Mootorsaag

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda
On tänatud: 38 korda

Re: Mootorsaag

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

Ma pakun hoopis variandi C (UL). Ja mis mõttes vastamata vastus on vastus ? Ups, käks meelest, siin konnatiigis ju on( teatud tegelastel).
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

A23 kirjutas: 03 Dets 2024, 09:35 @Urmas
Huvi pärast, kumb versioon siis õige on, kas (a) ei lugenud postitusi või (b) said valesti aru?
(Kui ei soovi vastata, ka ok, see ka vastus ;))
Õige variant on b. Jah, esimeses postituses RenoL ostis sae, enamus teemat läbiv jutt käis ketist ja selle teritamisest, siis lk.2 esimeses postituses RenoL mainis, et ta ei ostnudki, vaid sai sugulase käest tasuta. Aga mille sugulane andis- sae või teritaja? Vaat see jäigi mul esialgu selgusetuks.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
RenoL
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas RenoL »

Probleem oli siiski kõveras latis. Peale lati vahetamist probleem kadus.
RenoL
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Mulle pakuti tööd. Käisin tööga tutvumas. Langetamiseks ruumi on aga nii jämedaid puid ei ole varem maha saaginud. Jämedamad puud on ümbermõõduga 2,5 meetrit ja umbes 200- aastased, mis on suure tõenäosusega vähemalt altpoolt seest mädad. Keegi oli sarnase puu juba maha saaginud nii, et käis aga ümber puu saega ja tegi ringi peale. Mina oma praeguse, 35 cm pika latiga saaksin heal juhul samamoodi saagida aga ma ei ole nõus seda tegema..., parem ütlen juba tööpakkumisest ära. Kui ma selle töö vastu võtan, siis langetussälk, langetuslõige ja vajadusel kasutan kiile. Peaks vist alt koormarihmaga kinni ka tõmbama, et pilbasteks ei kukuks. Ühesõnaga..., see saag, mis mul on..., selle saega ma nii suurte puude maha võtmist ei hakka isegi katsetama.
Kas kellelgi on kogemusi sarnaste puude saagimisel? Pean silmas eelkõige seda, kui pikk peaks olema latt, et ei peaks kilplase tööd tegema, vaid saaks kiiresti ja konkreetselt puu maha võtta.
Mõõtsin umbmääraselt, et 60 cm pikk latt jääks ka lühikeseks. Internetist leidsin sae max. 91 cm latiga töötamiseks. Sellest kindlasti piisab aga osta ei jõua ja võibolla polekski mõtet osta, kui nii jämedaid puid on vaja harva saagida. Pigem siis juba rentida kuskilt. Kes rendib nii pika latiga saagi?
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

RenoL kirjutas: 08 Veebr 2025, 19:19 Mulle pakuti tööd. Käisin tööga tutvumas. Langetamiseks ruumi on aga nii jämedaid puid ei ole varem maha saaginud. Jämedamad puud on ümbermõõduga 2,5 meetrit ja umbes 200- aastased, ...
Novenbris ostsid sae ja veebruaris mõtiskled tõeliselt suurte puude langetamisest?
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

Ideaalse ringi puhul oleks selle puu läbimõõt peaaegu 800 mm. Üldiselt puud ei ole ideaalselt ümmargused (eriti nii vanad) ja pealegi kui kõik õigesti teed siis mingi osa murdub juba puu raskusega langedes. Ehk siis 350 mm latiga on võimalik see puu langetada - mitte, et see kerge oleks, aga kuna Sul on see töö teema siis mõtle hind välja ja tee pakkumine, või kui on hind ees siis arvuta kas see tasub ära. Mainid koormarihmasid, et puit peaks nagu langetamisel terveks jääma? See jällegi kliendi teema - maksku kinni kui nii tahab.
RenoL
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Mõtlen küll aga hirmus on. On kogemusi olnud mädanenud peenemate puude maha saagimisel, mis kukkudes lendasid mitmeks tükiks. Need puud on aga kordades suuremad ja juhtuda võib kõike. Võin ja olengi alati võimalikult ettevaatlik aga ennustada ei oska ja kõike läbi mõelda samuti mitte ja ega liigne mõtlemine ka hea pole..., samas kiirustamine samuti mitte. Mingeid peenikesi kaikaid saagida on üks asi, teine asi on hoopis minu silmis hiigelpuude saagimine, mis võivad seest, altpoolt täiesti mädanenud olla.
Puud saan endale ja viin ära. Kuna endal puid vaja pole aga raha on vaja, siis on mul vaja ka ostja leida, kes need ära ostab+ transport ka. Kas ostja viib ise minema või pean mingi kaubiku rentima, kui puud langetatud ja tükeldatud. Oma väikse sõiduautoga ma jäängi neid 300 kg kaupa vedama. Kindlasti on võimalik ka kohapeal pakkudeks saagida ja halgudeks lõhkuda ja eks seda tulebki teha, kui nii rahaliselt kasulikum on aga kuna kodust on sinna 100 km, siis igapäevaseks tööl käimiseks liiga pikk maa. Ajakulu polegi probleem, kuna aega on aga auto ka kulub ja sõitmiseks vaja kütust osta, mis kõik maksab. Tahaks ohutult ja kiiresti töö tehtud saada, et jääksin ise terveks ja rahakotile halvasti ei mõjuks.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

