt rohkem, sest kui midagi on lihtsalt käes, kiputakse seda lödevamalt kasutama.

Kui päikest pole - generaator. Kuidas sa ette kujutad ma siiani olen hakkama saanud:)

Liitumist odavamaks ei saa ja see niigi ainult 16A, suurem kaitse pidi eeldama alajaamas minginasja ringitegemist ja nad ei teinud isegi pakkumist, ütlesid see on väga kallis...
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

ping kirjutas: 15 Veebr 2025, 01:28
Mis hindu te suvilasse arvutate, kui suurem tarbimine (boiler + pliit + tööriistad) on ainult valgel päeval?
Kui suvilasse sobivad seadmed saab umbes 1,5 Keur eest.
Ma ka ei tea :) Ma nii juurtasemel ei mõelnud, 10kw inverter, 7kwh akusid ja 11-13 kw paneele pakkumist nägin kuskil, koos paigaldusega oli 8900. Akude pealt käiks regulaarselt ainult tuled, arvuti, pump, side ja külmkapp. Kevadel vaba aeg läheb nagunii väljas toimetades, suvel on igast muud targemat teha kui toas energiat tarbida, st jääb ainult september kus enam palju askeldamist pole ja õhtu on pime.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

võhik kirjutas: 15 Veebr 2025, 01:25 Kui akude hinnad veel kõvasti langevad, siis vast kunagi tulevikus on mõeldav selline offgrid suvila jaoks , kus kohapeal on miski 60 (100?) kWh statsionaarne aku ja paneelid ja suvilat väisad 60 (100?) kWh mobiilse akuga?
Liitiumakudel on praktiline kaalu-energiatiheduse piir ees. Päris suur auto peab olema :) Teslal on see 60 kwh kogu kõhualune. Samas võib ju tulla mini liitium-õhk aku teoreetilise energiatiheduse lähedal, see on bensuga samas klassis, 10kwh kg kohta.
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas SooSass »

Kui tahta korralikumat ja optimeeritud ning alati garanteeritud äraelamist off-grid süsteemina, siis tuleks tänases situatsioonis pigem ikka kõik võimalused paralleelselt käiku panna:
1. Päikesepaneelid
2. Tuulegeneraatorid
3. Hüdroturbiin-generaator (oja olemasolul)
4. Biogaasigeneraator (laudapidajatel, aga ka suure kõdumassi olemasolul)
5. Bensiini/diisli generaator
6. Maagaasi/propaani generaator (gaasitrassi olemasolul/mitteolemasolul)
7. Akupank
8. Kütmise jaoks maaküttesüsteem
Samas neist mitte ükski ei peaks olema väga suur, pigem mõõdukamad või väiksemad (muidu läheks aparatuur ise ülemõistuse kalliks).
Ja siis muidugi üks tõsine tark arvuti baasil keskseade, mis vastavalt hetkeoludele ja kütusehindadele kalkuleerib-kombineerib neid kõiki ja võib-olla lisaks veelgi midagi. Kas sellist seadet reaalselt olemas on, täpselt ei tea.

Akupanga hoidmiseks suvilas talveperioodil on parim koht kindlasti korralik maa-alune kelder (kasvõi klassikaline vanade talude stiilis võimalikult paksu muld-mätaskatusega muhk), kuhu miinuskraadid ei tungi ja jääb kuhugi +5 kanti püsivalt. Muidugi kui leidub selline kuivem koht kuhu ka vesi sisse ei tungi samas. Kui seal keldris olevad akud on lisaks veel soojustatud kastis, siis nende soojana hoidmiseks ei ole enam palju elektriga lisasoojendust vaja.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

SuvaAnts kirjutas: 14 Veebr 2025, 16:15 Majanduslikult on pliiakusid algselt osta soodsam, pikaajaliselt pidada kindlasti mitte.
Pliiakud on majanduslikult ka pikaajaliselt soodsaim ost.
(Li akudel on üks eelis, mida teistel pole - see on energiatihedus - seega lapakad, moblad ja autod ainuvõimalik lahendus...)
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

SuvaAnts kirjutas: 15 Veebr 2025, 02:28 Ma ka ei tea :) Ma nii juurtasemel ei mõelnud, 10kw inverter, 7kwh akusid ja 11-13 kw paneele pakkumist nägin kuskil, koos paigaldusega oli 8900. Akude pealt käiks regulaarselt ainult tuled, arvuti, pump, side ja külmkapp. Kevadel vaba aeg läheb nagunii väljas toimetades, suvel on igast muud targemat teha kui toas energiat tarbida, st jääb ainult september kus enam palju askeldamist pole ja õhtu on pime.
Minu soovitus oleks sellise vähetarbival süsteemil minimaalselt ehitada. Selleks on siis suve püsitarbijate öine kogutarbimine - külmkapp, telekas, ruuter, valgustus (liidad kokku vaid öise aja kWh!!!. Päeval laed el, boileriga vee soojaks ja akud täis + kulutad ülejäägi ei tea kuhu (kütad basseini või näiteks mina -sauna elektrikerist - tasuta saun on iga suvi keskpäeval).
Pliit on gaasiga+ 1 keskpäeval elektriga söögi tegemiseks. Sel juhul on rahapaigutus optimaalne - suvel suurem osa toodetud elektrist läheb nagunii raisku (kütad basseini või maad). Kuid süsteemi ülemaksmist saab kergelt vältida.
Kaval on osta üks genekas igaks juhuks kui arvestustega mööda panin lisaks (2 kW 1f ideaalne)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

SooSass kirjutas: 15 Veebr 2025, 07:21 ...
1. Päikesepaneelid
2. Tuulegeneraatorid
7. Akupank
...
Kas selle autoidioodi lugemisega juba lolliks ei lähe, sest siin on ju karjamõisa energiavarustuse plaan, mitte ühe pere suvila energiavarustus?

Suvila külmik ei pea mitte olema võrgust toidetav kodukülmik vaid on olemas kordades energiasäästlikumaid lahendusi, millel piisab päevasest külmetamisest ja mis öösel energiat ei pea tarbima.

Samuti boiler ei pea olema 1,5kW, kui pere pesuvajadused katab ka 80L 500W boiler + prioriteedirelee.

Kaevupump ei pea ka 1,5kW olama ja saab 600W või 300W pumbaga hakkama.
Kõige odavam on "kulutamata energia" ja mida väiksema võimsusega tarvitid, seda vähem kasutatakse päeval akusid.
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

Kaevupumba unustasid - see on mugavuste juures üks olulisemaid....
Aga peab olema võimeline töötama ka öösel.
Boiler võib olla kahesüsteemne. Mul oli üks, ilgelt hea muide - käis puuklotside ja elektriga , sai ruttu soojaks ja püsis kaua soe. Aga teisel /kolmandal talvel külmus muidugi lõhki...

Nagu öeldud - kõige päikesevaesemal ajal on külm tasuta käes...seega külmiku jaoks on akusid vaja laadida siis kui ka päikest juba on.
Aga veepumpa on muidugi vaja ainult siis, kui ka ise kohal oled. Selle saab ehk juba täna mõne pistikhübriidi aku pealt käivitada?
Viimati muutis võhik, 15 Veebr 2025, 10:49, muudetud 5 korda kokku.
Vko
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas Vko »

Kui tahad, et seal viibimine oleks nauding, mitte piin ja suvila tulevikus ka mingit arvestatavat rahalist väärtust omaks (võibolla kunagi müüa), siis köhi see 15 k välja (kasvõi laenu võttes) ja naudi. :hello:
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

SuvaAnts kirjutas: 15 Veebr 2025, 02:28 ...
Ma ka ei tea :) Ma nii juurtasemel ei mõelnud, 10kw inverter, 7kwh akusid ja 11-13 kw paneele pakkumist nägin kuskil, koos paigaldusega oli 8900. ...
Pakkuda võib ju kõike aga kas ostjal seda pakutut ka kõike on vaja peab ostja ise jagama.

Lisaks peab arvestama ka kalli akupargi turvamisega, sest kui kasutatud ja erinevate koodidega seotud inverter omab väikest müügiväärtust, siis juba 10kWh akupark on vägagi likviidne kaup, mis võib kergesti vastu omaniku tahtmist peremeest vahetada.

