Talade samm, soojustus, OSB
Talade samm, soojustus, OSB
Lugemata postitus Postitas SuvaAnts »
Re: Talade samm, soojustus, OSB
Lugemata postitus Postitas EH.INS. »
Talad saab panna ka mõne teise sammuga - lihtsalt ristlõige tuleb vastavalt dimensioneerida...
See 400mm ei olnud tegelikult peamine mõte. 565mm laiusega soojustus läheb vahesse, miks võiks olla veidi kitsam, erinevad tootjad soovitavad 1-2.5% vms. Ehk siis näiteks 556mm mis on 600mm tsentrist. Aga ka selline samm ei saa 2500 / 1250 plaatide liitekoha all kokku.EH.INS. kirjutas: 14 Veebr 2025, 16:11 Aga kes soovitab S400 talade sammu?
Talad saab panna ka mõne teise sammuga - lihtsalt ristlõige tuleb vastavalt dimensioneerida...
Eeldades, et plaat algab poolelt talalt 22mm jään 1250 äär üle kolmanda tala ~27mm. Teistpidi 2500 suunas pannes ~ 77mm.
Igal pool kus ma olen vaadanud, järgitakse OSB punni kohtumist tala kohal üsna religioosselt.
Oot mismoodi see töötaks. OSB jah on ilusasti tsentris, aga villa peaks suruma 3 cm kitsamaks, 581mm vahele. Ei tundu 1-2.5% mulle
Miks see ei peaks töötama?
Oskad põhjendada?
Niipalju kui mina tean (mäletan) pole mingit probleemi (so omadused ei muutu) paigaldada 610 vill 570 vahesse
Aga miks selle OSB-s kinni olla
On ju kips, vineer...
-
- Regulaarpostitaja
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 4 korda
Lugemata postitus Postitas eerik2 »
Kas tala paksuse ka juurde arvutasid villa laiusele?SuvaAnts kirjutas: 14 Veebr 2025, 17:58 Ma lähtun ainult tootja soovitustest mis ütleb 1-2.5%. Võibolla päriselus pole probleem, aga miks need suurused OSB ja villaga ei klapi, jääb ikka selgusetuks. Või miks ei leia tooteid, mis tihedama sammu jaoks sobivad.
Ja ikkaeerik2 kirjutas: 14 Veebr 2025, 18:20Kas tala paksuse ka juurde arvutasid villa laiusele?SuvaAnts kirjutas: 14 Veebr 2025, 17:58 Ma lähtun ainult tootja soovitustest mis ütleb 1-2.5%. Võibolla päriselus pole probleem, aga miks need suurused OSB ja villaga ei klapi, jääb ikka selgusetuks. Või miks ei leia tooteid, mis tihedama sammu jaoks sobivad.
See ei olnud küsimus, et mida kasutada. Küsimus oli, et miks tehakse nii erineva sammusobivusega ehitusplaate ja villasid. Et kas kõik lihtsalt vaikselt ohkavad ja lõikavad soojustust kes tahavad OSB-d kasutada või mis värk.
Pole ehitaja...
vuuk oskab seda kommenteerida
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 54 korda
- On tänatud: 70 korda
Lugemata postitus Postitas RaJy »
P.S. väga suur osa vineerist toodetakse samuti laiusega 1250 mm.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 61 korda
- On tänatud: 117 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Kuid ei 625 ega 630 sammu korral ei sobi nende vahele kuidagi 610mm vill. Miks? Vill jääks liialt punni talade vahele. Ja kui liialt punnis vill siis järelevalve ei laseks tulemust läbi. Vähemalt kui mina ise enese järele valvaksin, siis küll ei laseks. 610mm vill on mõeldud tegelikult karkassivillaks metallkarkassile sammuga 600mm.
Täpsemalt selgub võttes näiteks appi SketchUP-i
Selgitav joonis: SketchUp-i abil on mulle selgunud, et kõige paremini 1250mm või 625 laiusega OSB-ga sobiv variant on 75mm laiusega talastik või laagid. 75 x 150mm prussid on nii immutatud kui kuivad Puumarketis saadaval.
Nagu jooniselt selgub, 630mm samm kipub juba jääma paljuks, 625mm sammuga oleks 75mm laiuse prussiga juba vastavuses 560mm laiuse villaga ehk talade vahe oleks 550mm.