RenoL kirjutas: 08 Veebr 2025, 21:23 .... hiigelpuude saagimine, mis võivad seest, altpoolt täiesti mädanenud olla. ...
Ära oleta vaid osta omale selline odav aga kasulik tööriist, millega saab ümber puu auke puurides hinnata puidu tugevust ja kui kaugel on mäda.
https://espak.ee/epood/toode/puidupuur-8460mm-tamoline/
https://www.google.com/search?q=puidupu ... client=img
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

saada privaatsõnum puude asukoha kohta -kui on lähedal siis võin ise ära teha.
Urmas
autodidakt

Ei saa hästi aru probleemi olemusest? Kui 14" ei saa, siis 16"-ga saab selle jämeda puu langetatud väga edukalt. Meil maal 80cm tüve läbimõõduga vist ei ole ette sattunud, kuid 60+cm on küllaga ja neid on saadud langetada 14" saelatiga küll. Eks ümber tüve natuke rohkem tiirutamist ole olnud, aga pikali on nad kukkunud. ;)
Kui ikka tungiv soov puu jämedusest pikema saega langetada, siis tuleb osta nn "sulle-mulle" ehk kahemehesaag, paariline appi võtta ja asi saab tehtud.
"sulle-mulle" saag näeb välja selline https://www.google.com/search?sca_esv=a ... =641&dpr=1
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
RenoL
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Reedel saan ühe inimesega seal kokku, kellel on suurte puude langetamisega kogemusi. Tal vastav tehnika ka olemas. Arutame seda asja, kuidas neid langetada ja kas ka rahaliselt ära tasub. Tal pidi võimas puulõhkumis masin ka olemas olema ja saab puud ära viia. Võibolla võtame koos puud maha ja ta laenab mulle pika latiga saagi, millega saan pakkudeks saagida ja siis halgudeks lõhkuda. Elukoha variant on ka olemas ja saan mitu päeva kohapeal olla ning pikki tööpäevi teha, kuna peale töö tegemise mul seal muud teha pole. Töö, pesemine, söömine ja magamine. Ööbida saan seal samas kohapeal kas saunamajas ja rendin käimla või rendin pisikese soojaku, kus wc sees.
Loodan, et töö väärib tegemist ja ma ei jää omadega rahaliselt nulli vaid ikka plussi. Kui olen reedel ära käinud siis olen 400 km maha sõitnud arusaamiseks, kas olen nõus töö vastu võtma. Rohkem niisama sõita ei kavatse ja kui peaksin veel sinna minema, siis juba reaalselt tööd tegema ja mitmeks päevaks.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Diivanil taustalugemist tuleb ehk kasuks:

https://www.kutseregister.ee/ctrl/et/St ... a/11215298
RenoL
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Eks igasugune koolitus tuleb kasuks. Omaniku jaoks pole vahet, kas töö tegija on paberitega või mitte. Tähtis on töö tehtud saada!
Urmas
autodidakt

madis64 kirjutas: 12 Veebr 2025, 20:53 Diivanil taustalugemist tuleb ehk kasuks:

https://www.kutseregister.ee/ctrl/et/St ... a/11215298
Mitte ei tule kasuks, vaid on lausa soovituslik! ;) Me palkasime maal majast 7-8m kaugusesl olevate 70+ vanuste viie(5) vahtrapuu 3m kõrguseks võtmiseks arboristitid. Muidugi oleks võinud keegi hõimlastest ise puude otsa ronida, kuid nendest(vahtratest) paar tükki olid seest parasjagu mädanenud. Hõimlastest üks on küll metsameeste, kuid mitte arboristide kursuse läbinud ja keeldus nii kõrgele ronimast. Maksis "arboristide" töö 500€. Peale vahtrate mahavõtmist ca 3m kõrguseks mõtlesin, et teeks nende tüvede peale lihtsa katuse vihma korral kiire ümberistumise kohaks, kuid mu laiskus oli minu poolel. ;) Asi selles, et ei osanud arvata, et vahtrapuu koos juurikatega nii kiiresti ära mädaneb ja kui üleeelmise suve jaanipäeval osad olid äksi täis joonud, siis andsime loa need viis nn "3m kändu" pikali joosta. 2x nad ühte puud pikali jooksma ei pidanud. ;)
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Mõni kuu tagasi sai rinda pistetud suure ohtliku saarega, mis oli liiga maja lähedal. Puu jämedus selline, et maapinna lähedalt oli kõige laiemast kohast 1,36m. Pildid:
1350mm_.jpg
1350mm_känd.jpg
Tükk aega sai mõeldud ja aru peetud, kuidas teha, et maja mitte ohustada. Oli suurte, laiade okstega - oksad küünitasid katuse kohale.
Lõpuks sai ikka julgus rindu võetud ja nüüd on mure murtud.
Aga ma ei teinud seda tööd mitte päris nii, nagu tavapäraselt tehakse, kuna siis oleksin raudselt maja kapitaalselt ära lõhkunud.
Võtsin rendist Dino 19m mastiga korvtõstuki ja olles tõstuki korvis alustasin mitte kõigepealt langetamisest vaid ülevalt ladvast.
Mõned oksad said ikkagi katusele kukkuda ja 3 eterniitplaati (mis eelnevalt oli tagavaraks varutud) tuli ka äärest ikkagi ära vahetada. Aga see oli kogu selle operatsiooni juures kõige väiksem asi tõstuki korvist lahendada.
Ehk, et tükeldasin ülevalt pihta hakates oksad ja siis järk-järgult allapoole tulles tüve pakkudeks. Jätsin esialgu sellise pikkusega tüüka, et majani ei ulatuks. Seejärel koristasin oksad ja pakud. Siis langetasin, jättes 1,2m kõrguse kännu, kuna selle kõrguse peal oli puu jämedus veel selline, et sae latt ümberringi saagides läbi ulatuks.
Seejärel tükeldasin allesjäänud kännu nii, et saagisin jälle ülevalt pihta hakates pakk haaval kõigepealt lati ulatuseni ja lõhkusin kirvega järkjärgult puu ümbert peenemaks ja seejärel saagisin keskosast.
Päris all maapinna lähedal oli puu aga keskelt mäda - sellevõrra läks lõpp veidi lihtsamini.
Oli päris paras jonnakas "tegelane" nii saagida kui lõhkuda... .
Urmas
autodidakt

