Led riba kontrollimine süvistatud dimmeriga?

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
viiner
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Led riba kontrollimine süvistatud dimmeriga?

Lugemata postitus Postitas viiner »

Help! Olen täielik võhik seoses kõigi elektri teemadega ning vajaksin targematelt veidi nõu ja kaasamõtlemist.
Nimelt oleks idee paigaldada led riba peegli taha (sobivaid valgustusega peegleid müügilt ei leidnud, riba saab olema sooja valge valgusega) ning teha kuidagi nii, et riba oleks võimalik hämardada sobiva dimmerlülitiga. Lüliti läheks peegli kõrvale seina sisse süvistatuna, juhtmed jookseksid kõik seina seest. Kuidas selline lahendus võimalik oleks, mida mul selle jaoks vaja on, millega peaksin arvestama? 🙈 Töö jaoks palkan siiski elektriku, aga kuna hetkel veel planeerimisfaas, sooviksin sobiva lahenduse võimalikult detailselt ette mõelda ja läbi uurida. :)

EDIT: Okei, lugesin pool internetti läbi ja sain asjale pihta. Nüüd aga küsimus: kes eestis müüb 12v 30W ip65+ triac dimmerdavat toiteblokki? :beg: Leian vaid 60W+ ja 1-5W versioone...
Viimati muutis viiner, 02 Veebr 2025, 13:06, muudetud 2 korda kokku.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Re: Led riba kontrollimine süvistatud dimmeriga?

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

LED timmereid olen müügil näinud, need on olemas. See mida mina nägin oli tavalise lüliti asemel harutoosi ja 230 V. ning sinna otsa läks LED lamp.
Müüdi ka LED riba, mida sai dimmerdada lausa puldiga. See oli küll pistikusse
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

viiner kirjutas: 01 Veebr 2025, 13:25 Help! Olen täielik võhik seoses kõigi elektri teemadega ning vajaksin targematelt veidi nõu ja kaasamõtlemist.
Nimelt oleks idee paigaldada led riba peegli taha (sobivaid valgustusega peegleid müügilt ei leidnud, riba saab olema sooja valge valgusega) ning teha kuidagi nii, et riba oleks võimalik hämardada sobiva dimmerlülitiga. Lüliti läheks peegli kõrvale seina sisse süvistatuna, juhtmed jookseksid kõik seina seest. Kuidas selline lahendus võimalik oleks, mida mul selle jaoks vaja on, millega peaksin arvestama? 🙈 Töö jaoks palkan siiski elektriku, aga kuna hetkel veel planeerimisfaas, sooviksin sobiva lahenduse võimalikult detailselt ette mõelda ja läbi uurida. :)

EDIT: Okei, lugesin pool internetti läbi ja sain asjale pihta. Nüüd aga küsimus: kes eestis müüb 12v 30W ip65+ triac dimmerdavat toiteblokki? :beg: Leian vaid 60E+ ja 1-5W versioone...
On selliseid peegleid müügil või vähemalt mõni aasta tagasi oli. Omale soetasin Väike Järve Ehituse ABC'st, tervel peegli perimeetril on katkematu, hajuvalgusega, LEDriba, valgus tuleb otse läbi peegli klaasi vaataja näole. Peeglil on üks puutetundlik "nupp" valguse sisse-välja lülitamiseks ja pikemalt all hoides toimib dimmerina. Teine "nupp" soojenduse lülitamiseks. Lisaks kuvab allservas ka kellaaega / temperatuuri. Valgustugevus on üsna suures ulatuses dimmerdatav, valgustab vajadusel ka terve vannitoa, et ei pea laevalgustust sisse lülitamagi.
Sarnaseid peegleid leidus ka Tondi Vannitoamaailmas.
Laevalgustuseks panin tollal dimmerdatavad LEDid, 230V. Dimmeriks mingi ABB asi, lülitamiseks peab reaalselt vajutama, dimmerdab keeramisega. Nüüd enam sellist ei valiks, otsiks juba puutetundliku lüliti, see füüsilise vajutamise vajadus on ära tüüdanud.

Kuhu peeglit soovid panna? Kui vannituppa, siis vaata ka, et kõik komponendid oleks ette nähtud vannitoas kasutamiseks, kui kuiva ruumi, siis on vähem piiranguid.
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Re: Led riba juhtimine süvistatud dimmeriga?

Lugemata postitus Postitas SooSass »

Laevalgustuseks panin tollal dimmerdatavad LEDid, 230V. Dimmeriks mingi ABB asi, lülitamiseks peab reaalselt vajutama, dimmerdab keeramisega. Nüüd enam sellist ei valiks, otsiks juba puutetundliku lüliti, see füüsilise vajutamise vajadus on ära tüüdanud.
Puutetundlike lülititega on ka omad probleemid, nad ei pruugi alati igas olukorras puutega kindlalt toimida ja samas võivad mõnikord ka ise sisse lülituda millegi mõjul. Eks oleneb ka lülitist.

Aga samas ei pea tingimata olema ka keeratava nupuga dimmerdamine. Saab ka lihtsamalt nn. kellanupu stiilis tavalisel moel vajutatava (mittefikseeruva) üheainsa nupuga, mille võib ju valida väga lühikese ja kerge vajutuskäiguga mudeli. See ainus nupp ongi siis nii sisselülitamiseks, dimmerdamiseks mõlemas suunas ja väljalülitamiseks. Lühikese vajutusega sisse/välja, kestvama vajutusega heledamaks/pimedamaks.