Ega mingi kaamera ise ei kaitse, sest sealt saab ainult näha, et "kapuutsiga tüübid toimetasid".
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Vko kirjutas: 15 Veebr 2025, 10:39 ... köhi see 15 k välja (kasvõi laenu võttes) ja naudi. :hello:
.... kaamerast, et kuidas kratid kama ära veavad? :roll:
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

ping kirjutas: 15 Veebr 2025, 10:52
Vko kirjutas: 15 Veebr 2025, 10:39 ... köhi see 15 k välja (kasvõi laenu võttes) ja naudi. :hello:
.... kaamerast, et kuidas kratid kama ära veavad? :roll:
Vko mõtles 15K all ikka vist Elektrilevi pakkumist.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas netmaster »

See tundub nüüd räme üledimensioneerimine poindi kaitsmiseks.
misasi? Aku mahtuvus? No kui sa tahad 400kWh kuus tarbida, siis on minumeelest 33kWh just paras. Aku nominaalmahtuvust ei saa sa läbi inverteri nagunii kätte (hea, kui 2/3 saad), kõik päevad sa kohapeal ei viibi ja tarbid teistel päevadel ilmselt rohkem ja ilmselgelt võib sel ajal olla ka sombuseid või lumiseid päevi, kus laadimist praktiliselt ei toimu. Kõik need akude (ka näiteks kaevu, veetorude) kütmised, jahutamised, jms. võtavad elektrit. Jah, kõik see on teatud piirini välditav, kuid ühel ajal võid avastada, et keegi ei ole nõus sinuga koos "suvitama", kui esimesed paar tundi peab autos istuma kuni sa kõik asjad soojaks ja käima saad.
Suvilareziimis need akud veavad üsna kindlasti 10 aastat välja ja akud lähevad aina odavamaks.
ei pruugi. Üks väike äpardus ja sa võid oma lipod ka 5a. varem prügimäele viia. Näiteks nädal aega -20C kui sa parasjagu soojamaa reisil oled või misiganes muu rike. Minu kogemus on keskmiselt 7-10a. kuni LiPo mahtuvuse vähenemine hakkab tõsiseid ebamugavusi tekitama. Muu ebaõnn üle selle.
600 eurot aastas kokku maksta elevile teeb 6K kümne aasta peale.
nagu ma ütlesin, on keskmiselt 80€/kuus üldiselt siiski palju lihtsam maksta, kui perioodiliselt 10K€ välja panna.
Kui päikest pole - generaator. Kuidas sa ette kujutad ma siiani olen hakkama saanud
ma ei väidagi, et ei ole võimalik hakkama saada. Tean mitmeid, kes samamoodi tegutsevad, kuid seda hädaldamist ja igasugu kompromisse ei jõua ära kuulata. Tegutsesin esimesed paar aastat ise samamoodi. Lihtsast ja muretust elektri tarbimisest on sel juhul asi kaugel. Ma ei ole kohanud kedagi, kes oma offgrid süsteemi üle väga õnnelik oleks. Enamasti nenditakse, et jah, mis mul üle jääb.
Liitumist odavamaks ei saa ja see niigi ainult 16A, suurem kaitse pidi eeldama alajaamas minginasja ringitegemist ja nad ei teinud isegi pakkumist, ütlesid see on väga kallis...
kui su liitumispunkt on 400m raadiuses alajaamast, siis maksad liitumisel ampritasu ja ülejäänud kulud on nende kanda. Mul siin lähedal üks leppis naabriga kokku, et viib oma liitumispunkti üle tema maa alajaamale lähemale, ning liitumine koos kaevetööde ja naabri õlitamisega läks talle lõppkokkuvõttes 4x odavamaks võrreldes esialgse pakkumisega. Kui muidugi ei ole võimalik, siis ei ole. Sel juhul pead endale elektriga jändamisest paratamatult uue hobi tegema.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Kalvis kirjutas: 15 Veebr 2025, 07:55
SuvaAnts kirjutas: 14 Veebr 2025, 16:15 Majanduslikult on pliiakusid algselt osta soodsam, pikaajaliselt pidada kindlasti mitte.
Pliiakud on majanduslikult ka pikaajaliselt soodsaim ost.
(Li akudel on üks eelis, mida teistel pole - see on energiatihedus - seega lapakad, moblad ja autod ainuvõimalik lahendus...)
Näita mulle seda arvutust või viita kasvõi mõnele, mis seda tõestaks.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

netmaster kirjutas: 15 Veebr 2025, 11:16
See tundub nüüd räme üledimensioneerimine poindi kaitsmiseks.
misasi? Aku mahtuvus? No kui sa tahad 400kWh kuus tarbida, siis on minumeelest 33kWh just paras.