vuuk kirjutas: 12 Veebr 2025, 23:46 Mõni kuu tagasi sai rinda pistetud suure ohtliku saarega, mis oli liiga maja lähedal.
Ma ei tea lähedal mõnele majale on kasutaja Renol kirjeldatud mure, kuid mul on tunne, et sinu kirjeldatu(nagu minu omagi) teda ei aita. Nagu vist ühes eelmises kommentaaris kirjutasin, siis ca 80+cm diameetriga puu langetamine 16"(40cm) latiga saega ei tohiks oskajale probleeme tekitada.
Taibukamale iseõppijale tuleks kasuks ka juutuubi erinevaid videosid vaadates järgi tegemine. Eks muidugi on juutuubis ka jamasid võtteid, aga jälle, ise peab oma hallrakud tööle panema ja välja seedima see kõikse parem ja ohutum.
Urmas
autodidakt

RenoL kirjutas: 12 Veebr 2025, 22:38 Omaniku jaoks pole vahet, kas töö tegija on paberitega või mitte. Tähtis on töö tehtud saada!
Ära alahinda tellija vastust! Õige advokaadi puhul on sulle või su järeltulijatele eluaegne pension kindlustatud. Kui ta muidugi ei tee ennetavat firma või eraisiku pankrotti. ;)
RenoL
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Teie vastustest on küll abi olnud ja olen erinevaid videosid vaadanud, millest on samuti abi olnud. Üks kuusk on päris maja juures aga oksad maja kohale ei ulatu ja on kaldus soodsas suunas. Uisapäisa midagi langetama ei hakka..., eriti nii suurt puud. Tervis on ikkagi inimese kallim vara ja seda tuleb hoida. Eks homme paistab, kas üldse sellest midagi välja tuleb. Korvtõstuki rent on aktuaalne, kui nii on ohutum.
Erinevad videod, mida olen vaadanud on tõesti erinevad..., igaühel oma käekiri. Põhimõte on neil aga sama! Lihtsalt laias laastus ongi nii, et kas alt kogu puu( võibolla suuremad oksad enne ära saagida) korraga langetada või tõstuki korvis olles ülevalt alla jupi kaupa seda teha. Ma ise kardan kõrgust ja isegi tõstukiga 10- meetri kõrgusele mina küll ei lähe, seda enam, kui peab seal ka tööd tegema. Võibolla 6 meetrit on veel vastuvõetav. Selleks eelistakski alt langetada, kui peaksin seda üksi tegema, kuigi..., kui tõstuk just ümber ei lähe, siis on ülevalt alla tulla ohutum.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

RenoL kirjutas: 13 Veebr 2025, 10:15 Selleks eelistakski alt langetada, kui peaksin seda üksi tegema,
Kui suudad tagada langemise ohutus suunas...

Muul juhul olen ma arboriste näinud sarnaseid puid ikka ülevalt jupitamas.
RenoL
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ei võtnud seda tööd vastu, kuna pole võimalik väheste vahenditega kõiki puid ohutult langetada. Tehnika rentimine läheks liiga palju maksma ja ei tasu rahaliselt ära. Sain uue, puude lõhkumise töö, mille võtsin vastu. Päevaga teen ära.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

RenoL kirjutas: 14 Veebr 2025, 17:49 Sain uue, puude lõhkumise töö, mille võtsin vastu.
On hea kui inimene oma oskuste piire suudab tunnetada ;)
Vasta