Üks selline ühtainsat "kellanuppu" vajav dimmer on näiteks MIBOXER TRI-C1 (Oomipood 20 EUR), mis on tilluke "tablett" mis mahub suvalise seinatoosi sisse, sealhulgas ka näiteks sellesama juhtimise "kellanupu" alla põhja samasse toosi. Lisaks sellele nupuga juhtimisele (Push Dimming) on tal ka eraldi boonusena lisaks juurdehangitava puldiga (MIBOXER PD015412 = 13 EUR) juhtmevaba juhtimine (RF Dimming). Dimmerdamise põhimõtte lahenduseks ongi ka just TRIAC (mitte 0/1-10V mis on teise alternatiivse dimmerdamise meetodi nimetus ja mille jaoks on hoopis teised dimmerimudelid).

Samasugune kõigi samade funktsioonidega (Push Dimming, RF Dimming) ja topsi-sisene TRIAC dimmer on ka näiteks SKYDANCE S1-B (AbcLed, LedHouse 30...32 EUR).

Sellise TRIAC dimmeri abil dimmerdatavaid 12V ja 24V toiteplokke võin ka soovitada, aga hetkel tundub et ei suuda leida saadaolevaid niiskuskindlaid versioone. Näiteks NEXTEC GRAPHITE PB034277 on 12V/5A/60W aga seejuures avatud kestaga IP20. Samas aga ta on täiesti universaalne, sest sobib nii TRIAC kui ka 0/1-10V dimmerdamise lahenduste jaoks. Skeemitehniliselt üks parimaid. Sellel tooteseerial on ka 24V versioonid ja 150W versioonid (ühtekokku siis 4 mudelit), aga kõik ikka IP20.
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja

viiner kirjutas: 01 Veebr 2025, 13:25 kes eestis müüb 12v 30W ip65+ triac dimmerdavat toiteblokki? :beg: Leian vaid 60E+ ja 1-5W versioone...
Mida tähendab tähistus 60E+ ???

Teine küsimus, et kas on vaja lausa 30W LED-valgustust peegli jaoks? See 30W LED'i on umbes nagu 200..300W endiste aegade hõõgpirni, mis on ikka vägagi pimestav kohtvalgustuse rollis (millele tuleb veel lähedalt otsa vaadata, peeglisse vaadates).

Aga samas, see selleks, tegelikult saaks just kasutada mitmekordselt üledimensioneeritud võimsusega toiteplokki, mis sedasi alakoormatuna ei lähegi eriti soojaks ning seetõttu võib olla võimalik kasutada ka just IP20 toiteplokke, mis on paigaldatud isevalitud niiskuskindla ja jahutamise mõttes täiesti umbse hermeetilise karbi sisse. Kasvõi seesama 60W toiteplokk (hind 36 EUR), mida ma oma eelmises postituses siin mainisin. Juhuks kui ei leia vastavat väiksemat valmiskujul niiskuskindlat dimmerdavat plokki.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

viiner kirjutas: 01 Veebr 2025, 13:25ip65+ triac dimmerdavat toiteblokki
Miks see peaks IP65 olema? Kas sa kavatsed selle duši veejoa alla paigutada?
viiner
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kalvis kirjutas: 01 Veebr 2025, 14:09 LED timmereid olen müügil näinud, need on olemas. See mida mina nägin oli tavalise lüliti asemel harutoosi ja 230 V. ning sinna otsa läks LED lamp.
Müüdi ka LED riba, mida sai dimmerdada lausa puldiga. See oli küll pistikusse
Leidsin ka juba sellise dimmeri :) Puldist samuti huvitatud ei ole. Mul endal kodus on kõik telefoniga juhitav, aga antud peeglile otsin vähem nutist sõltuvat lahendust..
viiner
Uus kasutaja
Uus kasutaja

A23 kirjutas: 01 Veebr 2025, 23:10
viiner kirjutas: 01 Veebr 2025, 13:25 Help! Olen täielik võhik seoses kõigi elektri teemadega ning vajaksin targematelt veidi nõu ja kaasamõtlemist.

EDIT: Okei, lugesin pool internetti läbi ja sain asjale pihta. Nüüd aga küsimus: kes eestis müüb 12v 30W ip65+ triac dimmerdavat toiteblokki? :beg: Leian vaid 60E+ ja 1-5W versioone...
On selliseid peegleid müügil või vähemalt mõni aasta tagasi oli. Omale soetasin Väike Järve Ehituse ABC'st, tervel peegli perimeetril on katkematu, hajuvalgusega, LEDriba, valgus tuleb otse läbi peegli klaasi vaataja näole. Peeglil on üks puutetundlik "nupp" valguse sisse-välja lülitamiseks ja pikemalt all hoides toimib dimmerina. Teine "nupp" soojenduse lülitamiseks. Lisaks kuvab allservas ka kellaaega / temperatuuri. Valgustugevus on üsna suures ulatuses dimmerdatav, valgustab vajadusel ka terve vannitoa, et ei pea laevalgustust sisse lülitamagi.
Sarnaseid peegleid leidus ka Tondi Vannitoamaailmas.

