Elektriautodest

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Re: Elektriautodest

Lugemata postitus Postitas A23 »

aero kirjutas: 04 Veebr 2025, 10:27
A23 kirjutas: 04 Veebr 2025, 07:59
aero kirjutas: 03 Veebr 2025, 11:22
A23 kirjutas: 03 Veebr 2025, 07:24 Saab ka fossiiliga sõita, just nädalavahetusel tegin ise seda pattu. Kui arvestad piiranguid, näiteks, et peale käivitamist kohe pedaali põhja ei oleks hea suruda, lisaks salong vajab aega ülessoojenemiseks, saab täitsa hakkama, kuigi veidi ebamugav on.
Pisut korrigeerin. Pedaali võid vajutada. Külma mootori pöörded tasub hoida alla 3000.

Salongi soojendamine ei ole otseselt seotud mootori tehnoloogiaga. Õues seisva auto salong jahtub igal juhul. ICE autodel on lihtsalt rohkem valikuid salongi soojendamiseks kui EV-l. Defa, Calix jne kasutavad 230V, Webasto, Eberspächer jne mootorikütust. Kasutad äppi või on näiteks üks võtmetest puuteekraaniga, sealt valid - mis ajaks peab soe olema.
Fossiiliga ei tohiks ca 30 sec üldse midagi "vajutada", kuni õli pole turboni jõudnud. Elektrikal võid aga kohe "gaasi" põhja suruda, selle ajaga oled juba kilomeerite kaugusel, kui fossiil liikuma saab ja mootori soojaks. :)
Naiivne demagoogia...
@Aero, ära ülearu tõsiselt võta, selleks sai ju lause lõppu ka naeratav emoji! Kasutasin siin nimme "elektrikate vastasleeri" stiilis argumentatsiooni.
Kes see reaalsuses ikka startides "gaasi" põhja surub! Põhja võib-olla vaid hetkeks möödasõidul kiirendades, kui sedagi.
Turvavöö panemine on elementaarne sisenemise protseduuri osa, automaatse liigutusega, ilma vist ei oskaks üldse sõitagi.
Elektrikal mõiste "mootori käivitamine" puudub.
Mul pole mingit probleemi sõita nii elektrika kui fossiiliga, sh ka vabalthingavaga, tulevikus võib-olla ka e-kütust tarbiva ICEV'ga ;)
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

tabarabarap kirjutas: 27 Jaan 2025, 16:12
Kokkuvõte:
Et hinnavahet ei tekiks, peaks 1 kWh elektri hind olema ~0,433 €. Kui elektri hind on sellest kõrgem, on diiselauto odavam; kui elektri hind on sellest madalam, on elektriauto odavam.
Sattusin hommikul ühele Autogeeniuses kirjutatud artiklile(sisuturundus), kus Alexela tegelinski ütleb, meie avalikes laadijates elektri keskmine hind(arvestuslik) on juba 0,45€/kWh.
Näites on arvestatud keskmiseks kiirlaadimise tariifiks 0,45 eurot/kWh ja ...
... ehk diislil ja elektril autodes kütuse kasutamisena hinnavahet enam ei ole. Jääks selle arvutuse juures võrdsetele tingimustele ehk mul maal ei ole kah nafta puurtorni, kus saaks odavamalt tankimas käia. ;)

Tsitaadi allikas https://auto.geenius.ee/sisuturundus/el ... agu-kodus/
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
rst
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas rst »

Urmas kirjutas: 10 Veebr 2025, 06:35
tabarabarap kirjutas: 27 Jaan 2025, 16:12
Kokkuvõte:
Et hinnavahet ei tekiks, peaks 1 kWh elektri hind olema ~0,433 €. Kui elektri hind on sellest kõrgem, on diiselauto odavam; kui elektri hind on sellest madalam, on elektriauto odavam.
Sattusin hommikul ühele Autogeeniuses kirjutatud artiklile(sisuturundus), kus Alexela tegelinski ütleb, meie avalikes laadijates elektri keskmine hind(arvestuslik) on juba 0,45€/kWh.
Näites on arvestatud keskmiseks kiirlaadimise tariifiks 0,45 eurot/kWh ja ...
... ehk diislil ja elektril autodes kütuse kasutamisena hinnavahet enam ei ole. Jääks selle arvutuse juures võrdsetele tingimustele ehk mul maal ei ole kah nafta puurtorni, kus saaks odavamalt tankimas käia. ;)