Aku nominaalmahtuvust ei saa sa läbi inverteri nagunii kätte (hea, kui 2/3 saad), kõik päevad sa kohapeal ei viibi ja tarbid teistel päevadel ilmselt rohkem ja ilmselgelt võib sel ajal olla ka sombuseid või lumiseid päevi, kus laadimist praktiliselt ei toimu. Kõik need akude (ka näiteks kaevu, veetorude) kütmised, jahutamised, jms. võtavad elektrit. Jah, kõik see on teatud piirini välditav, kuid ühel ajal võid avastada, et keegi ei ole nõus sinuga koos "suvitama", kui esimesed paar tundi peab autos istuma kuni sa kõik asjad soojaks ja käima saad.
Oot, keegi unustab vist järjepidevalt ära (ei saa pahaks panna muidugi, sest igast foorumis kipivad "what about november-december-january" tegeleased suvilate küsimuste peale välja hüppama - tegemist on SUVILAGA. Kui aprillis on öökülmad, siis ma sinna lihtsalt ei lähe. Kui mais tuleb lund, siis ka ei lähe.

PS: see, et sinna keegi minuga suvitama ei taha tulla, on boonus, mitte miinus :)

netmaster kirjutas: 15 Veebr 2025, 11:16
Suvilareziimis need akud veavad üsna kindlasti 10 aastat välja ja akud lähevad aina odavamaks.
ei pruugi. Üks väike äpardus ja sa võid oma lipod ka 5a. varem prügimäele viia. Näiteks nädal aega -20C kui sa parasjagu soojamaa reisil oled või misiganes muu rike. Minu kogemus on keskmiselt 7-10a. kuni LiPo mahtuvuse vähenemine hakkab tõsiseid ebamugavusi tekitama. Muu ebaõnn üle selle.
Sul on vist lisaks olemas ajamasin, kui sul LiFePo4 akudega, mis on laiemalt turul, mis 4-5 aastat(?), on juba 7-10 aastane kogemus ja nii laialdaselt, et saad keskmisi tuletada.
netmaster kirjutas: 15 Veebr 2025, 11:16 nagu ma ütlesin, on keskmiselt 80€/kuus üldiselt siiski palju lihtsam maksta, kui perioodiliselt 10K€ välja panna.
Seda nimetatakse strawman argumendiks. Kõigepealt väidad sa, et mul on vaja üledimensioneeritud akupanka ja siis tood välja probleemi, et "aga mis selle vahetamine kõik maksma läheb!".
netmaster kirjutas: 15 Veebr 2025, 11:16 ma ei väidagi, et ei ole võimalik hakkama saada. Tean mitmeid, kes samamoodi tegutsevad, kuid seda hädaldamist ja igasugu kompromisse ei jõua ära kuulata. Tegutsesin esimesed paar aastat ise samamoodi.

kui su liitumispunkt on 400m raadiuses alajaamast, siis maksad liitumisel ampritasu ja ülejäänud kulud on nende kanda. Mul siin lähedal üks leppis naabriga kokku, et viib oma liitumispunkti üle tema maa alajaamale lähemale, ning liitumine koos kaevetööde ja naabri õlitamisega läks talle lõppkokkuvõttes 4x odavamaks võrreldes esialgse pakkumisega. Kui muidugi ei ole võimalik, siis ei ole. Sel juhul pead endale elektriga jändamisest paratamatult uue hobi tegema.
Tead, mida rohkem sa räägid, seda rohkem mul on tunne, et sa oled lahendanud aastaringse elamise probleemi off-gridis. See ei ole sama klassi ülesanne ja ma ei üritakski seda meie kliimas. Aga ma räägin suvilast.