Kuhu peeglit soovid panna? Kui vannituppa, siis vaata ka, et kõik komponendid oleks ette nähtud vannitoas kasutamiseks, kui kuiva ruumi, siis on vähem piiranguid.
Jaa, selliseid peegleid on müügil tõesti päris palju, aga ükski nendest ei olnud täpselt selline, nagu mul mõtteis oli... :lol: Ehk siis tuli osta ilma valgustuseta peegel ja nüüd ise leiutada sinna valgus juurde. Puutetundlik kõlab mulle ka natukene haprana, pigem eelistan tavalisi keeratavaid nuppe...
Peegel läheb tõesti vannituppa, mistõttu ongi üsna keeruline kõiki komponente piisavas kaitseklassis (ja sobivas hinnaklassis) leida :S
viiner
Uus kasutaja
Uus kasutaja

SooSass kirjutas: 02 Veebr 2025, 03:56
Puutetundlike lülititega on ka omad probleemid, nad ei pruugi alati igas olukorras puutega kindlalt toimida ja samas võivad mõnikord ka ise sisse lülituda millegi mõjul. Eks oleneb ka lülitist.

Aga samas ei pea tingimata olema ka keeratava nupuga dimmerdamine. Saab ka lihtsamalt nn. kellanupu stiilis tavalisel moel vajutatava (mittefikseeruva) üheainsa nupuga, mille võib ju valida väga lühikese ja kerge vajutuskäiguga mudeli. See ainus nupp ongi siis nii sisselülitamiseks, dimmerdamiseks mõlemas suunas ja väljalülitamiseks. Lühikese vajutusega sisse/välja, kestvama vajutusega heledamaks/pimedamaks.

Üks selline ühtainsat "kellanuppu" vajav dimmer on näiteks MIBOXER TRI-C1 (Oomipood 20 EUR), mis on tilluke "tablett" mis mahub suvalise seinatoosi sisse, sealhulgas ka näiteks sellesama juhtimise "kellanupu" alla põhja samasse toosi. Lisaks sellele nupuga juhtimisele (Push Dimming) on tal ka eraldi boonusena lisaks juurdehangitava puldiga (MIBOXER PD015412 = 13 EUR) juhtmevaba juhtimine (RF Dimming). Dimmerdamise põhimõtte lahenduseks ongi ka just TRIAC (mitte 0/1-10V mis on teise alternatiivse dimmerdamise meetodi nimetus ja mille jaoks on hoopis teised dimmerimudelid).

Samasugune kõigi samade funktsioonidega (Push Dimming, RF Dimming) ja topsi-sisene TRIAC dimmer on ka näiteks SKYDANCE S1-B (AbcLed, LedHouse 30...32 EUR).

Sellise TRIAC dimmeri abil dimmerdatavaid 12V ja 24V toiteplokke võin ka soovitada, aga hetkel tundub et ei suuda leida saadaolevaid niiskuskindlaid versioone. Näiteks NEXTEC GRAPHITE PB034277 on 12V/5A/60W aga seejuures avatud kestaga IP20. Samas aga ta on täiesti universaalne, sest sobib nii TRIAC kui ka 0/1-10V dimmerdamise lahenduste jaoks. Skeemitehniliselt üks parimaid. Sellel tooteseerial on ka 24V versioonid ja 150W versioonid (ühtekokku siis 4 mudelit), aga kõik ikka IP20.
Hmm, see kellanupu variant kõlab ka päris huvitavalt. Ma enda peas siiamaani olen ette kujutanud sellist klassikalist keeratavat nuppu. Puutetundlik on igal juhul no-go.
Toiteplokke leidsin oma interneti läbiuurimise käigus igasuguseid, aga kahjuks on nad enamus tõesti IP20 ja kuna mul läheb kogu see teema väikesesse vannituppa, võiks ta ikkagi vähemalt IP65 olla... :/
viiner
Uus kasutaja
Uus kasutaja

SooSass kirjutas: 02 Veebr 2025, 09:45
viiner kirjutas: 01 Veebr 2025, 13:25 kes eestis müüb 12v 30W ip65+ triac dimmerdavat toiteblokki? :beg: Leian vaid 60E+ ja 1-5W versioone...
Mida tähendab tähistus 60E+ ???

Teine küsimus, et kas on vaja lausa 30W LED-valgustust peegli jaoks? See 30W LED'i on umbes nagu 200..300W endiste aegade hõõgpirni, mis on ikka vägagi pimestav kohtvalgustuse rollis (millele tuleb veel lähedalt otsa vaadata, peeglisse vaadates).

Aga samas, see selleks, tegelikult saaks just kasutada mitmekordselt üledimensioneeritud võimsusega toiteplokki, mis sedasi alakoormatuna ei lähegi eriti soojaks ning seetõttu võib olla võimalik kasutada ka just IP20 toiteplokke, mis on paigaldatud isevalitud niiskuskindla ja jahutamise mõttes täiesti umbse hermeetilise karbi sisse. Kasvõi seesama 60W toiteplokk (hind 36 EUR), mida ma oma eelmises postituses siin mainisin. Juhuks kui ei leia vastavat väiksemat valmiskujul niiskuskindlat dimmerdavat plokki.
Minu paha, pidi olema 60W+ :D
Kaks meetrit cob led riba (kusjuures lumeneid alla 1000, ei tohiks väga nagu pimestama hakata) võtab olenevalt ribast kuskil 20-25W. Lisaks tuleb led riba tegelikult peegli taha, suunaga külgedele ja hakkab valgustama otseselt seina (ja seinalt peegeldava kumaga ka peeglisse vaatajat), mitte inimese nägu.