Kas õlle hinda arvutad Urmas baaris või toidupoes oleva hinnajärgi? Isegi kui vaja, siis keegi löö risti ette ja ei jäta baaris õlut ostmata kui isu on, kuid igapäevaselt vaevalt keegi baaris õlut käib ostmas, kui on olemas soodsamaid alternatiivne. Ma muidugi loodan, et igapäevaselt ei pea üldse alkoholi tarbima.

95% mahust laetakse kodus või kus iganes auto tavaliselt pargib. Kui peabki kiirlaadijas laadima, siis see moodustab väga väikse osa kogu elektrikulust.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 57 korda

Lugemata postitus Postitas tabarabarap »

Urmas kirjutas: 10 Veebr 2025, 06:35 ... ehk diislil ja elektril autodes kütuse kasutamisena hinnavahet enam ei ole. Jääks selle arvutuse juures võrdsetele tingimustele ehk mul maal ei ole kah nafta puurtorni, kus saaks odavamalt tankimas käia. ;)

Sa oled selle sarja peategelane:) "Ütle, et oled l*ll ilma, et ütleks, et sa oled l*ll" /s .

Sa loed artiklit kus kirjutatakse, et nüüd saad Alexela kliendina laadida 0.24 ka nende avalikes laadijates ja sa ütled, et hinnavahet enam ei ole :D . Ma arvan, kui elu isegi viiks sind Lasnaka 16 korrusele, siis sellise teadmispagasi pealt jääksid lifti kinni.

Laadijaid üritatakse sulle rentida uksest ja aknast. Ainus huvitav pakkumine on täna Terminalil mis pakub eelkõige seda mis koduste laadimisjaamade probleemiks on: "hinna jagamine töö -ja era kasutuse vahel". Muudel juhtudel jääd teenuseosutaja lõksu ja kallimalt laadima.
Urmas
autodidakt

tabarabarap kirjutas: 10 Veebr 2025, 09:29 Sa loed artiklit kus kirjutatakse, et nüüd saad Alexela kliendina laadida 0.24 ka nende avalikes laadijates ja sa ütled, et hinnavahet enam ei ole.
Siin on üks aga! Nimelt, selleks, et laadida 0,24 sendi eest, pead sa olema Alexela klient koos koduse elektripaketiga. Või eksin? Avalikes Alexela laadimispunktides tavalise kliendikaardiga on veidi teised hinnad. https://www.alexela.ee/et/e-mobiilsus-avalik-laadimine
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Urmas
autodidakt

rst kirjutas: 10 Veebr 2025, 08:55 95% mahust laetakse kodus või kus iganes auto tavaliselt pargib. Kui peabki kiirlaadijas laadima, siis see moodustab väga väikse osa kogu elektrikulust.
Miks mulle tundub, et 95% EV omanikest elab eramajas, sest nendel on võimalus kodus laadida ja neil on täiesti pohhui suurte kortermajade elanike soovidest. Kurb!
Vko
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas Vko »

Päris kurb kui peab koguaeg oma kodus sellise asjaga nagu auto laadimisega tegelema. Lisaks veel peab foorumis "kilkamas" käima kui hea, mugav ja odav see on... kõlab justkui vägisi välja pigistatud naer läbi pisarate.:roll: Tanklas paari minutiga ~1000 km läbimiseks vajalik kütus tankida on hoopis mugavam.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 10 Veebr 2025, 10:13 Siin on üks aga! Nimelt, selleks, et laadida 0,24 sendi eest, pead sa olema Alexela klient koos koduse elektripaketiga. Või eksin? Avalikes Alexela laadimispunktides tavalise kliendikaardiga on veidi teised hinnad. https://www.alexela.ee/et/e-mobiilsus-avalik-laadimine
Vahet ju ei ole, kui oled klient, siis oled , kui sulle on oluline see hinnavahe, siis tõmbled jne. Sa ju oled ka mingi kütusemüüja klient või isegi mitme jne.
Viimati muutis tabarabarap, 10 Veebr 2025, 10:59, muudetud 1 kord kokku.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 10 Veebr 2025, 10:16 Miks mulle tundub, et 95% EV omanikest elab eramajas, sest nendel on võimalus kodus laadida ja neil on täiesti pohhui suurte kortermajade elanike soovidest. Kurb!
Mis vahet sellele on :) 1.1% sõidukitest. St ära seda kunagi unusta, kui seda sektorit järjekordselt halvustad. Sul , kui kortermaja elanikul ei ole ju kahju seda kõike tanki lasta.
rst
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas rst »