PS: See 15K on täiesti sirgjooneline, kõige otsem trass juba nagunii. Sealt ei saa ei ussi ega püssirohuga midagi odavamas, kui sa arvad, et ma pole juba proovinud, siis eksid.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

SooSass kirjutas: 15 Veebr 2025, 07:21 Kui tahta korralikumat ja optimeeritud ning alati garanteeritud äraelamist off-grid süsteemina, siis tuleks tänases situatsioonis pigem ikka kõik võimalused paralleelselt käiku panna:
1. Päikesepaneelid
2. Tuulegeneraatorid
7. Akupank
Samas neist mitte ükski ei peaks olema väga suur, pigem mõõdukamad või väiksemad (muidu läheks aparatuur ise ülemõistuse kalliks).
Ja siis muidugi üks tõsine tark arvuti baasil keskseade, mis vastavalt hetkeoludele ja kütusehindadele kalkuleerib-kombineerib neid kõiki ja võib-olla lisaks veelgi midagi. Kas sellist seadet reaalselt olemas on, täpselt ei tea.

Akupanga hoidmiseks suvilas talveperioodil on parim koht kindlasti korralik maa-alune kelder (kasvõi klassikaline vanade talude stiilis võimalikult paksu muld-mätaskatusega muhk), kuhu miinuskraadid ei tungi ja jääb kuhugi +5 kanti püsivalt. Muidugi kui leidub selline kuivem koht kuhu ka vesi sisse ei tungi samas. Kui seal keldris olevad akud on lisaks veel soojustatud kastis, siis nende soojana hoidmiseks ei ole enam palju elektriga lisasoojendust vaja.
Kas see on nüüd peen iroonia või mingite seente mõju? :)
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Sul on vist lisaks olemas ajamasin, kui sul LiFePo4 akudega, mis on laiemalt turul, mis 4-5 aastat(?
LiFePO4 töötati välja Texase Ülikoolis 1996 aastal ja müüma hakati neid ca. 10a. hiljem. Hind läks enamvähem mõistlikuks kuskil 2009-10 ja siis ma esimesed ostsingi. Tegin neist umbes 2kWh akupankasi avariielektri jaoks sidetaristule, kus lihtne teisaldatavus (akude kaal) oli oluline.
Löö Googlesse "LiFePo4 lifespan" ja saad vastuseks enamasti 5-10 aastat
Aga ma räägin suvilast.
jah, muidugi. Ma sain valesti aru, et sa tahad ühegi kompromissita ja mõnuga elektrit tarbides suvitada. Kui sa tahad paar korda aastas kuskil lihtsalt üksi olla, siis küll jah. Enamusel pole selleks üldse elektrit vaja.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

netmaster kirjutas: 15 Veebr 2025, 14:50
Sul on vist lisaks olemas ajamasin, kui sul LiFePo4 akudega, mis on laiemalt turul, mis 4-5 aastat(?
LiFePO4 töötati välja Texase Ülikoolis 1996 aastal ja müüma hakati neid ca. 10a. hiljem. Hind läks enamvähem mõistlikuks kuskil 2009-10 ja siis ma esimesed ostsingi. Tegin neist umbes 2kWh akupankasi avariielektri jaoks sidetaristule, kus lihtne teisaldatavus (akude kaal) oli oluline.
Löö Googlesse "LiFePo4 lifespan" ja saad vastuseks enamasti 5-10 aastat
Aga ma räägin suvilast.
jah, muidugi. Ma sain valesti aru, et sa tahad ühegi kompromissita ja mõnuga elektrit tarbides suvitada. Kui sa tahad paar korda aastas kuskil lihtsalt üksi olla, siis küll jah. Enamusel pole selleks üldse elektrit vaja.
Äärmusest äärmusesse. 33Kwh pank vs "paar korda suvilas üksi olla. Vahepeale ei mahu midagi. Sellise jauramise peale on mul ainult "challenge accepted". Näeme paari aasta pärast :)
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Ilmselgelt on meil täiesti erinev arusaam suvila kasutamisest.
Lisaks jääb mulle mulje, et sa oled omale mingi asja pähe võtnud ja kellegi teise arvamus või kogemus sind eriti ei huvitagi. Ma ütleks, et tark õpib pigem teiste vigadest.

