Vene tüüpi keris, vana hea teema

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Indrek66
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 4 korda

Vene tüüpi keris, vana hea teema

Lugemata postitus Postitas Indrek66 »

Tervitused Muhumaalt!
Kirjutasin igavese pika kirjelduse aga kuidagi kadus see sootuks... uus tuli palju lühem ;)

Mul selline vene tüüpi keris, mille kütmine toimub eesruumist paja alt. Kütan ma teda nii, et kui esimene pajatäis läheb keema siis vean vee ämbriga leili/pesuruumi ja kui teine paja täis keema hakkab siis ootan kuni söed enam sinist ei viska ning igatahes.... Sauna minek!

Nüüd kütmine on suht ebamugavalt madalal, kütmise käigus on kõik kohad auru täis ja pada võtab enamuse energiast, mis peaks kerisekividesse jõudma, endale. Talvisel ajal see kaks pajatäit pole piisav aeg kütmiseks, et kivid ikka korralikult soojaks saaks.

Mis mul oleks mõistlik teha?
Ise arvan, et paja asemele tuleks laduda puhta põlemisega kolle ja sooja vett teha muul moel, kui pajas?

Kõige lihtsam oleks muidugi poest soome tüüpi keris tuua aga sellest mõnusast pehmest leilist ei tahaks nagu loobuda ;)

PS. vabandust aga map oska pilte õigeks keerata.
Manused
20250128_113226[1].jpg
20250128_112944[1].jpg
20250128_112815[2].jpg
Tavalugeja
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 101 korda
On tänatud: 52 korda

Re: Vene tüüpi keris, vana hea teema

Lugemata postitus Postitas Tavalugeja »

See on sul tõsi, et pada jahutab leegi... ja kas keris on väga must, ehk kas leil haiseb?

Kunagi oli levinud viis väikestes saunades teha selline keris raudvaadist. Eks ikka lihtsuse ja odavuse pärast. Köeti ikka pada ja kerist eraldi. Ise olen loonud ja ehitanud hiljuti paar saunakerist, millest üks sai ümar ja teine ovaalne. Puhas õhk põlemiseks jne. Mõlemad väga kiidetud, head leili jätkub pikemalt. Hea leil nõuab head ahju.
saunaahi leilipoolt.jpg
Saunaahi, eest.jpg
Viimati muutis Tavalugeja, 28 Jaan 2025, 17:21, muudetud 1 kord kokku.
Pottseppmeister "Kaminahi"
Indrek66
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tavalugeja kirjutas: 28 Jaan 2025, 14:14 See on sul tõsi, et pada jahutab leegi... ja kas keris on väga must, ehk kas leil haiseb?
...
Leil on selline tummine "suitsusauna leil" ehk ilmselgelt jahtunud gaasid jõuavad kivideni.

Küsimus jääb, et kas mul tasub katsetada kolde ladumisega? Või on vana reanimeerimine täiesti mõttetu?

Muidugi oleks äge Sinult selline iludus tellida, aga praegu jääb see unistuseks....
Indrek66
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tavalugeja kirjutas: 28 Jaan 2025, 14:14 S.... Mõlemad väga kiidetud, head leili jätkub pikemalt. Hea leil nõuab head ahju.

saunaahi leilipoolt.jpg

Kuidas neil on leili jaotumisega ruumis?

Meil on nii, et kui ruum ikka jahe siis leil kipub lae all hõljuma. Ja kõige hullem on see laest tilkuv kuum kondents!! (selles on vist osaliselt süüdi see, et ma esimese pajatäie kuuma vett ladustan lahtiselt plekkvanni)
Tavalugeja
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Sul paistab enamus vigu seal jah tehtud olema, mis teha andnud.