Urmas kirjutas: 10 Veebr 2025, 10:16
rst kirjutas: 10 Veebr 2025, 08:55 95% mahust laetakse kodus või kus iganes auto tavaliselt pargib. Kui peabki kiirlaadijas laadima, siis see moodustab väga väikse osa kogu elektrikulust.
Miks mulle tundub, et 95% EV omanikest elab eramajas, sest nendel on võimalus kodus laadida ja neil on täiesti pohhui suurte kortermajade elanike soovidest. Kurb!
Kui sa said koju paigaldada Õ-V soojuspumba, siis on võimalik sinna paigaldada soovi korral ka 11kW laadija (3x16A, see on muideks 5x2.5m2 kaabel kõigest, kui kilp on lähedal) koos dünaamilise koormusjuhtimisega ning probleemi ei ole.
Kui sa ei soovi seda teha, siis palun ära tee ja see on sinu valik ning sõida/tarbi sellist autot, mis sulle meeldib.

Kuid PALUN ära levita vale või eksliku infot. :hello:
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Vko kirjutas: 10 Veebr 2025, 10:21 Päris kurb kui peab koguaeg oma kodus sellise asjaga nagu auto laadimisega tegelema. Lisaks veel peab foorumis "kilkamas" käima kui hea, mugav ja odav see on... kõlab justkui vägisi välja pigistatud naer läbi pisarate.:roll: Tanklas paari minutiga ~1000 km läbimiseks vajalik kütus tankida on hoopis mugavam.
Tunnistan ausalt, ma ei ole käinud ~3,5 aastat üheski tanklas. Ka kabanossi ei ole käinud ostmas. Mugavus maksab :) Urmas maksab 10k 6 aasta peale minust rohkem jne ja mu auto ei ole 10k kallim kui tal jne. Minu mugavus maksab täna lihtsalt vähem vbl tulevikus rohkem jne.
optimist88
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

Vko kirjutas: 10 Veebr 2025, 10:21 Päris kurb kui peab koguaeg oma kodus sellise asjaga nagu auto laadimisega tegelema.
Korra või paar nädalas õhtul luuk avada ja pistik pessa torgata + hommikul vastupidi - ei tundu väga hull. Ja õlivahetused jääksid ära.

Ma kardan hoopis seda, et EV kasutajana koguneks mul päevas vähem samme ja värskes õhus viibimist. ICE-d ma ei hakka iga väikese asja pärast "kurjaks ajama" aga EV-ga käituks vist teisiti.
Urmas
autodidakt

tabarabarap kirjutas: 10 Veebr 2025, 10:43 Urmas maksab 10k 6 aasta peale minust rohkem jne ja mu auto ei ole 10k kallim kui tal jne.
Kindel, et ikka maksin 10k 6 aasta peale rohkem? Kas sinu EV tõesti maksis uuena ostes kõigest 15 500€?
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 10 Veebr 2025, 12:06
tabarabarap kirjutas: 10 Veebr 2025, 10:43 Urmas maksab 10k 6 aasta peale minust rohkem jne ja mu auto ei ole 10k kallim kui tal jne.
Kindel, et ikka maksin 10k 6 aasta peale rohkem? Kas sinu EV tõesti maksis uuena ostes kõigest 15 500€?
raudpolt, maksa juba kohe ära ja muidugi maksis mu ev uuena 15500€
Urmas
autodidakt

tabarabarap kirjutas: 10 Veebr 2025, 12:24 raudpolt, maksa juba kohe ära ja muidugi maksis mu ev uuena 15500€
Kas sinu EV pakiruumi mahub träni 3,9m3 jagu?
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

optimist88 kirjutas: 10 Veebr 2025, 11:28 ... Ja õlivahetused jääksid ära. ...
Näiteks E-auto jahutusvedelik soodushinnaga 54USD liiter.
https://www.kia.parts/oem-parts/kia-ev- ... cQjDBtKj0g