Kuna ma elan piirkonnas, kus on palju eraldatud kohtades asuvaid maatükke, siis on mul mitu sarnase dilemmaga tuttavat ja kõik nad ütlevad, et ilma püsiva elektrita "suvila" on alguses põnev ja huvitav, kuid pikas perspektiivis ebamugav ja mõnedel juhtudel tragikoomiline või lihtsalt masendav. Eriti vanemaks saades. Tõsi, ükski neist pole raatsinud 10K akudele ja paneelidele kulutada. Tavaliselt on 4-6kWh akusi, kümmekond suvalist paneeli, üks tassib elektrit kodust kaasa, jne. Just sellised säästulahendused nagu sa plaanid.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

netmaster kirjutas: 15 Veebr 2025, 17:29 Kuna ma elan piirkonnas, kus on palju eraldatud kohtades asuvaid maatükke, siis on mul mitu sarnase dilemmaga tuttavat ja kõik nad ütlevad, et ilma püsiva elektrita "suvila" on alguses põnev ja huvitav, kuid pikas perspektiivis ebamugav ja mõnedel juhtudel tragikoomiline või lihtsalt masendav. Eriti vanemaks saades. Tõsi, ükski neist pole raatsinud 10K akudele ja paneelidele kulutada. Tavaliselt on 4-6kWh akusi, kümmekond suvalist paneeli, üks tassib elektrit kodust kaasa, jne. Just sellised säästulahendused nagu sa plaanid.
Ehk siis sul tegelikult puudub reference, sest ma mainisin 7kwh akut ja 10kw - 12kw paneele. Aga kindlasti saab see väga halb olema, pane juba mõnusalt ennast valmis kui ma paari aasta pärast halama tulen :)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Igaks juhuks mainin, et jääksid kindlasti 1-f süsteemi juurde.
Juhe teab kõike.
SuvaAnts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

kunn24 kirjutas: 15 Veebr 2025, 18:21 Igaks juhuks mainin, et jääksid kindlasti 1-f süsteemi juurde.
Kas see oli hoiatus või soovitus? :)

Seda osa ma pole veel jõudnud uurida (tahaks natukenegi teada, enne kui pakkumisi kuskilt küsida), et kas 24V või 48V, üks faas või mitu. Kolmefaasili seadmeid iseenesest pole, seega kolmefaasiline inverter tundub nagu mõttetu. Samas mingist võimsusest üles nagu ei leia ühefaasilisi. Genekate puhul ma saan aru, et see peaks ka paremini sobima konkreetse süsteemiga.
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Ehk siis sul tegelikult puudub reference, sest ma mainisin 7kwh akut ja 10kw - 12kw paneele. Aga kindlasti saab see väga halb olema, pane juba mõnusalt ennast valmis kui ma paari aasta pärast halama tulen
4-6kWh või 7kWh pole elukvaliteedi ja kompromisside osas väga vahet. Kas paneele on 2,5kW või 12kW teeb statistiliselt muidugi vahe sisse, kuid ka see 12kW ei pruugi piisav olla teatud juhtudel. Kui kell 23 on akud tühjad, pole ka 12MW'st paneelidest mingit abi.
Ma ei ütle, et see sinu lahendus tingimata halb on. Nagu juba keegi eelnevalt mainis, kõik sõltub sellest, kui madalale latt lasta. Minu ettekujutuses on mõnus jõuluõhtu suvilas, lumised puud, lapsed, lapselapsed saabunud päev varem, kamin praksub, seapraad ahjus, jne. selle 7kWh'ga peab jõuluvana tõenäoliselt käsikaudu tulema. Sinu ettekujutus suvilast on ilmselgelt midagi muud. Point on selles, et mina (koos valdava enamusega) oleks sinu asemel tõenäoliselt nõus selle 6-8 tuhat lisaeurot (akude ja paneelide ärajätmisel) leidma, et võrguga liituda ja end igaveseks vabastada elektriga seotud muredest.
Vasta