Eks jah, kui tõesti muud moodust ei leia, siis vist tulebki selle variandi peale mõelda, et IP20 toiteplokk ja ise niiskuskindlaks teha.. Samas tahaks ikkagi võimalikult vähese vaevaga hakkama saada, eksole.. :D Ja 60W toiteplokki osta kui ma vajan reaalsuses vaid 30W tundub veidike overkill, nii W kui ka € mõttes.
viiner
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Küülaline kirjutas: 02 Veebr 2025, 11:09
viiner kirjutas: 01 Veebr 2025, 13:25ip65+ triac dimmerdavat toiteblokki
Miks see peaks IP65 olema? Kas sa kavatsed selle duši veejoa alla paigutada?
Kui duši veejoa alla tahaksin paigutada, peaks see olema lausa IP66-IP167. :D :D Eks teoreetiliselt piisaks ka IP64, aga enamus müüdavaid komponente on ikka kas IP20, IP65 või IP67-68. Peegel läheb vannituppa sellisesse kohta, kus teda tõenäoliselt pritsitakse mingil määral veega ja kuna vannituba on väike, on niiskustase selle võrra ka kõrgem. :)
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas juhtmepunt »

viiner kirjutas: 02 Veebr 2025, 13:15

Hmm, see kellanupu variant kõlab ka päris huvitavalt. Ma enda peas siiamaani olen ette kujutanud sellist klassikalist keeratavat nuppu. Puutetundlik on igal juhul no-go.
Toiteplokke leidsin oma interneti läbiuurimise käigus igasuguseid, aga kahjuks on nad enamus tõesti IP20 ja kuna mul läheb kogu see teema väikesesse vannituppa, võiks ta ikkagi vähemalt IP65 olla... :/
Ma siiski julgustaksin oma kogemuse baasil puutetundliku juhtnupu paigutamist just sellise koha nagu edev peegel juurde. Olen ise 10 aastat kasutanud seda puutetundlikku lülitit, õigemini on majapidamises neid lüliteid kokku 3tk. Lühike puudutus sütitab valguse sujuvalt (silmale väga mõnus) eelnevalt kasutusel olnud heledusmäärani. Järgnev lühike puudutus kustutab valguse sujuvalt. Pikk puudutus tulede põlemise ajal kas dimmerdab valguse heledamaks või järgmine pikk vajutus dimmerdab valguse tumedamaks. Jupstükk käib 12-24VDC toiteallika ja LED valgustite (ribad või muu) vahele.
Panin manusesse foto omal kasutuses olevast puitu süvistatud kahest puutetundlikust lülitist kahe erineva valgusti juhtimiseks.
Manused
20250202_132322.jpg
Tsiteerides klassikuid: "Kui on nurinaid, argumenteeri selgelt".
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja

viiner kirjutas: 02 Veebr 2025, 13:20 Kaks meetrit cob led riba (kusjuures lumeneid alla 1000, ei tohiks väga nagu pimestama hakata) võtab olenevalt ribast kuskil 20-25W. Lisaks tuleb led riba tegelikult peegli taha, suunaga külgedele ja hakkab valgustama otseselt seina (ja seinalt peegeldava kumaga ka peeglisse vaatajat), mitte inimese nägu.
Nojah, need COB ribad on tõesti valgust ise tihkelt neelavad. Muidu aga 20..25W tavaline LED pirnide või ribade kogus pakub ikka tüüpiliselt vähemalt 2100 luumenit (vanemate LED kristallidega) kuni 3600 luumenit (uuemate LED kristallidega), mis on ikka väga ere juba.

Mul endal on peegli kõrval ka ise-aretatud valgustus, mis koosneb ainult kahest ühe-kristalli (sisaldavad 1x2835 LED) LED moodulist NEXTEC PI021321 (külm-valge 6500K), mille võimsus on kummalgi 0,36W ja valgustugevus 34 luumenit, ehk siis kokku 0,72W ja 68 luumenit ainult. Kumbki kummalgi pool peeglit, jah vaatavad otse näkku küll, aga nad ei pimesta, nende valgusvoo suunakarakteristik on väga ebatavaline, huvitav. Siiski see kompunn on väga hästi praktikas kasutatav, meie jaoks valgustab piisavalt hästi juba. Asi on ka selles, et silm tajub luumeneid logaritmiliselt. Aga meil on see ka lihtsalt väike näopeegel kraanikausi kohal ainult, mitte mingi maast laeni suur seinapeegel. Kuna voolutarve on kokku ainult 60mA (12V) ja peeglivalgus ei põle pidevalt, siis sai toiteks tehtud lihtne patareide plokk. Aga oleks saanud kasutada ka 5..6W 12V toiteplokki, näiteks ORNO OR-ZL-1609 või ORNO OR-ZL-1629 (mõlemad IP20) või ORNO OR-ZL-1630 või ORNO OR-ZL-1617 (mõlemad IP67). Selliste toiteplokkide hinnad on 5..7 EUR.
viiner kirjutas: 02 Veebr 2025, 13:20 Eks jah, kui tõesti muud moodust ei leia, siis vist tulebki selle variandi peale mõelda, et IP20 toiteplokk ja ise niiskuskindlaks teha.. Samas tahaks ikkagi võimalikult vähese vaevaga hakkama saada, eksole.. :D Ja 60W toiteplokki osta kui ma vajan reaalsuses vaid 30W tundub veidike overkill, nii W kui ka € mõttes.
Niiskuskindlaks saab väga vähese vaevaga - Otsi sobivate mõõtudega poe-salatikarp, kasvõi mõni äsja tühjaksöödud (kindlasti polüpropüleenist PP, mitte polüstüroolist PS), seejärel lõika karbi otstesse kaablite jaoks avad (veidi peenemad kaabli diameetrist), pane plokk karpi, suru kaablid jõuga tihkelt läbi nende avade ja ühenda plokiga, seejärel karbile tema enda kaas peale (vali selline karp kus kaas käib tihkelt peale ja ei jää loksuma) ja veel igaks juhuks üks tiir teipi ümber ka, mis kaane veelgi vastu surub. Või kui paned kaane alla veel liimi ka, on sul ühekorraga IP68 (tegelikult veelgi enam) kindlalt olemas.