Kui autosse läheb seda 4 aasta hoolduse jahutusvedeliku vahetusel 12 liitrit ja et kõikidest kohtadest (inverter, aku) õhumullid ja sadestused välja saada tuleb seda vahetada spets seadmega, siis selline hooldus ise võib maksta ca 1keur.

Ehk osta kasutatud e-autot, mille omanik ei ole oma auto hoolduseks "sentigi kulutanud" on väga suur risk, sest sellise auto "järelhooldus" võib ootamatult kalliks osutuda kui hooldamatuse tagajärjel on ka garantii katkenud.

(E-autode foorumites õpetatakse kuidas (aku sisese) jahutusvedeliku lekke korral kallata peale sama värvi tavalist jahutusvedelikku ja auto ruttu maha müüa, enne kui akusse lekkinud jahutusvedelik akus asuva elektroonika rikub.)

Lisaks ka piduriõli ja muid vedelikke peab vahetama ettenähtud intervalliga.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 10 Veebr 2025, 12:30
tabarabarap kirjutas: 10 Veebr 2025, 12:24 raudpolt, maksa juba kohe ära ja muidugi maksis mu ev uuena 15500€
Kas sinu EV pakiruumi mahub träni 3,9m3 jagu?
Mis järgmiseks, kas m on ikka piisavalt pikk?
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 10 Veebr 2025, 13:15
miks sa peaks ostma EV teistel alustel kui ICE autot, ilma hooldusajaloota ilma ise üle vaatamata või veendumata selle töökindluses
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

tabarabarap kirjutas: 10 Veebr 2025, 13:52
ping kirjutas: 10 Veebr 2025, 13:15
miks sa peaks ostma EV teistel alustel kui ICE autot, ilma hooldusajaloota ilma ise üle vaatamata või veendumata selle töökindluses
Kas ise ka usud, et mida kirjutad?
See, et midagi on lapiga puhtaks pühitud, ei näita hoolduse sisu!

"Paber kannatab kõike" ja peab "väga hea silm" olema arusaamaks, et kas märgitud töid ka tegelikult ja õieti on teostatud.
Enamus seda ei suuda.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 10 Veebr 2025, 14:16 Kas ise ka usud, et mida kirjutad?
See, et midagi on lapiga puhtaks pühitud, ei näita hoolduse sisu!

"Paber kannatab kõike" ja peab "väga hea silm" olema arusaamaks, et kas märgitud töid ka tegelikult ja õieti on teostatud.
Enamus seda ei suuda.
No kuidas sa ICE auto olukorras veendud, ise oled spetsialist , usaldad kedagi teist, esindust jne . Sinu hirmulevelil elades ei julgeks ka wc paberit osta posest, et äkki on juba kasutatud või korduvkasutatuna ümbertöödeldud. Peab ikka "väga hea silm" olema, et paber liiga pruun ei oleks.

Aga võta nüüd reaalselt jälle see 1.1% (või Daciaid, kui EV liiga hull) . Mis eriline kihk peaks olema just nendes segmentides varjata vigu , käituda ebaratsionaalselt hooldusi ignoreerides jne. Palju kasulikum on sedasi käituda selles ülejäänud 98.9% osas ja kus pettuse suhe võiks olla sama, aga vahelejäämise tõenäolisus kaduvväike.

Kui sul on 12l jahutusvedelikku vaja vahetada, siis vahetadki ka 1k€ eest, vahetad akut või kannad maha. Mul oli kunagi üks volvo millele garantii jooksul vahetati elektrikiipe, katalüsaatoreid jne 8k€ eest , kõik läks garantiisse ja sellele oli ostetud lisagarantii. Ilma selleta oleks vist olnud võimatu üldse seda pidada. Kui võtta just selliste volvo mudeli % , siis on neid teedel rohkem kui DACiaid ja tegu oli tüüpvigadega.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

tabarabarap kirjutas: 10 Veebr 2025, 14:43 ...
No kuidas sa ICE auto olukorras veendud, ise oled spetsialist , usaldad kedagi teist, esindust jne . ...
Olen esinduste teenuseid kasutades korduvalt otsest rahalist kahju kandnud ja ei usalda enam ammu ühtegi esindust.
(Oma juhtumid: 2x vale õli ja 1 mootori lõhkumine)
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 10 Veebr 2025, 15:08 Olen esinduste teenuseid kasutades korduvalt otsest rahalist kahju kandnud ja ei usalda enam ammu ühtegi esindust.
(Oma juhtumid: 2x vale õli ja 1 mootori lõhkumine)
Risk pepust saada on ju sama nii ICE kui EV ja kontrollima pead ju ikka.Kui sul on ulsadamisega probleem eei tähenda see teiste mure või muretust samal skaalal.
Urmas
autodidakt

tabarabarap kirjutas: 10 Veebr 2025, 13:51 Mis järgmiseks, kas m on ikka piisavalt pikk?
Tuleb vist küsida jah. ;) Sa oled väga hästi aru saanud, et ma olen rääkinud ja räägin enda Dacia Dokkerist ja sarnastest tarbesõidukite segmendist ja kui ma tõin välja oma uue Dokkeri hinna, siis sina lajatasid oma Leafi(oli vist?) hinna. Oi kui sarnased need mõlemad autod on oma omadustelt- mõlemil 4 ratast, rool, tuled-viled, pidurid kah ... nagu siga ja kägu. Kas ma topin Leafi kogu tööriistade kola ja kolin objektile või 20 kotti MP75? Vaevalt. Mille kuradi pärast sa siis võrdled oma Leafi hinda Dokkeri omaga? Need on ju täiesti erineva segmendi autod.
Kiikasin korraks kiiresti huvi pärast Fiati, Opeli, Renalti tarbesõiduki ICE ja EV hindasid. Absoluutselt kõigil kõikus hinnavahe 12-15 000 eurot EV kahjuks. Ja siis sa räägid mulle mingist utoopilisest 10 000 eurosest kokkuhoiust 6 aasta jooksul. Endal piinlik ei ole selliseid võrdlusi tuua. Võrdle ikka võrreldavaid!
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 10 Veebr 2025, 16:11
tabarabarap kirjutas: 10 Veebr 2025, 13:51 Mis järgmiseks, kas m on ikka piisavalt pikk?
Tuleb vist küsida jah. ;) Sa oled väga hästi aru saanud, et ma olen rääkinud ja räägin enda Dacia Dokkerist ja sarnastest tarbesõidukite segmendist ja kui ma tõin välja oma uue Dokkeri hinna, siis sina lajatasid oma Leafi(oli vist?) hinna. Oi kui sarnased need mõlemad autod on oma omadustelt- mõlemil 4 ratast, rool, tuled-viled, pidurid kah ... nagu siga ja kägu. Kas ma topin Leafi kogu tööriistade kola ja kolin objektile või 20 kotti MP75? Vaevalt. Mille kuradi pärast sa siis võrdled oma Leafi hinda Dokkeri omaga? Need on ju täiesti erineva segmendi autod.
Kiikasin korraks kiiresti huvi pärast Fiati, Opeli, Renalti tarbesõiduki ICE ja EV hindasid. Absoluutselt kõigil kõikus hinnavahe 12-15 000 eurot EV kahjuks. Ja siis sa räägid mulle mingist utoopilisest 10 000 eurosest kokkuhoiust 6 aasta jooksul. Endal piinlik ei ole selliseid võrdlusi tuua. Võrdle ikka võrreldavaid!
Ega sul ongi raske :) kokkuhoid on ju kokkuhoid sõltumata auto hinnast või autost ja sinu läbisõit on siin lihtsalt näide ja sa peaks nüüdseks juba aru saama, et te teete ise maha kõiki EV -sid kõikides segmentides ja tuues aluseks muresid mis ei ole EV omaniku mured. Te ei saa aru mis on EV omanike mured või kas neid üldse on vastandades neid äärmuslikule paanikale või kuulujuttudele.

Sulle on nüüd mitmel lehel siin juba toodud faktid, lingitud analüütikale, et 90% sõidab päevas vähem EV sõiduulatusest , seisab 95% ajast ja keskmine 20 -25k hinnas maksev auto liisitakse 80% juhtudest. Nenedel juhtudel, mis kahjuks on enamus ei päde teie välja toodud mured ja EV võiks olla valikus. Ei pea olema.

Ei ole vahet kas mul on leaf ja kas värvitünn sinna mahub või mis auto sul täpselt on. Iva ongi selles, et EV katab ära 90% meie tänaste liikluses osalejate vajadustest. Lihtsamalt nemad võiks EV valida ja neil ei oleks probleeme. Nad ei pea valima, ei valigi 98.9% valib teisiti.

Muidugi te võite ju lõputult lasta edasi, et EV on s*tauba :) ei ole , sest nagu sa arvutad oma mp75 tasuvust objektil (et ise miinusesse ei jääks ) ja tead milliselt maalt miski asi on sulle kasumlik, siis nii on ka uue või kasutatud EV -ga, et mingilt maalt on kasulik. Lähtudes meile ka siin teemas teadaolevast statistikast (20 -25k hinnas maksev auto liisitakse 80% juhtudest) on see päris paljudel (80%) lihtsalt arvutamata ja hirmude taga valikutest maas.

Ega me ei tee su Daciat siin jumala eest maha, anna peale ja töö saab tehtud , mind see rohemöga ei koti. Mind ei häiri ka see, et te kõige selle pärast muretsete, et see nii mõttetu on :) et elektrivõrk ei pea vastu, et teil on oma paneelidega 0 energia jne.
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

seda inimesed ostaksid...
https://tehnika.postimees.ee/8190178/fo ... el-unistus
või vähemalt tahaksid...
ega need numbrid mulle suurt midagi muud ei ütle, kui et pikkus on sama mis omaaegsel Toyota Avensisel.
Mul on kaks Avensist tööautodena olnud.. universaalid küll. Esimesel kratsisin kohe paari kuu pärast pagasniku läve ära, kui sinna segumasina toppisin - no oli vaja ja mahtus kah..aga raske oli udida.
Teljevahe sellel elektrikal on suurem kui Avensisel - see pidavat pikamaasõitu vististi mugavamaks tegema ?
..Siin on üks aga! Nimelt, selleks, et laadida 0,24 sendi eest, pead sa olema Alexela klient koos koduse elektripaketiga. ..
Kas see kehtib ka korteriklientidele.. ?
Ma olen küll Alexela klient aga nende juures käin viimasel ajal ainult murutraktorile benssu ostmas - laadimise hindadest ma ei tea midagi.. nii, et pigem peaks ütlema, et Alexela on pigem minu klient.. rahaülekanded toimuvad peamiselt sedapidi, et nemad maksavad mulle...

See pidev korterielaniku ja majaelaniku (mitte omaniku ! - mõnel pool on kombeks ka maju rentida) pidev võrdlemine tõi mulle meelde hoopis autode-eelse ajastu situatsiooni.. linna korterielanik käis jala või võttis voorimehe - trammi ja rongiga sai kah sõita. Maamees aga sõitis oma setukaga, kui ta vähegi asjalik mees oli. Linnamees sai vist kah mingitel juhtudel hobust omada aga vähemalt kaerad pidi ta, erinevalt maamehest, ostma...
Praegu on tulemas aeg, kus maamees, kui tal kasvõi see kaks hektarit (mida maaomanikule ei tagastatud) on, siis on tal ühtlasi ka potentsiaalselt circa GWh elektrienergiat aastas omal võtta... esialgu küll akude odavnemine veel võtab aega...
Vasta