Kui sul tõsine huvi, siis varu julgust ja tee omale uus saunaahi.

proovin jagada juhised:

https://www.facebook.com/photo?fbid=918 ... 1730998458
Indrek66
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tavalugeja kirjutas: 28 Jaan 2025, 16:14 Sul paistab enamus vigu seal jah tehtud olema, mis teha andnud.
Ole hea loetle üles, teistel ka hea teada.
Tavalugeja
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Tavalugeja kirjutas: 28 Jaan 2025, 14:14

Saunaahi, eest.jpg

Olen lasknud kõiketeadjal Googelil otsida sarnast toodet, siiani ei ühtegi. Loodan, et mul lubatakse sellised ahjud oma autoritööks lugeda. Kui on soovi, küsige nõu ja juhiseid.

Kase talu saunaahi +.jpg
Indrek66
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kas selline "langeva lõõriga" lahendus säästaks neid alumisi relsse ja võibolla isegi oleks mõistlik, kui kerisele "puhutakse kuuma" ülevalt alla? Või jääb tava korstnaga tõmbest väheseks?
https://masonry-kits.com/products/yukon ... heater-kit
Tavalugeja
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Sellise ahju ma jätaks sauna ehitamata. Olgugi, et projekt on huvitavalt keeruline.
Indrek66
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tavalugeja kirjutas: 28 Jaan 2025, 20:35 Sellise ahju ma jätaks sauna ehitamata. Olgugi, et projekt on huvitavalt keeruline.
Ega keegi ei tea, mis neil mõttes oli, äkki oli miski hea idee...

Ma nüüd siin ka nuputasin ja otsutasin kõigepealt proovida kolde ümberladumisega.
Kui paremaks ei lähe siis teen või tellin uue ahju.

Püüan jooksvalt pilte panna, et oleks mida kommenteerida...
Tänud kaasa mõtlemast!

PS. kui kellelgi on tänapäevase kolde jooniseid jagada siis tänud juba ette... youtube on küll ka abiks aga see pole see...
optimist88
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

Vannitäis kuuma vett leiliruumis pluss jahedad piirded = lagi tilgub. Kui oskad, siis muidugi uus (rest)kolle. Minu teada käib vene kerisesse päris mitusada kg kive. Koldelagi peab need ära kandma ja seintele vitsad ümber, et laiali ei vajuks kui kivid paisuvad.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Vanaema juures oli ka varem selline süsteem, pika koldepõhjaga, eespool oli katel ja tagantpoolt läks kerise alla. Vee ja kerise t°'i reguleeriti "tule nihutamisega". Kui rohkem sooja vett vajati, siis oli tuli otse katla all, kui vesi liiga palavaks kippus minema, siis lükati põlevad puud taha ja vajadusel lisati ka juurde. Liiga ette jättes oleks vesi võinud keema minna. Esimesed leilid visati tühja sauna, leiliga koos ikka tuhka ka lendas välja, aga suitsusauna lõhna väga mitte.
Kuumaveeanumal leilruumis oli kaas peal.
Indrek66
Uus kasutaja
Uus kasutaja

A23 kirjutas: 29 Jaan 2025, 14:11 Vanaema juures oli ka varem selline süsteem, pika koldepõhjaga, eespool oli katel ja tagantpoolt läks kerise alla. Vee ja kerise t°'i reguleeriti "tule nihutamisega". Kui rohkem sooja vett vajati, siis oli tuli otse katla all, kui vesi liiga palavaks kippus minema, siis lükati põlevad puud taha ja vajadusel lisati ka juurde. Liiga ette jättes oleks vesi võinud keema minna. Esimesed leilid visati tühja sauna, leiliga koos ikka tuhka ka lendas välja, aga suitsusauna lõhna väga mitte.
Kuumaveeanumal leilruumis oli kaas peal.
No vot! Kasutusjuhend puudus, kuna eelmised elanikud väga sauna ei teinud, olevat hirmsasti suitsu sisse ajanud...
Just selle tule nihutamisega ma siis hakkama ei saanudki. Ja tegelikult ju väga ebamugav kah!
Vasta