NB! Kui sul on reaalselt vaja 30W, siis 60W toiteplokk ongi just ideaalne. Maksimaalselt ju tohibki (on väga soovitav) toiteplokke püsitöös koormata kuni 75% nimikoormusest ja mida vähem seda parem veel (ma ise ütleks, et 20W koormuse jaoks võta 60W toiteplokk just). Ja just tänu sellele pole siis ka jahutamise muret, kui paned ploki umbsesse karpi. Pane tähele. et nende viidatud 60W toiteplokkide kasutegur on 86..88%, siit arvutad plokist endast väljakiirguva soojusvõimsuse kao, sinu konkreetse tarbimisvõimsuse korral. Ning ploki tööiga on siis ka kordades pikem võrreldes maksimaalse koormamisega (mida paraku mõned plokid reaalselt isegi ei suuda välja vedada). Ja igal juhul, dimmerdatav toiteplokk ongi paraku hinnalt kallim kui mittedimmerdatav. See näiteks 36 eurot on igati hea hind sellisele 60W dimmerdatavale toiteplokile.
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja

juhtmepunt kirjutas: 02 Veebr 2025, 13:38 seda puutetundlikku lülitit, õigemini on majapidamises neid lüliteid kokku 3tk. Lühike puudutus sütitab valguse sujuvalt (silmale väga mõnus) eelnevalt kasutusel olnud heledusmäärani. Järgnev lühike puudutus kustutab valguse sujuvalt. Pikk puudutus tulede põlemise ajal kas dimmerdab valguse heledamaks või järgmine pikk vajutus dimmerdab valguse tumedamaks. Jupstükk käib 12-24VDC toiteallika ja LED valgustite (ribad või muu) vahele.
Sellised 12-24VDC toiteallika ja LED valgustite (ribad või muu) vahele pandavad dimmerid on ebaökonoomsed, sest nad ei reguleeri toiteplokki, võrreldes nn. "päris" tüüpi dimmeritega, mis käivad enne toiteplokki (TRIAC) või toiteploki spetsiaalsetele dimmerdamispinge juhtklemmidele (0/1-10V). Aga tollest toiteploki 12-24V sekundaarahelasse lisatud dimmerist ei tea toiteplokk mitte midagi ja kütab ikka ühtmoodi edasi. Lisaks ei saa ju selle abil ka toiteplokki kuidagi ega kunagi välja lülitada, siis oleks vaja veel teist tavalist lisalülitit 230V ahelasse.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Kuidas selle kellanupu stiilis dimmeri hämaramaks - valgemaks "suunavalik" toimib? Kas läheb ühes suunas "lõpuni", nt max valgemaks ja siis alles hakkab tumenema? Nii nt mul peegli sisseehitatud puutenupuga toimib. Keeratava nupuga see eelis, et saad kohe selles suunas muuta, kuhu tahad. (meil peres erinevad valgustustugevuse "eelistused")
Mul praeguse laevalgustuse dimmerite juures häirib, et vajutama peab ikka päris konkreetselt, oluliselt tugevamalt, kui tavalisi valgustuse lüliteid.*

Peeglil sisseehitatud puutenupp on seni (5+a) tõrgeteta toiminud.
Eks igal ühel on oma valikukriteeriumid. Mul nt erinevalt teemaalgatajast oli just soov saada ettepoole suunatud valgusega peegel. Tollal olid emamasti müügil just seimale suunatud "miljöövalgustusena" toimivad peeglid, sobiva leidmiseks tuli kõik poed läbi käia. Kui habet ajad või nt mingit "punni" näolt tahad pigistada, siis aga vaja otsevalgust.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

SooSass kirjutas: 03 Veebr 2025, 06:48 ... Asi on ka selles, et silm tajub luumeneid logaritmiliselt. ...
Kuna silma tundlikus on logaritmiline ja kuna tegu on kohtvalgusega, kus valgusti peab teatud kaugusel asuvale pinnale tagama vajalikud LUX'id, siis sihtotstarbelisel kasutamisel on töövalgusti valgustugevuse reguleerimine mõtetu, sest ruumis peaks nagunii olema üldvalgusti.

Arusaadavalt on uhke sõprade ees eputada igasugu nuppude ja nippidega aga lõpuks kujuneb ikka nii, et iga valgusti süüdatakse ainult vajadusel ja ajaviiteks heledusega ei mängta.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
aero
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 83 korda
On tänatud: 82 korda

Lugemata postitus Postitas aero »

A23 kirjutas: 03 Veebr 2025, 08:45 Kuidas selle kellanupu stiilis dimmeri hämaramaks - valgemaks "suunavalik" toimib? Kas läheb ühes suunas "lõpuni", nt max valgemaks ja siis alles hakkab tumenema?
Minu omal läheb iga vajutus ainult ühes suunas. Vastassuunda saad kui hetkeks nupu vabastad ja uus pikk vajutus. Pöördnupp või liugur on mugavamad aga visuaalselt häirivamad.
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja

aero kirjutas: 03 Veebr 2025, 10:47
A23 kirjutas: 03 Veebr 2025, 08:45 Kuidas selle kellanupu stiilis dimmeri hämaramaks - valgemaks "suunavalik" toimib? Kas läheb ühes suunas "lõpuni", nt max valgemaks ja siis alles hakkab tumenema?
Minu omal läheb iga vajutus ainult ühes suunas. Vastassuunda saad kui hetkeks nupu vabastad ja uus pikk vajutus. Pöördnupp või liugur on mugavamad aga visuaalselt häirivamad.
Jah just nii peaks see enamusel kellanupu stiilis dimmeritel toimima - niikaua kuni hoiad nuppu pikalt vajutatuna, läheb ühes suunas ja niipea kui korraks nupu vabastad, siis järgneva pika vajutusega läheb juba vastassuunas. Ei pea lõpuni minema, et siis suunda muuta.

Copy/paste dimmeri MIBOXER TRI-C1 kasutusjuhendist:
Short press push switch:
- turn on or turn off light.
Long press push switch:
- stepless dimming brightness.
- Long press / release and long press again to increase or decrease brightness.

Liugur oleks jah ilmselt kõige parem variant (seejuures jätab parajasti seatud asendi ka visuaalselt hästi nähtavale), paraku selliseid on üpris haruldane leida. Aga pöördnupp on tegelikult just ebamugav, sa pead ju keeramiseks käelaba randmest painutama või siis sõrmegümnastikat harrastama. Võib-olla mõni pöördnupp isegi käib nii kergelt, et korra hoogu andes vuristab ise veel edasi, aga tavaliselt nad nii ei käi, on üpris tihked ikkagi. Pöördnupuga dimmeril on ka sisse/välja lülitamine sellele suurele nupule vajutamisega suhteliselt palju jõudu vajav. Lisaks mõnikord see suur nupp seejuures logiseb ka. Samas aga ainult lihtsa kellanupuga dimmerile võid otsida suurest tavaliste kellanuppude tootevalikust ise sellise nupu mis just endale meeldib ja kõige mugavamalt liigub. Võid isegi Oomipoest osta mingi pisikese ülikerge vajutusega knopka-stiilis mikro-nupukese mõõtmetega näiteks 3x3mm ja vajutuse käiguulatusega 0,5-1mm ning selle peale ise konstrueerida mingi laiem vajutusplaat (või hoopiski panna see mikronupp lausa seinakatte laus-spooni kihi alla näiteks - saame peidetud nupu, mis peaaegu nagu puutenupp juba). Disainimise võimalused on piiramatud.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

SooSass kirjutas: 04 Veebr 2025, 02:16 ....
Aga pöördnupp on tegelikult just ebamugav, sa pead ju keeramiseks käelaba randmest painutama või siis sõrmegümnastikat harrastama.
Võib-olla mõni pöördnupp isegi käib nii kergelt, et korra hoogu andes vuristab ise veel edasi, aga tavaliselt nad nii ei käi, on üpris tihked ikkagi.
Pöördnupuga dimmeril on ka sisse/välja lülitamine sellele suurele nupule vajutamisega suhteliselt palju jõudu vajav.
Samas aga ainult lihtsa kellanupuga dimmerile võid otsida suurest tavaliste kellanuppude tootevalikust ise sellise nupu mis just endale meeldib ja kõige mugavamalt liigub.
Võid isegi Oomipoest osta mingi pisikese ülikerge vajutusega knopka-stiilis mikro-nupukese ....
Kas haamrit veel jõuab käes hoida ja kahvliga iseseisvalt süüa?
Kas see on AI kirjutatud tekst?

Kui kätes on kordinatsioonihäired, siis just pöördnupp tagab vähemate vigadega juhtimise, kui käega ei suuda vajutuse pikkust ajastada.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

SooSass kirjutas: 03 Veebr 2025, 07:02
juhtmepunt kirjutas: 02 Veebr 2025, 13:38 seda puutetundlikku lülitit, õigemini on majapidamises neid lüliteid kokku 3tk. Lühike puudutus sütitab valguse sujuvalt (silmale väga mõnus) eelnevalt kasutusel olnud heledusmäärani. Järgnev lühike puudutus kustutab valguse sujuvalt. Pikk puudutus tulede põlemise ajal kas dimmerdab valguse heledamaks või järgmine pikk vajutus dimmerdab valguse tumedamaks. Jupstükk käib 12-24VDC toiteallika ja LED valgustite (ribad või muu) vahele.
Sellised 12-24VDC toiteallika ja LED valgustite (ribad või muu) vahele pandavad dimmerid on ebaökonoomsed, sest nad ei reguleeri toiteplokki, võrreldes nn. "päris" tüüpi dimmeritega, mis käivad enne toiteplokki (TRIAC) või toiteploki spetsiaalsetele dimmerdamispinge juhtklemmidele (0/1-10V). Aga tollest toiteploki 12-24V sekundaarahelasse lisatud dimmerist ei tea toiteplokk mitte midagi ja kütab ikka ühtmoodi edasi. Lisaks ei saa ju selle abil ka toiteplokki kuidagi ega kunagi välja lülitada, siis oleks vaja veel teist tavalist lisalülitit 230V ahelasse.
Ma selle "kütmisega" ja ebaökonoomsusega ei nõustu. Tänapäevastel impulsstoiteplokkidel on sekundaarpoole 0-koormusega olukorras omatarve (kütmine) suht olematu. Koormusega olukorras sõltuvalt koormusest siis sama mis siin viidatud Triaciga tüürimist võimaldavatelt toiteplokkidel. Erinevus puudub. Siinviidatuist võimsamatel LED toiteplokkidel, mida ka ise kasutan on koormusega olukorras kasutegur isegi parem, kuni 92%.
See, pluss asjaolu, et alalismadalpingepoolel PWM dimmerdamine ja/või lülitamine on skeemirealisatsiooni poolest kompaktne ja pea kaovaba on põhjus, miks enamusest köögi vms. LED-ribadega töötasapinnavalgustites on järjekord esmalt toiteplokk 230VAC - 12VDC või 24VDC ja alles seejärel kas valgusribade ees või lausa küljes (puute)lülitus ja/või dimmmerdamismoodul.
Tasub katsuda käeseljaga kasvõi 90W läpaka toiteplokki, kui see saba seinas läpakat ootamas on. Et kas ikka kütab.
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja

juhtmepunt kirjutas: 04 Veebr 2025, 12:06 See, pluss asjaolu, et alalismadalpingepoolel PWM dimmerdamine ja/või lülitamine on skeemirealisatsiooni poolest kompaktne ja pea kaovaba on põhjus, miks enamusest köögi vms. LED-ribadega töötasapinnavalgustites on järjekord esmalt toiteplokk 230VAC - 12VDC või 24VDC ja alles seejärel kas valgusribade ees või lausa küljes (puute)lülitus ja/või dimmmerdamismoodul.
Aga kuidas sa siis seda toiteplokki välja lülitad? Sul peab ju siis lisaks olema veel teine lüliti toiteploki ees 230V toiteliinis? Lähed kodust välja ja jätad toiteploki tööle? Või lükkad korteri jaotuskilbist vastava kaitselüliti välja? Või käib see toiteplokk oma juhtme ja pistikuga tavalisse pistikupessa, et saab samamoodi välja tõmmata nagu läpaka toiteplokki?

TRIAC dimmer toimib ühtlasi just sellise 230V toite lülitina. Kui on välja lülitatud olekus, siis on ka toiteplokk välja lülitatud.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

SooSass kirjutas: 05 Veebr 2025, 06:53
juhtmepunt kirjutas: 04 Veebr 2025, 12:06 See, pluss asjaolu, et alalismadalpingepoolel PWM dimmerdamine ja/või lülitamine on skeemirealisatsiooni poolest kompaktne ja pea kaovaba on põhjus, miks enamusest köögi vms. LED-ribadega töötasapinnavalgustites on järjekord esmalt toiteplokk 230VAC - 12VDC või 24VDC ja alles seejärel kas valgusribade ees või lausa küljes (puute)lülitus ja/või dimmmerdamismoodul.
Aga kuidas sa siis seda toiteplokki välja lülitad? Sul peab ju siis lisaks olema veel teine lüliti toiteploki ees 230V toiteliinis? Lähed kodust välja ja jätad toiteploki tööle? Või lükkad korteri jaotuskilbist vastava kaitselüliti välja? Või käib see toiteplokk oma juhtme ja pistikuga tavalisse pistikupessa, et saab samamoodi välja tõmmata nagu läpaka toiteplokki?

TRIAC dimmer toimib ühtlasi just sellise 230V toite lülitina. Kui on välja lülitatud olekus, siis on ka toiteplokk välja lülitatud.
Praktikas keegi kodust või kontorist ära minnes neid valgustitoitekaid välja ei lülitagi. Töötasapinnavalgustitel on heal juhul kusagil silma eest nurga taga või kapi sees peidus 230V pistik - pesa. Aga on ka otse harutoosi ühendused ja sel juhul välja lülitamine vaid kilbis asuvast kaitselülitist. Nii paraku on.
Läpaka puhul kaotab nt dokk mõtte, kui seda dokki toitval toiteplokil kogu aeg saba sisse/välja peaks kakkuma. Sama ju, et paljud meist kakuvad kodust lahkudes lahti ruuterite ja digibokside toitekopsikud, tõmbavad saba välja telekatel jne jne? Miks peaks just LED toiteplokk spetsiifiliselt olema kõige nende muude pidevalt seinas istuvate toiteplokkidega võrreldes suurema ohu allikas?

Edit. Lisasin manusena foto ühest enda lähedal asuvast mööblivalgusti modulaarsest toitelahendusest. Lameda klotsinduse saab kusagile silma alt ära ääre taha mööbli külge kinni kruvida. Vasakul pool on esmalt 230VAC - 24VDC toiteplokk, mille järele siis saab lego kombel hakata lappama omal valikul kas lülitussõlmi, sensorandureid jms kama, millega LED valgustit omal soovitud äranägemisel juhtida. Annan viite ka konkreetse moodullahenduse tootjale:
https://www.hafele.com.de/en/info/servi ... ng/111945/ Neid klotse saab ka meie mailt osta, kui ise ei taha omal käel otsitud LED toiteplokki ja lülitus/dimmerklotsi kokku paaritama asuda.
PS. Teemaalgatajale, et kui oli mõeldud peegel paigutada eenduvana, et LED ribad külgsuundaes valgustama jäävad, siis saab sellesama viidatud lameda toiteploki klotsi koos dimmer- ja/või lülitusmooduliga paigutada peegli taha, kus mingit vee pealepritsimist ei saa kuidagi toimuda. Pisike lüliti peeglikinnituse serva peita, juhul kui peeglivalgustus pole ruumi üldvalgustuse kandev osa. Võib-olla ma muidugi ei aima õigesti, kuidas oli plaanis peegel ja LED-ribad konstruktiivselt kokku panna ja siis seinale kinnitada.
Manused
20250205_124734.jpg
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja

juhtmepunt kirjutas: 05 Veebr 2025, 11:15 Praktikas keegi kodust või kontorist ära minnes neid valgustitoitekaid välja ei lülitagi. Töötasapinnavalgustitel on heal juhul kusagil silma eest nurga taga või kapi sees peidus 230V pistik - pesa. Aga on ka otse harutoosi ühendused ja sel juhul välja lülitamine vaid kilbis asuvast kaitselülitist. Nii paraku on.
Läpaka puhul kaotab nt dokk mõtte, kui seda dokki toitval toiteplokil kogu aeg saba sisse/välja peaks kakkuma. Sama ju, et paljud meist kakuvad kodust lahkudes lahti ruuterite ja digibokside toitekopsikud, tõmbavad saba välja telekatel jne jne? Miks peaks just LED toiteplokk spetsiifiliselt olema kõige nende muude pidevalt seinas istuvate toiteplokkidega võrreldes suurema ohu allikas?
Eks see niimoodi praktikas kipub olema jah. Aga samas ei ole ka päris korrektne võrrelda näiteks teleka või lauaarvuti sisseehitatud toiteplokke valgustuse toiteplokiga. Lauaarvuti toiteplokk käib ju sedasi, et kui paned arvuti kinni (nupust või tarkvara abil), siis toiteploki võimas peamine impulssmuundur ikkagi lülitatakse täiesti välja. Pingestatuks (ootereziimis) jääb siis toiteploki sees ainult pisike pilootpinge alaldi, mis toidab sedasama ahelat mis võimaldab nupust uuesti sisselülitamist. Aga digibokside ja ruuterite toiteplokid on ise juba suhteliselt väikese võimsusega, ideeliselt peaksid sedasi olema ka ohutumad, kuigi jah... mul endal hiljuti just läks ruuteri toiteplokk (selline tüüpiline pistikuga ühes korpuses) tõsiselt kärssama, nii et plast ühes küljes suitses ja sulas pruuniks. Vedas, et samas kõrval midagi süttivat juhtumisi polnud. Aga muidugi jah ruuterit ei saa välja lülitada, kuna keegi/miski sellesama sisevõrgu taga võib-olla parajasti tarbib netti.

Selles mõttes valgustusega on natuke konkreetsem teema. See on ka üldlevinud asi, millel näiteks maja/korterit ostes on lülitid juba vaikimisi iga toa seintesse sisse ehitatud ja justnimelt ikka 230V ahelasse ühendatuna. Vist oli ka elektripaigaldiste reeglistikus kuidagi määratud, et tarbija peab paiknema pärast lülitit ja tarbijana valgustuse puhul üldiselt mõeldakse sealhulgas ka valgusti toiteplokki (mis üldlevinud pirnikujulisel LED-pirnil on ikka tolle pirni enda sees). Aga muidugi jah pistikupessa pistetavaid asju (sealhulgas siis ka täiendavad kohtvalgustid) ei määratle miski, seal võib olla ükskõik mismoodi midagi. Miski teine tunnustatud lahendusvariant oli veel see, kui maja peakilbis on üldine näiteks 12V või 24V võimas trafo või toiteplokk, millest lähtub juba laiali kogu maja peale omaette 12V või 24V kaabeldus ja see võib siis käia ka läbi kõikide toaseintes olevate lülitite. Aga ega ma pole ka nii täpselt selles nüansis eeskirju või nõudeid uurinud.

Nende üksikute juhuslikesse kohtadesse (tavaliselt kipsplaadi taha villa sisse) peidetud toiteplokkidega ongi üks oht just ülekuumenemine, mida isegi ei pane tähele enne kui juba hilja. Eriti kui toiteplokk töötab koormatuna lubatud piirvõimsuse lähedal ka. Sellega võrreldes läpaka toiteplokid vedelevad ikkagi rohkem avatud õhu keskkonnas (põrandal, laual, riiulil), kuigi eks mõni võtab selle ka omale õhtul teki alla kaasa. Aga siinkohal temaatikas on peamine ikkagi soovitus valida toiteplokiks suurema võimsusreserviga mudel, julgesti üledimensioneerides.

See kõik kokku on sihuke temaatika, mida tulebki ilmselt iga konkreetse juhtumi jaoks eraldi mõtestada.
Vasta