2. Mida see "liialt punnis" vill tähendab? Mis omadused muutuvad? Eeldan, et räägime praegu vahelaest...
-
- Ehituspenskar
Isegi kui tegu heliisolatsiooniga, mina põhimõtteliselt laiemat ei paneks. On olnud juhust, kus õige väheke punnis vaheseina karkassivilla puhul tuli ütlema. Ja kuradi magus on teisele ütelda...
Mina ehitajana püüan paigaldusjuhendites olevatest olulistest nõuetest maksimaalselt kinni pidada.
Küllap omadused võivad muutuda tootja poolt deklareeritust erinevaks ja sellepärast ongi ette nähtud mitte suvaliselt paigaldada vaid paigaldusjuhendit järgida.Mis omadused muutuvad?
Vahelaes mina probleemi ei näe ja julgen rahulikult projekti panna
Järelevalve asi on kontrollida ehitamist projekti järgi mitte hinnata projektlahendust
Ehitaja asi on ehitada projekti järgi
Aamen...
-
- Ehituspenskar
Kui projektis on märkus, et tuleb ehitada teisiti, siis ehitaja peab järgima pigem projekti nõuet.
Samas kui projektis on nõutud, mis minu teadmise kohaselt on vale ja tegu millegi olulisega, mis võib tulemuse praagiks või ohtlikuks muuta, siis ma ei pruugi igaks juhuks üldse sellist tööd teha võtta. Tehku kes iganes - küllap leidub, kes ära teeb. Selliseid olukordi on ka ette tulnud.
Omanikujärelevalve ülesannete hulka kuulub ka projekti nõuetele vastavuse kontrollimine.
EIOmanikujärelevalve ülesannete hulka kuulub ka projekti nõuetele vastavuse kontrollimine.
Projekti nõuetekohasust / projektlahendusi kontrollib vajadusel ehitusprojekti ekspertiis
Omanikujärelevalvel on õigus teha ettepanekuid kuid tehn lahendused on projekteerija pädevus
Omanikujärelevalve peab (üldjoontes):
Kontrollima ehitamise nõuetekohasust
Veenduma, et ehitamine toimub vastavalt ehitusprojektile, ehitusloale ja kehtivatele nõuetele.
Jälgima, et ehituses kasutatakse vastavuses olevaid ehitusmaterjale ja -tooteid.
Kontrollima tööde kvaliteeti ja vastavust normidele
Hindama, kas ehitustööd on tehtud vastavalt projekteerimisele, ehitusnormidele ja tehnilistele tingimustele.
Avastama ja nõudma puuduste kõrvaldamist.
Tagama ehitusdokumentatsiooni korrektsuse.
Veenduma, et ehituspäevikud, ehitustoodete vastavusdokumendid, katsed, ülevaatusaktid jne on nõuetekohaselt täidetud ja olemas.
Jälgima ehitusprojekti muudatusi.
Kui ehitamise käigus on vaja teha muudatusi, tuleb veenduda, et need on kooskõlastatud ja seaduslikud.
Kontrollima tööohutuse ja ehitise ohutuse tagamist
Veenduma, et ehitusplatsil järgitakse töötervishoiu ja -ohutuse nõudeid.
Osalema ehitise vastuvõtmisel ja üleandmisel.
Kontrollima enne ehitise kasutusloa taotlemist, kas kõik tööd on lõpetatud ja ehitis vastab nõuetele.
Viide pole antud kontekstis asjakohane...
Loe lause terviklikult läbi...
-
- Ehituspenskar
(2) Omanikujärelevalve tegija on kohustatud ülesannete täitmisel kontrollima:
...
2) ehitusprojekti nõuetele vastavust, mille käigus tehakse kindlaks ehitusprojekti terviklikkus ning kas ehitusprojekti järgi on võimalik ehitise nõuetekohasust hinnata ja ehitist ehitada;
Projektlahendusse so tehn lahendusse järelevalve sekkuda ei saa
Tal on õigus teha ettepanekuid kuid lõplik sõna on projekteerijal
Projektlahendust saab vaidlustada läbi ehitusprojekti ekspertiisi - omanikujärelevalvel seda õigust pole
-
- Ehituspenskar
Kontrollimine. Kas projekt on ikka selline, et selle alusel saab nõuetele vastavat tulemust ehitada.Omanikujärelevalve ülesannete hulka kuulub ka projekti nõuetele vastavuse kontrollimine.
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed